Ugrás a tartalmakhoz


Fotó

Bõrkikészítés, cserzés


  • Please log in to reply
13 válasz a témához

#1 Petya

Petya

    Törzsvendég

  • Fórumtag
  • 2.195 hozzászólás

Közzétéve 2004 augusztus 19. - 11:45

Sziasztok !Kicsit marginálisnak érzem, de feltétlenül lovas körbe kapcsolódik és nem láttam efféle topikot így merészelem megnyitni.Huxley Te is dolgozol bõrrel ha jól tudom, így biztosan láttad, volt már ilyen téma???Különbözõ célokra, de elsõ sorban nyeregkészítés céljára sikerül lassan szereznem nyers marhabõrt és birkabõrt is. Nyers marhabõrre favázas nyereg farbõréhez van szükségem, de a maradékot szeretném kikészíteni (cserzeni) a birkabõrrel szintén ugyan ez a tervem.Birkabõrt próbáltam már timsóval cserzeni, de eléggé kemény lett a bõrfelület. Le tudnátok írni, hogy milyen cserzési eljárást javasoltok kifejlett birka bõrére, illetve teljes vastagságú marhabõrre? Szeretném összegyûjteni a lehetséges cserzési módszereket, (vadbõrök, õsi magyar cserzés stb.) hátha hozzám hasonlóan kedvet kap hozzá más is.Ha egy linket illesztetek be ide a leírásokról akkor az is bõven elég segítség !Köszi elõre is !P. [ Augusztus 24, 2004, 10:57: Az üzenetet átszerkesztette: Huxley ]

#2 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2004 augusztus 19. - 11:56

Petya!Hétfõn leghamarabb tudok pontos leírást a kikészítésrõl (munkák, eszközök, vegyszerek %-os összetétele). Elõbb sajnos nem leszek, a könyv meg nincs most nálam.

#3 Zsuzska

Zsuzska

    Törzsvendég

  • Admin
  • 4.218 hozzászólás

Közzétéve 2004 augusztus 19. - 12:42

idézet:
Eredeti szerzõ: Petya:Huxley Te is dolgozol bõrrel ha jól tudom, így biztosan láttad, volt már ilyen téma??? [/QUOTE]Én nem dolgozom bõrrel, mégis láttam: [url="http://"http://www.paci.hu/cgi-bin/lovas/paciforum/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=1;t=000735#000000"]Bõrmívesség[/url] A keresõ csodákra képes. :D

#4 Petya

Petya

    Törzsvendég

  • Fórumtag
  • 2.195 hozzászólás

Közzétéve 2004 augusztus 22. - 21:39

Köszi Zuszska !Kaptam a hétvégén hat darab birkabõrt. Ki lettek szárítva egy kerítésre dobva (tûzrevalónak szánták õket).Szükséges a cserzés elõtt még lesózni, van egyáltalán értelme?P. [ Augusztus 22, 2004, 21:41: Az üzenetet átszerkesztette: Petya ]

#5 Petya

Petya

    Törzsvendég

  • Fórumtag
  • 2.195 hozzászólás

Közzétéve 2004 augusztus 23. - 13:32

Mongol megtaláltad a leírást???Elõre is köszi !P.

#6 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2004 augusztus 25. - 8:37

Jelentem itt van nálam a leírás, ha minden igaz ma lesz arra is idõm (délután valamikor), hogy feltegyem.Türelem.

