Sziasztok!
Nem tudjátok kis hazánkban hol lehet látni magyar hidegvérűeket. Ha túl sok helyet tudnátok, akkor kezdjétek a Kazincbarcika, Miskolc környéki helyekkel.
Ha valakinek van magyar hidegvérűje, vagy van képe magyar hidegvérűekről, az legyen szíves belinkelni

.
Meg még annyit, ha tudtok hazánkban olyan helyet, ahol munkára használnak hidegvérűeket, osszátok meg velem hol, ha egyszer arra járok szívesen megnézném.
Egyetlen infó amit találtam neten:
Archimedia - Lovas hagyomány - Lófajták - Magyar hidegvérűEz viszont nem írt tömeget, szóval ha tudok, az is jöhet

.
francialaci
2005.11.08, 18:20
Hát ez nem semmi!
Én is nagyon imádom a hidegvérű lovakat! Bár ha lesz helyem és időm, nekem is lesz! A felmenőimnek mindegyiknek gyönyörűseges szép lovai voltak!
A hidegvérűben az tetszik, hogy nagyon jól áll nekik a kövérség!

Uff!
A kövérség egy lónak sem áll jól, de szerintem nem is ugy gondoltad a kövéret...
A hidegvérűek izmosak!
Unicorn
2005.11.08, 21:45
most felröhögtem

hogyismondjam. van alatta izom is. jó pár atléta veszett el bennük.
Kis izompacsirta -Balatonszőlősön született a lovasiskolában ez a csikó. A képen Frici látható 6 hónapos korában. Igen jó formájú. Sajnos már eladták. Most 8 hónapos.
A lovasiskolában most összesen 5 magyar hidegvérű van.
Csillag és a csikója, ChanyFáni ,
Fáni még egyszerKareszés
SzőkeCsillag 6 éves, a csikója pedig 9 hónapos. Csillaggal nagyon nyugodt terepeket lehet menni. Kicsit lassú felfogású és a mozgáskoordinációjával is néha gondok vannak. Chany örökölte anyja nyugodt természetét és mozgását, így aztán elég vicces állatka, mindamellett jó ugróképességekkel van megáldva. 1 métert simán ugrotta helyből, bár szerintem idővel a súlya miatt majd elveszti eme remek képességét.
Fáni is jó terepló és kocsiban is jól megy (bár már két éve nem volt befogva és terepen is úgy egy éve volt, azóta világra hozta Fricit és más dolga sincs, mint legelni). Ő még nagy súlya ellenére is jól ugrik.
Szőke 7 hónapos árva kiscsikó. Egy hónapos korában elárvult, ezért nagyon emberekhez szokott, értelmes, jó mozgású csikó. Én voltam részben a pótanyja, de mióta beszoktattam a többi ló közé és rájött, hogy ő ló, már annyira nem igényli a társaságomat. De azért odajön hozzám mindig a legelőn.
Igen kedves jószág.Karesz a csikók apja. Csődör létére nagyon nyugodt, könnyen kezelhető. Gond nélkül lovagolható és kocsizható kancák társaságában. Karesz néha felszed magára egy kis felesleget, de az csak egy kis plussz izom...
Fú, viszont vittük fedeztetni Örvényesre egy szürke hv. kancához. Na az a ló nem járt, hanem gurult. Úgy 200 kg felesleg volt rajta. Mondjuk Karesznak nagyon bejött, egyből szerelmetes lett bele. De mi javasoltuk a ló gazdájának, hogy sürgősen fogja diétára a lovát, ha azt akarja, hogy vemhesüljön és mellesleg ne menjenek tönkre a lábai.
Múlt héten felénk kocsizott a lóval. Bolygó kicsit lefogyott és vemhes Karesztól.

Amúgy nagyon szép ló, tetszetős feje van és jó nyaka.
Ha lovam lesz, hidegvérű lesz és mellesleg Szőke lesz az...
Szia Méz!
Direkt csak sárga hidegvérűeket tenyésztenek itt? Az Őrségi Nemzeti Parkban tenyésztenek most magyar hidegvérűeket. Ők is sárgát, vagy legalább sárgát is szeretnének, de nincs ilyen kancájuk (a mén is fekete) és egyenlőre a csikók is mind pelyek. Talán nem csak színre akarnak tenyészteni, de nagy fájdalmuk ez a sárga szín...
Nektek meg mind... Na mondjuk, ahogy a szülőket elnézem, így könnyű...
Szia Panni!
Balatonszőlősön mindig szerették a sárga színű lovakat, de nem tudom, mennyire tudatos ez a sárga hidegvérű tenyésztés. A szürkéket annyira nem kedvelik itt, bár van néhány szürke lipicai, de elég nehéz tisztán tartani őket. A pej hidegvérű meg nem igazán mutatós. Amikor szüreti felvonuláson veszünk részt pl. a sárga kenderszőke sörényű lovak mindig közönségsikert aratnak. Akár fogatban mennek, akár nyereg alatt.

