Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Teljes verzió: Magyar hidegvérű
Lóbarátok fórumai > Lovas fórumok > Lófajták
Oldal: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40
hitetlen
IDÉZET(nagyimre6405 @ 2009.08.17, 15:37) *

rá kérdeztem egyszer a hidegvérüs főnökre milyen lova van nekem nincs mondja csak a lányom nak neki megkisbéri mondom neki hogy a két fajta olyan messze van egymástol mint acsalag jeruzsálemhez hát furán nézett rám dehát miért én semmi rosszat nem mondtam

biggrin.gif

Érdekes. Valahogy most minden összecseng... gmano.gif
kamilla
IDÉZET(nagyimre6405 @ 2009.08.17, 15:37) *

üdv mindenkinek lányok nézzetekutánna mert mert az én nevemnél szereplő kaposvár union nevü mén -nél van eggy fekete hidegvérű mén fotója biztos csak véletlenül került oda

Köszönjük az észrevételt, már ki is javítottam wink.gif
Méz
Gustilo észrevételéhez:
Tegnap már ott is elkezdtem gondolkozni, és ma tovább folytattam a gondolatmenetemet az egyesülettel, az állammal és a magyar hidegvérűvel kapcsolatban.
Az állam most elkezdi támogatni a magyar papíros hidegvérűeket, azok tenyésztését. Tehát amiben nincs belga, perseron, ardenni stb. (De ez minden őshonos lófajtával és egyéb őshonos állatfajokkal is így van.) Igen ám, de ahogy járjuk az országot, nézzük a méneket, lovakat, azt látni, hogy bizony a magyar vérvonalú lovak "kicsik", finomabbak. Láttam ám Szőkénél jóval kisebb fedengedélyes állami mént! Nyomoztam a származását, persze magyar vérvonal.
Amikor egy idősebb tenyésztőnél jártunk, akkor tetszését fejezte ki Szőke származásával kapcsolatban, és leszólta Andi lovának az apját, aki egy perseron volt, hogy az egy nagy melák ló, nem kívánatos.
Most meg Szőkét szólták le, mert kicsi, a melák lovakat meg fényezték.
Akkor mit akarnak?
Magyar papíros, arányos használati hidegvérű lovat tenyésszenek az emberek, vagy belgával, perseronnal felturbózott húslovakat?
Vagy egyáltalán be kell ezt határolni és így kijelenteni, hogy na ez az, amit a tenyésztők nem látnak szívesen, és amolyat kell tenyészteni, mert így meg úgy...?
Mindenkinek megvan a maga lótípusa, amit szeret. Van aki a belgát, és az erdőn annak veszi legnagyobb hasznát. Van, aki azt szereti, ha bitang nagy elzsírosodott idegen vérvonalú lovak állnak az istállóban, használni ugyan nem lehet őket, de jó kövérek és arrafelé az a státusszimbólum.
Én meg nem tudnék mit kezdeni egy Szőkénél nagyobb lóval, ő a céljaimnak tökéletesen megfelel. Persze tudnám hova növeszteni: ha én is beállítanám az állásba és kilószám tömném belé a kukoricát, lehetne hatalmas faros, eldőlt nyakú, menni nem tudó hájpac(n)i belőle is.
Tehát szerintem a kereslet eldönti, mit vesznek, és valószínűleg a fenti típusok mindegyikére van kereslet. Ha a hozzám hasonló hobbisok felfedezik a fajtát, akkor lehet kereslet a most nagyban támogatott magyar vérvonalú könnyedebb használati (könnyű hámos, hátas) lovakra.
De az egyesületben jobban át kéne gondolni, hogy akkor mi a kívánatos? Amit az állam támogat, vagy amit ők úgy gondolnak, hogy az? Nem igazán értem. smile.gif
Eva
Kicsit kijavítanám magam, nem csak Szőke volt picinek mondva, hanem a többi nyereg alatt dolgozó "dagi" is. De ez nem baj, mert nincs még hagyománya, ezeknek a lovaknak a nyereg alatti használatának (vagy hogyan kellene megfogalmazni). Tehát nincs etalon.
Majd lesz, csupán idő kérdése. smile.gif
Sziasztok! smile.gif

Megjöttem én is (hazafelé oltárira eltévedtünk a lányokkal, de azért nem így értem a megérkezést biggrin.gif)! smile.gif

Andi, szuper voltál, gratulálok még egyszer a szervezéshez, minden nagyon szép, és jó volt, és ügyesek voltatok, Méz és Szőke, te és Sári, és mindenki (vagy majdnem mindenki biggrin.gif)! cheers.gif

És persze örültem a rég nem látott ismerős arcoknak is! cheers.gif

A műsorvezetés közbeni kommentektől időnként nekem is vad táncot járt a szemöldököm - de ahogy a bíráló is megmondta, a lényeg az, h ti szeretitek ezeket a lovakat - oszt kész!.. wink.gif A szakmai oldalba nem tudok, de ha tudnék, sem akarnék belemenni, nekem nagyon tetszettek a lovak, lenyűgöztek, a kisebbek, és a nagyobbak is. smile.gif

Andi, Rita, az esemény topicjába is betettem már, de ide is linkelem; képeim.
Ezek szerintem a honlap számára már felhasználható formában vannak nagyjából (méret, felirat), de ha más lenne nektek ideális, szóljatok! smile.gif
Illetve ha szükség lenne máshová is illusztrációra, és nagyban kell valami közülük, akkor is szóljatok bátran! angel.gif
Méz
Helló Dé! Örülök, hogy eljöttetek (és hogy hazataláltatok). biggrin.gif Szuper jók a képek, köszönjük szépen! rockon.gif
benooke
Sziasztok!

tetszett a szokolyai rendezvény, voltak nagyon szép lovak.
Szöke is ügyes volt, azért még erősödhet:)
szőke hány éves?
cucu
Szia mindenkinek!

Én személy szerint nagyon jól éreztem magam, a többit meg mint ahogy gustilo is mondta egész úton kibeszéltük, és látom másnak is hasonló a véleménye.

Készült pár kép, aminek feltöltése időbe tellik, de gondoltam pár képet felteszek.

A versenyekről: Hiba nélküli futam
vagy a pályán kapu keresés, de azt is jó volt látni, hogy mindenki egy fele akart kanyarodni smile.gif

A nap folyamán azért néhányan elfáradtak, így a verseny elött kellett egy kis alvás, de a simogatásban is el lehet fáradni

És megnéztük a szakemberek munkáját, a "... nem tömeges húsló..." résznél Szőke már nagyon figyelt devil.gif

Tehát én is sokat tanultam, szakembertől és lótartótól egyaránt rockon.gif

A többi képet amint feltöltöm szólok, csak hát kb. 500 képről van szó kiraly.gif

Gratulálok a szervezéshez!!!!!!! és remélem jővőre is ott lehetünk
Méz
IDÉZET(benooke @ 2009.08.17, 22:20) *

Sziasztok!

tetszett a szokolyai rendezvény, voltak nagyon szép lovak.
Szöke is ügyes volt, azért még erősödhet:)
szőke hány éves?

