IPB

Köszöntünk vendég ( Bejelentkezés | Regisztráció )

51 Oldal V « < 31 32 33 34 35 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Magyar hidegvérű
kamilla
hozzászólás 2009.08.13, 15:20
Post #1281

Törzsvendég

Csoport: Fórumtag
Innen: Iklad (pest megye)
Tagszám: 1244

IDÉZET(hitetlen @ 2009.08.13, 15:15) *

Délelőtt volt össz-kirendeltségi értekezletünk, és egy órán keresztül a Somogy megyei MVH-kir.vezető, nevezett Baranyai Sándor mellett üldögéltem. biggrin.gif Azon morfondíroztam, hogy kérdezzek rá, jön-e Szokolyára, mint Egyesületi tag. Végül nem kérdeztem meg, hiszen ő úgysem ismer engem. Majd kiderül vasárnap.

Nekem olyan infóim vannak, hogy jön, sőt az 5 legnagyobb kancaállománnyal rendelkező tenyésztő is jelen lesz.
Ők képviselik a szakmai oldalt. wink.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Méz
hozzászólás 2009.08.13, 19:23
Post #1282

Törzsvendég

Tagszám: 968

IDÉZET(kamilla @ 2009.08.13, 13:46) *

Csak nektek, csak most, elsőként, elsőkézből, Jó böngészést kívánunk!
www.hidegverulo.hu

Az előző oldalon már elsikkad a nagy hír. Itt is lássa, aki még nem látta. kiraly.gif
+Quote Post
Méz
hozzászólás 2009.08.14, 11:31
Post #1283

Törzsvendég

Az lehet sokaknak feltűnik, hogy a származásokban egyes lovak neve mellett, a születési évük után van 1-2 betű. Ilyenek: s, p, f, ps, pv, pt, st, sv, sz, ds, dp, d, tpc. És lehet, hogy nem mindenkinek egyértelműek ezek a jelölések. Ezek a lovak színét jelölik.
s= sárga
p= pej
f= fekete
ps= sötétpej
pv= világospej
pt= tűzött pej
st= tűzött sárga
sv= világos sárga
sz= szürke
ds= sárgaderes
dp= pejderes
d=deres
tpc= párductarka
Mindez a tpc alapján jutott az eszembe, amiről hosszasan filóztunk most Hitetlennel, mire kisütöttük, hogy az párductarka lehet. redface.gif

A hozzászólást szerkesztette Méz: 2009.08.14, 11:32
+Quote Post
gustilo
hozzászólás 2009.08.14, 12:37
Post #1284

Törzsvendég

Innen: Kaposvár
Tagszám: 10865

IDÉZET(hitetlen @ 2009.08.13, 15:15) *

Délelőtt volt össz-kirendeltségi értekezletünk, és egy órán keresztül a Somogy megyei MVH-kir.vezető, nevezett Baranyai Sándor mellett üldögéltem. biggrin.gif Azon morfondíroztam, hogy kérdezzek rá, jön-e Szokolyára, mint Egyesületi tag. Végül nem kérdeztem meg, hiszen ő úgysem ismer engem. Majd kiderül vasárnap.

Én rákérdeztem. Ráfért az arcomra. gmano.gif Jön, és érdekli a rendezvény. Azt mondta, ha már van egy ilyen kezdeményezés, akkor az egyesületnek ezt támogatnia kell. smile.gif

Méz, köszi a rövidítéseket, nekünk mostanában jött meg az útlevél, és többek között a tpc-vel mi is bajban voltunk. smile.gif

Most néztem a weboldalt. Nagyon tetszik! Gratulálok! rockon.gif

A kis fekete kancánk felmenőiről (pl. 4478 Hobol-78 Adorján) tudunk majd több adatot is küldeni, pl. képet, származást, ilyesmit, ha gondoljátok.
+Quote Post
hitetlen
hozzászólás 2009.08.14, 12:56
Post #1285

Törzsvendég

Tagszám: 6645

Gustilo, mi kollegák vagyunk? confused.gif smile.gif
+Quote Post
Méz
hozzászólás 2009.08.14, 12:57
Post #1286

Törzsvendég

IDÉZET(gustilo @ 2009.08.14, 13:37) *

Én rákérdeztem. Ráfért az arcomra. gmano.gif Jön, és érdekli a rendezvény. Azt mondta, ha már van egy ilyen kezdeményezés, akkor az egyesületnek ezt támogatnia kell. smile.gif

Méz, köszi a rövidítéseket, nekünk mostanában jött meg az útlevél, és többek között a tpc-vel mi is bajban voltunk. smile.gif

Most néztem a weboldalt. Nagyon tetszik! Gratulálok! rockon.gif

A kis fekete kancánk felmenőiről (pl. 4478 Hobol-78 Adorján) tudunk majd több adatot is küldeni, pl. képet, származást, ilyesmit, ha gondoljátok.