Fekete hv.-t ritkán látni, talán még nem is láttam.
Arra viszont kiváncsi leszek, milyen színű lesz majd a szürke Bolygó (örvényesi ló) és a sárga Karesz közös csikója.
Unicorn
2005.11.17, 17:53
kaposváron fekete, hókás hv. fedmén van.
Méz!
Tök aranyosak vagytok Szőkével!
Remélem tényleg a tiéd lesz!
Adrienn
2005.11.17, 21:30
Csuti volt lovardájában, a Reál-Száll lovardában van felállítva
Rigó. Szerintem ő is elég jól néz ki.
(A képet Csuti fotózta, az ő képtárából linkeltem ide. Volt egy jobb is, azt majd holnap felteszem, ha nem felejtem el.)
Ahh!
Köszi Ilus! Én nem reménykedek, csak álmodozok néha egy kicsit...
Szőke most megsértődött rám, mivel ott hagytam a Balatonon, mert suliba kellett mennem, meg még kell is. De majd ha levizsgáztam, hosszabb időre lemegyek és megvígasztalom.
Adrienn! Nagyon szép ez a fekete szín. Rigó így ránézésre tömegesebb, mint a nálunk tenyésztett hidegvérűek. Ugyanebben a képtárban láttam a szürke Mukit is. Nekem ő is nagyon tetszik.
Kár, hogy nincs az interneten a magyar hidegvérűekről rendes nyilvántartás.
Ha valaki bármilyen magyar hidegvérűnek be tudja linkelni a származását, az kérem tegye meg.
Csillag származásaLent voltam pár napot most a Balcsin és kicsit játszottam Csillag csikójával.
ChanyChany hidegvérrel viseli a megpróbáltatást.
Szasztok!
Egyébként mi a Magyar Hidegvérűek sütése? Gondolom jobb nyeregtájékon a születési év utolsó két jegye, de bal oldalon?
Csé!
Kocka
Bal oldalon pedig a ló fajtán belüli adott évi sorszáma. Nincs egyéb fajtára utaló külön bélyegzésük, mint mondjuk a lippeknek, vagy egyéb melegvérű fajtáknak.
Helló!
Sajnos, se Muki, se Rigó nincs már a lovardában, de van helyettük két másik, egy ugyancsak
fekete és egy
sárga szöszi sörénnyel. Vrony tudja a nevüket.
De Mukit és Rigót jobban szerettem! Olyan aranyos, nagy buflák voltak!
Itt van egy kép 2 hidegvérű kancáról, lehet hogy Rigó utódai. Tesók, 1 év különbséggel.
Ez meg a következő kép is.
Unicorn
2005.11.21, 12:23
gyönyörűséges plüsslovak

akkora bundája lett a csikómnak, hogy az eszem áll meg. gyakorlatilag pucolhatatlan, ha lefekszik a sárba - esetleg a trágyába (mert hát az ugye meleg

