Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Teljes verzió: Magyar hidegvérű
Lóbarátok fórumai > Lovas fórumok > Lófajták
Oldal: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40
Gonoblin
IDÉZET(Gonoblin @ 2010.01.17, 20:51) *

Sziasztok!

Van néhány képem magyar hidegvérűekről. Ezeket könyvekből és az első képet egy Lovas magazinból (2000. februári) szkenneltem be. Felteszem, hátha valaki rájuk ismer, mert érdekelnének.
http://kepfeltoltes.hu/view/100117/hidegv_...ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/100117/hv._www...ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/100117/_j_k_p_...ltoltes.hu_.jpg

Ja és nem utolsó sorban nagyon jól néznek ki.

Sziasztok!

Képzeljétek mi akadt a kezembe. Megtaláltam egy régi CD-met (2007-es) és rajta voltak a múltkor feltett képek (kivéve egyet) + még 2 mén képe + egy ardenni mén + egy magyar kanca.
Itt vannak még egyszer, csak már névvel:
http://kepfeltoltes.hu/view/100119/beolvas...ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/100119/2926297...ltoltes.hu_.jpg
Gölle-25 Éber: http://kepfeltoltes.hu/view/100119/G_lle-2...ltoltes.hu_.jpg
Karád-109 Játék: http://kepfeltoltes.hu/view/100119/Kar_d-1...ltoltes.hu_.jpg

Méz
Köszi Gonoblin, már töltöm is fel őket. cool.gif
Jól mellé tippeltünk. biggrin.gif
hitetlen
Ez az Éber az az Éber, aki most ősszel volt Kaposváron, ugye? Mert az az Éber alighanem jön tavasszal ide a szomszédba. rockon.gif

Méz, ha szépen megkérlek, elküldöd nekem azt a két cikket emilben, amiben Egonnal látszunk a Kaposvári Napokon? Ellébecoltam anno a dolgot, és lemaradtam mindkét újságról.
Méz
Szerintem az az Éber. smile.gif

Persze, átküldöm. cool.gif

Ha hiszitek, ha nem, de ez a 1481 Rózsafa-2 a több száz feltöltött ló több ezer őse közt egyszer sem szerepel, és a 1837 Ardenni-5 sem. redface.gif És Szentegát Glória se hagyott mély nyomokat maga után. De mindjárt felteszem őket az archívumba, hogy legalább ott meglegyenek szegények. smile.gif

És egy találós kérdés:
Karád-109 Játék anyai vonalában a Gölle-8 és a Gölle-6 hányas számúak? Mert volt kb. 3 db Gölle-8, meg pár Gölle-6, és így ez most nem pontos.
kamilla
Egy késő nyári fénykép, melegítőnek ebben a hideg havas időben

IPB kép
kedves
Üdv!

Ha igénylitek akkor egy-két hidegvérű képet tudok feltenni nektek a 70-es évek állományából. Többnyire törzskancákat!

Jelenleg csak ezt a hidegvérű mént ismerem:

IPB kép
Itt k.b. 5 éve.

IPB kép
Ma ilyen.
Méz
Szép ez a Kaposvár-65 Tókaj. smile.gif Ja, és esetleg a teljes származását tudod?

És én igényelném a további képeket. Meg ha van származás hozzájuk, azt is. wink.gif
kedves
IDÉZET(Méz @ 2010.01.31, 13:13) *

Szép ez a Kaposvár-65 Tókaj. smile.gif Ja, és esetleg a teljes származását tudod?

És én igényelném a további képeket. Meg ha van származás hozzájuk, azt is. wink.gif

Szia!

Vihar (Kaposvár-65 Tókaj) származása nem probléma, csak kis időbe tellik, mivel egy barátunknál (tulajdonosánál) áll, van betekintési jogosultságom a származási lapjába smile.gif .