4 éves. Az utóbbi 1 év alatt nőtt 10 cm-t. Hátrányos helyzetből indult az életben.

IDÉZET(cucu @ 2009.08.17, 22:31) *

És megnéztük a szakemberek munkáját, a "... nem tömeges húsló..." résznél Szőke már nagyon figyelt devil.gif

Köszi a képeket. biggrin.gif
Ez a Szőke-féle fülkifejezés...neki is ketté állt már a füle. devil.gif biggrin.gif
hitetlen
Beszéltem a tanakajdi méntulajjal (Kondor Gábor), akinél ez a szép nevű Fazekasboda Betyár van. Almásderes a ló, és a héten valamikor szeretettel vár egy fotózkodásra.
Továbbá Pereked Karcsival biggrin.gif is beszéltem, aki Zalaapátiban székel, megpróbálom őt is összehozni a héten.
Nagybörzsöny Vércse , aki papír szerint Zalaegerszeg-Bazitán van, Vas megyébe, Nyőgérre költözött, őt át kell írni a rendszerben. Oda is el tudok menni fotózni, akár a tanakajdi úttal egyszerre, mert nincs messze onnan. Már nyomozom a nyőgériek elérhetőségeit.

Hihi, az Iharos Vagányról készült képeket szeretné Takács József megrendelni Tőled (Te fotóztad nála Vagányt). Ha nem bánod, felhívnád? A telefonja 30-979-6834.
Méz
Na, hát ezek ismét remek hírek. biggrin.gif
Vércsét átírtam.
Fazekasboda Betyár származásáról egyelőre nincs adatom, de látatlanban arra fogadnék, hogy valami jó magyar papíros, nem túl nagy méretű ló. Fogadunk? smile.gif
hitetlen
Én is olyasmire tippelek, mint a katafai Fontos. smile.gif

Közben megnéztem, hogy az általam viszonylag könnyen elérhető helyeken hol kell még fotózni. Amit be tudok vállalni: Bocfölde-2 és Nagyvenyim-21 Báró , ők Szabadbattyánban vannak, ergo ha megyek fel Bp-re, útba esnek jövet-menet gmano.gif. Továbbá Tinnye-322 Ronaldo elvileg Tinnyén lakik, azaz Apukámtól 10 km-re, úgyhogy reményeim szerint jövő szombaton őt is be tudom fogni.
Unicorn
iszonyat jó lett az oldal, de kérhettetek volna shire, noriker meg ilyesmi képeket, nekem van pár. schwarzwaldi is akad.
Méz
Úgy tudtam, hogy kértünk. biggrin.gif De úgy tűnik mégse. Bár még lehet pótolni. smile.gif Szóval kérnék szépen képeket a jancsor@vipmail.hu címre. Köszönöm.

Közben feldobnék egy olyan labdát, hogy:
- mitől magyar hidegvérű a magyar hidegvérű, ha ennyire heterogén az állomány, és minden idegen fajtájú mént beengednek a tenyésztésbe?
Az rendben van, hogy annó a kialakulásában szerepet játszott a belga, az ardenni és a noriker. De ennek már 50-60 éve... Nem kéne bezárni a törzskönyvet? Vagy ahhoz még kevés az állomány?
Mert én úgy látom, hogy ha így halad a dolog, sose lesz egységes fajta.
Szakértők esetleg hozzászólhatnának a témához.
tötő Zsó
Gyerekek.... wot.gif Gratulálok. Komolyan. A találkozóhoz, a szervezéshez, az összefogáshoz, a sikerekhez.... Csak így tovább, szurkolok! angel.gif
hitetlen
Azt beszéltük pont vasárnap mi is, hogy a magyar lótenyésztés egyszerűen nevetséges. Mindig majmolunk valakit, egyszer a telivér, utána a német ló, hidegvérűben meg most a belga a "kedvenc". Majd 5 év múlva a shire lesz divatban, akkor azokat fogják behozni, esetleg foltos verzióban, mert az még mutatósabb. frown.gif

Valaki egyszer leírta a magyar hidegvérű standard-ját, nem? Miért nem lehet ahhoz kötni az alkalmazandó lovakat? Ha nagyobb/nehezebb/vastagabb/szőrösebb/karcsúbb, akkor egyszerűen nem adok neki fegengedélyt, mert ne képviselje a fajtát egy olyan ló, aki a kívánalomtól eltér.

Mert oké, hozzuk be ezeket a lovkat, mert öröm rájuk nézni. De maradjanak meg szépen azoknak, amik: ardenniek, bretonok meg nórik. Ne húzzuk már rájuk, hogy magyar hidegvérű. Hidegvérűnek hidegvérű, az igaz. De nem magyar.

Kár, hogy aki ezt eldönthetné, az nem így gondolkozik.

gustilo
Bocs, hitetlen beelőzött... smile.gif

Méz, ezen én is gondolkodtam. A jelenlegi tenyészcél az 1950-es években vált hivatalossá, és azóta sem módosították. Pedig kissé eljárt már az idő...
A másik dolog: rendben, őshonos fajta lett a magyar hidegvérű. De ebbe beletartozik minden, nyeregtájon bélyegzett egyed? Vagyis a teljesen belga származású lóra ugyanolyan szabályok/kedvezmények/támogatások érvényesek, mint egy belga/perseron/geyéb külföldi ősöktől mentes, tényleg eredeti magyar származású lóra? Gondolom, igen, mert hogyan tudnák ellenőrizni a származást? Vagy van, aki megmondja egy származási lap alapján, hogy igen, ez belga volt, az ardenni, amaz meg muraközi? (oké, gondolom, a régi motorosok ezt kapásból mondják, de mint tudjuk, csak az igaz, amiről papír van... szóval hogyan igazolják ezt le?)
Mert szerintem csak így lenne értelme az őshonos kategóriának.

És még eszembe jutott valami: ha a kancámat egy muraközi típusú ménnel akarom fedeztetni, és felhívom az egyesületet, ugyan mondják már meg, hol találok ilyet a közelben, tudnak segíteni? Vagyis van valahol nyilvántartás a fajtán belül elkülöníthető típusokról?

