Természetesen a muraközi nem hátas ló volt, és abban is tökéletesen egyezik a véleményünk, hogy az osztrákok nóri újítása küllemileg (de szerintem munkatulajdonságaiban sem) olyan tetszetős, illetve jó, mint a régi típus. Nézd csak meg a haflingit, azzal ugyan azt csinálták, mint a nórival, csak már régebben elkezdték, és az "eredmény" is markánsabb. A haflingi 50 évvel ezelőtt egy igénytelen, zömök igásló volt, amit ha évente ötször fogtál be, akkor is nyugodtan dolgozott. Aztán a tenyészirány megváltozott, és belevitték az arabot, és szinte már nyoma sincs a régi típusnak. Nekem volt szerencsém egy ilyen új típushoz. Hát ha ezt 3 napig nem fogtam be, akkor már hisztizett (pedig ez már egy jól bekocsizott 6 éves ló volt). Ja, és elfogadom a méreteket, amiket, a remélhetőleg jövőbeli muraközivel megcélzol (optimálisnak tűnik). Szóval csak hajrá! És ha lesznek még képeid a lovaidról, azt szívesen látnám! Igáslovak előre!!!
QUOTE(Balázs @ 2006.05.08, 21:02)
Igáslovak előre!!!
Ezzel csak az a gond, hogy már jó ideje a traktorok uralják a terepet a mezőgazdaságban a lovak helyett. Persze van még néhány hely, ahol lovakat használnak a mezőgazdaságban. És van olyan is, aki hobbiból tart/tenyészt ilyen típusú lovat
Engem az érdekellne, hogy Ti (Balázs, illetve Muraközi), használjátok a mezőgazdaságban a lovaitokat, vagy inkább csak hobbi(vagy elhivatottság), hogy ilyen lovakkal foglalkoztok?
Nálunk a hidegvérűek nem túl magasak (150-155 cm), kevésbé "izompacsirták", de lehet hogy több erőt tudnak kifejteni, mint a mozdony méretű lovak. Alkatuknál fogva nagyon jó lovagolni is rajtuk, illetve néha kocsizni velük(főleg szüretiken). Azt hiszem, elég jó dolguk van nálunk, hiszen
Karesznak nincs más dolga, mint fedezni a kancákat, és a karámban játszadozni. Nem is tudom, mikor fogták be utóljára.
Nyáron viszont párszor ment nyereg alatt, illetve nem is mindig tettek rá nyerget, mert olyan kényelmes a háta. Ilyenkor igen jó idegzetéről tett tanúságot: 2 éves pihenő (semmittevés) után úgy ment kancák közt terepen, mintha minden nap azt csinálná. Egy rossz mozdulata nem volt.
Csillag, és
Fáni a két kanca azt hiszem 2004-ben voltak utóljára befogva, és akkor lovagoltam őket, illetve Csillagot hajtottam az azóta örök vadászmezőkön legelő Sárikával. Élmény volt őket hajtani.

Akkor még a trágyát mi is lovaskocsival hordtuk ki. Két-három naponta kellett húzniuk a kocsit.
Aztán áttértünk traktorra, így már csak a csikónevelésre van gondja Fáninak és Csillagnak. De ők is nagyon kényelmesek nyereg alatt, és bármikor fel mernék rájuk ülni akármilyen hosszú kihagyás után, mert birkaszelídek.