Kezdetnek álljon itt apa és lánya:

IPB kép

IPB kép

A képekhez tartozó származások, megjegyzések kicsit bonyolultabbak, mert utánna kell olvasni, elég tetemes mennyiséget.
kedves
IDÉZET(Méz @ 2010.01.20, 16:31) *

Szerintem az az Éber. smile.gif

Persze, átküldöm. cool.gif

Ha hiszitek, ha nem, de ez a 1481 Rózsafa-2 a több száz feltöltött ló több ezer őse közt egyszer sem szerepel, és a 1837 Ardenni-5 sem. redface.gif És Szentegát Glória se hagyott mély nyomokat maga után. De mindjárt felteszem őket az archívumba, hogy legalább ott meglegyenek szegények. smile.gif

És egy találós kérdés:
Karád-109 Játék anyai vonalában a Gölle-8 és a Gölle-6 hányas számúak? Mert volt kb. 3 db Gölle-8, meg pár Gölle-6, és így ez most nem pontos.

Kicsit bonyolítanám a dolgot. Az 1990-es ménkatalógusban szerepel Gölle-4; Gölle-6; Gölle-8; Gölle-14. Közülük az első kettő 1838 Ardenni-6 apaságú. A 4-es egy 961 Rémes (1544 Perseron-4 után) anyából, a 6-os egy 762 Merengő (873 Rózsafa-2 után) anyából. A 8-as; 14-es egy 1790 Gölle-6 apa után. A 1790 Gölle-6 viszont egy 1414 Ardenni-1mén után született egy 575Jéke nevű kancától. 1982 évi szürke mén, Elit osztályos. méretei: 158/170-215-26. Tenyésztésbe 4 mén és 5 kancaivadéka (1990-es adat).
Méz
Köszi, míg ezt kibogozom, addig is itt a bizonyíték, hogy van ahol télen se áll meg az élet:

IPB kép
rockon.gif

(Amúgy a ménkatalógusban nincs törzskönyvi szám írva a Göllék elé? Nekem az lenne első körben a lényeg.)
kedves
IDÉZET(Méz @ 2010.01.31, 14:43) *

(Amúgy a ménkatalógusban nincs törzskönyvi szám írva a Göllék elé? Nekem az lenne első körben a lényeg.)

Sajnos nincs, csak amit írtam. Annyit tudok még ez ügyben, hogy a Szekszárdi Állattenyésztő vállalat Bolyi mezőgazdasági kombinátja vezette fel őket Üllőn.
kedves
Méz!
Egy lehetséges esélyest találtam neked a származáshoz:

1986 Gölle; Béke MgTsz: 1790 Gölle-6 (II tm.) származás: 1414 Ardenni-1 575 Jéke (873 Rózsafa-2). 1982 évi (tenyésztésbe vétel éve 1985). 1987-re beosztva: Gölle; Béke MgTsz

(Adatok: Alótenyésztés eredményei 1986. 22.old.)
Tehát megegyezik a fenti Gölle-8 és 14 apjával.

További érdekesség, hogy a 8-as anyai nagyapja szintén a 873 Rózsafa-2.
Gonoblin
IDÉZET(kedves @ 2010.01.31, 14:06) *

Szia!

Vihar (Kaposvár-65 Tókaj) származása nem probléma, csak kis időbe tellik, mivel egy barátunknál (tulajdonosánál) áll, van betekintési jogosultságom a származási lapjába smile.gif .

Kezdetnek álljon itt apa és lánya:

IPB kép

IPB kép

A képekhez tartozó származások, megjegyzések kicsit bonyolultabbak, mert utánna kell olvasni, elég tetemes mennyiséget.

Sziasztok!

Szia Kedves!

Honnan tudsz ennyit a hidegvérű lovakról? Muraközi képeid nem lennének véletlenül?

Tibi
kedves
IDÉZET(Gonoblin @ 2010.01.31, 16:47) *

Sziasztok!

Szia Kedves!

Honnan tudsz ennyit a hidegvérű lovakról? Muraközi képeid nem lennének véletlenül?

Tibi

Szia!

