Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Teljes verzió: Magyar hidegvérű
Lóbarátok fórumai > Lovas fórumok > Lófajták
Oldal: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40
Méz
IDÉZET(hitetlen @ 2010.02.17, 10:40) *

Tök jó ötlet! smile.gif
Még az is eszembe jutott, hogy a tulajokról is lehetne egy-egy fénykép (nyilván a beleegyezésüket kikérve), hogy ha valahol, akár Kaposváron, vagy Szokolyán, vagy egyéb szakmai napon találkozunk velük, tudjuk, hogy ki kicsoda. Nekem pl. van a Pekárról egy jópofa, ez itt. Vagy ez hülyeség?

Nem hülyeség, csak ki kérdezi meg őket? smile.gif
hitetlen
Panni, nekem jó lenne a péntek, azaz holnap délután is. Ha neked is OK, beszélek Lacival, otthon lesz-e.

Méz, pl. a legközelebbi gyűlésre ha Te vagy Kamilla eljuttok (?), ott fel lehetne vetni a kérdést. Vagy nem tudom, ismeritek-e őket úgy közelebbről, mint én Lacit, hogy direktben felhívni/személyesen megkérdezni. Esetleg Milánon keresztül is meg lehet kérdeztetni, az talán még jobb. De ha gondoljátok, akkor szívesen végighívogatm őket így ismeretlenül, végülis baj nem lehet belőle. Csak azt kellene tudni, kiről van képünk. Hihi, a nagycenki albumodban akikről van kép, azokat ismered mind személyesen?

Meg még az is eszembe jutott (tudom, tudom, más farka meg a csalán gmano.gif ), hogy a lovak fényképei mellé odaírhatódna biggrin.gif a készítés éve. Mert pl. 3 évesen egy mén tök máshogy mutat, mint 5-6-10-20 évesen.
hihi
Nem ismerem őket sajnos, de a képeket odaadom szívesen.
hihi
IPB kép

hitetlen
IDÉZET(hihi @ 2010.02.18, 09:30) *

Nem ismerem őket sajnos, de a képeket odaadom szívesen.

Köszi. Csak annyi így a gond velük, hogy akkor nem tudjuk őket névvel összepárosítani. smile.gif Vagy akkor a legközelebbi eseménykor célirányosan kell fotóznunk, emígyen:

"Te, ki az a nagydarab pasas ott a pörköltös kondér mellett? Meg mellette az a kopasz fickó?"
"Az? Hát az az XY, az a másik meg YZ."
"Hú, köszi, gyorsan lekapom, kell a honlapra. Úgy lehet majd megjegyezni, hogy XY pörköltöt eszik, YZ meg éppen valamit hevesen mutogat, magyaráz."
kiraly.gif

Hihi, kiráj biggrin.gif a kép. Jöhet a többi is, nagyobban is. angel.gif Szerencséd volt, hogy még így porzott a hó.
hihi
Mázliiiii???? biggrin.gif Nem! Pontos számolás, tervezés eredménye! biggrin.gif

Sajna a képeket nem rakom fel nagyobban. smile.gif
hitetlen
hihi: Hehe. cool.gif

Méz, új infó Lacitól. Ne örülj nagyon, nem a Csongi TK száma van meg. Csak annyi, hogy 3392 Gölle-25 Éber már nem a Schenknél, hanem Tiszaföldváron van Nagy Ferencnél. Sajna nem jön mégsem Lövőre.
hihi
Igen, nekem is mondta . frown.gif pedig azt mondta nagyon rendben van a csődör.
hitetlen
Méz!!!! Most nézem, hogy Hriňován volt rönkhúzó verseny. Anyukám bátyjának volt ott a faluban, pontosabban fent az erőd alatt egy nyaralója, ahol 17 éves koromban volt lehetőségem két hidegvérűvel szántani meg boronálni. rockon.gif Ezek azok a lengyel mének, akik Szokolyán is voltak, ugye? Ha nagyon muszáj lenne, haza bírnám hozni akármelyiket. biggrin.gif
Panni
IDÉZET(hitetlen @ 2010.02.18, 09:15) *

Panni, nekem jó lenne a péntek, azaz holnap délután is. Ha neked is OK, beszélek Lacival, otthon lesz-e.