A jelenlegi tenyészcélnak a belgák tökéletesen megfelenek - lásd vonóerő és hústermelés. Más nincs.
Unicorn
igen, én is néztem, milyen heterogén az állomány, de szerintem most csak kapkodnak fűhez-fához és én is csodálom, hogy a shire még nem volt biggrin.gif a percheronok között is van sok nagyméretű.
méz, nem emlékszem, h kértetek vna, de akkor kikeresek és akkor nem kell guglizott képeket használni. a bannerban a képek mind sajátok? párat felismertem, igazából csak a kirúgos-bokros a kérdéses, asszem.
Méz
Az őshonos támogatott kategóriába az tartozik bele, amelyiknek legalább 4 ősi sorig visszamenően nincs idegen ős a származásában és mindemellett nőnemű az illető őshonos egyed. Tehát elvileg nyereghelyen sütött magyar vérű kancák magyarul, akik ezt a támogatást kaphatják.
Ha belekotorsz az adatbázisunkba, akkor az archív kancáknál mondjuk nézd meg Csillagot: na pl. ilyen papírra nem kaphatja a ló a támogatást, mert ott van már a második ősi sorában az ardenni.
Ellenpéldaként az élő kancák közt mondanám Lizát: nagyon szép magyar papír, és a 3. ősi sorban van eredeti muraközi is benne.

Ja, és láttam Göllén a tenyésztésvezető kezében egy ménlistát, amin a mének neve mellett volt jelzés arra vonatkozóan, hogy milyen típusú az adott mén. Abban nézte Kareszt, nála ott volt, hogy mhv tehát magyar hidegvérű, másoknál ott volt hogy pers. azaz perseron és így tovább.

Nekem az adatbázisban fejtörét okoz kicsit a fajtamegjelölés, de fogok egyeztetni valaki hozzáértőbbel. Lényegében olyan logika szerint írtam oda most az egyes ménekhez a fajtákat, hogy amelyik csupa magyar ősökkel rendelkezik, azt magyar hidegvérűnek írtam, a perseron papírút, perseronnak, a belga papírost belga hidegvérűnek és így tovább. Amibe pedig van minden: magyar is és külföldi is, vagy nem teljes még a származása, azt meg simán hidegvérűnek.

Uni, a banner-képek mind saját gyártmányaim. A kirúgós-bokros alatt ha egyre gondolunk, akkor Fáni kirúg, Sári (Szőke anyja) meg menekül. biggrin.gif (Aztán van egy téli kép valahol, azon már jó barátnők. smile.gif )
messi
Sziasztok!

Gratulálok a versenyzőknek és a szervezőknek, bár idén nem voltam a hidegvérűs találkozón, csak tavaly.
Klassz a honlap, nem hidegvérűs szemmel is jól használható, tetszik. smile.gif

A tenyésztéshez: bár nem vagyok tenyésztő (és főleg nem hidegvérű tenyésztő), de úgy tűnik minden egyesület és minden régi magyar fajta ugyanazzal a gonddal kűzd a tenyésztés terén.
De ha a fiatal, friss szakemberek, hobbisták, stb. egy picit át tudják venni az irányítást az egyesületnél, ahol - tisztelet a kivételnek - esetleg már beragadt agytekervényekkel vagy önös kivételezéssel találkozunk, akkor lehetne lehetőség a fajta homogenizálására talán. Ehhez sok munka, kitartás, kapcsolatok kellenek, de talán működik. Érdekes "szakember" az, aki nem tudja hány hónapig vemhes a ló... rolleyes.gif

Én tavaly még teljesen rá voltam kattanva, hogy nekem hidegvérű hátasló kell. Ezért is voltam Szokolyán. smile.gif Meg kell mondjam, hogy igen, akkor simán lett volna igényem egy Szőke-féle, finomabb hátaslóra. Szerintem biztos mások is szívesen vennének hidegvérűt, ha nem a lufikategóriások lennének többségben. Sok hirdetést néztem. Ami tetszett az benga nagy volt és/vagy befedeztetve, esetleg mén. Egy lovat megnéztem, egy szép kis 4 éves kancát, de annak meg mindkét csánkján volt tojásdaganat és a nyereggel köszönőviszonyban sem állt. Ami nem lett volna baj, ha esetleg említik is, mielőtt meglesem. Utána kezdtem nézni a sodrottakat, de azok meg még annyira sem homogének, így azok mentek a felejtőbe. Aztán hallottam, hogy a hosszú lábszőrök miatt gyakran sebesedhet a lábuk és végül lemondtam - átmenetileg gmano.gif - a hidegvérűekről. Pláne, hogy fedeztettem és lett egy kisbéri csikóm, így most anyagilag sem fér bele két ló mellé egy harmadik. De azért a hirdetéseket mindig nézem a lovasokon, hátha (meg persze nézem a kisbérieket, meg a mindenféléket). biggrin.gif
Hát ennyi...
Méz
Szia Messi!

Sajnálom, hogy idén nem tudtál jönni.
A tenyésztéssel kapcsolatban jól látod a helyzetet. wink.gif

Ha netán megint hidegvérű hátasló-keresésre adnád a fejedet, szólj. Vagyunk itt egy páran, akik tudnánk mondani helyet, ahova mehetnél értelmes nyereg alá való dömpit nézni. Ja, és a magyar hidegvérű, vagy mura típusú lovaknak jellemzően nem sebesedik a lába, mert nem is olyan szőrös. smile.gif
messi
Én is sajnáltam, hogy máshol kellett lennem, de a fotók magukért beszélnek, nagyszerű rendezvény lehetett. Amúgy én szeretem az óriási hidegvérűeket is, a drabant típusúakat, de csak nézni, csodálni. Tavaly is láttunk néhány szép egyedet, szóval klassz volt. Na, majd jövőre!

A lóvásárlás meg, ha úgy adódik, feltétlenül szólok. Megnyugtató, hogy a magyarnak és a muraközinek még a lába sem bánja a szőrösséget. Bár vhol olvastam (talán itt?), hogy valaki pont a sebesedés miatt télen-nyáron munka után lemossa a ló lábát és szárazra törli, így ki tudja védeni a problémákat. smile.gif
hitetlen
IDÉZET(Méz @ 2009.08.18, 11:32) *

Nekem az adatbázisban fejtörét okoz kicsit a fajtamegjelölés, de fogok egyeztetni valaki hozzáértőbbel. Lényegében olyan logika szerint írtam oda most az egyes ménekhez a fajtákat, hogy amelyik csupa magyar ősökkel rendelkezik, azt magyar hidegvérűnek írtam, a perseron papírút, perseronnak, a belga papírost belga hidegvérűnek és így tovább. Amibe pedig van minden: magyar is és külföldi is, vagy nem teljes még a származása, azt meg simán hidegvérűnek.