Egyáltalán nem tudok semmit a hidegvérűekről, legalábbis nem többet, mint egy átlag magyar lótartó. Alapvetően a magyar félvér fajták érdekelnek, elsősorban a Kisbéri. Mivel erről a fajtáról igyekeztem a lehető legtöbb ahív szakirodalmat beszerezni, mintegy másodlagosan felhalmozódott egy csomó más is, többek között a hidegvérűekről. Magáról a muraköziről nemsok, csupán egy-két töredék. A lótenyésztési évkönyveim 65'-73'; 86', és a ménkatalógusaim egy jelentős része egy hidegvérű tenyészet vezetőjétől került hozzám. Sajnos jelentősebb jegyzetei nincsenek, pusztán egy-két aláhúzott név, felkiáltó jel, illetve egy két lap szélén feltehetőleg hívó nevek pl: Juci, Bagoly, Baba.
Hát ennyi. Csak dondoltam esetleg ezek érdekelnek mást is. Az információl eléggé ridegek, ménfelállítási megjelölések, statisztikák, törzstenyészeti számadatok, selejtezési táblázatok, rövid leírások.

IPB kép
(kép: Dr. Hámory D.: Lótenyésztés, 1946)

Még egy, ma utoljára, mert egyrészt elfogynak hamar, másrészt fel kell függesszem a gépelőtt ülést:

IPB kép

(Forrás: A lótenyésztés, versenyzés és lovassport évkönyve 1971.)
Méz
Csúcs! Egy-két származás most frissül némi képanyaggal. cool.gif rockon.gif
Azt nézem itt a göllei méneskönyvben (már azon a pár oldalon, amit szerencsére lefotóztam), hogy ez a "Huszonhárom három" törzsmén ott így szerepel: 4705 Szentegát-65 (Huszonhármas III. törzsmén) (1956. sárga, 153/166 - 214 26 cm). Őneki az apja a fenti képen látható 2281 Belga-23.
Itt van egy példa, hogy ha elő kerülnek ilyen képek, azok hogy mutatnak egy ló származásában. Amelyik névnél van egy kis színes négyzet, ott van kép az ősről.
kedves
Kis csibészek! Hogy elloptázok a képeket a "Vihar" hírdetésemből! gmano.gif
Méz
IDÉZET(kedves @ 2010.01.31, 18:15) *

Kis csibészek! Hogy elloptázok a képeket a "Vihar" hírdetésemből! gmano.gif

Ha már magatoktól nem külditek. gmano.gif Szegény ember vízzel főz. Küldök pü-t. wink.gif
kedves
IDÉZET(Méz @ 2010.01.31, 18:44) *

Ha már magatoktól nem külditek. gmano.gif Szegény ember vízzel főz. Küldök pü-t. wink.gif

Nem az én ménem, nem az én dolgom lenne az ilyesmi, de seráfütty!. wink.gif Ment a válasz!
KisbérisDíjlovas
Karád-17 Rigó, hidegvérű mén. Korábban a baracsi mesterséges termékenyítő állomáson volt felállítva, ahol a tenyésztők nagy megelégésére tevékenykedett. Nagyrámájú, tömeges mén. Szinét és küllemi vonásait jól örökíti. Kitűnő munkaképességgel és habitussal rendelkezik. A mindennapos fogatos munka mellet látja el apaméni feladatait. Örökítőanyaga kifogástalan, a kancák jól termékenyülnek utána. Miután súlya megközeliti az 1 tonnát ajánljuk a hidegvérű tenyésztőknek, ahol javító hatással bír!

IPB kép

Kérdésem : hol fedez most?
Méz
Üllőn fedez mesterségesen. Ha kell a spermát terítő dokihoz elérhetőség, szólj. smile.gif
KisbérisDíjlovas
Dr. Stark Róbert ?
Méz
Úgy van, de az adatbázisban is asszem már az ő elérhetősége van fent. smile.gif Szeretnél fedeztetni a ménnel?
Én is vele szeretném majd fedeztetni a kancámat.
kedves
IPB kép

Tessék méz. Mert túl nagy itt a csönd. wink.gif
Méz
Köszönöm a képet. smile.gif A 658 Siklós-129 elvben muraközi. Ő a 1413 Nagyberki-64 apukája, és 2929 Palotabozsok-29 nagypapája. Sajnos a származását nem tudom. Azt nem írják abban a könyvben?
kedves
IDÉZET(Méz @ 2010.02.10, 11:32) *

Köszönöm a képet. smile.gif A 658 Siklós-129 elvben muraközi. Ő a 1413 Nagyberki-64 apukája, és 2929 Palotabozsok-29 nagypapája. Sajnos a származását nem tudom. Azt nem írják abban a könyvben?