Köszi. smile.gif
Igen, adatokat kérek szépen minden mennyiségben ide: jancsor@vipmail.hu
+Quote Post
nagyimre6405
hozzászólás 2009.08.14, 15:35
Post #1287

Törzsvendég

Innen: acsalag
Tagszám: 10130

üdv mindenkinek találtam valamit lehet hogy ti már régebben rá leltetek én még csak most www.hidegverulovak.hu igy ütöttembe szuper akkor találtam mikor krestem az új hidegvérűs oldalt külömben szuper lett gratula a készitőknek egy két adattal majd tudok szolgálni
+Quote Post
Méz
hozzászólás 2009.08.14, 15:44
Post #1288

Törzsvendég

IDÉZET(nagyimre6405 @ 2009.08.14, 16:35) *

üdv mindenkinek találtam valamit lehet hogy ti már régebben rá leltetek én még csak most www.hidegverulovak.hu igy ütöttembe szuper akkor találtam mikor krestem az új hidegvérűs oldalt külömben szuper lett gratula a készitőknek egy két adattal majd tudok szolgálni

Én is épp ma találtam meg ezt az oldalt. smile.gif

Köszönjük, adatok mindig jól jönnek.
+Quote Post
klaudia16
hozzászólás 2009.08.15, 14:33
Post #1289

Törzsvendég

Tagszám: 13486

IDÉZET(kamilla @ 2009.08.13, 13:46) *

Csak nektek, csak most, elsőként, elsőkézből, Jó böngészést kívánunk!
www.hidegverulo.hu

Nagyon jó lett az oldal!! biggrin.gif
+Quote Post
hihi
hozzászólás 2009.08.15, 15:19
Post #1290

Törzsvendég

Csoport: Moderátor
Tagszám: 569

Őszintén gratulálok, jól áttekinthető, információdús oldal! rockon.gif
+Quote Post
nagyimre6405
hozzászólás 2009.08.15, 15:41
Post #1291

Törzsvendég

a holnapi bulihoz jó szorakozást és sok sikert kivánok én sajna namtudok elmenni mert csládi rendezvény lessz (az anyós 70 éves ) és hát nem illik kimaradni várom az élmény beszámolokat na meg képeket képeket üdv hidegvérűsök na megyek mert a szomszéd faluba (bősárkány )apostol koncert lessz
+Quote Post
hitetlen
hozzászólás 2009.08.17, 08:09
Post #1292

Törzsvendég

Megvan a két katafai mén:

Palotabozsok-29 Buzogány, az öreg fekete; és Iharos-21 Fontos, egy szürke, ő 2-3 hete van a Gulyásnál.
Szegény Buzogánynak tele van a feje dudorokkal, olyan csúnyán, hogy portrét nem is csináltam róla.
Képek lesznek, amint megbuzeráltam a szokolyásakat. smile.gif
+Quote Post
Méz
hozzászólás 2009.08.17, 09:35
Post #1293

Törzsvendég

Szuper! smile.gif Átírtam Fontost Vas-megyébe.
+Quote Post
gustilo
hozzászólás 2009.08.17, 12:35
Post #1294

Törzsvendég

Sziasztok!

Gratu a hős paciknak és gazdáiknak, akik végigcsinálták a szokolyai rendezvényt! rockon.gif
Nem tudom, mennyire akartok itt foglalkozni a hidegvérűs nappal, de nekem eszembe jutott egy-két dolog a fajtával, és még inkább a tenyésztéssel kapcsolatban.

Végignéztük a fajtabemutatót és a szemléket is, és feltűnt, hogy az illetékes bírálók és magas rangú hivatalos személyek elég érdekesen értelmezik a bírálat szót. Konkrétan szubjektív véleményüket tették hivatalossá. Azt nem értem, hogy ha a felvezetett lovak megfelelnek a hivatalos fajtasztenderdnek, akkor miért a kétkedő hümmögés az elfogadásukkal kapcsolatban? Miért kellett leszólni Szőkét, vagy a másik kisebb lovat? Mi az, hogy nem ez az ideális hidegvérű?
Ha jól olvastam, van a tenyésztési szabályzatban egy olyan kitétel, hogy "A magyar hidegvérű fajtán belül – ahol nem érvényesült a bega-ardenni mének hatása, - egy finomabb típus különül el, a muraközi tájfajta. "
Akkor ők nem kívánatosak?