elvileg egyetertek mezzel,de mindig lesznek bizonyos teruletek,ahol egy lo tobbet er mint 10 traktor,es ahol a lovat nem lehet egy geppel helyetesiteni.ha megnezitek a merikaban is,ahol pedig igazan nagyfoku a mezogazdasadg gepesitese mai napig hasznalnak lovakat.rengeteg bemutato jellegu szanto meg egyeb verseny zajlik evente,nem beszelve a huzoversenyekrol aminek igen nagy a hagyomanya.az amisok mai napig csak loval ,oszverrel dolgoznak,igen eredmenyesen.par eve rohogtek oket,ma mar sokan csak toluk vasarolnak biozoldseget.itt nalunk masok a domborzati viszonyok,es sokat hasznaljuk a lovakat,bar ahogy jon az unio,es kihulnak a kisgazdasagok,ugy fog sajnos csokkeni a loval dolgozok szama is.mint a tavaly latam nalatok az uj szuper traktorok is csak arra voltak jok ,hogy az utakat zarjak le vele az elegedetlen gazdak.vagy vegyuk a fakitermelest ahol bizony traktorral nem sokat er az ember.lehet hogy elmaradotnak tartok,mind sokan itt is,de en inkabb maradok a lonnal.a uj technologiak naponta jellenek meg,egy gazdanak alig megengedheto aron.az ember kinlodik megveszi,aztan erre kisutik hogy mar nem jo,mast kell venni,es miert? ugyis megfojtanak a multik.amit pedig sok fajtavval tetek hogy piackepese tegyek oket az uj helyzetben,hat mit mondjak a kuvaszbol se nagyon lehet olebet csinalni,habar jelenleg evvel probalkoznak.minek kutya,ott a legujabb riaszto,amit nem kell etetni.ugyhogy en is azt mondom igaslovak elore!
Azt hallottam, az erdészeteknek lehet pályázni fogat lovakra. A vásárláshoz adnak támogatást. Ez talánkezdetnek jó nem?
Erről nem hallottam, de ha ez így van, az jó dolog.

Egy barátom is régen lóval húzatta a fát valamelyik erdészetnél, de valamiért aztán kivonták őket a forgalomból és jöttek a traktorok...
A húzó-és szántóversenyek érdekellnének(már csak nézelődőként is). De nálunk még nem hallottam, hogy lett volna.
Az itteni erdészetnél is azt hiszem, már csak két fogat van. Most, ezzel a lehetőséggel se bővíteni, csak lecserélni szeretnének. De hátha lesz, ahol bővítenek...
Üdv, Muraközi!
Szikra oda került, ahol az én "kicsi" sodrottom,
Zsurmó Mama is lakik

Gyönyörű, és nagyon jó fej a lovad!
Egyetértek Fillyvel: tényleg nagyon szép ez a Szikra.
teny az hogy traktorral joval tobb,es joval nagyob fakat lehet huzatni mint loval.hala istennek itt nalunk meg vannak olyan 60 fokos lejtokb ahol a traktor biza konnyen feldolhet.mindenesetre ahol geppel el lehet menni ott mar nelkulozik a lovat.ennek foleg ez az oka hogy a lohoz hozza erto ember kell,ami ma eleg ritka,a traktor meg ha elromlik meg lehet javitani,mig egy lovat nehezen.ahogy mondja egy oreg baratom:a lonak csak egy laba van,az ha eltort...,a tobbi harom nem er semmit.viszont aki latta hogy egy traktor milyen rombolast okoz ha egy kis sar van,azbiztos jobban szereti majd a lovat.nalunk sincsenek szantoversenyek,en is a netten bongeszve talaltam rajuk.ha beutitek a plowing with horses keresoszokat lehet kepeket talalni.a www.horsepullresults.com pedig a huzoversenyekrol lehet kepeket ,eredmenyeket latni.az amerikaik a loval valo fakitermelest bio kitermelesnek nevezik,ugyanis a lovak kevesebb kart okoznak mint a gepek.ez foleg vedet teruleteken fontos.en azt mondom amig a foldon fu no,lesz lo is
Sziasztok! Méz kérdésére válaszolva: Igen, én használom is a hidegvérűmet, mivel van egy 40 hektáros ökogazdaságunk a Zselicben, és amit Muki is emlitett, a domborzati viszonyok előtérbe helyezik bizonyos munkáknál a lovat. Ugyanakkor hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs az én lótartásomban benne a hobby, dehát aki nem szereti, az meg inkább ne tartson lovat. A környezetünk megóvása érdekében egyre több teret kap újból a szállaló erdőgazdálkodás a tarvágásokkal szemben, és ezt a legjobban és legkíméletesebben lóval lehet kivitelezni. Tehát az igáslovaknak nem csak amerikában, de nálunk is van jövője. Az viszont, hogy ez milyen lesz, sok mindenen múlik (a kormány mennyire támogatja a szállaló erdőgazdálkodást, lesz e elég lóhoz értő fakitermelő, stb.) A szomszéd faluban lakik egy vállalkozó, aki fakitermeléssel, illetve vadélőhely-gondozással foglalkozik. Ő is a szállaló fakitermelés híve, és szinte csak lovakkal dolgozik. Van neki 5 pár hidegvérű és sodrott lova. Azt hiszem amit, és ahogy ő csinálja, az példaértékű lehet.