Róla egyenlőre nem találtam, de ez akkora adathalmaz, hogy el is nézhettem, és ki is felejthették. Amit találtam Siklóst:

460 Siklós-112 1970 évi pej: 5737 Szentegát-16-254 Remény (152-163/198-24,4) II osztály 1973 évi felállítási helye Törökkoppány.

lilith
Karád Rigóról vannak valahol képeim, mikor még itt volt Baracson akkor csináltam. Ha nem találom, esetleg még Uni segithet, Neki elküldtem akkor.Fajtájában igen mutatós mén! rockon.gif
Méz
IDÉZET(kedves @ 2010.02.10, 12:35) *

Róla egyenlőre nem találtam, de ez akkora adathalmaz, hogy el is nézhettem, és ki is felejthették. Amit találtam Siklóst:

460 Siklós-112 1970 évi pej: 5737 Szentegát-16-254 Remény (152-163/198-24,4) II osztály 1973 évi felállítási helye Törökkoppány.

smile.gif Azon csodálkozom, hogy a könyvekben elég sok olyan mén van, amiket nem nagyon találok meg lovak származásában.
Pl. olyan van a származásban, hogy 461 Siklós-113, de a 460-as még sehol sincs. Persze a 461-nek meg a származását nem tudom. De elég valószínű, hogy apáról testvére lehet a 460-asnak. Mindegy, felviszem a 460-at az archívumba, hátha még majd jönnek származások, ahol mégis szerepel.

Karád Rigó elég fotogén, úgy látom. De nem baj, minél több képet látunk róla, annál jobb. Nekem kifejezetten őt javasolták a kancámra, és ahogy így nézegetem, biztos vagyok benne, hogy javító hatással lenne rá.
zapolya
Itt vannak még Karád Rigóról képek.
kedves
IDÉZET(Méz @ 2010.02.10, 13:15) *

smile.gif Azon csodálkozom, hogy a könyvekben elég sok olyan mén van, amiket nem nagyon találok meg lovak származásában.
Pl. olyan van a származásban, hogy 461 Siklós-113, de a 460-as még sehol sincs. Persze a 461-nek meg a származását nem tudom. De elég valószínű, hogy apáról testvére lehet a 460-asnak. Mindegy, felviszem a 460-at az archívumba, hátha még majd jönnek származások, ahol mégis szerepel.

Karád Rigó elég fotogén, úgy látom. De nem baj, minél több képet látunk róla, annál jobb. Nekem kifejezetten őt javasolták a kancámra, és ahogy így nézegetem, biztos vagyok benne, hogy javító hatással lenne rá.

Hát vaze most túrhattam elő, mert az előbb azt is megtaláltam csak lusta voltam már bekalapálni:

461 Siklós-113: 1970 évi fekete mén (5942 Szentegát-16- 362 Gölle-Buckó) méretei: 149/161-198-24. II osztály. 1973-as felállítási helye Kaposújlak.

Nem akarom a szíved fájdítani, de most megszámoltam, 297 hidegvérű mén ezen adatai vannak listában az 1973-as fedeztetési idényre a 73'-as fedezőmén beosztás könyvében, tehát ennyi engedélyezett fedmén működött csak 1973-ban. gmano.gif
Méz
IDÉZET(kedves @ 2010.02.10, 14:35) *

Hát vaze most túrhattam elő, mert az előbb azt is megtaláltam csak lusta voltam már bekalapálni:

461 Siklós-113: 1970 évi fekete mén (5942 Szentegát-16- 362 Gölle-Buckó) méretei: 149/161-198-24. II osztály. 1973-as felállítási helye Kaposújlak.

devil.gif biggrin.gif Kösziii.
Hol lehet hozzájutni ezekhez a könyvekhez? cool.gif
kedves
IDÉZET(Méz @ 2010.02.10, 15:23) *

devil.gif biggrin.gif Kösziii.
Hol lehet hozzájutni ezekhez a könyvekhez? cool.gif

