A ménekről: a nagydíjat egy 3 éves szürke, tiszta magyar HV kapta, 5073 a törzskönyvi száma, a nevét sajnos nem jegyeztem meg.
Ha jól rémlik, a 14 éves sárga OMMI-s Gölle-25 Éber lett a második, szerintem abszolút korrekt, szép lovacska, talán a feje lehetne finomabb.
Egon kapott egy harmadik helyet, ja és végre megvan a törzskönyvi száma, 5072, Méz, ez az adat a katalógusból is hiányzik még.
Szia!
Szerintem a 3 éves szürke mén a Pereked-113 Baka. Egy kis ardenni van benne is, de csak a 4. ősi sorától. Inkább nem kommentálom, mit gondolok a ménről.
Köszi, így akkor van már két törzskönyvi számunk.
Gustilo! Elvben talán a Fazekasboda-157 Zsúrló lenne az, ami még közel áll a muraközi jelleghez.
A 4. ponthoz pedig annyit, hogy ezzel a vezetőséggel igen...
Köszönöm a beszámolótokat.
Ide annyit szurnék be, hogy sajnos hiába a nagy ménlétszám, a selejtek is bele tartoznak- huh ez jó csúnya szó, de sajnos a tenyésztés velejárója a genetikai problémák sokszínűsége is,- ill. szépen lassan a rokonpárosítások és az ész nélküli fedeztetések miatt (lásd: Perseron 201 Bizsu )a genetikai állomány beszűkült. Tehát, mint minden állatfajnál, igenis rendszeresen kell a friss vér, éppen azért, hogy bizonyos betegségeket, problémákat ki lehessen küszübölni.
Ebben igazad van, de akkor a magyar hidegvérűhöz hasonló jellegű külföldi méneket kéne hozni, nem olyat, amikkel az 1950-es évek óta nem sikerült sok mindent elérni, hacsak nem annyit, hogy a kemény magyar hidegvérűeket jól felpuhították. (Bár a húsmarha-jellegű lovaknak aztán mindegy végül is...
Ja és még annyit, hogy ha netán valami változás állna be az egyesületben és újra átnéznék az engedélyes méneket, hát lehet hogy elit minőségűek is szórásra kerülnének, nem csak azok, amik most még alulról se súrolják a fajtastandardot.