Szerintem ezt a magyarázatot nyugodtan oda lehetne írni a honlapra is, mondjuk a kereső felületen egy megjegyzésbe. Hogy mindenki láthassa rögtön, milyen hátterű az adott lóállat, akkor is, ha a származása nincs meg teljesen, vagy a névből nem egyértelmű, mert mondjuk tisztán magyarul hangzó neve van egy valójában szín belga ménnek.
gustilo
Kösz a felvilágosítást, így lassan tisztul a kép. smile.gif
benooke
[quote name='Méz' date='2009.08.17, 22:46' post='734108']
4 éves. Az utóbbi 1 év alatt nőtt 10 cm-t. Hátrányos helyzetből indult az életben.

Nekem is van egy hasonló kaliberü mint szőke, szinre és termetre is hasonló, ő 3 éves. Majd csinálok róla képet.
nagyimre6405
üdv mindenkinek úgy nézem vagyis olvasom hogy nagyon termékeny a mai nap ennek örülök csak igy tovább .a mén listával kapcsolatban ami gy m s megye csorna KAPOSVÁR .....UNTÓ már nem csornán van kb egy hónapja elkerült POTYOND-ra rosta gézához ahol iharos fontos volt további szép napot most megyek és egy kicsit be fogom a kocsiba oszkárt
Méz
Köszi, átírtam Untót Potyondra. Jó kocsizást!

Benooke, képeket mindig szívesen nézegetünk itt. wink.gif
Foltos 2
IDÉZET(Méz @ 2009.08.18, 12:07) *

Ja, és a magyar hidegvérű, vagy mura típusú lovaknak jellemzően nem sebesedik a lába, mert nem is olyan szőrös. smile.gif

Ezt tanúsíthatom,nekem is volt ezzel kapcsolatban némi félelmem,de semmi nyoma sebesedésnek,pedig nem különösebben mosogatom a lábán a szőröket.
Méz
Az országot járva lovakat nézegetve azt tapasztalom, hogy gond az extra burkolt, nagyon vastag, szőrös lábú lovakkal van, amelyek jelemzően belga hidegvérű háttérrel rendelkeznek.
Gonoblin
Sziasztok!

Gratulálok az oldalhoz. Nagyon szuper!
Szokolyán sajna én sem tudtam részt venni. Majd jövőre.
Esetleg nem tudjátok, hogy mikor, melyik tévén lesz látható a rendezvény összefoglalója. Írtátok, hogy a Duna Tv valószínű jelen lesz. Ott volt?

A magyar hidegvérűn belül is lehetne 2 (illetve ha a muraközit is ide számoljuk, mint tájfajtát akkor 3) típust elkülöníteni. Az egyikbe kerülnének a tisztán magyar háttérrel rendelkezők, a másikban pedig az egyéb hidegvérű ősökkel rendelkezők. Vagy ez túl egyszerű lenne!!?? A muraközit inkább külön fajtának kellene tartani/nevezni, mivel a mai napig hátrányt élvez (mármint az Őrségben tartott néhány egyed) a magyar hidegvérűhöz képest.
nagyimre6405
heló megint itt vagyok a hajmáspuszta-106 dollár ami szentesen van aLOVASOK.hu oldalon vannak képek és származási lap fotó is na csak ennyi majd még böngészek jóéjszakát
Méz
Köszi, de azok a képek számunkra használhatatlanok sajnos.
kamilla
Sziasztok!

Nos... sok problémát és hiányosságot véltem felfedezni az évek alatt a hidegekhez kapcsolódóan, néha olyan az érzésem, hogy ennél a fajtánál megállt volna az idő.

Egyesület:
Mindenki olvashatta, saját kínom egy egyszerű tagbelépés formáját tekintve, ami kereken 2 évig tartott. Miután meguntam a hiába való várakozást a csekkre, feladtam a pénzt, lesz ami lesz alapon. Nem sok az az évi 2000.-Ft, a fajtát szerető egy lovas embertől, de talán egy kis odafigyeléssel lehetne még tagokat toborozni. Bár kétség kívül az munkával járna, ha más nem, időbeli postázással.
Nincsenek szakmai beszélgetések, (állatorvos-kovács, stb)nincsenek külföldi előadók, nincsenek kiadványok, amiből lehetne tájékozódni, ne adj isten tanulni, nincs egy adatbázis (most már van gmano.gif ) merre indulj ha mént, kancát ,csikót keresnél.
Igénytelenség. Talán így tudnám jellemezni azokat a hiányosságokat, amiket eddig tapasztaltam.

Járjuk az országot, már túlvagyunk a 4. körön, ami a Baranya-Somony-Zala-Tolna-Fejér megyéket érinti. Állami mének, amik lepusztulnak, elhanyagoltak, mert nem jön hozzájuk kanca, vagy jut neki enni vagy nem. Nincs már olyan, hogy állami mén! Az állam kiadta az összes ménjét az Egyesületnek, így minden ott dől el. A populáció beszűkült, rokon párosítások léptek fel, mert nincsenek új, friss vérvonalú mének, hiszen akkor idegen vért használnának, ugrik az állami támogatás. Láttunk pincében tartott hidegeket, akik valamikor lekerültek csikókorban, majd megnőttek és kijönnek feldarabolva, hamár elpusztultak. A csikók tele sebekkel, férgekkel, takonnyal, a színüket a ráragadt trágyától nem látni. Napot, friss levegőt annyit kap, amennyi a kis ablakon beszűrődik. Mozogni? Ha ki tud szökni néha a betonozott udvarra. Legelő? Talán ha megéri, hogy eladó sorba kerüljön és valami csoda folytán nem a kamionon végzi, egyszer talán valaki észreveszi, hogy szüksége lenne rá.
2 évesen már hasasan áll, jobb esetben, nem ugyanott ahol az anyja, mert nyereghelyen sütött, és jár rá a támogatás. Nem kéne ezeket felülvizsgálni? Hiszen létezik országos hálózat, akiket ezért fizetnek. Legalább a tagoknál, mert messzebb nem is akarok gondolni......
Láttunk olyan méneskönyvet, ahol egy kanca 12 csikót adott, majd az utolsó 5 fedeztetésnél üres maradt így vágóba adták. Hol van ilyenkor egy ember, aki észreveszi mi a ló érdeke, aki elmagyarázza a tenyésztőnek, hogy a kancát pihentetni kell, nem lezsarolni, így talán tovább használható, már, ha annyira értékes a genetikája. Erre kéne az előadás, hogy megismertesse a tenyésztőket az új eredményekkel, anyagokkal, de hát minek is ,hiszen a kamion mindig jön és elviszi ha jó, ha nem.
Amikor már a fiatal tenyésztők is arra mennek, hogy inkább adja vágóba a csikót, mint viszont lássa egy vásárban. Ez nem fajta szeretet, nem ez a fajta érdeke.
Elméletileg lenne egy marketinges, akinek feladata lenne, hogy a fajta a köznép tudatába újra bekerüljön. Nem tudom kint volt e a találkozón, de a Szentlőrinci napokhoz kivonultatott 4 db (!) hidegvérű után, lenne min elgondolkoznia.
Változások kellenek. El kell ismerni, hogy valami nem megy, nem pedig kapaszkodni egy maroknyi kis „hatalomba” . Miről is szól ez az egész? Pénzről. Ki mit tud kivenni magának. Aki ugrál azt elgáncsolják, lefitymálják, megzsarolják stb.
Egyre többször jönnek olyan hírek, hogy idő előtt selejteznek le méneket, az állami támogatás miatt, átsütnek kancákat és még sorolhatnám.