) és a szép kis fehér popsija átmegy rozsdabarnába.
QUOTE(Csuti @ 2005.11.21, 12:19)
Helló!
Sajnos, se Muki, se Rigó nincs már a lovardában, de van helyettük két másik, egy ugyancsak
fekete és egy
sárga szöszi sörénnyel. Vrony tudja a nevüket.
De Mukit és Rigót jobban szerettem! Olyan aranyos, nagy buflák voltak!
Itt van egy kép 2 hidegvérű kancáról, lehet hogy Rigó utódai. Tesók, 1 év különbséggel.
Ez meg a következő kép is.A szőke Gölle-25 Éber, a fekete pedig Gölle-1 Alamuszi.
Alamuszi nagyon hasonlít Rigóra, de azért mégse olyan. Rigő nagyon jófej kis ló volt. Annó azért sikerült két évesen megvennünk, mert az előző tulaja, aki egy idős bácsi volt, egyzserűen nem tudott fedeztetni vele. Hát nálunk megtanulta, hogy is kell csinálni az ilyesmit. Az első alkalommal úgy beszéldült az élvezettől, hogy lefordult a kancáról, és egy jó nagyot puffant.
A két hidegvérű kanca pedig teljestestvérek. Mindkettő apja Rigó, anyjuk pedig egy fekete hidegvérű kanca. Kiköpött anyjuk. Mint két tojás.
Adrienn
2005.11.21, 13:11
Csuti, linkeld be a másik képet Rigóról!! Azon annyira gyönyörű!
Nem baj, hogy nincs már ott a lovardában.
Unicorn
2005.11.21, 13:15
tényleg, mutatnátok még képet a fekete új ménről? így oldalról tetszik. megnézném a fejét is.
a másik két mén hova, miért ment el?
Alamuszi dettó így néz ki, csak egy kicsit görbe az orrvonala, ha így kell ezt mondani. Rigónak szebb a fej, de testalkatra nagyon hasonlóak. Alamuszi egy icipicivel nagyobb.
Megpróbálok ma otthon szkennelni az újakról képet, holnap hozom.
Ő Baracs 39 Muki.
Drága arany bogárka.
Sajnos nem tudom, hova kerültek. Mindkettő nagyon jól fogatol és fed.egedéllyel rendelkeznek, szóval talán valahogy utána lehetne nézni, csak nekem nincs ötletem.
Adrienn
2005.11.21, 13:32
"Alamuszi dettó így néz ki, csak egy kicsit görbe az orrvonala, ha így kell ezt mondani."
Vrony: "íveltebb az orrvonala".
Ugyanúgy azt jelenti, hogy kosfeje van Rigóhoz képest, de kétség kívül jobban hangzik
Unicorn
2005.11.21, 13:33
tavasszal el lehet hozzátok menni megnézni a hidegeket?
Gyere nyugodtan, ajd egyeztessünk, hogy mi is ott legyünk.
Tavaszra már ha mindenigaz meglesz a hidegek új helye, akkor már egy helyen lesz mindenki.
Lene ötletem, hogy melyikek tetszenének még nagyon nekted, de sanos róluk nincs kép.
6 almásderes kanca, hatalmasak, kicsit debilek, de szerintem aki imádja a hidegeket, azoknak nagyon tetszenének.
Mi nem igazán szeretjük őket, mert tényleg nagyon deilek. Átmennek mindenen, törnek, zúznak, semmi nem akadály nekik.
QUOTE(vrony @ 2005.11.21, 14:37)
Átmennek mindenen, törnek, zúznak, semmi nem akadály nekik.
Ez a legtöbb hidegvérűnek jellegzetes vonása.

Nálunk a csődör az egyetlen aki tiszteli még a villanypásztor, meg a karámot. A kancák azok mennek át rajta...meg minden máson ami útjukba kerül, legyen az tárgy vagy ember. Mondjuk ez terepen hasznos tulajdonság. Törik az utat a dzsindzsásban.
Vrony! Gölle-25 Éber és Gölle-1 Alamuszi származásáról valamit tudnál mondani?
(Nálunk Csillag és Bogyoszló-205 Karesz származásában szerepel az 1801 Gölle-13-as 1982. évi mén. Talán van közük egymáshoz, azért érdekellne.)
Unicorn
2005.11.21, 19:38
ma megpróbáltam betenni a csikót a jártatóba (ugye ő 75% hideg). amíg betettem, nem volt gond. aztán fogta, és a lábamra ráhúzva az elválasztó vaslapot átment ninához, a pótmamához. jó, hagytuk őket kicsit együtt menni, de nem volt biztonságos, gondoltuk, megpróbáljuk még egyszer. másodszorra sem sikerült egy környit mennie, balesetveszélyesen ment át ninához a másik fakkba, úgyhogy inkább kivettük, hagytuk csak ninát, onnantól kezdve csak bömbölt párat a pótmamáért. pedig soha nem is szopott tőle, választás után kerültek konkrétan össze, egy karámba. nem lesz ez így mókás. simán el lehet vezetni tőle, meg kikötve sem toporzékol, csak ez az egy gyenge pontja van, ahogy elnéztem. no jártató.
Méz! Annyi Gölle fedmén van/volt, mint a fene. Ez szerintem olyan vérvonal, mint kisbériben a Széplak pl. Úgyhogy nehéz lesz megtalálni a közös őst.