Gyakorlatilag sehol (egykét lovas könyvespolcán kívül). Én tök véletlen vettem őket egy aukciós portálon.
enying20
IDÉZET(Méz @ 2010.02.10, 13:15) *

Érdekes helyzet. Pedig mindkét mén létezett, legalábbis az 1996-ban kiadott "Mének törzskönyvi adatai" című összesítésben mindketten szerepelnek.
460 Siklós-112, pej, sz: 1970. 03. 08.
461 Siklós-113 fekete, sz: 1970. 03. 08.
Ami gyanús az a születési időpont, ami lehet hogy véletlen? Lehet, hogy ikrek? Lehet, hogy csak elírás az egész?
Nem tudom sikerül-e, megpróbálok utána járni.
Méz
IDÉZET(enying20 @ 2010.02.10, 18:19) *

Érdekes helyzet. Pedig mindkét mén létezett, legalábbis az 1996-ban kiadott "Mének törzskönyvi adatai" című összesítésben mindketten szerepelnek.
460 Siklós-112, pej, sz: 1970. 03. 08.
461 Siklós-113 fekete, sz: 1970. 03. 08.
Ami gyanús az a születési időpont, ami lehet hogy véletlen? Lehet, hogy ikrek? Lehet, hogy csak elírás az egész?
Nem tudom sikerül-e, megpróbálok utána járni.

Arra tippeltem volna, hogy esetleg apáról testvérek. De ahogy fentebb Kedves megírta, nem azok.

460 Siklós-112 (5737 Szentegát-16 - 254 Remény)
461 Siklós-113 (5942 Szentegát-16 - 362 Gölle-Buckó)

Nekem gyanús ez a Szentegát-16 is, hogy csak a törzskönyvi szám más. Lehet elírás is, és egy ménről van szó.
A születési dátum meg lehet úgy alakult, hogy kint születtek a csikók a ménesben, nagyjából egy időben, és beírták mindkettőhöz ugyanazt az egyszerűség kedvéért. Vagy akár tényleg egy napon születtek.
Ha valaki utána tudna nézni, hogy létezett-e az 5942-es tkvi számú mén, és egy időben egy helyen fedezett-e az 5737-el?
KisbérisDíjlovas
IDÉZET(Méz @ 2010.02.05, 16:35) *

Úgy van, de az adatbázisban is asszem már az ő elérhetősége van fent. smile.gif Szeretnél fedeztetni a ménnel?
Én is vele szeretném majd fedeztetni a kancámat.

Igen ... van felénk 1 gyönyörű kanca , arra hajtok de nem nagyon akarják eladni pedig ezek aztán pénzért mindent eek.gif de nem adom fel biggrin.gif
Gyönyörű , majd megpróbálok képet hozni .
Csikasz
Hahó hidegesek! Most vettünk egy barátomnak egy helyes kis murát, képek a napokban lesznek! Kicsi, zömök, akciós mozgású, igaz van egy kicsike bokaszőr, de nem számottevő, sajna nullás sütésű, de nagyon szép jószág!
nagyimre6405
attol még hogy nullás lehet nagyon jó ló és ha kanca lehet neki jó csikója nekem is volt régebben nullás sütésü jobb csikókat ellett mint a nyereghelyen sütött kancám várjuk a képet
enying20
IDÉZET(Méz @ 2010.02.10, 18:37) *

Ha valaki utána tudna nézni, hogy létezett-e az 5942-es tkvi számú mén, és egy időben egy helyen fedezett-e az 5737-el?

Mindkettő létezett:
5942 Szentegát-16, sárga, sz: 1966. 05. 13.
5737 Szentegát-16, sárga, sz: 1965. 03. 30.
Hogy mikor és hol fedeztek, annak kiderítéséhez idő kell.
Méz
Szuper, köszönöm, ezekkel az adatokkal is kiegészítettem az adatbázist.

A www.hidegverulo.hu weboldal egy újabb menüponttal (Érdekességek) bővült, ahova időnként majd cikkeket, statisztikai adatokat fogunk feltenni. Most egy korábban a Lovas Életben Kamillával közösen megjelent cikkünket tettem fel így kezdésnek.
A weboldalon még lesz egy kis újítás a közeljövőben. Remélem Nektek is tetszik majd. smile.gif
KisbérisDíjlovas
Nagyon jó az oldal ! cheers.gif
kedves
IDÉZET(Méz @ 2010.02.11, 19:10) *

Szuper, köszönöm, ezekkel az adatokkal is kiegészítettem az adatbázist.