Ez a péntek sajnos nemjó nekem. Tehetnénk ezt a jövő hétre? Meg kell ezt szerveznem, mert olyan haza felé út kell, mikor egyedül egyek, nem a Csabival, vagy bárki mással. Szóval, ha lehet, akkor inkább én szólnék, amint tudok, aztán hátha éppen Nektek is jó....

Meg tervezem a Bodzazit lehozni pár napra ide Őribe, akkor még esetleg Vele is átt tudnánk nézni... Az akkor meg hétvége lenne. Szólok,ha tudom, melyik megoldás a közelebbi, jó?
hitetlen
Ok. smile.gif Majd szóljál. Kedden, szerdán úgy néz ki, szabin leszek, szóval nekem akkor akár nap közben is jó lehet, ha előre tudom.
Méz
IDÉZET(hitetlen @ 2010.02.18, 10:33) *

Méz!!!! Most nézem, hogy Hriňován volt rönkhúzó verseny. Anyukám bátyjának volt ott a faluban, pontosabban fent az erőd alatt egy nyaralója, ahol 17 éves koromban volt lehetőségem két hidegvérűvel szántani meg boronálni. rockon.gif Ezek azok a lengyel mének, akik Szokolyán is voltak, ugye? Ha nagyon muszáj lenne, haza bírnám hozni akármelyiket. biggrin.gif

Szia!

Biztos ezt a két lovat akartad linkelni? Mert ők a képen a Falko meg a Rigo, egyikük magyar másikuk szlovák tulajdon, és amennyire tudom, nem sok közük van Lengyelországhoz. biggrin.gif Nagyon jól húztak első körben Hrinován. cool.gif A Fokster és a Kuba, a két sárga mén származik Lengyelországból és most szlovák tulajdonúak.

A képeket az adatbázisban most nem állok neki feliratozni. Részben mert nincs rá időm (a származásokat próbálom minél jobban kiegészíteni, mert kaptam hozzá 2 nagy anyagot), részben meg fogalmam sincs, melyik ló hány éves a képeken. gmano.gif Annyit tudok mondani egyenlőre, hogy ha a lovakról jönnek frissebb képek, akkor lecserélem azokra. Már volt pár példa erre nemrég.

Ébert mindjárt átírom az új helyére.

Az egyesülettől 2 éve várom a csekket hogy egyesületi tag lehessek, szóval nem hiszem hogy kapok meghívót a taggyűlésre, ha ezt nem voltak képesek eddig elküldeni. Persze valószínűsítem, hogy nem véletlenül nem küldik. devil.gif
hitetlen
Persze hogy a két sárgát akartam linkelni. Hova kerültek? Ezek szerint megvették őket, már augusztusban eladóak voltak.
Méz
IDÉZET(hitetlen @ 2010.02.18, 19:30) *

Persze hogy a két sárgát akartam linkelni. Hova kerültek? Ezek szerint megvették őket, már augusztusban eladóak voltak.

Nem tudom, de azt se tudom, hogy elkerültek-e, és nem ugyanannál vannak, mint aki elhozta őket Szokolyára is. Majd megkérdezem. Amúgy minden eladó mindig, kérdés megadják-e érte a kért árat. smile.gif
hihi
Pár kép:

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

hitetlen
IDÉZET(hihi @ 2010.02.18, 22:58) *

IPB kép

rockon.gif Zseniális!
Panni
IDÉZET(hitetlen @ 2010.02.19, 08:14) *

rockon.gif Zseniális!

Ő Egon ugye?
hihi
Köszi!

Igen, ő Egon. smile.gif
Tibó
IDÉZET(hihi @ 2010.02.19, 09:49) *
Köszi!