Olyan érzésem van mindig, mikor a „nagyok” jönnek, hogy valamiféle lefitymáló, lenéző módon kezelnek minket. Ennek két oka van: nem nőtt ki, ami nekik genetikailag van (már akinek) másrészről meg nincsen 30-40-50-es kancaállomány a kezünkben.
Urak! Aki egylovas annak is egy szavazata van, és nem hinném, hogy valaki attól tenyésztő mert sok hidegvérűt birtokol.
Jött a válasz, félnek tőlünk: nem tudják hová tenni a munkánkat, a lelkesedésünket, félnek tőle, hogy a többi ember is észreveszi, mennyi minden hiányosság és egyéb probléma létezik és fellázadnak.
Kiesünk abból a körzetből, ahol bármi befolyásuk lenne, nem kérünk támogatást, nincs több hektár földünk, stb,stb.
Nem akarunk mi senkit bántani, segíteni akartunk, jó szándékból, mert szeretjük ezt a fajtát, de ha nem kell, hát nem.
Aki beszeretne lépni és ír a fórumra vagy beazonosítható, valószínű hiába vár a csekkére, hiszen ők is tudják „Sok lúd, disznót győz!

Tenyésztés:
Nagyon határt kéne szabni azoknak az irányoknak, hogyha egy ló eléri ( nyereghelyen sütött kancákról beszélünk) az ivarérett kort, akkor már az egyből tenyészérett is. Ha Egyesületi ménnel fedeztet, akkor automatikusan nyereghelyen sütik a csikót is, tehát tenyészszemle nem kell, max. ha a tulaj elit minősítést szándékozik kapni a kancájának.
Erre is láttunk érdekes példákat a már említett megyékben. Hidegvérű kancák, nyhs. akik jóformán mint a sportlovak, olyan csontozattal, súlyos anatómiai hibákkal ellenek. Kérdem én, egy nyhs. kanca mindig a fajtájának kiváló, elletni alkalmas egyede? Tényleg minden nyhs. kanca, alkalmas ellenőrzés nélküli tovább tenyésztésre?
Minden fajtának megvannak a maga sajátosságai, és isten őrizzen, hogyha a nyakon sütött, percheron vérvonalú kancámat, egy chippes belgával fedeztetetem, akkor az magyar hidegvérű legyen. Nem érzem ,hogy sztárolva lennének a belgák ,egyszerűen az erdei munkába és az erő versenyeket nekik találták ki. Nincs egy homogén állomány, sütnek mindent, aminek vágott a segge.
A méret különbségeket most úgy próbálják meg kiküszöbölni, és evvel együtt újra előállítani a muraközi lovat, hogy hucult kevernek az Örségi lovakba.
Nem kéne talán egy génbankot létrehozni, és az egyesületnek fenntartani a még élő ménekből?

Weboldal:
Felszívtuk magunkat és megcsináltuk. Hiánypótlóként, mert nulla információ létezik, képek meg minimálisan a Mo.-gon fellelhető állományról. Volt, aki teljesen elzárkózott attól, hogy lefényképezzük a lovát, lovait. Miért? Félt hogy olyat látunk, amit nem kéne? Állítólag lejáratjuk a tenyésztőket a fényképekkel.
A következő kérdések hangzottak el:- Kinek a megbízásából járjuk az országot? -Miért reklámozzuk az Egyesületi méneket? - Kinek a megbízásából telefonálgatunk?
Hát, hogy őszinte legyek már azt se értem, miért fáj valakinek, hogy saját erőből próbálunk valamit kezdeni. Sokan jöttek oda hozzánk a találkozón, telefonáltak, hozzájuk mikor megyünk, várnak szeretettel. Talán így –mondják ők- nekik is lesz esélyük, még ha 1 ménjük is van, hiszen ez ingyen reklám! Aki meg másképp gondolkozik, kimarad, de előbb-utóbb megkérdezik majd, vajon miért hiányzik csak 10-20 ló az adatbázisból? Hát ezt a kérdést nekik kell majd feltenni! Miért is?
Megkerestek minket az Egyesülettől, hogy összeülhetnénk és megbeszélhetnénk, mi-hogyan legyen az oldalon, esetleg az Egyesület is beszállna anyagilag a dologba, ha már költeni amúgy sem költenek semmire, úgymond ülnek a pénzen és itt ki is fújt a dolog.
Jött következő ötlet, hogy mégse adnak támogatást, inkább megvárják mi is lesz belőle. SZÁNALMAS!
Hát most már két dolgot tehetnek, vagy megnézik az oldalt vagy nem!

a Találkozóról:

Rengeteg munkát és pénzt fektettünk bele. Próbáltunk mindent megoldani, megszervezni, felkészülni. Jött egy info, hogy az Egyesület, mint Fajtagondozó támogatná a rendezvényt.
Mi nem kértünk semmit, ők beszéltek felajánlásról, hozni nem hoztak semmit. Tehát támogatás nincs a részükről ez most már világos, marad a leosztás berkeken belül és veregethetik egymás vállát, de fasza gyerekek vagyunk. Ellenben, szívesen látnának minket beleolvadva és természetesen az ő irányításuk alatt dolgozva, mert azért jó lenne, ha tudnák mire készülünk. (hát ez titok, de nagyobbat fog szólni, mint Szokolya!)
Én úgy gondolom, hülyét nem csinálunk magunkból. Más tollával ékeskedni, nem szép dolog, kedves vezetők!
A találkozó legellentmondásosabb része a Fajtabemutató volt. Ha valaki megtisztel minket avval, hogy elhozza a lovát és bemutatja, nem kéne lefikázni. El lehet mondani a hibákat „mikrofonon” kívül is. Azt meg nagyon furcsállottam, mikor „nem ilyen típusú a magyar hidegvérű”. Miért milyen típusú? Nincs egy egységes állomány, sokan színre tenyésztenek, így már hallottunk olyat is , két pej nem ér fel egy sárgával. Hurrá! Még jó, hogy a „Jó lónak nincsen színe”! Szilaj, franciás? Hol voltak mikor egy igen csámpás mént jelöltek fedeztetésre?
Meghívtuk a legnagyobbakat! Sokan eljöttek, majd talán ketten hárman maradtak végig. Biztos uncsi volt szembesülni, mekkora érdeklődés van, egy ilyen rendezvényen.