Mert így valóban az jött le, amit Méz is írt a blogjában, hogy azért jó a magyar hidegvérű, mert szép kövér pecsenyecsikót lehet utána nyerni. Ami igaz is, csak nem elég. Nem elég, mert a fajtát minél sokoldalúbbá, vonzóbbá kell tenni a "vásárlók" számára. Igazán megható volt, ahogy a kis fekete kanca a kislánnyal és Szőke Mézzel végiglebegtek a pályán, készségesen, hibátlanul, egy rossz mozdulat nélkül. Akkor az jutott eszembe, igen, ilyen kis hidegvérűeknek kéne menni a lovasiskolákban a gyerekek, és kezdő felnőttek alatt is. Jó, nem a versenyzőknek. De a hobbisoknak igenis.

A szemlék alatt az egyik környékbeli tenyésztő meg is jegyezte: nem tud mit kezdeni ezekkel a benga nagy lovakkal (értsd: belga/percheron vérségű, 800-1000 kilós lovak), nehéz őket tartani, és hacsak nem az erdőn dolgozik, a mindennapi munkához is. Szívesen fedeztetne az eredeti magyar hidegvérű típushoz közelebb álló, kisebb ménekkel, de a környékén csak belgák vannak...
Egyelőre úgy tűnik nekem, hogy a hivatalos szemlélet szembemegy a tenyésztők és a vásárlók igényeivel.
De ez szigorúan magánvélemény.

Bocs a hosszúságért, de tegnap hazafelé a majd' négyórás út alatt csak erről beszélgettünk... smile.gif
+Quote Post
hitetlen
hozzászólás 2009.08.17, 12:44
Post #1295

Törzsvendég

Azt hiszem, hogy az "illetékes bírálók és magas rangú hivatalos személyek" biggrin.gif nem csak Neked szúrtak szemet. Ahogy körbe hallgattam, mindenki ki volt akadva a hozzáállásukon és a fitymáló megjegyzéseiken, a szakmai hozzáértésről gmano.gif nem is beszélve... frown.gif
Azt hiszem, az ilyen segítségből és felkarolásból senki nem kér...
+Quote Post
gustilo
hozzászólás 2009.08.17, 12:55
Post #1296

Törzsvendég

biggrin.gif
Oké, én is hallottam ilyesféle visszajelzéseket, de ez azért felháborító, mert ők mondják ki a végső szót, nem? Vagyis az ő, rendkívül szubjektív véleményük dönt egy-egy ló minősítéséről.

Egy kis adalék: kutyás barátom (nyilván ottani tapasztalataiból kiindulva) kérdezte hazafelé, hogy hát miért nem láttuk az elnök lovait kiállítva? Mondom, mert nincs neki. Niiincs?! Hát akkor hogyan mutatja meg, hogy is kéne csinálni? Neki kéne rendelkezni a legmagyarhidegvérűsebb lovakkal, hogy idefigyeljetek, a tiétek is legalább ilyen legyen! devil.gif

+Quote Post
Dincsi
hozzászólás 2009.08.17, 13:12
Post #1297

Törzsvendég

Tagszám: 13300

Tökéletesen egyetértek veletek, mi is hazáig puffogtunk a lányommal a pasi megjegyzésein. Az, hogy 3. súgásra találja el, hogy a kanca mennyi ideig vemhes.... Utána meg mindent leszól, hááát. Nekem is nagyon tetszett Szőke meg a másik kis kanca. Igaz, én méretemnél fogva ( 178/nagyon sok) inkább a nagyobb lovakhoz vonzódom, de a két " kicsi " gyönyörűen arányos volt. Illetve, még mindig. Óriási, 1 éves lótartó múltam nem jogosít fel, hogy véleményt mondjak, de szerintem itt is vannak kisebb testű, sportosabb egyedek, ha pedig az arányaikat nézem, nekem szuperül bejöttek. Gondolom, Méz nem szeretne köbméter fákat vonszolni az erdőn, arra pedig, amire Ők tartják egymást, tökéletesek. angel.gif
+Quote Post
kamilla
hozzászólás 2009.08.17, 13:52
Post #1298

Törzsvendég

Sziasztok!

Szeretnék köszönetet mondani, kollégám és magam nevében minden versenyzőnek, nézőnek, drukkernek és legfőképp a segítőinknek, mert nélkülük nem sikerült volna ilyen színvonalasra a rendezvény.

Köszönet a nagylelkű támogatóknak, akik ismeretlenül, kérve vagy kérés nélkül mellénk álltak és segítettek!

Szeretnék pár információt, illetve egy elmaradt díjat, felajánlást közzétenni:

Elöször is gratulálok Szőkének és Ritának a szánhúzáshoz, és elnézést, hogy kimaradtak a díjátadásból. A felajánlásom ( egy kézzel készített grafika, egy szép sárga Bandiról smile.gif ) egy miniserleg és rozetta vár még rátok.