Igen, ő Egon. smile.gif
ez igen nagyon jók a képek de a mén is jó bőrben van!
hihi
A 2. meg a 3. a másik mén.

Tibó igen...Lacinál nincs gond sosem a takarmányozással... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Méz
IDÉZET(hihi @ 2010.02.20, 08:40) *

Tibó igen...Lacinál nincs gond sosem a takarmányozással... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Azt lehet tudni, hogy mit esznek Laci lovai? smile.gif
hihi
Széna töménytelen mennyiségben az biztos, szemes is, de azt nem tudom, mi (k).
hitetlen
IDÉZET(Méz @ 2010.02.20, 09:41) *

Azt lehet tudni, hogy mit esznek Laci lovai? smile.gif

Lucernaszénát (van benn fű is, változó arányban, attól függ, melyik tábláról való) a kancák, a csikók előtt van zab. Szoktak izzadni tisztességesen tőle...
A két csődör inkább rétiszénásabb szénát biggrin.gif kap, de abban is akad némi lucerna. Ilyenkor mindig kövérek a csődörök, aztán ahogy kikerülnek a kancákhoz, pár hét alatt ledobnak nem keveset...
Méz
IDÉZET(hitetlen @ 2010.02.20, 18:30) *

Ilyenkor mindig kövérek a csődörök, aztán ahogy kikerülnek a kancákhoz, pár hét alatt ledobnak nem keveset...

Ez teljesen normális. Meg az is, hogy egy normálisan táplált, nem sokat dolgozó hidegvérű ilyenforma, mint a képeken. De laci ménjei szerintem még akkor is jó húsban vannak. smile.gif

Egy kis elgondolkodtató érdekesség az 1985-ös Lótenyésztési Évkönyvből, mely a magyar hidegvérűt az alábbi vonalakra osztja fel:

Belga-3 vonal
Belga-6 vonal
Belga-10 vonal
Belga-13 vonal
Belga-22 vonal
Belga-23 vonal
Belga-25 vonal
Belga-26 vonal
Belga-28 vonal
Belga-36 vonal
Belga-40 vonal
Belga-48 vonal
Belga-52 vonal
Belga-56 vonal

Ardenni-1 vonal
Ardenni-2 vonal

Perseron-2 vonal
Perseron-3 vonal

Péterhida-vonal (Muraköziek!)
2763 Görösgal-1 vonal (Muraköziek!)

Haflingi vonal (Ide tartozik 380 Mosonmagyaróvár-11 és 415 Mosonmagyaróvár-10)

Fjord vonal (Ide tartozik 381 Juhépuszta-102 és 743 Juhépuszta-275)

A fentiekből elég jó látszik, hogy miért vezethető vissza majdnem minden magyar hidegvérű belga ősökig.
enying20
IDÉZET(Méz @ 2010.02.20, 20:11) *

Ez teljesen normális. Meg az is, hogy egy normálisan táplált, nem sokat dolgozó hidegvérű ilyenforma, mint a képeken. De laci ménjei szerintem még akkor is jó húsban vannak. smile.gif

Egy kis elgondolkodtató érdekesség az 1985-ös Lótenyésztési Évkönyvből, mely a magyar hidegvérűt az alábbi vonalakra osztja fel:

Belga-3 vonal
Belga-6 vonal
Belga-10 vonal
Belga-13 vonal
Belga-22 vonal
Belga-23 vonal
Belga-25 vonal
Belga-26 vonal
Belga-28 vonal
Belga-36 vonal
Belga-40 vonal
Belga-48 vonal
Belga-52 vonal
Belga-56 vonal

Ardenni-1 vonal
Ardenni-2 vonal

Perseron-2 vonal
Perseron-3 vonal

Péterhida-vonal (Muraköziek!)
2763 Görösgal-1 vonal (Muraköziek!)

Haflingi vonal (Ide tartozik 380 Mosonmagyaróvár-11 és 415 Mosonmagyaróvár-10)

Fjord vonal (Ide tartozik 381 Juhépuszta-102 és 743 Juhépuszta-275)

A fentiekből elég jó látszik, hogy miért vezethető vissza majdnem minden magyar hidegvérű belga ősökig.

