Ugrás a tartalmakhoz


Fotó

Ridegtartás - hogyan?


Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
696 válasz a témához

#1 Filly

Filly

  Biodegenerált

 • Főmoderátor
 • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 7. - 22:50

Kivancsi lennek azok tapasztalataira, velemenyeire, akik telen-nyaron, de legalabbis tavasztol oszig ejjel-nappal a szabad eg alatt tartjak lovaikat.- milyen rendszerben legeltetnek?- munkatol, eronlettol fuggoen hogyan etetnek zabot pl?- mi mast meg (marminthogy etetnek-e :D )?- hogyan alakitottak ki beallot, boxot?- stb... [ Június 08, 2003, 21:26: Az üzenetet átszerkesztette: Zsuzska ]

#2 Filly

Filly

  Biodegenerált

 • Főmoderátor
 • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 7. - 22:51

Vagy hogy miert jobb a ridegtartas, vagy miert rosszabb, mint a boxos, karamozos, stb... modszerek.Engedtek-e (hatso labra is) patkolt lovat a tobbi koze?

#3 Blue

Blue

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 485 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 8. - 13:43

Filly!Mé nem kérdeztél a hétvégén? :D

#4 sheriff

sheriff

  Egyszerû fórumtag, semmi extra

 • Fórumtag
 • 4.839 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 8. - 17:05

idézet:
Eredeti szerzõ: Filly: Kivancsi lennek azok tapasztalataira, velemenyeire, akik telen-nyaron, de legalabbis tavasztol oszig ejjel-nappal a szabad eg alatt tartjak lovaikat.- milyen rendszerben legeltetnek?- munkatol, eronlettol fuggoen hogyan etetnek zabot pl?- mi mast meg (marminthogy etetnek-e :D )?- hogyan alakitottak ki beallot, boxot?- stb... [/QUOTE]Silveradoi rendszerben legeltetünk. Ez annyit tesz, hogy rendszer nélkül. Kinn vannak a lobvak a legelõn és kész.Napi kétszer abrakolnak. Ehhez felengedjük õket a legelõrõl. Nem vezetgetjók már a lovakat. Túl idõigényes lenne. Mindegyik bemegy a helyére és eszik. Amint kész vannak, azonnal mennének ki vissza.Kukoricát is kapnak. Ha erõsebb volt az igénybevétel (túrák), akkor kicsit többet, egyébként meg csak mutatóba.Minden lónak van saját boxa. Szélsõséges idõjárási viszonyok között benn tartjuk õket. Egyre kevesebbszer döntünk azonban úgy, hogy az idõjárás szélsõséges. Sanchonál van 4-5 ló bértartásban, melyek igazi ridegtartásban élnek. Bemehetnének beállóba, de eszük ágában sincs. Télen sokszor láttam, hogy ráfagy a hátukra a hó, de akkor sem mennek fedél alá. Csak szeles idõben veszik igénybe, illetve wc-nek használják a beállót.

#5 kiwi2

kiwi2

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 872 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 8. - 17:08

Én jártam olyan lovardában,ahol ridegtartás volt.Csak állás volt,box nem.Ja,de volt 1 ,de az olyan kicsi volt...És ott a tulaj egyik lova volt berendezkedve.A bérlovak egész nap nyeregben(!!!) álltak az állásban.Zabot 1 meszelõlapátnyival kaptak.Az is aki nem dolgozott.Az egyik lónak kirúgták a szemét(errõl már írtam a Vakul,sántul...-ban)Nekem nem jön be,és biztos nem tartanám így a lovamat.Dehát izések,és pofonok...

#6 moly

moly

  Angyal

 • Fórumtag
 • 622 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 8. - 20:26

Kiwi, amirõl te beszélsz, az nem ridegtartás, hanem rideg tartás.(A ridegtartás olyan tartási forma, ahol a lovakat télen-nyáron legelõn, vagy karám(ok)ban tartják, nem istállóban (állásban vagy boxban). Posted Image )

#7 kiwi2

kiwi2

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 872 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 8. - 22:25

Tudom mi az a ridegtartás!(Remélem :rolleyes: )De itt csak éjszakára voltak állásban a lovak.És ha ez nem ridegtartás,akkor mi? :confused:

#8 Zsuzska

Zsuzska

  Törzsvendég

 • Admin
 • 3.960 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 8. - 23:17

idézet:
Eredeti szerzõ: moly: Kiwi, amirõl te beszélsz, az nem ridegtartás, hanem rideg tartás.(A ridegtartás olyan tartási forma, ahol a lovakat télen-nyáron legelõn, vagy karám(ok)ban tartják, nem istállóban (állásban vagy boxban). Posted Image ) [/QUOTE]Kb. pont ez. Posted Image De még azzal is kiegészíthetjük, ha nem egyértelmû, hogy télen-nyáron, éjjel-nappal... Egyébként volt már egy hasonló topik, abban szerintem mindenképp érdemes elolvasni a hozzászólásokat, mielõtt valaki itt véleményt mond (ha eddig nem tette, mármint az olvasást - Kiwi, neked fõleg, amennyiben részletes és kimerítõ választ szeretnél kapni a kérdésedre): [url="http://"http://www.kerekperec.hu/lovas/ubb/ultimatebb.php?ubb=get_topic;f=1;t=000707#000000"]Ridegtartás vagy istálló?[/url] És ha már így kettõ van, egy szétoffolt meg egy nem, akkor ezt próbáljuk ne offolni... [ Június 08, 2003, 23:18: Az üzenetet átszerkesztette: Zsuzska ]