A Central Soya Kft felajánlása révén, szeretnénk a Zakuszta tanyának egy kis adománnyal segíteni a menhelyi rozogák tovább működését, illetve mint hideges rajongók, összeállítottunk egy nem ehető, de hasznos szeretet csomagot, amit szándékunkban áll személyesen átadni Rosinak.

Regenerálódok még pár órát, és szeretném összefoglalni nem diplomatikus rizsával kitömve, mit gondolok én, mint 3 éve lelkes amatőr, a tenyésztőkről, a vezetőségről, az állományról.
Mit kaptunk és mit nem, mit ígértek és mit szeretnének.

Sokan fényképeztetek, és remek képeket láttam.
Szeretném ha pár kiválasztott képet, természetesen fellogózva, felhasználhatóvá tennétek a Hidegvérűs oldal szépítésére.

Köszönettel:
Drexler Gábor és Fekete Andrea

+Quote Post
Eva
hozzászólás 2009.08.17, 14:24
Post #1299

Törzsvendég

Innen: Magyarország, Budapest, XV.ker
Tagszám: 27

... Szőke bírálat meglepett ugyan, de nagyon nevettem, hiszen láttam őt még legelőn, elméletileg munka nélkül éldegélve, igazi típusos hidegvérű volt. Vonalai rengeteget finomodtak, a használattól - mint hátas ló. Ha kocsit húzna ugyanolyan gömbölyded "csatornás hátú" szépség lenne, mint az igások. biggrin.gif
Gyönyörűek mind kiraly.gif
+Quote Post
nagyimre6405
hozzászólás 2009.08.17, 14:37
Post #1300

Törzsvendég

üdv mindenkinek lányok nézzetekutánna mert mert az én nevemnél szereplő kaposvár union nevü mén -nél van eggy fekete hidegvérű mén fotója biztos csak véletlenül került oda és még eggy gy m s megye farád fekete hv mén már nincs farádon még a nyár elején el adták de hova azt nem tudom még valami az elöbbi irások hoz rá kérdeztem egyszer a hidegvérüs főnökre milyen lova van nekem nincs mondja csak a lányom nak neki megkisbéri mondom neki hogy a két fajta olyan messze van egymástol mint acsalag jeruzsálemhez hát furán nézett rám dehát miért én semmi rosszat nem mondtam na erröl ennyit képeket ha lehet köszönöm üdv mindenkinek imre
+Quote Post
hitetlen
hozzászólás 2009.08.17, 15:13
Post #1301

Törzsvendég

IDÉZET(nagyimre6405 @ 2009.08.17, 15:37) *

rá kérdeztem egyszer a hidegvérüs főnökre milyen lova van nekem nincs mondja csak a lányom nak neki megkisbéri mondom neki hogy a két fajta olyan messze van egymástol mint acsalag jeruzsálemhez hát furán nézett rám dehát miért én semmi rosszat nem mondtam

biggrin.gif

Érdekes. Valahogy most minden összecseng... gmano.gif
+Quote Post
kamilla
hozzászólás 2009.08.17, 16:00
Post #1302

Törzsvendég

IDÉZET(nagyimre6405 @ 2009.08.17, 15:37) *

üdv mindenkinek lányok nézzetekutánna mert mert az én nevemnél szereplő kaposvár union nevü mén -nél van eggy fekete hidegvérű mén fotója biztos csak véletlenül került oda

Köszönjük az észrevételt, már ki is javítottam wink.gif
+Quote Post
Méz
hozzászólás 2009.08.17, 17:02
Post #1303