Balatonszőlősön is van egy-két lótartó, aki még a lovával szántja a szőlőt. Pláne ahol keskeny a sor és a traktor nehezen fér be, vagy sokba kerülne nekik bérmunkába megműveltetni a földet.
Múlt héten Csillagot befedezte a Karesz. Részben hivatalosan... részben meg mert elfelejtették rácsukni a bokszajtót (vagy kinyitotta) és meglátogatta Csillagot. Remélem most majd lesz eredménye a frigyüknek. A tavalyi vehem valahogy felszívódott és hiába vártuk, csak álvemhes volt a Csilli. De a tavalyi csikója már jó nagy darab. Hamarosan 1 éves és 4 hónapos lesz. Fogok róla már csinálni új képeket.
Sziasztok! Ha valaki segítene abban, hogy hogyan kell képet beilleszteni a hozzászólásba, akkor szívesen megmutatnám én is a hidegvérűmet. Előre is köszi!
Itt van a leírás, hogy kell képet beilleszteni. Ha így se megy, küldd el mailben és felteszem.

Hú, nekem már nagyon hiányzik a kicsi Szőke csikóm. (Aki már nem is olyan kicsi). Múltkor csak úgy vitt kifelé az istállóból, alig tudtam megfékezni.

Végül sikerült elmagyarázni neki, hogy majd én megyek elől és vezetem őt, neki meg csak jönnie kell szép nyugiba utánnam.
Nade remélem hamarosan véget ér a vizsgaidőszak. Akkor lemegyek Balcsira és elviszem magammal kirándulni.
Köszönöm Méz a segítséget! Na, akkor megpróbálom megmutatni Csipkét. Ő két éves magyar hidegvérű kanca. Marmagassága szalaggal:157 cm, övmérete: 202 cm, és szárkörmérete: 22,5 cm.
Nagyon szívesen!
Szép a lovad, és szép helyen tartod!
Két éves!

Ahhoz képest gyönyörű méretekkel rendelkezik.
Asszem nekem is ideje elővennem a centit és lemérni újra Kareszt. Biztos vagyok benne, hogy nőtt (vagy legalábbis hízott) a legutóbbi mérés óta.
No meg Szőkét is lemérném már, hadd legyen dokumentálva a picikém gyarapodása.
Muraközi
2006.05.20, 08:11
Magyarországon valóban nincsenek szántó- vagy nehéz húzó versenyek.
Szlovákiában rendszeresen tartanak ilyen versenyeket, április végén volt az első, fönn északon, kamienka falunál, ST Lubovna mellett, a lengyel határ felé. Különben azon a területen vannak még tisztavérű nóri lovacskák is, amikkel dolgoznak az erdészetben. Főleg most a vihar után. Innen valók az én lovaim is.
Most amatőr szinten próbálkoznak a magyar határhoz közelebb is, de még nem voltam én sem soha. Ezeken a versenyeken kizárólag kumet-hámba fogják a lovakat, a szügyhámos lovaknak nincs esélyük ezekkel szemben. A nóri-topicban nagyon szép kumet-hámokat láttam. Lengyelországban 100000 Ft körül jönki egy pár komplett "félparádés" kumet-hám. Azt kell hogy mondjam, hogy nagyon szépek a lovak egy szépen kivert kumet-hámban.