#9 Filly

Filly

  Biodegenerált

 • Főmoderátor
 • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 8. - 23:20

Kiwi, ha ejszakara allasban voltak a lovak, akkor annak pont semmi koze a ridegtartashoz.Nalunk is ridegtartas van, illetve telen ejszakankent istalloban vannak a paccok. Nalunk az a baj, hogy en (is, mint Sheriffek) eleg keves szituaciot tartok nagyon gazosnak, magyaran nagyon ritkan gondolom ugy, hogy a lovaknak nem szabadna kinnmaradni. Ellenben a fonokom... :mad: Meg a hulye szomszed, aki 2 csepp esonel mar rohant, hogy hozzuk be a lovakat :mad: (Sebaj, a fonok ritkan van itt, a szomszedot meg leszereltem :D )Nalunk a legelo eleg kicsi, 3 reszre van osztva, es van egy olyan karam is, ahol leginkabb csak fold van. Ott all egy szenatarolo. Na, abba most epp nem kapnak a lovak semmit, mondvan, hogy ugyis eleg fu van nekik. Ez persze nem igaz, ugyhogy stikaban szenaztatom azert a lovakat. Egyszeruen fraszt kapok attol, ha valaki a lovak kajajan akar sporolni :( Viszont mi kukoricat csak telen etetunk. Lucernat pedig egyaltalan nem kapnak a lovak.(A teli istallozashoz: a fonokom apja mondta, hogy az istalloban telen mindig +8 C foknak kell lenni. Ettol kisse eldobtam azt a csopp kis agyam :mad: Szerintem nem szabad, hogy a kinti homersekletnel 5 foknal melegebb legyen. Tehat, ha kinn -15 fok van, akkor benn eleg, ha -10.)

#10 kicsi huszár

kicsi huszár

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 716 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 9. - 0:08

idézet:
Eredeti szerzõ: kiwi: De itt csak éjszakára voltak állásban a lovak.És ha ez nem ridegtartás,akkor mi? :confused: [/QUOTE]Félridegtartás ill. (moly helyes meghatározása szerint) fél(elmetes), rideg tartás.Egyébbként mi két éve tartjuk kint a lovakat. Nappal legelõn, éjjel karámban. A karámban van egy beálló, ami csak szélirányból zárt. A karám egyik oldala a legelõvel határos, ezen van egy kapu. A lovak reggel abrakolnak, aztán mennek ki a legelõre, délben általában bejönnek sziesztázni, este (fél kilenc- fél tíz) maguktól besétálnak. Vacsoráznak, és éjszakára kapnak szénát.Kukorica, mint sheriffnél. Én a rideg tartásnak csak elõnyeit tapasztaltam. A lovak makk egészségesek, csillog a szõrük, ha kedvük tartja futnak, a csikók izmosak, jó étvágyuk van,fejlõdnek. De ami végképp meggyõzött a ridegtartással kapcsolatban, az elsõ télhez kapcsolódik.Úgy gondoltam, hogy nem lesz túl kemény a tél, és a mínusz 5- 10 fokot, majd jól bírják a lovak, ami igaz is volt. Ám egyszer csak beköszöntöttek az igazi, kemény éjszakák. Az idõjárás jelentésben az állt, hogy -17, -20 fok körül várható éjszakára. Gondoltam a lovaknak sokkal jobb helye lesz az istállóban, mint a karámban, ezért bevittem õket. A zabot még úgy ahogy megették, eléjük tettem a szénát, de ahelyett, hogy elkezdték volna enni, csak idegesen kóstólgatták, és dobogtak, a vízre csak prüszköltek. Azért bent hagytam õket, gondoltam, majd megnyugszanak. Reggelre a szénának több mint felét ott hagyták, azt is mind maguk alá kaparták. Ezt eljátszották még két éjszakán keresztül. Gondoltam: "Ha nem kell nektek a meleg száraz istálló, faggyatok( így két gy- vel mondtam :D ) meg a hideg éjszakában!!!", és kint hagytam õket a karámban. Ezek a kutyaütõk meg ahelyett, hogy megfagytak volna, vidáman kiteleltek :D . Na, innentõl fogva kint vannak, és semmi bajuk. Amíg istállózva voltak, ahogy kezdett hûlni az idõ, valamelyik mindig letaknyosodott, azóta semmi, sõt az egyik kanca köhögései is elmúltak. (ld. Sarlatánság... topic)Én csak jót mondhatok a ridegtartásról. A ló tudja mi jó neki, ha hûl az idõ vastagabb szõrt növeszt.Persze igy bozontos lesz, és nehézebb lepucolni, egy csapzott sáros hosszúbundájú lovat, mint egy istállózott rövidebb szõrû szárazat, de ha ez az ára annak, hogy a lónak- hacsak egy kicsit is- természetesebb feltételeket teremtsek, nekem megéri.