Egy fecske nem csinál nyarat!- szokták mondani, hát mi nemhogy nyarat csináltunk, még sivatagi vihar is lett belőle.
Hárman taroltunk, egy tökös legény és a hobbys lányok megmutatták, hogy kell ezt csinálni!
gustilo
Hát, erre nehéz reagálni. Én még mindig emésztem.
Ördögfióka
Szervusztok Hidegesek! Először is őszintén gratulálok Nektek a honlap elkészítéséhez és a szokolyai rendezvény megszervezéséhez, lebonyolításához!!!! Minden elismerésem, nagyon kemény és szép munka! Ritkán látni hobbilovasok között ilyen nagy elszántságot és összefogást! rockon.gif Ámulok és ámulok egyfolytában.

Jómagam is „egylovas hobbilovas” vagyok. Igaz lovam erős sodrott, így a hidegekhez van is némi közünk, de a magyarhoz már kevésbé. Egy breton, camarque, tinker ősökkel megáldott kis kanca teszi boldoggá életem már másfél éve. Nem nagyon tudnék elképzelni jobb társat a nyugodt terepekhez, a megfontolt angel.gif lovaglásokhoz, a türelmet igénylő gyerekáradathoz…
Fentebb nem is helyesen írtam, most már egyre nagyobb közünk van a magyar hidegvérűhöz, hiszen egy Toponár utód már lassan negyedik hónapja lakója KaBócám hasának. Tavaly kezdtünk el férjet keresni őnagyságának, végül megfogtak bennünket ezek a nyugodt, mégis ha kell pörgős gyönyörűségek. Megnéztünk pár állami csődört Csongrád és Bács-Kiskun megyében, végül a „kis” izompacsirta Toponár Ezerjóra esett választásunk. Márciusban kiderül jól választottunk-e…. smile.gif

Valahogy így kezdődött hideg-szerelmünk és már június óta számoltam vissza a napokat, augusztus 16-ig.
Kicsit késve érkeztünk vasárnap, elszámoltuk a menetidőt, így már csak a fogatok versenyénél kapcsolódtunk be. Ezek szerint érdemes lett volna a fajtabemutatót végighallgatni. De visszhangját (sajnos negatívakat) több felől is hallottuk a nap folyamán.
Nagyon jól éreztük magunkat, én persze az első két helyezett lovasnak örültem nagyon, öröm volt őket nézni, szerencsére lehetőségem volt Méznek személyesen is gratulálni… Közben persze innen-onnan jöttek a magánvélemények, hogy ezek a lovak erre nem valók, pedig szerintem a minőségi (!!!) gyakorlat ezt szépen cáfolta…

A rönk- és szánkóhúzás is elámított, ahogy mindenki mást is. Talán túlságosan is… Mi is ezen tanakodtunk hazafelé, hogy a szlovák és a belga lovak lekörözték a magyart. Mindenkit lenyűgözött erejük és a nagyszőrű patájuk. Engem is, természetesen. De mi van a magyarral? Szépen el fog belgásodni? Nem értek a tenyésztéshez és ezt a magyarországi hidegvérű tenyésztést is csak most kezdem homályosan átlátni, de így tényleg veszélyben van. Mindenki nagy izmos, szőrös lovat akar??? De nem lehet, hogy a magyar hidegvérű jobban helyt áll hazánkban???!!!! Hogy vannak kihasználatlan lehetőségei, csak eddig nem is vettük észre???
Nem tudom. Csak vasárnap óta töröm ezen a fejem, cikáznak bennem a gondolatok.
Kamilla írása elszomorított, hogy ilyen a ””nagyok”” hozzáállása, de egyben nagyon elgondolkodtatott és buzdított. (Képek mennek, illetve készülnek.)
Úgyhogy hajráá, csak így tovább!!! cheers.gif
(elnézést, akit esetleg untattam kevésbé hozzáértő, hosszúra sikeredett hozzászólásommal…)
Üdv.: Ördi

Eva
Nagyon egyszerű a képlet.
Eddig és ezután is a pecsenye csikónak volt/lesz "értéke", tehát jó húscsikókat fognak "gyártani" (tisztelet a kivételnek) a "tenyésztők", mert csak az biztosítja a megélhetésüket (minél kevesebb befektetés, minél több haszon).
Magyarországon nincs igény/kereslet/szükség a rönk-szánhúzó hidegekre, hiszen nincs olyan környezetünk, ahol szükség lenne rájuk. A traktor, miegyébb erősebb, gyorsabb és fáradhatatlan, nincs olyan hely, ahová ne jutna el.
A gén megőrzés=hobbi, aki fanatikus, elkötelezett, az áldoz rá, akár erején felül is. A többi pedig ismét csak haszonszerzés...
Hátasként még nem elterjedt, hiszen van egyszerűbben nyereg alá szoktatható, kevesebb munkával betanítható, melegvérű a lovasiskolákban. Az átlag ember pedig a lovardában találkozik először a lovaglás élményével. Mivel egyre többen kezdenek el lovagolni, így a súlycsoportokat figyelembe véve, megkezdődött a (leginkább)sodrott lovak munkába fogása. Hiszen jól felfogott érdeke a lovardának, hogy annak is tudjon lovat adni, aki nehezebb, esetleg lassabban tanul, hogy az élmény miatt visszamenjen hozzá.
Persze, hogy az Egyesület (szerintem bármelyik, aki a "múlt" érából maradt és már kihaltak vagy elmarták a fanatikusokat, hozzáértőket) ujját sem mozdítja, hiszen nekik így kényelmes - jövedelmező.
Márpedig bölcs mondás: pénz beszél, kuya ugat. Akár tetszik, akár nem.
Méz
IDÉZET(Eva @ 2009.08.19, 12:08) *

Hátasként még nem elterjedt, hiszen van egyszerűbben nyereg alá szoktatható, kevesebb munkával betanítható, melegvérű a lovasiskolákban.