Nálunk is volt már másik Gölle is. Egy öreg szürke mén, nagyon jó fej volt. Meg Nagycenken, hidegvérű szemlén járva is sok Gölle származást láttam.
Vasárnap mikor ott voltunk a Reál-Szállba (fél évente egyszer megyek) megint bizonyítottak a debella kancák: kijöttek a pályáról. Az oldalát teljesen kinyomták. Hogy mi motiválta őket?

Biztos úgy érezték közeleg a kajaidő és nekik be kell menni.
Szasztok!
Ez a Reáll-Száll hol is van?
Csé!
Kocka
Dunaújvárostól még dél felé a 6os úton kb 12 km-re balkézfelé. Kisapostag után. Közigazgatásilag Baracshoz tartozik, de valójában inkább Kisapostag, mert Baracs a 6os másik oldalán van.
A decemberi Cavallo-ban a magyar hidegvérűről van szó, melyeket lovagolnak és terápiás lovagoltatásra is használnak!
Gyönyörűek!! A cikk is nagyon jó.
Pláne az a mosott sárga (mén, vagy herélt), hosszú fehér bokaszőrrel, amelyen a tulaj ül....az valami fenséges állat!
Itt van a Reál-Száll ménkatalógusta, végre sikerült beszkennelnem. Sajnos nem a legjobb minőség, de ez van.
Itt vannak a hidegvérűek.
A minap volt az egyik lovas-újságban egy cikk a hidegvérűről. Elolvastuk, és egyből beleszerettünk a fajtába. Nekünk is vannak lovaink, bár egy mérettel kisebbek, pontosan huculok.
Szerintetek hogy bírnák egymást karámban tartva? Mármint nyáron volt két heréltünk együtt egy Shire kancával, és egész szépen terelgették őnagyságát. Tehát nem azzal lenne a baj, hogy megenné őket..
Amúgy milyen áron vannak kb? Sejthetitek, hogy nem egy óriás csődört szeretnénk... Egy 6-7 éves "alacsonyabb" herélt, vagy kanca...
Képzeljétek, nekünk is van Mukink!
http://kep.tar.hu/rixa/50137096/18014641#2 Ő a legjobb lovasíjász ló. Előre is köszi a válaszokat!
En is a hidegverueket kedvelem,nalunk meg dolgoznak lovakkal,tobbek kozt en is.Mindenfele munkara hasznaljuk oket,de foleg erdon meg fuvarozasra.Nagyon szep lovaitok vannak!Sajnos nekem most csak egy van,igy nagyobb munkaknal osszefogom egy jo baratom lovaval,de tavaszra mindenkeppen keritek neki tarsat.Jo hidegveru lovakat amerikai siteokon lehet latni,ott meglepo,de meg dolgoznak lovakkal.En a ruralheritage es a hoofcom oldalakat ajanlanam de ha a googelen beirod a draft horse keresoszot negy napig van mit nezni.Az en lovam nem epp hidegveru de minden almom egy par jo hidegveru.Majd megprobalok valami fenykepet felrakni addig is a decemberi lovas nemzetbe van egy kep(fat huzatnak a loval)ami a loszerszam alapjan biztos felenk keszult.
Helló!
Csak, hogy felrázzam egy kicsit ezt a topicot, egy nagy köszönömmel jutalzom azt aki fakó Magyar Hidegvérűről feltesz egy képet a kedvemért. Inkább zsufa, mint izabella legyen

.
Sziasztok!
Kocka
Unicorn
2006.01.12, 10:16
Ilu, most olvasom, h tetszik neked az a mosott mén

ráadásul ha megtudnád, hogy még tiszta birka is. ámor a neve. egy éves méncsikóval lakik együtt a karámjában. amúgy megnéztük egyszer az ottani lovakat, mert útba estek és tényleg nagyon szépek, jó nagy legelőn laknak a csikós kancák. a tulaj meg veszett nagy arc, nagyon szimpatikus és imádja a lovait, az látszik

ha valaki ismeri a kaposvári fekete, hókás mént, akkor annak mondom, hogy itt van egy '05ös lánya, aki szintén fekete, hókás. szép lesz, na
Ha nem lenne Haramia, valami ilyen batár állatot szereznék.
Egy hidegvérűn már ültem, bár sodrott volt, de kinézetre, mozgásra akár tisztavérűnek is elment volna. Annak is volt egy érdekes vágtája. Gondolom ezek is ugyanolyanok mozgásilag.
Akkor ez a figura talán nem vágóra tenyészt..vagy legalábbis nem csak oda.
Unicorn
2006.01.12, 10:55
nem, ő nem oda. igaz, nincs is regeteg lova, de szerinte a még hobbylónak is használhatatlan állatokat igenis vágóra kell küldeni, hogy nehogy valaki továbbtenyéssze. mondjuk szerintem elég lenne ehhez egy ivartalanítás, de mindegy. ő másképp gondolja, jogában áll