#11 realcowboy

realcowboy

  Magnum

 • Fórumtag
 • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 9. - 0:52

Filly!Amit Zsuzska említett abba a topicba bemásoltam egy cikket amit a Lovas Életbe írtam még két éve, többek és a magam tapasztalataival. Az azóta eltelt idõ csak megerõsített abban, hogy milyen jó a félextenzív tartásmód a lovaimnak. Csak óvatosan írom le, hogy azóta nem volt komoly kólika, sokkal szívósabbak, nyugodtabbak a lovak. Olyan szõrük volt, mint a medvéknek de gyorsan levedlették és ragyogtak márciusra. Az elmúlt két évben persze sokat tanultam a magam bõrén is. Sokkal jobban értem a lovak viselkedését egymással szemben, kiismerhetõ lett a hierarchia, átértékelhetõ a "terror" amit egymás közt megélnek.

#12 Cirmos

Cirmos

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 188 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 9. - 4:08

Filly!Milyen lovakat szeretnel rideg tartasban tartani?? Angol telivert? arabot? A rideg tartasa fugg a lofajtatol..Angol teliver nem lesz tonnas sulyu, ha csak fuvet eszikA rideg tartas lenyege:elony: -olcsobb mint a boxos tartas..-kevesebb munka van vele--lovak szamara termeszetesebb tartas..(szocialis kornyezet...tarsasag)-lovakat ev, feljettseg, nem szerinti szetvalasztas s tartas..hatranya:- lovat neha nehez levadaszni a mezon.-legeltetes, modja meghatarozoztt. (pl vemhes kanca nem ehet bizonyos fuveket (angolul fescue-melynek toxinja a vemhes kanca vetelesehez vezet)-legelo menedzsnem-et igenyelegy atlagos 500kg-os lonak az eltartasara kb 1 Ha-nyi teruleten novo fu(kaja)elegendo..Karamrendszert, jo ha ki van epitve, konnyu megkozelitessel az istallohoz, onitatoval(koltseges. egy idealis legelo merete kb 5 ha-os terulet..minnel tobb karam (legelo0 van annal jobbb, mert igy rotaciosan tudod hasznalni a legeloket( a lelegelt retet pihenteni ameddig eleg nagyra no a fua kov. legelesig)Jo ismerni a kulonbozoz, fu-feleket.. s azt, hogy mennyi a tapanyagtartalnuk, s hogy milyen idoszakban nonek.. stb...Talajminta analizis alapjan kiszamithato a szukseges mutagya mennyisege( a lotragy erre toketes)Fedels hely biztositasa, ajanlott.. egy nagy fedel.. ahova a lovak be tudnak hozodni a szel s az eso elol( 3 oldalon fallal korulvett menedek..a legjobb ha egy oriasi menedeket epitunk a karam menten, megosztva 2 legelovel...Ha van terkeped ,akkor meg lehet tervezni konnyen a karamrendszereket, Esos, nedves ido eseten egy kozponti karamot ajanlott tervezni, ahol a lovakat addig tartjuk, amig a legelo fel nem szarad ( a fu nem lesz kitaposva...hogy honnan tudom ezeket???? Ez a munkakorom.. Karamrendszereket, istallot s itatorendszert. tervezek, lovas farmok reszere, s legelo gazdalkodast, s az ide kotodod dolgok koruli tanacsadoi munka is a fealdatom

#13 Cirmos

Cirmos

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 188 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 9. - 4:11

Meg valami.. En is meg tudom erositeni, hogy a lovak sokkal nyugodtabbak.. s egeszsegesebbek..A hosszu szort el lehet kerulni.. ahogy itt a nagy Virginiaban csinajak.. Rajk egy takarot a lovadra, amitben kenyelmesen tud mozogni.. ez segit ( tapasztalat)

#14 Cirmos

Cirmos

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 188 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 9. - 4:17

Az abrakolas s etetes.. minden helyen mas... Itt az arab s a Quater s egyebb pacok.. nem igazan latnak abrakot.. Csak ha szegeny parak nagyon gebek.. pl teliverek.. nemelyik bevag egy nagy vododr igen gazdag tap kevereke, megis ugy nez ki mintha eheztetnek..