Ne haragudj, de ezzel a mondatoddal nem értek egyet. biggrin.gif
A magyar hidegvérűnél minden egyes szakirodalom kiemeli a rendkívül gyors betaníthatóságot. Hámban pár alkalmas gyakorlás után már önállóan képesek dolgozni. Nyereg alatt se nagyon más a helyzet. Én legalábbis így tapasztaltam Szőkével. Anikó egyszer körbe vezetett a pályán minket. Ez alatt megtanulta hogy kell elindulni és megállni. Következő alkalommal már önállóan mentünk, és megyünk azóta is. Engem egyszer vágott földhöz a drága, de az az én balfaszságom miatt volt: kevesebbet dolgozott, mint kellett volna. Hozzáteszem azt is, hogy ő volt az első ló, akit belovagoltam. Kell nekik a munka, a minden napi lovaglás/húzás stb. Mert akkor mennek jól, megbízhatóan. Ebből kifolyólag is alkalmasabbak lehetnek iskolalónak, agyilag talán jobban tűrik a monotonitást, felépítésükből adódóan pedig nehezebb elnyúzni az inaikat, hátukat. Ezt már külföldön azért felfedezték...

Hozzáteszem azt is, a kedves fanyalgók kedvéért, akik nem ezen a fórumon leledzenek, inkább csak titokban olvasnak minket, hogy nem Szőke az egyetlen ló, akivel vannak nyereg alatti tapasztalataim, hanem tudok mondani még 3 kancát és egy mént, akik kifogástalanul mentek nyereg alatt, terepen, sőt az egyikkel ugrattak is. Mindamellet, hogy fogathajtó versenyeken is indultak, a szüreti felvonulásokon pedig mindig az általuk húzott kocsi volt a slágerfogat, amire minden ember fel akart ülni. wink.gif

Foltos2 lova, Árva is elég szépen rácáfol arra, hogy ezek a lovak nem valók nyereg alá. Tetszettek hallani a Tarpa - Tenkes túráról? Árva nyereg alatt teljesítette.

És még vagyunk itt páran fórumosok, akik vég nélkül tudnánk sorolni, hogy kinek a hidegvérűje hogy megy nyereg alatt. Ezek nem a kivételek, amik erősítik a szabályt, hanem a példák egy új használati irányra.
Unicorn
a pöttyösöm is rácáfolt, bár nem sokat tudtam ráülni ugye, annál hamarabb elment, de addig jó volt, együttműködő, ha érthetően nyúltál hozzá és kényelmes.

ausztriában külön ugró- és díjlovi verseny is van norikereknek (általában együtt rendezik a hafik versenyeivel), de azokon kívül is látok noriker-keverékeket mindkét szakágban.
benooke

Benooke, képeket mindig szívesen nézegetünk itt. wink.gif
[/quote]

Méz, tettem fel néhány képet.

http://betyar.benooke.fotoalbum.hu/
cucu
Csak hallgattam a rendezvényen a szakembereket, olvasom a fórumot, és kicsit elkeseredtem.

Biztos, hogy a mi országunk csinálja jól? Eva-t idézve "...a pecsenye csikónak volt/lesz "értéke", tehát jó húscsikókat fognak "gyártani" (tisztelet a kivételnek) a "tenyésztők", mert csak az biztosítja a megélhetésüket (minél kevesebb befektetés, minél több haszon)...".

Nem szívesen példálózok más országgal, de az osztrákoknak is van hidegvérűje. Azok jelentős része is pecsenye lesz, de ott tudják másra is használni. A kis hülyék még nem jöttek rá, hogy csak a "pecsenye" a jó üzlet. Ők úgy gondolják, minél több dologra használják a lovaikat, annál jövedelmezőbb nekik. Amiből nem pecsenye lesz, az valakinél hobbiló, udvardísz, munkaeszköz lesz magasabb áron. Tudnak nekik versenyeket, közös túrákat rendezni és még sok minden mást. Mi miért nem tudunk ilyet vezetői szinten? Miért kell lefitymálni a civil kezdeményezést, a megjelenő lovakat? Sajnos egy lovat nem láttam, amit a Hidegvérű Szövetség hozott bemutatni, hogy mi a kívánatos. Csak olyan példát mutattak, milyennek nem kell lenni egy LOVAS EMBERNEK.

Volt egy időszakom, amikor arra mertem gondolni, hogy jó lenne megpróbálni "tenyészteni" (azért idézőjelbe, mert nem értek hozzá másokkal ellentétben) munkalovakat. Olyanokat akik a családok, lovardák kedvencei lehetnek. Mennek kocsi előtt, nyereg alatt, és a 25 kilóstól a 110 kilósig bárkit elvisznek gond nélkül. Ha véletlenül nem nézel rá két napig, akkor is nyugodt marad. Jelen időszakban az álmom nem fér bele a jelenlegi rendszerbe, ezért ha eljutok odáig, akkor csak a saját örömömre fogom csinálni. A muraközi és noriker féle lovak idézve a Szokolyán jelen lévő szakembert "... nem kívánatosak...".

Egyszer talán eljön az az idő is, amikor a hidegvérű ló, kifejezés nem csak a pecsenye lovat jelenti a "vezetők" szemében, hanem egy nyugodt vérmérsékletű lovat fog jelenteni függetlenül attól, hogy csak 600 kiló, és nyereg van rajta.

Méz
IDÉZET(Ördögfióka @ 2009.08.19, 10:30) *

De mi van a magyarral? Szépen el fog belgásodni? Nem értek a tenyésztéshez és ezt a magyarországi hidegvérű tenyésztést is csak most kezdem homályosan átlátni, de így tényleg veszélyben van. Mindenki nagy izmos, szőrös lovat akar??? De nem lehet, hogy a magyar hidegvérű jobban helyt áll hazánkban???!!!! Hogy vannak kihasználatlan lehetőségei, csak eddig nem is vettük észre???