olvastam mar egy par tanulmanyt a kumet ham vagy szugyham?ugyben,ennek ellenere nem tudom eldonteni hogy tenyleg annyira jobb e a kumetham mint amennyire mondjak.nyugaton,amerikaban mindenki kumetet hasznal,mig a szugyham inkabb keleten elterjedt.raadasul a tanulmanyokat mind nyugatiak irtak,es mint mondjak a cigany is a sajat lovat dicseri... .nalunk mindenki szugyhamot hasznal,kumetet csak a szaszoknal lehetet regen latni,de aztan veluk egyut a kumettek is eltuntek.sajnos nalunk nem gyartjak oket,pedig kivancsisagbol kiprobalnak egyet.a 100 ezer forint nem nagy penz egy par hamert,ha jol tudom magyarorszagon ezert meg egyet se lehet venni.ez a komplet kumet ham olyan farhamos?murakozi meg tudnad adni az illeto topik cimet?mennyire lehet egy ilyen kumet hamot allitgatni?mar ugy ertem a nyaki reszt.mert mi eleg gyakran cserelunk lovat,a szugymamot meg eleg konnyu igazitani a lo utan ,nem tudom ha ez a kumetre is ervenyes.mi foleg komplett farhamos hamot hasznalunk,mert a lejtokon,szeker hatratolasnal sokkal elonyosebb mint a nyaklos,amit itt nalunkcsak a mesosegen ,ott is inkabb a magyar hatar kozelebben hasznalnak.
kozben sikerult beazonositani a nori topikot,ugyhogy ez a kerdes mar nem aktualis.ez kicsit ilyan volt,mint mikor valaki ul a lovan es kozbe keresi.en hirtelen azt hittem hogy valami siterol van szo,csak a hozaszolas utan kapcsoltam ,hogy allj meg ember ez itt van valahol.a tobbi kerdesre viszont ha tudna valaki valaszt adni,orommel vennem.
Muraközi
2006.05.22, 10:00
A kumet hám használata, a mai napig is, inkább a hegyvidéken elterjedt, Szlovákia-Lengyelország Magas-Tátra, vagy a bajor hegyvidéken. Mondjuk Bajorországban versenyeken- bemutatókon, míg a Tátrában a napi munkában is használják a lovakat kumet hámba fogva. Biztosan van tudományos, de legalábbis ergonómiai magyarázata annak, hogy kumet hámban a lovak "nagyobbat tudnak húzni", mint szügy-hámban.
Amerikában gyártanak állítható kumet-hámot, Európában a kész kumet a "divat" pl. Szikrára 28"-os, míg a másik két nóri lovamra, Fuxára és Imrére 26"-osat kell vennem. És nem elég eccer' megvenni, még ki is kell tömetni a megfelelő helyeken, hogy teli-vállal bele tudjon feszülni a ló. Tehát ahány ló-annyi kumet.
Persze nem kell minden lóhoz teljesen új szerzámot komletten venni, csak a kumetet. Egy pár kumet 40000 Ft körül van. Lehet egyesével is venni.
Minden csütörtökön van Lengyelországban az egyik városban vásár. Sajnos nem tudom a nevét, majd visszakeresem. Itt lehet, többek között kumet hámot venni.
Amikor megyek a lovakért, akkor megyünk át, mert Lomnictól csak 40 km-re van.
Nekem van egy muzeális értékű hercegi kumethámom
Tequila
2006.05.29, 10:34
Sziasztok!
Olvastam, hogy Őrségi Nemzeti Parkban is tenyészetenek magyar hidegvérűeket.
Tudnátok abban segíteni, hogy az Őrségben melyik faluban, esetleg, hogy kinél lehetne ezeket a gyönyörűségeket meglesni?
Köszönöm
Az Őrségi Nemzeti Parkban egészen pontosan muraközi jellegű hidegvérűeket tenyésztenek, és ha jól tudom, Őriszentpéteren vannak a lovak. De egészen pontos információkat Kovács Zoltántól kaphatsz, aki a muraközi program helyi vezetője. Az elérhetőségét megtalálod a nemzeti park honlapján.
Tequila
2006.05.30, 11:57
Köszönöm az infót.
Muraközi
2006.06.03, 08:09
QUOTE(Filly @ 2006.05.22, 15:08)

Esetleg egy fényképed a kumet hámról?