#15 kicsi huszár

kicsi huszár

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 716 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 9. - 6:12

idézet:
[/QUOTE]A rideg tartas lenyege:elony: -olcsobb mint a boxos tartas.. [/QUOTE] A fenti hozzászólásomból ezt a részt kihagytam, mert már így is túl hosszúnak találtam, de most mégis kitérnék rá. Engem sok vád ért, hogy csak azért tartjuk ridegen a lovakat, mert spórolni akarok az istálón. A gyakorlat eddig azt mutatja, hogy a karám- legelõ rendszer csak kicsit kifizetõdõbb (ha lehet egyáltalán ezt a szót használni), mint az istálózás. Tegyük fel, hogy valaki lovakat szeretne. Perpillanat nincs se istálója se földje. A következõ szempontokat érdemes figyelembe vennie. A ridegtartáshoz lényegesen nagyobb terület szükséges, mint egy istálóhoz. A karám(ok), villanypásztor(ok) megépítésének, javításának és karbantartásának költsége hosszútávon majdnem megeggyezik egy egyszerûen, de jól megépített istáló árával (fõleg, ha szakemberrel terveztetjük meg Posted Image ). Az oltásokat itt is, ott is meg kell kapja a ló. Sokszor mondták nekem, hogy fûtés, meg világítás... egyetértek Fillyvel, az istálló fûtöttségét illetõen. Azt az 5- 10 fok különbséget, egy jól "szigetelt"( akár széna-, szalma bálákkal) istálóban a lovak "kifûtik", ezért szerintem nem kell külön fûtés. A villanyt pedig ott is csak este használják, és nem világít egész éjjel. Nálunk az a "gyakorlat" (kõkemény két év gyakorlata :D ), hogy télen egész bála szénákat teszünk a karámba, elég sok lucernát, és kukoricát etetünk, ezáltal a lovak, megfelelõ táp-, és fûtõértékû kaját vesznek magukhoz. Ezzel a zavart mondattal arra akartam kilyukadni, hogy rideg tartás esetén az etetési költségek nagyobbak. Persze az állatorvoson lehet spórolni, mert egészségesebbek a lovak. :D Kicsit össze- vissza a fogalmazás (4:30- kor kezdtem írni), de remélem értitek. Ha nem, kössetek bele bátran, majd megpróbálom kimagyarázni.
idézet:
A hosszu szort el lehet kerulni.. ahogy itt a nagy Virginiaban csinajak.. Rajk egy takarot a lovadra, amitben kenyelmesen tud mozogni.. ez segit [/QUOTE]Kényelmesen...Aha.. Most akkor miröl beszélünk? :confused:

#16 realcowboy

realcowboy

  Magnum

 • Fórumtag
 • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 9. - 7:42

Nálunk (PKN.ranch)az abrakot kötve egyénre szabottan eszik a lovak. A szalmán lehet, hogy spórolok egy kicsit, de csak kicsit. A rost és cellulóz végett amúgy is etetünk szalmát is de használunk faforgácsot is a beállókba. Idönként a homokot is cserélni kell. Szénát pedig mindig többet kell beadni, mert a rangsori helyezkedésre számolni kell, hogy mindenki eleget tudjon enni. Ha legelõ nem áll rendelkezésre csak a szabadság illúzióját használjuk akkor hálásabb max 8-10 lovat együtt karámozni hacsak nem kialakult csapat él együtt. Akkor kevesebb a kötözködés helyezkedés.A téli nagy szõr idején nem nagyon tisztítjuk a ló bundáját, hogy ne váljék vízáteresztõvé. A jó kis zsíros lóport benne hagyjuk. :D Arra viszont nagyon ügyelni kell, hogy ne maradjon vizes a ló lovaglás után. Ahogy Walter A. szokta mondani a lóban ötven fokig van fagyálló. Aki ennek dacára feltakarózza a lovat az csak lusta lesétáltatni munka után és terhére van a nagy bunda ápoláskor.Nekem egyébként nagyon tatszik amikor a nagy hóban szanaszét látom feküdni a lovakat.Az fontos, hogy legyen külön abrak etetõhely, mert ha a beállós istállóban abrakolsz akkor be- be néz a ló kíváncsiságból is hátha lett kaja mióta nem járt ott. Igy csak akkor megy be ha esõvel párosult hideg szél vagy nagy meleg van.

#17 Filly

Filly

  Biodegenerált

 • Főmoderátor
 • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 9. - 12:54

Nalunk jelenleg 2 oreg lo (hannoveriek, kulon karamban, mert a tobbiek a legoregebbet - 27 eves - erosen csesztetik) es 4 db 9 es 13 ev kozotti lo van (2 hannoveri, 1 furioso-angol teliver es egy holland sportlo-magyar sportlo mix). Telen volt meg egy angol teliver kanca is, akit februarban elvittek (merthogy a lovam nagyon szerelmes volt bele es a tobbieket csesztette miatta, most van 6 herelt, es a lovam a szurke kocsiloba szerelmes :D )Telen es tavasszal az volt a vad ellenem, hogy nem etetem rendesen a lovakat, mert milyen nagy szoruk nott :( Ez persze hulyeseg, de magyarazd el valakinek, aki nem ert hozza... A teliver kancara is mondtak, hogy lefogyott, de szerintem egyszeruen jol nezett ki, cseppet sem volt sovany. Raadasul szerintem egy telivert nem konnyu jo kondiban tartani, tehat, ahol egy teliver nem nez ki rosszul, ott nincs nagy gond. Na, mindegy...A takarot en inkabb kihagyom. Nagyritkan telen, ha a kocsilovak sokat mennek es tenyleg nincs ido lejaratni oket, 1-2 orat az istalloban maradnak takaroval, szigoruan csak addig, amig megszaradnak, mielott kimennenek a tobbiekhez. Ha nincs olyan veszesen hideg, akkor meg takaroval mennek ki a karamba szinten 1-2 orara. Ekkor a tobbi lo furcsan nez, hogy kik ezek a zold lovak??? :D A teli ridegtartast en is fontolgatom, szerintem iden mar igy lesz. A ket oreg lonal mar nem szivesen rizikoznek, de a 4 masik szerintem jobban erezne magat.Sajnos nalunk 2 kulso box van, nagyon zartak. Most probalom meggyozni a fonokomet, hogy legalabb az egyik oldalfalat bontsuk le.