Ezt annyival egészíteném ki, hogy az 50-es években tudomásom szerint 58 belga mén lett behozva, de csak a Méz által felsorolt méneknek volt még ménutóduk a tenyésztésben 1985-ben. Egyébként a szándék valóban az volt, hogy az akkori elég heterogén hidegvérű állományt belga mintára egyöntetűsítsék. Természetesen a többi, itt nem szereplő belga mén is szerepelhet származási lapokon, de nem ménvonalon.
Méz
Minap voltunk Lengyelországban, Skaryszew-ben, az ottani éves nagy lóvásáron. Láttunk néhány lóforma lovat is, de a többség az agyonhizlalt vágóminőséget képviselte. Iszonyatosan sok ló volt, hatalmas tömeg, rengeteg árus. A lovak patájából tanulmányt lehetett volna írni. A kovács biztos luxus ott. Na meg a vágólovaknak tök mindegy. Viszont az ottani hidegvérűek elég egységesek. Nincs akkora szórás méretben és felépítésben, mint nálunk.
Készítettem egy kis videót a vásárról.
hitetlen
Látom, a pálinkafelhozatal is jó volt. biggrin.gif
Bazsi5678
úgy 1:48 körül az elég jól néz ki rockon.gif azért voltak szép lovak
Méz
IDÉZET(Bazsi5678 @ 2010.02.23, 21:18) *

úgy 1:48 körül az elég jól néz ki rockon.gif azért voltak szép lovak

Volt néhány, de nem olyan, amit kerestek az útitársak. Nekem a szekérbe fogott sárga tetszett legjobban. Na vajon miért? smile.gif
A képek is felkerültek. Néhány a videóból ismerős lehet már persze.
Gonoblin
Sziasztok!

Ha már így szóba került a lengyel hidegvérű, nem tom tudjátok-e, hogy eredetileg 5 típusa volt/van. Még pontos választ nem kaptam egy lengyel szakembertől sem, de a sztum és a sokolski változat biztos, hogy létezik. Ezek a következők: Sztum, Sokolski, Lowicz, Garwolin, Lidzbarsk. Mellettük a legkisebb lengyel fajta (lehet, hogy csak volt) a Kopzyk podlaski.
Képek a típusokról:
Sztum:
http://kepfeltoltes.hu/view/100224/10021_w...ltoltes.hu_.jpg

Sokolski
http://kepfeltoltes.hu/view/100224/sokolsk...ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/100224/sokolsk...ltoltes.hu_.jpg

Lowicz
http://kepfeltoltes.hu/view/100224/lowicki...ltoltes.hu_.jpg

Garwolin
http://kepfeltoltes.hu/view/100224/garwoli...ltoltes.hu_.jpg

Lidzbarsk
http://kepfeltoltes.hu/view/100224/lidzbar...ltoltes.hu_.jpg

Kopzyk podlaski
http://kepfeltoltes.hu/view/100224/Kopczyk...ltoltes.hu_.jpg

nagyimre6405
üdv mindenkinek nagyon jók a képek és a vidi is be nézek néha a horvát laci honlapjára is de sajnos nagyon régóta nincs semmi ujdonság rajt még a régi mének vannak fent ,mi lehet vele hogy nem foglalkozik a honlappal
hitetlen
IDÉZET(nagyimre6405 @ 2010.03.02, 18:32) *

üdv mindenkinek nagyon jók a képek és a vidi is be nézek néha a horvát laci honlapjára is de sajnos nagyon régóta nincs semmi ujdonság rajt még a régi mének vannak fent ,mi lehet vele hogy nem foglalkozik a honlappal

Ő maga soha nem foglalkozott vele, szerintem nem is látta. biggrin.gif Nem egy számítógép-guru, talán bekapcsolni be tudja, de az sem biztos. gmano.gif Valaki meg lett bízva, hogy készítse el a honlapot, de a karbantartás már elmaradt. Lehet, kézbe kellene venni, most hogy mondod. rolleyes.gif smile.gif