abban igaza van, hogy nem kellene minden lóra mént tenni, csak hogy legyen csikó, mert lehet, hogy a kanca nem olyan, illetve a méneket sem kellene csak azért hagyni fedezni, mert az közel van... (nyilván nem a szemlézett ménekről van itt szó)
[COLOR=blue][COLOR=blue][COLOR=blue]
QUOTE(Kocka @ 2006.01.12, 10:10)
Helló!
Csak, hogy felrázzam egy kicsit ezt a topicot, egy nagy köszönömmel jutalzom azt aki fakó Magyar Hidegvérűről feltesz egy képet a kedvemért. Inkább zsufa, mint izabella legyen

.
Sziasztok!
Kocka
Zsufafakót még én nem is láttam szerintem.
és csak izabellafakóról van
képem...
Muraközi
2006.01.31, 10:59
Sziasztok!
Kérlek benneteket, hogy ha tudtok az ország bármely pontján eladó hidegvérű csikókat, írjátok meg.
Köszönöm.
Kolbász készül?
Muraközi
2006.02.01, 19:06
QUOTE(Panni @ 2006.01.31, 11:20)
Kolbász készül?

Hm, az a szmájli sok mindent megmagyaráz, de nem mindent, gonosz kérdés!
Nálunk az örök élet fényeskedik a lovaknak, lettlégyen póni, mf, lipp, vagy félvér.
Hidegvérűm még nincs és szeretnék párat venni. Igazából a muraközi érdekel, de átmenetileg jó lesz két szép szőke, fakó hidegvérű.
Átnyargalunk a falun, oszt jöhet az üveges, százalékot fizetni.
Muraközi...nehogy Szlovákiából kelljen hoznom.
Unicorn
2006.02.01, 19:10
érdeklődj az ecsédi hippo-tékában
Muraközi
2006.02.01, 19:39
QUOTE(Unicorn @ 2006.02.01, 19:10)
érdeklődj az ecsédi hippo-tékában

Kösz, Ecséd OK! de mi a hippo-téka?
Megnéztem a képeidet, nem sámli! Gratula!
Unicorn
2006.02.01, 21:52
köszönöm.
az egy lovarda, ahol hidegvérűeket tenyésztenek és azokon lovagoltatnak. tudtommal lesz idén is pár csikó, de a tavalyiakat láttam, szépek. talán van eladó. legalább leinformálható helyről is vennél. telefonszámot magánban tudok adni.
Muraközi
2006.02.03, 18:42

Nagy reményekkel indulok Szlovákiába, muraközi lovakért....
A héten Pécsett jártunk és egy tenyésztőnél láttam muraközire emlékeztető lovakat. Igaz, neki a fő profilja a lipicai, de volt vagy 4 db alacsony, ámde annál szélesebb hidegvérű lova.
Aztán néztünk egy magyar hidegvérű kancát (olyanforma volt, mint amik nálunk is vannak: sárga kenderhajú, finomabb típusú), alatta pedig ott figyelt a kb. 11 hónapos csikója. Bogárfekete, és mint egy mozdony. Már szélesebb volt a saját anyjánál, akkora fejjel, mint az ólajtó. Csak lestem.
Most a héten sikerült több időt szentelnem Szőkére, az árván maradt hidegvérű csikónkra. Beteg lett az egyik ló nálunk és sétát írt elő a doki. Sétáinkba pedig bekapcsoltam Szőkét is. Kíváncsi voltam, ugyanúgy jön-e utánnam, mint régen, pici korában. Hát nem csalódtam. Ha lemaradt, csak füttyentenem kellett, szaladt rögtön utánnam. Kicsit dagi, a lábai pedig elég gyöngék (hidegvérűhöz képest nagyon vékonyak), úgyhogy sokat fogom mozgatni. Most az a hepije, hogy megtalál mindenféle fatuskót, földön heverő faágakat, nekifut és szép stílusban ugorja át őket. Tiszta ugróló (persze csak míg el nem nehezedik).
Szőke ügetNekiiramodikSzerintem szép a feje
Ez fórumunk egyszerűsített külsővel rendelkező minimalista változata. A teljes, képeket és több információt tartalamazó verzió megtekintéséhez kérjük
kattints ide.