#18 realcowboy

realcowboy

  Magnum

 • Fórumtag
 • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 9. - 14:59

Az én elsõ lovam tizenhat éves korában maradt lent télire is egy beállóval meg egy külön karámmal, tekintve ménségét. Tavaly elõtt megpróbáltam felvinni a régi boxába néhány órára. Olyan cirkuszt csinált, hogy féltem eltöri netán a patacsontját. Azóta is lent van a szabadságban.Az elsõk között vedlett le.

#19 Cirmos

Cirmos

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 188 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 10. - 17:41

Nos!A ridegtartas amirol em beszeltem, az legeltetesen alapulo ridegtartas.. ahol a legelessel a tavaszi-nyari tartas idejen le lehet csokkenteni a szena a abrak mennyiseget. De nem minden lo alkalmas erre. An Angol teliverek sokkal streszessebbek. Hidegebb idoben bizony egy vododr zab s szena mellet is lehetnek gebek..Amirol ti beszeltek az nem igazan rideg tartas...A lovak a boxukban esznek.. reggel este.. Az istallohoz tartozik egy nagy karam ahol a lovak napkozben is kinnt vannak..Ha van eleg teruleted ( jo Talaj) s van eleg eso akkor 10 Ha-on 5-lovat ugy el lehet tartani, hogy latna szaraz szenat... hisz eleg fu no ahhor hogy a szukseges energiaszuksegletet fedezze.. Kis hazank teruleten az istallok mellet nem sok terulet van legelo gazdalkozadra.. (ha va inkabb szenat termelnek.. mert a talaj rendszerint jo minosegu..)Filly Jo lenne latni egy terkepet a teruletrol, segitene elkepzelni azt, amit leirtal..Lotakaro... en nem szeretem a lotakarot, de az a lo amelyik fazosabb.. s nem jol hasznalja a zabban s egyebb lotapkban levo.. energiat.. A takaro segit.... igen vicces amikor a lovakon van.. Nehany lonal bizony praktikus..A traktorral mozdithato nyitott box szerintem jo otlet.. oda allithatod, ahol a legnagyonbb vedelmet nyujtja a lovaknak..Keszitek nehany kepet.. a kulonbozoz nyitott istallokrol s karam renszerekrol..reemelem ad nehany otletet..

#20 Lóbarát

Lóbarát

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 1.143 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 10. - 17:50

Hi-hi! :D Talán nem ide tartozik, de ha már takaró....:Nálunk szintén ridegtartás van és a múltkor amikor a lovaglásból hazért pacira ráterítettük a pokrócot, és kiengedtük...majd két óra múlva......csak azt láttuk, hogy a többi (mint a molyok (bocs moly)) pacc lerágta társáról a pokrócot..Érdekes formályú lyukak keletkeztek az akkorra már használhatatlanná vált takarón.. :D :D :D :D :D :D :D

#21 Cirmos

Cirmos

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 188 hozzászólás

Közzétéve 2003 június 11. - 5:07

Halljatok, ha Bekukkantanal a Az usa beli lovaseletbe.. akkor a fejedet fognad s menekulnel.. mert annyi felesleges dolgokat kitalatak a lovaknak- inkabb a lovaknak...(lovacskas.. nyeregalatet...Ilyen termekecske a kulonbozoz fele lotakaro.. egy az istalloba ( mint a pizsama)Egy ki a karamba.. ( idotol fuggoen.vastagodik..)s esokabatjuk is van am apaccoknak..sot cooler sheet... s a blanketek.. a vastagabb teli lotakarok.. amit inkabb en hasznaltam amikor kifagytam a nyeregbol..s ne feledkezzek meg a Fly-sheetrol- egy szunyoghalobol lora szabott takaro. ami tavol tartja a legyeket-s szunyogokat.. s ebbol jon meg egy maszk a lovak szeme ele s a fulekre...Ennyit a lotakarokrol.. Lovaszkent tavasszal semmit nem csinaltam, csak fel meg le raktam a lotakarot a lovakra.. ( mert hat a 2 millio $-os pac.. epp floridabol ert haza a teli dijugrato bajnoksagrol vissza New Jersey allamba...A shagya Teneyszto farmon Cicahotol 80Km-re levo helyen egyaltalan nem hasznaltam takarot, csak, ha a lo telen megizzadt.. s csak addig volt a lovon takaro amig meg nemszaradt.. Viszont volt ott egy tulteneysztett.. angol teliver.. aki csak 2 honapja jott le a palyarol..ez a lo ugy remegett mint a kocsonnya a hideg Chicagoi szelben.. s annyit evett mint egy elefant.. A takaro jott tett, neki( nem volt kabatja (szore) a lonak, hat en adtam neki egyet s tobbet baj nem volt vele..Ennyit a lotakarokrol..