Törzsvendég

Gustilo észrevételéhez:
Tegnap már ott is elkezdtem gondolkozni, és ma tovább folytattam a gondolatmenetemet az egyesülettel, az állammal és a magyar hidegvérűvel kapcsolatban.
Az állam most elkezdi támogatni a magyar papíros hidegvérűeket, azok tenyésztését. Tehát amiben nincs belga, perseron, ardenni stb. (De ez minden őshonos lófajtával és egyéb őshonos állatfajokkal is így van.) Igen ám, de ahogy járjuk az országot, nézzük a méneket, lovakat, azt látni, hogy bizony a magyar vérvonalú lovak "kicsik", finomabbak. Láttam ám Szőkénél jóval kisebb fedengedélyes állami mént! Nyomoztam a származását, persze magyar vérvonal.
Amikor egy idősebb tenyésztőnél jártunk, akkor tetszését fejezte ki Szőke származásával kapcsolatban, és leszólta Andi lovának az apját, aki egy perseron volt, hogy az egy nagy melák ló, nem kívánatos.
Most meg Szőkét szólták le, mert kicsi, a melák lovakat meg fényezték.
Akkor mit akarnak?
Magyar papíros, arányos használati hidegvérű lovat tenyésszenek az emberek, vagy belgával, perseronnal felturbózott húslovakat?
Vagy egyáltalán be kell ezt határolni és így kijelenteni, hogy na ez az, amit a tenyésztők nem látnak szívesen, és amolyat kell tenyészteni, mert így meg úgy...?
Mindenkinek megvan a maga lótípusa, amit szeret. Van aki a belgát, és az erdőn annak veszi legnagyobb hasznát. Van, aki azt szereti, ha bitang nagy elzsírosodott idegen vérvonalú lovak állnak az istállóban, használni ugyan nem lehet őket, de jó kövérek és arrafelé az a státusszimbólum.
Én meg nem tudnék mit kezdeni egy Szőkénél nagyobb lóval, ő a céljaimnak tökéletesen megfelel. Persze tudnám hova növeszteni: ha én is beállítanám az állásba és kilószám tömném belé a kukoricát, lehetne hatalmas faros, eldőlt nyakú, menni nem tudó hájpac(n)i belőle is.
Tehát szerintem a kereslet eldönti, mit vesznek, és valószínűleg a fenti típusok mindegyikére van kereslet. Ha a hozzám hasonló hobbisok felfedezik a fajtát, akkor lehet kereslet a most nagyban támogatott magyar vérvonalú könnyedebb használati (könnyű hámos, hátas) lovakra.
De az egyesületben jobban át kéne gondolni, hogy akkor mi a kívánatos? Amit az állam támogat, vagy amit ők úgy gondolnak, hogy az? Nem igazán értem. smile.gif

A hozzászólást szerkesztette Méz: 2009.08.17, 17:53
+Quote Post
Eva
hozzászólás 2009.08.17, 18:44
Post #1304

Törzsvendég

Innen: Magyarország, Budapest, XV.ker
Tagszám: 27

Kicsit kijavítanám magam, nem csak Szőke volt picinek mondva, hanem a többi nyereg alatt dolgozó "dagi" is. De ez nem baj, mert nincs még hagyománya, ezeknek a lovaknak a nyereg alatti használatának (vagy hogyan kellene megfogalmazni). Tehát nincs etalon.
Majd lesz, csupán idő kérdése. smile.gif
+Quote Post
hozzászólás 2009.08.17, 19:01
Post #1305

Törzsvendég

Innen: Budai hegység - Pilis - Gerecse
Tagszám: 450

Sziasztok! smile.gif

Megjöttem én is (hazafelé oltárira eltévedtünk a lányokkal, de azért nem így értem a megérkezést biggrin.gif)! smile.gif

Andi, szuper voltál, gratulálok még egyszer a szervezéshez, minden nagyon szép, és jó volt, és ügyesek voltatok, Méz és Szőke, te és Sári, és mindenki (vagy majdnem mindenki biggrin.gif)! cheers.gif

És persze örültem a rég nem látott ismerős arcoknak is! cheers.gif

A műsorvezetés közbeni kommentektől időnként nekem is vad táncot járt a szemöldököm - de ahogy a bíráló is megmondta, a lényeg az, h ti szeretitek ezeket a lovakat - oszt kész!.. wink.gif A szakmai oldalba nem tudok, de ha tudnék, sem akarnék belemenni, nekem nagyon tetszettek a lovak, lenyűgöztek, a kisebbek, és a nagyobbak is. smile.gif

Andi, Rita, az esemény topicjába is betettem már, de ide is linkelem; képeim.
Ezek szerintem a honlap számára már felhasználható formában vannak nagyjából (méret, felirat), de ha más lenne nektek ideális, szóljatok! smile.gif
Illetve ha szükség lenne máshová is illusztrációra, és nagyban kell valami közülük, akkor is szóljatok bátran! angel.gif

A hozzászólást szerkesztette : 2009.08.17, 19:02
+Quote Post
Méz
hozzászólás 2009.08.17, 19:24
Post #1306

Törzsvendég

Helló Dé! Örülök, hogy eljöttetek (és hogy hazataláltatok). biggrin.gif Szuper jók a képek, köszönjük szépen! rockon.gif
+Quote Post
benooke
hozzászólás 2009.08.17, 21:20
Post #1307

Új vendég

Tagszám: 8306

Sziasztok!

tetszett a szokolyai rendezvény, voltak nagyon szép lovak.
Szöke is ügyes volt, azért még erősödhet:)
szőke hány éves?
+Quote Post
cucu
hozzászólás 2009.08.17, 21:31
Post #1308

Törzsvendég

Tagszám: 2472

Szia mindenkinek!

Én személy szerint nagyon jól éreztem magam, a többit meg mint ahogy gustilo is mondta egész úton kibeszéltük, és látom másnak is hasonló a véleménye.