Ennél jobban már talán nem fog. smile.gif
Az az igazság, hogy ha leaásunk a jelen pillanatban Magyarországon élő és magyar hidegvérűnek bélyegzett lovak származásának 6.-7.-8. ősi soráig, akkor ott szinte kivétel nélkül mindegyikben találnánk belgát és ardennit. (Erre mondta az egyik nagy tenyésztő, hogy ebből a szemszögből nézve nem is létezik a magyar hidegvérű mint fajta.)
Az egyik ménesvezető betekintést engedett nekünk a méneskönyvükbe. Abból tökéletesen kitűnik, hogy az 1940-es és 1950-es években irtózatos nagy "nemesítési" folyamatot indítottak el: a magyar kancákat mind (szín)belga hátterű ménekkel fedeztették. Ezzel a cél valami olyasmi lehetett, hogy a finomabb vonalú magyar lovakat nehezítsék kicsit. Itt a méneskönyvben ennek hatására olyan utódokat látok, akik alig valamivel lettek magasabbak (153-156 cm bottal), mint Szőke (150 cm bottal), de viszont akár 28 cm-s szárkörmérettel rendelkeztek, ami elég vastagnak tűnik nekem ehez a magassághoz. Mikor a bottal 170 körüli belgáknak van most 28-32 cm vastag lába. Érdekesen nézhettek ki minden esetre.

Jelenleg az állam tulajdonában nincs tisztavérű belga/ardenni/perseron. A tiszatvérű mének magántenyésztőknél vannak. Az államnál olyan van, ami mondjuk félig, vagy negyedig idegen vérű.

És a Nukleusz-program és támogatás célja is a génmegőrzés. (Amiről fentebb szó volt, hogy 4. ősi sorig visszamenően magyar felmenőkkel rendelkező kancákra több támogatást adnak.)

De szerintem nincs minden veszve, minél több ilyen sikeres rendezvény lesz, ahol a nyereg alatti használhatóság is bemutatásra kerül, szép lassan talán változik a hozzáállás. Talán a tenyésztők is megpróbálkoznak majd, hogy ne egyből a vágóra adják a csikót, hanem hobbilónak. Mert azért megéri kísérletezni szerintem: a csikófelvásárló feleeannyi pénzt nem ad egy csikóért, mint egy hobbilovas.

IDÉZET(benooke @ 2009.08.19, 16:27) *

Méz, tettem fel néhány képet.
http://betyar.benooke.fotoalbum.hu/

Szép ló, valóban ez a finomabb forma. Ami mint már tudjuk, kiváló hátaslónak is. biggrin.gif A származásáról tudnál mondani nekünk valamit?
nagyimre6405
üdv mindenkinek és főleg KAMILLA EL OLVASTAM MINDEN LE IRT BETÜDET na csak röviden annyit hozzá hogy minden szavad a valóságot tükrözi sajnos nem tévedsz a tenyésztő eggyesület egy nagy 0 mármint a vezetőség minden köz gyülés ugy kezdődik hoggy itt meg itt ebédeltün és ennyibe került na az én pénzemen ne zabájjanak na mennem kell de majd fojtatom vannak sztorik
Foltos 2

És az Árva is cirka 3 nap alatt lett belovagolva.A lovardában és azóta akárhol járva hihetetlen sikereket ér el.Bár sokan kérdezik,tessék mondani lehet ilyen lovon lovagolni?DE szinte azonnal elfogadják a választ,hogy igen.Idő kell az embereknek.A párom végzettsége szerint belovagló,de neki is kellett egy év.A legszebb élményem,hogy a Tarpa -Tenkes túra első napján szerettek volna a pásztorok meggyőzni,hogy az ilyen lovon nem lehet lovagolni.Most mit mondjak nekik?

Mások felett meg már eljárt az idő.Amikor az Árvát akartam megvenni,még magamat kellet meggyőzni,ezért felhívtam a telefonkönyvből ismeretlenül a hidegvérű szövetség telefonszámát.Egy idős bácsival beszéltem.aki elmesélte,hogy az ő idejében a lovasversenyekre még az akadályokat vinni kellett.Lovaskocsival,mert nem volt más.A megérkezés után,gondolom már nem "szomjasan" a kocsit húzó lovakkal(hidegvérű) pedig végigugrották az akadályokat.Engem meggyőzött.Egyébként az Árva is ugrik.Pályán nem megy,ez mondjuk látszik is.De ez főleg az én hibám,meg a pálya hiánya.És mivel korunk problémája az elhízás,igenis van igény olyan lovakra,amire fel lehet tenni nagyobb embereket.

A szövetségről,pedig annyit,hogy lesz ez nekik még így se.

Kamilla,Méz szeretném,hogy sokáig tartson a lendület,de egyedül nem megy.Kérlek titeket,hogy jelezzétek,ha segítségre van szükség.Akár Szokolyán akár máskor.
Eva
A belovaglásról akad némi tapasztalatom, nem egyszerű hajlítani, íveket-köröket lovagolni, vágtába beugratni, olykor egyáltalán megmozdítani, aztán pedig megállítani - finom segítségekkel.
Márpedig aki lovagolni tanul az a hagyomány szerint futószáron kezd, majd iskolalovaglással folytatja és amikor minden jármódban stabil, akkor mehet terepre (utópia?). Munkásabb a belovaglása, ha az ember jól szeretné csinálni.
Erre gondoltam.
Az pedig jó dolog, hogy van ma is olyan magán tenyésztő, aki igényes a munkájára, jellemzően aki állambácsira számítani az nagyon naív (lelkes/őrült), de inkább a haszonszerzés miatt teszi, márpedig ma kishazánkba ez a jellemző (bármilyen területen).
Méz gondolom te sem és Kamilla sem azért fedeztetne, hogy felvegyétek utána a támogatást.
Árva bebizonyította azoknak, akik esetleg kételkedte benne, hogy igenis bírja a strapát, nekem ugyan nem, mert sosem vontam kétségbe biggrin.gif
benooke
IDÉZET(Méz @ 2009.08.19, 17:13) *

Szép ló, valóban ez a finomabb forma. Ami mint már tudjuk, kiváló hátaslónak is. biggrin.gif A származásáról tudnál mondani nekünk valamit?

Anyja, Kisbéri félvér apja pedig muraközi. megy kocsiba is és nyeregbe is jó.
nagyimre6405
http://www.youtube.com/watch?v=p5us1cnm4IU
na heló egy kis kedv csináló további szép napot
Kistáltos
0.17-nél az a szőröslábú pej! rockon.gif
kerülgetnék egy ilyet otthon! biggrin.gif
Méz
Szia Klaudia! Köszönjük szépen, a származások nagy segítséget jelentenek. smile.gif Ki készítette a képeket?
klaudia16
IDÉZET(Méz @ 2009.08.23, 10:02) *

Szia Klaudia! Köszönjük szépen, a származások nagy segítséget jelentenek. smile.gif Ki készítette a képeket?

Én fotóztam őket. az utólsó két kép a származásokról az 2007-es képek, de a többi mind tavalyi. Örülök hogy segíthettem smile.gif
Ez fórumunk egyszerűsített külsővel rendelkező minimalista változata. A teljes, képeket és több információt tartalamazó verzió megtekintéséhez kérjükkattints ide.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.