#22 tetke

tetke

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 213 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 31. - 21:30

SziasztokNekem van egy COPDÉS lovam (kehes) én ridegtartásban tartom pár hónapja.Amikor istállóba volt naponta köhögött és télen rohamokat kapott most kop-kop tünetmentes elsõ pár napban felszakadtak a letapadt váladékok és azóta is folyamatossan tisztul bár kiváncsi leszek hogy a rohamok télen milyen intenzitásuak lesznek engem már így is meggyõzött.Van egy 2 éves csikom is itt és két lovat tartok bérbe.Az egészséges lovak is jól érzik magukat reggeltõl estig kint vannak 2 lóra jut kb20 négyzetméter 2 boxnyi hely.eszük ágába sincs bemenni ha esik az esõ akkor is kint vannak.Napközbe legelõn vannak estére be vannak zárva egy karámba mert a villanypásztorba csak felügyelet mellet bízom.2* esznek naponta nagykátai lótápot mert a zabba nem bízom félek hogy mérgwezést kapnak.Napközbe dinnyéznek répáznak almáznak mert van zöldséges ismerõs persze ha legelõre ki vannak engedve akkar estig nem eszik meg legelõt ellenörzöm a mérgezõ gyomoktól.Ja és a kehes ló díjugrató sportba versenyzik.Szerintem ez a legjobb módja a lótartásnak és azért mert egy ló versenyzik még nem kell tatteros papírlovat csinálni belõle.Ha lovamat ott kéne tartanom karám nélkül nem adnék neki 2 évet.

#23 Ilusta

Ilusta

  Törzsvendég

 • Moderátor
 • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 31. - 21:50

Tetke!Olvasd el az "Érdekesség", utolsó hozzászólásomat!Érdekesnek fogod találni... Posted Image

#24 calypsoo

calypsoo

  Törzsvendég

 • Moderátor
 • 1.074 hozzászólás

Közzétéve 2003 augusztus 1. - 21:45

Hali!Zsejkén csak a csikók vannak kinnt "ridegtartásban", ez nálunk azt jelenti, hogy az istálló oldaláhz van építve egy féltetõ, ami alá beállhatnak a lovak, tartozik hozzá egy közepes méretû karám, napi kétszer (reggel -este) kapnak zabot, plusz még szénát (esetleg nagyon kevés lucernát, és répát). Ált. reggel és este 2-2 fangli zabot kapnak kb. 2-3 kg zab egy etetésre lovanként. Napközben emellett a legelõre is kimennek a többiekkel és estére kerülnek a karámba.Mivel nem dolgoznak ezért a zabadag ennyi, amúgy a többiek az edzéstõl függõen (meg testmérettõl, meg takarmányhasznosítástól, meg kancánál, hogyha vemhes többet kap x-tõl y hónapig...ezt pontosan nem tom).Üdv: Calypsoo

#25 Filly

Filly

  Biodegenerált

 • Főmoderátor
 • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2003 augusztus 3. - 21:49

Tovabbi gondom: en nagyon szeretnem, ha telen is kinn lehetnenek a lovak. De errol nem tudom a fonokomet meggyozni. 0 foknal beviteti a paccokat ejszakara az istalloba. Pedig van kinn 2 fedett box is, amin nem fuj at a szel, szerintem teljesen jol ellennenek minusz akarhanyig.Ja, meg a multkor ejjel vihar volt. Masnap kerdezi a fonokom: "nem felted a sajat lovad, ha viharban kinn hagyod, hogy belecsap egy villam?" Rogton eldobaltam az agyam, mert a kerdesben az volt, hogy miert nem vittem be hajnali 4-kor a lovakat a vihar idejere az istalloba. Hat azert nem, mert a lo nem fel az esoben, de meg csak a villamoktol sem. (Nyilvan a nap 24 orajaban istalloban tartott lovak igen, de most nem errol...) Ettol fuggetlenul minden vihar utan (hajnali 4-kor is) kinn vagyok korbenezni, hogy minden okes-e. Meg eddig nem volt gond.

#26 tomsawyer

tomsawyer

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 1.115 hozzászólás

Közzétéve 2003 augusztus 3. - 22:51

Hali!Én anno kiváncsian vártam Mütyür reakcióját, élete elsõ viharánál.De semmi különös nem történt.Tök fapofával vett tudomást az égiháborúról.