Készült pár kép, aminek feltöltése időbe tellik, de gondoltam pár képet felteszek.

A versenyekről: Hiba nélküli futam
vagy a pályán kapu keresés, de azt is jó volt látni, hogy mindenki egy fele akart kanyarodni smile.gif

A nap folyamán azért néhányan elfáradtak, így a verseny elött kellett egy kis alvás, de a simogatásban is el lehet fáradni

És megnéztük a szakemberek munkáját, a "... nem tömeges húsló..." résznél Szőke már nagyon figyelt devil.gif

Tehát én is sokat tanultam, szakembertől és lótartótól egyaránt rockon.gif

A többi képet amint feltöltöm szólok, csak hát kb. 500 képről van szó kiraly.gif

Gratulálok a szervezéshez!!!!!!! és remélem jővőre is ott lehetünk
+Quote Post
Méz
hozzászólás 2009.08.17, 21:46
Post #1309

Törzsvendég

IDÉZET(benooke @ 2009.08.17, 22:20) *

Sziasztok!

tetszett a szokolyai rendezvény, voltak nagyon szép lovak.
Szöke is ügyes volt, azért még erősödhet:)
szőke hány éves?

4 éves. Az utóbbi 1 év alatt nőtt 10 cm-t. Hátrányos helyzetből indult az életben.

IDÉZET(cucu @ 2009.08.17, 22:31) *

És megnéztük a szakemberek munkáját, a "... nem tömeges húsló..." résznél Szőke már nagyon figyelt devil.gif

Köszi a képeket. biggrin.gif
Ez a Szőke-féle fülkifejezés...neki is ketté állt már a füle. devil.gif biggrin.gif
+Quote Post
hitetlen
hozzászólás 2009.08.18, 08:19
Post #1310

Törzsvendég

Beszéltem a tanakajdi méntulajjal (Kondor Gábor), akinél ez a szép nevű Fazekasboda Betyár van. Almásderes a ló, és a héten valamikor szeretettel vár egy fotózkodásra.
Továbbá Pereked Karcsival biggrin.gif is beszéltem, aki Zalaapátiban székel, megpróbálom őt is összehozni a héten.
Nagybörzsöny Vércse , aki papír szerint Zalaegerszeg-Bazitán van, Vas megyébe, Nyőgérre költözött, őt át kell írni a rendszerben. Oda is el tudok menni fotózni, akár a tanakajdi úttal egyszerre, mert nincs messze onnan. Már nyomozom a nyőgériek elérhetőségeit.

Hihi, az Iharos Vagányról készült képeket szeretné Takács József megrendelni Tőled (Te fotóztad nála Vagányt). Ha nem bánod, felhívnád? A telefonja 30-979-6834.

A hozzászólást szerkesztette hitetlen: 2009.08.18, 08:45
+Quote Post
Méz
hozzászólás 2009.08.18, 08:30
Post #1311

Törzsvendég

Na, hát ezek ismét remek hírek. biggrin.gif
Vércsét átírtam.
Fazekasboda Betyár származásáról egyelőre nincs adatom, de látatlanban arra fogadnék, hogy valami jó magyar papíros, nem túl nagy méretű ló. Fogadunk? smile.gif
+Quote Post
hitetlen
hozzászólás 2009.08.18, 08:41
Post #1312

Törzsvendég

Én is olyasmire tippelek, mint a katafai Fontos. smile.gif

Közben megnéztem, hogy az általam viszonylag könnyen elérhető helyeken hol kell még fotózni. Amit be tudok vállalni: Bocfölde-2 és Nagyvenyim-21 Báró , ők Szabadbattyánban vannak, ergo ha megyek fel Bp-re, útba esnek jövet-menet gmano.gif. Továbbá Tinnye-322 Ronaldo elvileg Tinnyén lakik, azaz Apukámtól 10 km-re, úgyhogy reményeim szerint jövő szombaton őt is be tudom fogni.
+Quote Post
Unicorn
hozzászólás 2009.08.18, 09:12
Post #1313

Törzsvendég

Innen: Klagenfurt, A
Tagszám: 96

iszonyat jó lett az oldal, de kérhettetek volna shire, noriker meg ilyesmi képeket, nekem van pár. schwarzwaldi is akad.
User is online!Profile CardPM
+Quote Post
Méz
hozzászólás 2009.08.18, 10:00
Post #1314

Törzsvendég

Úgy tudtam, hogy kértünk. biggrin.gif De úgy tűnik mégse. Bár még lehet pótolni. smile.gif Szóval kérnék szépen képeket a jancsor@vipmail.hu címre. Köszönöm.