Netán megnézni lehet-e?
hintaló
2006.06.04, 18:39
Egy tévéműsorban mondta a muraközieket tenyésztő őrségi telep vezetője, idézte vkitől: "a muraközi ló a hidegvérűek arab telivérje" - tényleg ilyen különbség lenne vérmérsékletben, esetleg küllemben? Vagy nem egyszerűbb azt mondani, hogy olyan, mintha sodrott lenne?
a mult hetvegen volt itt nalunk egy lokiallitas,ahol egy kiss huzoversenyt is osszedobtak.ez abbol allt hogy egy faval megrakot szekeret kellet egy kisebb emelkedon kihuzni,kozbeiktatva harom megalast,valamint inditast.keszitetem ket kis rovid filmet(par masodperc)ha valaki esetleg meg akarja tekinteni elkuldhetem.a netre felrakas eleg komplikalt lenne,de ha valaki valalna elkuldhetnem neki,igy masok szamara iss elerhetobb lenne.vannak meg kepek is.amin jol lathato a nalunk talalhato lotipus.
Szia Muki!
Én szívesen megnézném a húzóversenyről készült felvételeket, a többi képpel együtt. Előre is köszi!
igazi lóbarát
2006.06.06, 06:31
Szia Muki!
Engem is érdekel a videód, és a képek is, kérlek küldd el nekem is!
Muraközi
2006.06.12, 14:12
QUOTE(Muki @ 2006.06.04, 19:16)
keszitetem ket kis rovid filmet(par masodperc)ha valaki esetleg meg akarja tekinteni elkuldhetem.a netre felrakas eleg komplikalt lenne,de ha valaki valalna elkuldhetnem neki,igy masok szamara iss elerhetobb lenne.vannak meg kepek is.amin jol lathato a nalunk talalhato lotipus.
Szia Muki!
Küld el nekem is légyszíves, fölrakom egy szerverre és láthatja bárki.
ez remek lenne, csak az a baj hogy a bemutatkozo lapodon nem szerepel az email cimed. kuld el es akkor megprobalom elkuldenni. az egyik film 26 mb,es pl. emiatt nem tudtam elkuldeni balazsnak se , viszont a kepeket azt elkuldhetem meg az egyik kisebb filmet is.ha esetleg tudsz te valami megoldast ahogy el lehet kuldenni egy ilyen meretu filmet, szoljal, en ugyanis nem vagyok epp az internet ordoge... .
Unicorn
2006.06.12, 18:56
zip vagy rar tömörítés?
kamilla
2006.07.18, 04:42
Sziasztok!
Tegnap voltunk lónézőbe. Találtunk egy (a barátnőm részére néztünk csikót) hidegvérű kancát, akit azon nyomban ki is próbáltam.
Gál Péter tenyészetéből való.
Nem igazán vagyok otthonos a felépítést illetően, de a szakiktól kérdezem, szép ez a ló?
SáriSári és ÉnPortré (kölcsön kantárral)Teljesen hobby célra szeretném, sétálgatós terepekre.
Köszönöm a válaszokat.
kamilla
2006.07.30, 20:16
A lovat megvettem!
Azért ha valaki tud infót, megoszthatná velem.
QUOTE(Muraközi @ 2006.06.03, 08:09)
QUOTE(Filly @ 2006.05.22, 15:08)

Esetleg egy fényképed a kumet hámról?
Netán megnézni lehet-e?
Bocs, nem voltam netközelben.
A kumethám jelenleg a lakásom raktárában van szétszedve és becsomagolva, fotót még nem csináltam róla. Valószínűleg szeptember közepén lesz időm összerakni és lefotózni, de személyesen is megnézheted, ha akarod (Bp). De szerintem félvérre való, nem hidegvérűre.
Gonoblin
2006.08.11, 08:52
Sziasztok.