#27 tetke

tetke

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 213 hozzászólás

Közzétéve 2003 augusztus 3. - 23:06

FillyReménytelen meggyõzni azt aki nem akarja hogy meggyõzzék nekem is van egy tanítványom aki máshol tartja a lovát és szeretné hozzám hozni de nem tudom meggyõzni hogy ne tarsa a lovait boxban kénytelen leszek nekik angolboxot építeni a ridegtartásos istálló mellé mert reménytelen.

#28 Menches

Menches

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 798 hozzászólás

Közzétéve 2003 augusztus 4. - 7:47

Sziasztok!Nálam egyszerû a tartás. Mivel most csak 1 ló van, az reggel kap egy fángli zabot, meg se kötöm. Utána kinyitom a legelõ kaput, tele engedem neki a vályút és viszlát. Este ismét kap zabot, egy kéve kukorica szárát dobok a szénarácsba bezárom a legelõ kaput és jó éjszakát. Istállóban március óta nem állt, csak 1 éjjel Silverádóban. Van egy 3 férõhelyes lókikötõ, ott nywergelek ha véletlen nem szõrén indulok. Télre lesz neki egy féltetõ. A szakadó jégesõben is kint volt, sõt hazafelé Silverádóból, bekötötem egy tanya terasza alá, onnan is kiforgott az esõre.Üdv!

#29 Playng

Playng

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 74 hozzászólás

Közzétéve 2003 augusztus 4. - 19:14

Sziasztok!AZ én paccom is félridegtartásban van. Nyáron most mindig kint alszik, télen bent, de napközben a legelõn van. Zabot egyáltalán nem kap (telivér, és hobbilóként funkcionál) így is néha lig bírok vele. Neki egy 5-6 órás terep szinte olyan mintha a legelõrõl hoztam volna.. Viszont van egy elég nagy fedett rész, ahol a szénarács is van, egy nagybála fér bele, azt 3-4 hétig el eszegeti, utána mindig kap újat. Lucernát egyáltalán nem etetek, csak szénát kap, meg amit legel. Télen estére bezárom, (nem tudom, nekem is oylan jó bemenni a meleg házba egy hosszú terep után, mikor thermo csizmában és nagykabátban, 3 gatyában is ráfagytam a paccra. Ezért zárom be Posted Image

#30 Trükk

Trükk

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 80 hozzászólás

Közzétéve 2003 szeptember 17. - 11:56

Kedves Filly vagy RC!A ridegtartással kapcsolatban lenne kérdésem. Ismerem a ridegtartás elõnyeit és tetszik is. Láttam is rá példát Kisbéren, ahol a ménes bár bemehetett volna zárt fedett helyre, ennek ellenére inkább kint volt, még ha hótakaró fedte is a hátát stb. Hiszem én is, hogy ez a lóhoz legközelebb álló, legtermészetesebb tartás. Egy a lényeg, hogy fokozatosan szokjanak hozzá a lovak egy egész éven át, lehetõleg nyárból indítottan és legyen egy széltõl, esõtõl védett hely, valamint biztosított legyen télen bõségesebb takarmány.Én tavasztól így tartom a lovaimat, karámban, legelõ nincs, egy kisbérit és egy mfv.-t. Nem akarok spórolni, van istálló is, csak ez természetesebb. Valamelyik reggel azonban, ahogy reggel kimentem megetetni õket reszketett és látványosan fázott az egyik lovam. Remegtek az izmai, a farka be volt húzva, mintha szél fújna stb. Bevittem õket, ahogy egyébként is szoktam, hogy megegyék az abrakot és rájuk kellett csuknom az ajtót, hogy kicsit megmelegedjenek. 15 perc múlva nem volt semmi baja. Mostmár csak azt nem tudom, hogy (már a századik cikket olvastam el, hogy a lónak hányszor jobb a hõháztartása, nem fázik ha megfelelõen szoktatják stb.), hogy most hagyjam õket éjszaka kint, vagy inkább vigyem be õket, vagy adjam oda Jaltának a cikk tömeget Posted Image , hogy hogyan illene viselkednie hidegben, vagy egész egyszerûen megállapítsam, hogy bár a lovak 90%-a alkalmas a ridegtartásra megfelelõ hozzászoktatással - persze ez alól kivételt képeznek a telivérek - az én lovam nem.

#31 Porfelhõ

Porfelhõ

  Tündércsávó

 • Fórumtag
 • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2003 szeptember 17. - 15:15

Filly! Az odáig ok, hogy sikerült laptopra kötnöd a mobiltelefonodat, de topicnyitási kényszert szülõ tablettát is szedsz? Posted Image

#32 Zsubaba

Zsubaba

  Csendes Patak

 • Fórumtag
 • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2003 szeptember 17. - 15:58

idézet:
Eredeti szerzõ: Porfelhõ: Filly! Az odáig ok, hogy sikerült laptopra kötnöd a mobiltelefonodat, de topicnyitási kényszert szülõ tablettát is szedsz? Posted Image [/QUOTE]Te meg elõbb nézd meg, mikor indult a topic, még mielõtt belekötsz! tongue.gif Posted Image

#33 tomsawyer

tomsawyer

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 1.115 hozzászólás

Közzétéve 2003 szeptember 17. - 21:29

Trükk!A telivérek miért kivételek?