Közben feldobnék egy olyan labdát, hogy:
- mitől magyar hidegvérű a magyar hidegvérű, ha ennyire heterogén az állomány, és minden idegen fajtájú mént beengednek a tenyésztésbe?
Az rendben van, hogy annó a kialakulásában szerepet játszott a belga, az ardenni és a noriker. De ennek már 50-60 éve... Nem kéne bezárni a törzskönyvet? Vagy ahhoz még kevés az állomány?
Mert én úgy látom, hogy ha így halad a dolog, sose lesz egységes fajta.
Szakértők esetleg hozzászólhatnának a témához.
+Quote Post
tötő Zsó
hozzászólás 2009.08.18, 10:01
Post #1315

Törzsvendég

Innen: Pannonhalma , Budapest
Tagszám: 1163

Gyerekek.... wot.gif Gratulálok. Komolyan. A találkozóhoz, a szervezéshez, az összefogáshoz, a sikerekhez.... Csak így tovább, szurkolok! angel.gif
+Quote Post
hitetlen
hozzászólás 2009.08.18, 10:13
Post #1316

Törzsvendég

Azt beszéltük pont vasárnap mi is, hogy a magyar lótenyésztés egyszerűen nevetséges. Mindig majmolunk valakit, egyszer a telivér, utána a német ló, hidegvérűben meg most a belga a "kedvenc". Majd 5 év múlva a shire lesz divatban, akkor azokat fogják behozni, esetleg foltos verzióban, mert az még mutatósabb. frown.gif

Valaki egyszer leírta a magyar hidegvérű standard-ját, nem? Miért nem lehet ahhoz kötni az alkalmazandó lovakat? Ha nagyobb/nehezebb/vastagabb/szőrösebb/karcsúbb, akkor egyszerűen nem adok neki fegengedélyt, mert ne képviselje a fajtát egy olyan ló, aki a kívánalomtól eltér.

Mert oké, hozzuk be ezeket a lovkat, mert öröm rájuk nézni. De maradjanak meg szépen azoknak, amik: ardenniek, bretonok meg nórik. Ne húzzuk már rájuk, hogy magyar hidegvérű. Hidegvérűnek hidegvérű, az igaz. De nem magyar.

Kár, hogy aki ezt eldönthetné, az nem így gondolkozik.

+Quote Post
gustilo
hozzászólás 2009.08.18, 10:15
Post #1317

Törzsvendég

Bocs, hitetlen beelőzött... smile.gif

Méz, ezen én is gondolkodtam. A jelenlegi tenyészcél az 1950-es években vált hivatalossá, és azóta sem módosították. Pedig kissé eljárt már az idő...
A másik dolog: rendben, őshonos fajta lett a magyar hidegvérű. De ebbe beletartozik minden, nyeregtájon bélyegzett egyed? Vagyis a teljesen belga származású lóra ugyanolyan szabályok/kedvezmények/támogatások érvényesek, mint egy belga/perseron/geyéb külföldi ősöktől mentes, tényleg eredeti magyar származású lóra? Gondolom, igen, mert hogyan tudnák ellenőrizni a származást? Vagy van, aki megmondja egy származási lap alapján, hogy igen, ez belga volt, az ardenni, amaz meg muraközi? (oké, gondolom, a régi motorosok ezt kapásból mondják, de mint tudjuk, csak az igaz, amiről papír van... szóval hogyan igazolják ezt le?)
Mert szerintem csak így lenne értelme az őshonos kategóriának.

És még eszembe jutott valami: ha a kancámat egy muraközi típusú ménnel akarom fedeztetni, és felhívom az egyesületet, ugyan mondják már meg, hol találok ilyet a közelben, tudnak segíteni? Vagyis van valahol nyilvántartás a fajtán belül elkülöníthető típusokról?

A jelenlegi tenyészcélnak a belgák tökéletesen megfelenek - lásd vonóerő és hústermelés. Más nincs.

A hozzászólást szerkesztette gustilo: 2009.08.18, 10:17
+Quote Post
Unicorn
hozzászólás 2009.08.18, 10:17
Post #1318

Törzsvendég

Innen: Klagenfurt, A
Tagszám: 96

igen, én is néztem, milyen heterogén az állomány, de szerintem most csak kapkodnak fűhez-fához és én is csodálom, hogy a shire még nem volt biggrin.gif a percheronok között is van sok nagyméretű.
méz, nem emlékszem, h kértetek vna, de akkor kikeresek és akkor nem kell guglizott képeket használni. a bannerban a képek mind sajátok? párat felismertem, igazából csak a kirúgos-bokros a kérdéses, asszem.
User is online!Profile CardPM
+Quote Post
Méz
hozzászólás 2009.08.18, 10:32
Post #1319

Törzsvendég

Az őshonos támogatott kategóriába az tartozik bele, amelyiknek legalább 4 ősi sorig visszamenően nincs idegen ős a származásában és mindemellett nőnemű az illető őshonos egyed. Tehát elvileg nyereghelyen sütött magyar vérű kancák magyarul, akik ezt a támogatást kaphatják.
Ha belekotorsz az adatbázisunkba, akkor az archív kancáknál mondjuk nézd meg Csillagot: na pl. ilyen papírra nem kaphatja a ló a támogatást, mert ott van már a második ősi sorában az ardenni.
Ellenpéldaként az élő kancák közt mondanám Lizát: nagyon szép magyar papír, és a 3. ősi sorban van eredeti muraközi is benne.