Új vagyok ezen a fórumon, de nagyon örülök annak, hogy vannak még hozzám hasonló emberek, akik szeretik a hidegvérű lovakat. Sajnos nekem nincs lovam, bár nagyon szeretnék. Amiért tulajdonképpen regisztráltam az a muraközi "fajta". A fórum olvasása közben láttam, hogy Szlovákiából hoztatok páran muraközi jellegű illetve nóri fajtájú lovakat. Az egyik Lovas Nemzet című újságban (sajnos nem tudom, hogy melyik számban) azt olvastam, hogy Horvátországban is találhatók muraközi lovak, bár ott is kis létszámban. Akit érdekel, annak szívesen küldök néhány fotót, csak küldjetek akár egy üres e-mailt az én címemre: ravalon@freemail.hu
hubertus
2006.08.11, 12:11
A héten én is láttam egy újsághirdetést nyereghelyen bélyegzett hidegvérű kancáról. A ló Győr-Moson-Sopron megyében van, ha jól emlékszem 320 ezer forintért hirdették. Ha valakit érdekel szívesen előkeresem.
Sziasztok!
Ahol vannak a lovaink bértartásban, ott van egy Magyar Hidegvérű fedezőmén!
Valamilyen Gábor a neve, és gyönyörű
Imádom azt a Lovat, nagyon kedves, és gyönyörű! van egy pár képem róla, majd előkeresem!
Amúgy kender sörényű, és farkú. A sörénye a szügyéig ér, a farka meg(most lett belőle levágva 20 centi, és ki lett bontva), a földig ér!
Gyönyörű ló, és azt hiszem, hogy eladó!
szia gonoblin! irtam neked emailt,erdekelne a dolog.
Szőke augusztus 20.-án volt 17 hónapos. Szépen növekszik. Végre megmértem a marmagasságát: bottal 140 cm.
Egyik nap bent hagyták az istállóban, elkerülendő a szökdöséséből adódó bonyodalmakat. Nem tudom mi az oka, de jobban érzi magát a karámon kívül, pár méterrel arrébb a többi lótól. Szóval a lovászok bent hagyták egy napra "büntiben" Pom-Pom pónival együtt.
Bennem meg megmozdult a kisördög, hogy kiviszem Szőkét futószárazni. Mielőtt még bárki megkövezne, nem vérkomoly félórás körbe-körbe szaladgálásra akartam kivinni Szőkét, csak egyszerűen kiváncsi voltam, hogy viszonyul az új szitukhoz.
Kötőfékkel vittem ki a futószáras körünkre. Rácsatoltam a kötőfékre a futószárat és szépen vezettem Szőkét körbe, szorosan mellette sétálva. Na hát túlzottan nem izgatta a sétafika, inkább legelni akart, de azt nem hagytam. Majd egyre jobban eltávolodtam tőle. Ment hosszú száron pár lépést, aztán megállt legelni. Megint szorosan sétálva vezettem, aztán megint eltávolodtam. Ekkor kicsit sikerült ügetnie is, de eszébe nem jutott volna pl. elszaladni/elmenekülni/rámrúgni stb... De sokáig nem izgatta magát és megint elkezdett legelni. Én meg csinálhattam bármit, olyan haláli nyugalommal legelt, hogy nem is akartam tovább zavarni. Még vezettem kicsit jobb kézre is. Ez nehezebb volt, mert rádőlt a jobb vállára, így könyékkel ellensúlyoznom kellett, hogy befelé tör kicsit a körbe. Ment így pár lépést még hosszú száron és mielőtt magától elkezdett volna legelni, kivezettem a körből és
szabadon engedtem a réten. 10 méternél így se ment távolabb tőlem. Aztán vissza is sétált hozzám a futószáras körhöz és annak a környékén legelt. Szóval nem érte trauma ettől a kis foglalkozástól. Kis lusta zabagép.
Később Pom-Pommal együtt engedtem ki a rétre, amit most már csak egy oldalról zár le villanypásztorszalag, mivel az erdészet visszavette a területet és nekünk meg kellett szüntetni a karámot. A rét két oldalról nyitott az erdő felé, de nem kószáltak el sehova. Megtanultak csapból inni, mert az itatót is el kellett bontanunk és csak a csap maradt ott. Legalább fél óra azzal telt, hogy a csapból felfelé bugyogó vízzel játszottak, így végül mindhárman jó vizesek lettünk, de élveztük, aranyosak voltak.