#34 realcowboy

realcowboy

  Magnum

 • Fórumtag
 • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2003 szeptember 17. - 21:38

Trükk!Légy nyugodt, a lóban mínusz 5O fokig van fagyálló! Azért, mert reszketett neked attól még nem kell aggódni. Szép lenne ha most fázna már. A lovak ha kint maradnak szép fokozatosan akkor megfelelõ szõrt növesztenek ahhoz, hogy jól érezzék magukat.Bõvebben [url="http://"http://www.pknranch.hu"]www.pknranch.hu[/url] :D

#35 Trükk

Trükk

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 80 hozzászólás

Közzétéve 2003 szeptember 18. - 11:21

idézet:
Eredeti szerzõ: tomsawyer: Trükk!A telivérek miért kivételek? [/QUOTE]Ritkán láttam, hallottam angol telivért ridegtartásban tartani. Sok helyen azt olvastam hogy sokkal érzékenyebbek, mint egy félvér ló. Persze ha a gyakorlat más, elhiszem.

#36 Trükk

Trükk

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 80 hozzászólás

Közzétéve 2003 szeptember 18. - 11:29

idézet:
Eredeti szerzõ: realcowboy: Trükk!Légy nyugodt, a lóban mínusz 5O fokig van fagyálló! Azért, mert reszketett neked attól még nem kell aggódni. Szép lenne ha most fázna már. A lovak ha kint maradnak szép fokozatosan akkor megfelelõ szõrt növesztenek ahhoz, hogy jól érezzék magukat.Bõvebben [url="http://"http://www.pknranch.hu"]www.pknranch.hu[/url] :D [/QUOTE]Az az igazság, hogy az elméletet ismerem, és azt is, hogy a reszketés is egy hideg elleni védekezõmechanizmus, azért mégsem szeretnék semmit tenni, csak nyugodtan nézni, mert volt már olyan is korábban, hogy kint maradt esõben, nem volt nagy szél és a remegés odáig jutott, hogy alig tudtam megmozdítani és bevezeti az istállóba. Szóval summázva: tudom mi az elmélet, csak Jaltánál ez gyakorlatban nem nagyon jön be. Azért próbálkozom tovább.

#37 realcowboy

realcowboy

  Magnum

 • Fórumtag
 • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2003 szeptember 18. - 12:54

De miért maradt kint?A lehetõséget mindenképp biztosítani kell a szélmentes beállóra! :confused:

#38 tomsawyer

tomsawyer

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 1.115 hozzászólás

Közzétéve 2003 szeptember 18. - 21:21

idézet:
Eredeti szerzõ: Trükk:
idézet:
Eredeti szerzõ: tomsawyer: Trükk!A telivérek miért kivételek? [/QUOTE]Ritkán láttam, hallottam angol telivért ridegtartásban tartani. Sok helyen azt olvastam hogy sokkal érzékenyebbek, mint egy félvér ló. Persze ha a gyakorlat más, elhiszem.
[/QUOTE]Trükk!Azért kérdezem mert a Mütyürt így szándékozom tartani.RC!Neked mi a véleményed errõl(mármint a telivér kinttarthatóságáról)?Ha ugyanaz amit a -50fokos lófagyállóról írtál akkor megnyugodtam :D .Az én lovaim egyébként valami droidok lehetnek ugyanis ha esik az esõ behúzódnak a tetõ alá :D .

#39 terembura

terembura

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 917 hozzászólás

Közzétéve 2003 szeptember 18. - 22:20

Nekem telivérem van. A boxból egyenest a kifutóba mehetnek. Volt úgy, hogy decemberben rendesen fagyott. Éjfél körül értem haza, és persze, hogy megnézem hogy vannak a lovacskáim. Azok meg a jól bealmolt box helyett kint aludtak a földön fekve. Ha mindíg kint lehetnek nekik se lesz semmi bajuk, nincsenek nálunk akkora minuszok. A vastag, hideg köd ami szerintem veszélyes lehet, meg az ónosesõ.

#40 tomsawyer

tomsawyer

  Törzsvendég

 • Fórumtag
 • 1.115 hozzászólás

Közzétéve 2003 szeptember 20. - 21:53

Termbura!Meg vagyok nyugodva.Igaz nem aggódtam túlzottan mert elvégre a telivér is lóból van :D .Mütyür már kb.egyhónapos korától, Betyár mióta nálam van nem látott istállót belülrõl.Éjszakára még külön vannak, Mütyürnek a garázsban van kialakítva a hálóhely egy kis kifutóval természetesen szabadon van.Betyárnak egy féltetõ van kialakítva a karámban.Folyamatban van az építése egy "istállónak" ami egy kissebb karámból fog nyílni.Ha meglesz akkor mind a ketten ott lesznek "tárolva"szintén szabadon ki-be járkálós stílusban.