Ja, és láttam Göllén a tenyésztésvezető kezében egy ménlistát, amin a mének neve mellett volt jelzés arra vonatkozóan, hogy milyen típusú az adott mén. Abban nézte Kareszt, nála ott volt, hogy mhv tehát magyar hidegvérű, másoknál ott volt hogy pers. azaz perseron és így tovább.

Nekem az adatbázisban fejtörét okoz kicsit a fajtamegjelölés, de fogok egyeztetni valaki hozzáértőbbel. Lényegében olyan logika szerint írtam oda most az egyes ménekhez a fajtákat, hogy amelyik csupa magyar ősökkel rendelkezik, azt magyar hidegvérűnek írtam, a perseron papírút, perseronnak, a belga papírost belga hidegvérűnek és így tovább. Amibe pedig van minden: magyar is és külföldi is, vagy nem teljes még a származása, azt meg simán hidegvérűnek.

Uni, a banner-képek mind saját gyártmányaim. A kirúgós-bokros alatt ha egyre gondolunk, akkor Fáni kirúg, Sári (Szőke anyja) meg menekül. biggrin.gif (Aztán van egy téli kép valahol, azon már jó barátnők. smile.gif )

A hozzászólást szerkesztette Méz: 2009.08.18, 10:38
+Quote Post
messi
hozzászólás 2009.08.18, 10:56
Post #1320

Törzsvendég

Innen: Lakni: Bp., lovazni: Gomba, Gyúró
Tagszám: 10863

Sziasztok!

Gratulálok a versenyzőknek és a szervezőknek, bár idén nem voltam a hidegvérűs találkozón, csak tavaly.
Klassz a honlap, nem hidegvérűs szemmel is jól használható, tetszik. smile.gif

A tenyésztéshez: bár nem vagyok tenyésztő (és főleg nem hidegvérű tenyésztő), de úgy tűnik minden egyesület és minden régi magyar fajta ugyanazzal a gonddal kűzd a tenyésztés terén.
De ha a fiatal, friss szakemberek, hobbisták, stb. egy picit át tudják venni az irányítást az egyesületnél, ahol - tisztelet a kivételnek - esetleg már beragadt agytekervényekkel vagy önös kivételezéssel találkozunk, akkor lehetne lehetőség a fajta homogenizálására talán. Ehhez sok munka, kitartás, kapcsolatok kellenek, de talán működik. Érdekes "szakember" az, aki nem tudja hány hónapig vemhes a ló... rolleyes.gif

Én tavaly még teljesen rá voltam kattanva, hogy nekem hidegvérű hátasló kell. Ezért is voltam Szokolyán. smile.gif Meg kell mondjam, hogy igen, akkor simán lett volna igényem egy Szőke-féle, finomabb hátaslóra. Szerintem biztos mások is szívesen vennének hidegvérűt, ha nem a lufikategóriások lennének többségben. Sok hirdetést néztem. Ami tetszett az benga nagy volt és/vagy befedeztetve, esetleg mén. Egy lovat megnéztem, egy szép kis 4 éves kancát, de annak meg mindkét csánkján volt tojásdaganat és a nyereggel köszönőviszonyban sem állt. Ami nem lett volna baj, ha esetleg említik is, mielőtt meglesem. Utána kezdtem nézni a sodrottakat, de azok meg még annyira sem homogének, így azok mentek a felejtőbe. Aztán hallottam, hogy a hosszú lábszőrök miatt gyakran sebesedhet a lábuk és végül lemondtam - átmenetileg gmano.gif - a hidegvérűekről. Pláne, hogy fedeztettem és lett egy kisbéri csikóm, így most anyagilag sem fér bele két ló mellé egy harmadik. De azért a hirdetéseket mindig nézem a lovasokon, hátha (meg persze nézem a kisbérieket, meg a mindenféléket). biggrin.gif
Hát ennyi...
+Quote Post

51 Oldal V « < 31 32 33 34 35 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 felhasználó olvassa ezt a témát (1 vendég és 0 anonim felhasználó)
0 felhasználó:

Egyszerűsített verzió A pontos idő: 10.09.08 - 21:27