Gratulalok szokehez, derek lo lesz belole.Nekem is ez a tipusu lo a kedvencem, mert jo csontos,izmos.Az agyonhizlalt ,felfujt lovakert nem vagyok oda,pedig most nalunk ez a divat.Szerintem a lonak legyen lo formaja, ne ugy nezen ki mint egy tengerimalac.Szoval nagyon tetszik Szoke.
kamilla
2006.08.26, 07:43
Sziasztok!
Amikor elöször kezembe került a Cavallo, amiben egy úriember azt ecsetelte milyen jó lovaglásra, hobby célra a hidegvérű fajta, érdekes dolognak találtam. Bárkit megkérdeztem milyen lovat vegyek az igényeimet figyelembe véve, mindenki félvér lovat vagy sodrit ajánlott.
Nem hagyott nyugodni a gondolat, ezért személyesen is ellátogattunk Hortra, ahol mindenki nagyon kedves volt, megnézhettük az oktatást is ahol már a hidegvérű lovak is dolgoztak.
Amikor lóvásárlásra került a sor, megint kicsi, barátságos lovat kerestem,mondván félek a nagylovaktól. Amint megláttam a ménesben legelő ,nagyseggű, nagyfejű termetes Sárit azonnal tudtam, ha másnem egy próba erejéig az enyém lesz. Így is történt, de két hét múlva már nálunk legelészett.
Bár nem egy szép egyed a hidegvérűek közül, és várom még az egyesület papírját a származását illetően, de bátran állíthatom, a legjobb lovam! (legyen akár szamár is benne)
Kedves, türelmes, egy rossz mozdulata nincsen senki felé, és bár a termetéből adódóan ő egy nagy paci (174cm) kicsit hosszú háttal, borzasztóan kényelmes lovaglás szempontjából.
Haladunk a tanítással, szépen megy futószáron, jó fejű lovacska. tanulgatja szépen a dolgokat. Ha egy hétig nem megyünk ki, akkor se akar elrohanni velem, letenni a lovasát.
Talán jövőre már túrázni is elmegyünk.
Ne higgye azt bárki hogyneki nincs stiklije, utálja a boxot! Egy szabaduló művész a lelkem. Első nap kiengedte magát a boxból és rendet rakott a kertben. Hát ez van.
Jó lovazást mindenkinek!
Pendemonium
2006.08.26, 08:18
Vegáéknál volt egy hidegvérű egy darabig, ő is haver volt, de nem létezett elötte akadály. A karámból is rendszeresen kiment (mintha ott sem lett volna), amikor valamiért boxba kellett rakni, az sem maradt sokáig egyben, pedig jó akácdeszkából volt!
QUOTE(Méz @ 2006.08.25, 14:05)

Szőke augusztus 20.-án volt 17 hónapos. Szépen növekszik. Végre megmértem a marmagasságát: bottal 140 cm.
Szia Méz!
Nagyon tetszik Szőke, és azt szeretném megkérdezni, hogy eladó-e? Engem azért érdekel, mert szükségem volna egy kisebb, könnyebb típusú hidegvérű csikóra az én lovam mellé, és a kép, illetve a marmagassága alapján Szőke beleillik az elképzelésembe. Tehát ha eladó, akkor légyszíves küldd el nekem e-mail-ben a származását, az irányárat, és még néhány mostani képet róla, és esetleg még a szárkörméretét és az övméretét, ha lehet. Fáradozásodat előre is köszönöm!
Muraközi
2006.08.29, 07:24
QUOTE(Pendemonium @ 2006.08.26, 09:18)

Vegáéknál volt egy hidegvérű egy darabig, ő is haver volt, de nem létezett elötte akadály. A karámból is rendszeresen kiment (mintha ott sem lett volna), amikor valamiért boxba kellett rakni, az sem maradt sokáig egyben, pedig jó akácdeszkából volt!
Ő Szikra volt, a nóri kancám. Valóban egy igazi Houdini veszett el benne. Ja, a boxból is kisétált mindenféle erölködés nélkül...csak egy kis melltámasz és láss csodát, repül az ajtó szanaszét. Hiába 850 kg az 850 kg.