Érdekes nézni/látni ezeket a lengyel HV típusokat. Mondjuk az első, a Sztum képviselője elég csalóka, mert szerintem nagyon brutálisan fel van hízlalva az a ló. A Garwolin meg milyen kis hunter típus, majdhogynem sodrinak is könnyű.
Tök jó. Kár, hogy ma már nem figyelnek erre (mármint a típusok fenntartására). Meg ami még szerintem nagyon izgalmas dolog volt régebben, a tájfajták. Nem csak lóban, de marhában is.
kedves
IPB kép
Forrás: Dr. Ócsag Imre; A gazdasági ló
KisbérisDíjlovas
Jó kép , tetszik !

http://www.lovasok.hu/eladolovak/index.php...r=&fromfo=1

Valaki ismeri személyesen ?
Backnight
IDÉZET(KisbérisDíjlovas @ 2010.03.04, 18:10) *

Jó kép , tetszik !

Lilith abban a faluban lakik, biztos ismeri.
hihi
Ez a 2. Iharos vonalú mén amit látok. Nagyon tetszik ő is.
kedves
Az említett forrást egyébként melegen ajánlom azoknak, akik a hidegvérűvel szimpatizálnak. Van benne kép többek között a:
Belga-3;
Belga-6;
Belga-10;
Belga-22;
Belga-26;
Belga-36;
Belga-40;
Belga-55
101 Pakod-5
Francia-2
Szentegát-61
Görösgal-10
2385 Bábolna-Ménesbirtok

ménekről. Méz! Ha igényled be scan-elhetek párat.
Méz
Igényelném, de lehet jobb lesz, ha beszerzem magamnak a könyvet. smile.gif
lilith
IDÉZET(KisbérisDíjlovas @ 2010.03.04, 18:10) *

Jó kép , tetszik !

Ismerem wink.gif
Csinibaba
Sziasztok!

A segítségeteket kérném! Egy 8 éves HV kanca megvételén gondolkodunk, és szeretnék szakértő véleményeket kérni Tőletek, de nem tudom belinkelni a képet! Meg tudja valaki mondani, hogy kell?
hihi
Szia!

Küld el mélben , majd felrakom.

foto@airplanet.hu

KINEK ÍGÉRTEM IHAROS VAGÁNY KÉPET?
MÉZ?
Méz
IDÉZET(hihi @ 2010.03.08, 09:32) *

KINEK ÍGÉRTEM IHAROS VAGÁNY KÉPET?
MÉZ?

Igen, nekem. smile.gif

Tegnap Zalában, Bak-község szélén egy erdészeti telep jellegű saroktelken láttunk néhány nyeregtájon sütött, elég jó formájú hidegvérű kancát. A többség pej volt, de volt egy szürke is. Valaki tud róluk valamit?
hitetlen
IDÉZET(Méz @ 2010.03.08, 09:37) *

Tegnap Zalában, Bak-község szélén egy erdészeti telep jellegű saroktelken láttunk néhány nyeregtájon sütött, elég jó formájú hidegvérű kancát. A többség pej volt, de volt egy szürke is. Valaki tud róluk valamit?

Azok a lovak a néhai Bocföldei Tsz-ből származnak, illetve azoknak a lányai. Laci öreg kancái is ugyanaz a brancs.
Sajna csak az a pici karám áll rendelkezésükre, elég hülye helyen van az a telek. Az ellős kancák bekerülnek boxba, a csikóval pár napra-hétre, ott jó helyük van.
Ha kell, szerzek nevet, elérhetőséget.
Vagy menjek valamikor fotózni esetleg? Amikor Zalatárnokon fényképeztem azt a fekete csődit, a Rétság Bercit, akkor innen mentek át fedeztetni vele, tehát fogatolnak a kancákkal.