#7 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2004 augusztus 25. - 16:34

Kezdem...Puhítás:A bõrt 24 órán keresztül 15-20C-os vízben áztatni kell.Eztán kézi kaszakéssel padon áttörjük, hogy a hájas részek felszakadjanak.Eztán megismételjük az áztatást.Eztán tesszük a puhítólébe:40g/l só0,5ml/l tejsav0,5ml/l hangyasav0,5ml/l formalin1000ml végtérfogathoz(24órás áztatás)Puhítás után húsolás jön, készi kaszapadon.Eztán jön a csávázás:(ez a bõr tartósításához kell)Csávalé:60g/l só0,5ml/l tejsav2ml/l kénsav1ml/l ecetsav1000l végtérfogathoz22C hõmérsékleten kb 2 napig marad a bõr.Naponta 4-5-ször magkavarjuk.Az elsõ nap után kaszakéssel vizet húzunk a bõrbõl, hogy újabb mennyiséget tudjon felvenni.Az így "kihúzott" savmennyiséget pótolni kell.Eztán jön a bõr zsírozása.Az emulzió:1 rész törökvörös olaj0,1 rész kõolaj2:1 arányban a keveréket felhígítjuk vízzelKefével hordjuk fel a bõroldalra, majd bõrt bõrre rakva 2 órán át hagyjuk állni.Eztán szétrakjuk bõroldallal felfelé és 30-35 fokos helyiségben szárítjuk.Ha puhítani akarjuk, fûrészporos hordóban 3 órán át forgatjuk, majd kézi kaszával áttörjük.Újabb puhítás céljából benzines-fûrészporos hordóban 2 órán át forgatjuk.Oszt akkor kész van. ;) (ez a dolog nyúlbõrre vonatkozik, vastagabb bõröket 4-5- napig is lehet áztatni)

#8 Petya

Petya

    Törzsvendég

  • Fórumtag
  • 2.195 hozzászólás

Közzétéve 2004 augusztus 25. - 23:03

Huhh ez nem semmi.Kõolaj és törökvörös olaj az konkrétan micsoda?A töbit be tudom szerezni, köszi !P.Milyen kaszakést lehet ehhez használni?

#9 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2004 augusztus 26. - 7:50

A kõolaj ez echte földbõl kibányászott fekete arany, a törökvörös meg nemtom, meg kell kérdezni egy tímárt.A kaszakés egy olyan kés, aminek a két végén van nyél, és egy picit tompa, nehogy felkaszabold a bõrt.

#10 Petya

Petya

    Törzsvendég

  • Fórumtag
  • 2.195 hozzászólás

Közzétéve 2004 augusztus 26. - 8:19

Kaszakést láthattam én fából valamikor? Nyakamat rá, hogy az nem fémbõl volt amit én láttam.A kõolaj fekete, tutira megfogja a bõrt. Nem dízelolaj inkább?P.Marhabõrre nincs meg ugyan ez? Érdekelne például, hogy mivel vékonyítják, mert a nyers marhabõr több mint fél centi vastag. [ Augusztus 26, 2004, 08:20: Az üzenetet átszerkesztette: Petya ]

#11 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2004 augusztus 26. - 8:25

Petya! Nehogy dízellel kenegesd!A kõolaj nem annyira fogja meg, mint gondolnád, ami bõröket látsz kikészítve, mind így készül.Fa kaszakésrõl nem nagyon tudok, de ez nem jelenti, hogy nincs.Ja, ezelõtt úgí 12 évvel dolgoztam tímárnál, a kõolajra tutira emlékszem.

#12 Bokorugró

Bokorugró

    Törzsvendég

  • Fórumtag
  • 9.635 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 12. - 18:21

Kedves Mindenki! Ékszerekhez szeretnék bõrfonatokat csinálni. Ehhez keresek kb. 3-4mm széles színes ill. festhetõ bõrszíjjakat, lehetõleg puha, rugalmas kivitelben. Van ötletetek, hol nézzek utána? Vagy hogyan gyártsak ilyeneket?

#13 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 12. - 18:25

Ha nem túl sürgõs, Barefoot Testvérem segít, de még kinn van Csinódon.

#14 Bokorugró

Bokorugró

    Törzsvendég

  • Fórumtag
  • 9.635 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 12. - 18:29

Sajnos elég sürgõs :( Dejazért köszönöm! A Barefoot-ot majd megtámadom ha hazajön... :gm: :D

Edited by Bokorugró, 2007 augusztus 12. - 19:21.