A www.hidegverulo.hu weboldal egy újabb menüponttal (Érdekességek) bővült, ahova időnként majd cikkeket, statisztikai adatokat fogunk feltenni. Most egy korábban a Lovas Életben Kamillával közösen megjelent cikkünket tettem fel így kezdésnek.
A weboldalon még lesz egy kis újítás a közeljövőben. Remélem Nektek is tetszik majd. smile.gif

Archív képek 1481 Rózsafa-2 apai származás:

5281 Görösgal-8 1961 évi szürke (2264 Belga-6 x 223 Céda) 155-172/215/26 I/II oszt. 73'-ban Nagydobsza.

(Szép darab lóállat lehetett a méretei alapján)
enying20
Méz!
Nagyon jó az oldal. Most egy kicsit bővebben elidőztem rajta, azt hiszem nagyon sok adattal hozzá tudnék járulni a bővítéshez, főként az archív mének adataihoz. Hogyan lehet ezt egyszerűen megoldani?
kedves
Róla már van fent képetek, de egy másik, mondjuk ez sem egy főnyeremény minőség, de kép:

IPB kép

2486 Pókaszepetk-3
A kép valószínűleg 1999-es.
KisbérisDíjlovas
eek.gif huh... biggrin.gif
KisbérisDíjlovas
http://www.lovasok.hu/eladolovak/index.php...scs&fromfo=
Méz
Sziasztok!

A www.hidegverulo.hu oldal újabb frissítésen esett át. Az "Adatbázis" menü alá felkerült egy "Ménesek" almenü.
Ha észrevételetek van, vagy tudtok még több olyan hidegvérű ménest, ahol sok kancával folyik a tenyésztés, akkor legyetek szívesek privát üziben vagy az info.hidegveru@gmail.com címen jelezni.

Enying20 fórumtárs jóvoltából sok-sok aktív mén származási lapját sikerült már kiegészítenem, és a folyamat még mindig tart. Szóval érdemes a méneket is nézegetni. wink.gif
hitetlen
IDÉZET(Méz @ 2010.02.14, 19:52) *

Sziasztok!

A www.hidegverulo.hu oldal újabb frissítésen esett át. Az "Adatbázis" menü alá felkerült egy "Ménesek" almenü.

Tök jó ötlet! smile.gif
Még az is eszembe jutott, hogy a tulajokról is lehetne egy-egy fénykép (nyilván a beleegyezésüket kikérve), hogy ha valahol, akár Kaposváron, vagy Szokolyán, vagy egyéb szakmai napon találkozunk velük, tudjuk, hogy ki kicsoda. Nekem pl. van a Pekárról egy jópofa, ez itt. Vagy ez hülyeség?
hihi
Voltam tegnap lövőn..bibííííí biggrin.gif
Panni
IDÉZET(hihi @ 2010.02.17, 14:04) *

És eg an még a két új mén? Az egyik tényleg olyan finomabb felépítésű, vagy csak a képeken tűnik úgy?
hitetlen
IDÉZET(hihi @ 2010.02.17, 14:04) *

Ki hiszi azt el neked? Hol van a bizonyítékok tömkelege? biggrin.gif

Panni, gyere el, látogass meg valamikor, és leviszlek meglesni a méneket közelről. Hm? Vasárnap du?
Panni
IDÉZET(hitetlen @ 2010.02.17, 14:39) *

Ki hiszi azt el neked? Hol van a bizonyítékok tömkelege? biggrin.gif

Panni, gyere el, látogass meg valamikor, és leviszlek meglesni a méneket közelről. Hm? Vasárnap du?

És ha inkább egyik hétköznap, munka utánra beszélnénk meg? Mert akkor arra felé mennék haza....
Ez fórumunk egyszerűsített külsővel rendelkező minimalista változata. A teljes, képeket és több információt tartalamazó verzió megtekintéséhez kérjükkattints ide.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.