Méz, Botondot meg elfelejtetted átírni - vagy azóta sem tudunk pontos nevet, címet? Amúgy szombaton itt volt a fickó, akinél Boti lakik, ha kell róla infó, kikérdezem Horváth urat wink.gif .
hihi
Csinibaba képei:

IPB kép

IPB kép

Méz, magán ment!
Csinibaba
Köszi hihi!

Szóval Ő az! Láttok rajta esetleg valamit,ami nem odavaló?? 8 éves kanca, 3 éves csikó kora óta ennél a gazdánál van, combon és nyakon sütött, allítólag Szlovákiából hozták,de a származását nem tudom. Útlevele, szárm. lapja van. 2 csikója volt eddig, és mostanában elég ritkán használták kocsiba. Elég jó kis mozgékony ló, bár mostanában nem túl sokat van mozgatva, de nagyon intelligensen viselkedett. Mi lovagolni szeretnénk, bár még eddig csak 1-2-szer ültek a hátán. A mi kovácsunk körmöli évek óta, allítólag nem volt semmi baja a lábának.
Méz
IDÉZET(hitetlen @ 2010.03.08, 09:56) *

Azok a lovak a néhai Bocföldei Tsz-ből származnak, illetve azoknak a lányai. Laci öreg kancái is ugyanaz a brancs.
Sajna csak az a pici karám áll rendelkezésükre, elég hülye helyen van az a telek. Az ellős kancák bekerülnek boxba, a csikóval pár napra-hétre, ott jó helyük van.
Ha kell, szerzek nevet, elérhetőséget.
Vagy menjek valamikor fotózni esetleg? Amikor Zalatárnokon fényképeztem azt a fekete csődit, a Rétság Bercit, akkor innen mentek át fedeztetni vele, tehát fogatolnak a kancákkal.

Méz, Botondot meg elfelejtetted átírni - vagy azóta sem tudunk pontos nevet, címet? Amúgy szombaton itt volt a fickó, akinél Boti lakik, ha kell róla infó, kikérdezem Horváth urat wink.gif .

Sejtettem, hogy bocföldeiek, mert az ugye ott van egy faluval arrébb. Meg is jegyeztem, hogy formára olyasmik, mint Laciéi. smile.gif Nagyon nem lényeg, ha esetleg arra jársz és készítesz róluk képet, meg szerzel származást azt megköszönöm. De nem sürgős.

Nem felejtettem el, azt beszéltük asszem, hogy amíg nem tudok semmi pontosat, hogy hol van, addig én úgy hagyom. Szóval ha van pontos infó, akkor máris átírom. wink.gif

Csinibaba, nem tűnik rossznak ez a ló. A képen a bal hátulja fura, de gondolom az csak a kép miatt van?
Csinibaba
Remélem....nekem is ez volt az első kérdésem a kovácstól, de azt mondta, ezen a képen elég régi a patkó rajta már... Élőben nem tűnt fel, hogy fura lenne, de azért mindenképpen megnézetnénk egy állatorvossal
Méz
Engem nem a patkó izgatna, hanem a lába vastagsága, és tisztasága. Meg kell tapogatni, hamar kiderül. A kesely rész az be tudja csapni az ember szemét így képről. Meg hát nem kép alapján kell ezt eldönteni, hanem élőben. smile.gif
Csinibaba
Még élőben is nehéz....ennyi szőőr...egy vékonylábú lovacskán azonnal szembetűnő egy kis szűrődés..
Amúgy kb. mennyiért érdemes megvenni egy ilyen lovat szerintetek? Feltéve ha egészséges..
Méz
IDÉZET(Csinibaba @ 2010.03.08, 19:54) *

Amúgy kb. mennyiért érdemes megvenni egy ilyen lovat szerintetek? Feltéve ha egészséges..

Van papírja? Sütése?
Mennyiért kínálják?
Ez fórumunk egyszerűsített külsővel rendelkező minimalista változata. A teljes, képeket és több információt tartalamazó verzió megtekintéséhez kérjükkattints ide.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.