Ma már a villanypásztor kordában tartja.
Unicorn
2006.08.29, 08:34
csinálnál egy kis reklámot annak a villanypásztornak, ami rendben tartja? mert örökké problémáim vannak a csikómmal. még csak 1,5 éves, de keresztülmegy mindenen és így folyamatosan tönkretesz valamit.
kamilla
2006.09.02, 19:08
QUOTE(Unicorn @ 2006.08.29, 09:34)

csinálnál egy kis reklámot annak a villanypásztornak, ami rendben tartja? mert örökké problémáim vannak a csikómmal. még csak 1,5 éves, de keresztülmegy mindenen és így folyamatosan tönkretesz valamit.
Nálunk is villanypásztor van. Már azon is gondolkoztam, hogy a boxajtót is levédem vele. Sári ráharapott a reteszre és kihúzta a falból.
QUOTE(Balázs @ 2006.08.27, 09:04)

Szia Méz!
Nagyon tetszik Szőke, és azt szeretném megkérdezni, hogy eladó-e? Engem azért érdekel, mert szükségem volna egy kisebb, könnyebb típusú hidegvérű csikóra az én lovam mellé, és a kép, illetve a marmagassága alapján Szőke beleillik az elképzelésembe. Tehát ha eladó, akkor légyszíves küldd el nekem e-mail-ben a származását, az irányárat, és még néhány mostani képet róla, és esetleg még a szárkörméretét és az övméretét, ha lehet. Fáradozásodat előre is köszönöm!
Balázs! Írtam mailt, de ide is leírom a választ: Szőke nem eladó. De van másik két szép eladó hidegvérűnk. Az egyik
9 éves kanca, a másik meg ennek a
7 hónapos csődörcsikója.
De azért új képet prezentálok Szőkéről:
Ápolás után, frissen fésülködveItt meg jó "nagyot mutat""Reálisabb" mérettelNálunk is rombolnak rendesen az óriások.
Szőke "levakarózta" a boxajtaját. Kicsit eltörtek a vasalatok, vissza kellett hegeszteni a cuccot, a villanypásztor pedig olyan neki, mintha nem is lenne.
Fáni ugyanígy volt a normál fakarámmal. Ő próbálta átugrani, csak kicsit hanyag volt a lábával és romba döntötte egy részen. A villanypásztort ellenben tiszteli.
Szőke anyja, Sári egy betonfalat döntött le.
Csillag korrektül egybenyitott 3 bokszot, miután ledöntötte valahogy az akácfából összerakott falat. Pedig a szerkezet 10 évig állta a sarat, de Csillagnak már nem bírt ellen állni.
Unicorn
2006.09.04, 07:46
a csikónál nálunk van, hol karám van, van, hol hozzáfér a kerítéshez és van villanypásztor is. előbbieket kidönti, utóbbit elszaggatja. szó szerint.
Muraközi
2006.09.04, 16:39
QUOTE(Unicorn @ 2006.08.29, 09:34)

Németországból rendeltem, egy NV 5000-es típusú villanypásztort, szalaggal és miegymással együtt. Egy héten belül itt volt az áru, hiánytalanul, sértetlenül. nagyon jó minőségű és ami még fontos kis fogyasztás alacsony árral egészül ki. Roppant korrekt cég!
Az interneten találtam rájuk, van választék rendesen, ráadásul pontos leírással a karám kialakításáról, méretekről, stb.
A nóri csapatom roppant tiszteletben tartja a leírás szerint kialakított legelőt. Pedig igaz a mondás: a szomszéd nője, bocs fűje, mindig zöldebb!
Naaa, mielőtt elfelejteném a linket:
NV5000 A jobb oldali zöld gombok közül a "Pferdezaun"-nál kezdtem és így választottam az 5000-est.
Ja és még egy fontos dolog: nézzétek meg az akciókat, olykor 30 %-al olcsóbb a listaárnál.
kamilla
2006.09.10, 07:46
Dorszika barátném megkötötte Sári parellis kötőfékét. Kemény 8m zsinór kellet hozzá.