Bemásolom az elõzményeket a parasztélet topicból:
Ma voltam kint elõször a családdal a méhek között igazi terepmunkán. Eddig csak a benti munkákban segítettem (keretfûzés, cukorlepény készítés). Szóval ma végre kimehettem én is kezelni a méheket. Apósom, Józsi bácsi mellé beálltam az elsõ 20 családnál, onnantól pedig szabad kezet kaptam. Annyi tudományt mondott azidõ alatt a drága jó öreg a fejembe, hogy kénytelen lennék leírni. Nem tudom, hogy tegyem meg ide, vagy nyissak egy méhészkedõs topicot. Nekem is könnyebb lenne megjegyeznem, ha írnám is és hátha a most kezdõknek, némi kis segítséget nyújthatna, hogy mikor mit csinálunk. Nekem nagy szerencsém van ezzel az "öreggel"! Olyan szépen magyarázza, hogy iszom mit a szivacs. Mély hangú, nyugodt mozgású az apósom, gondolom a méhek melletti több évtized megtanította a mozdulatokat szelíddé tenni. Imádja amit csinál, szerelemmel teszi, nekem meg öröm azt látni amit magamban még csak a lovak felé tapasztaltam. Most meg mint aki friss randizós, a térdem is beremeg, ha lehet menni kezelni.
No, leírom ide, aztán ha úgy gondoljátok, hogy nem itt van a helye, szóljatok és kiköltözöm. Mégsem sok lovat érint a téma.
Én csak arról tudok mesélni, amit nekem Józsi bácsi elmond. Ha bárki máshogy teszi, én nagyon örülök ám, ha leírja. Ahány ház annyi szokás, de hogy sok okosság lesz ebben is, azt garantálhatom.
Tavasszal az elsõ jó idõkben a méhek elkezdtek kijárni. Mivel lefagyott a mogyoró amibõl hordanák a virágport, meg egyébként is elég sok gyenge család van most, az a cél, hogy mielõbb megerõsödjenek. Anyósommal készítettünk is nekik még egy jó nagy adag cukorlepényt, éhen ne haljanak szegénykéim. Ilyenkor adagolják bele a hasmenés elleni gyógyszert is, ami a méhek tipikus tavaszi betegsége. Azaz már aki adagolja...mert apósom itt is nagy dolgot kisérletezett ki az évek folyamán. A feletetõs cukorlepénybe tennék a gyógyszerüket, amibõl kettõ deci 23 ezer forintba kerül. Apósom jól utánaolvasott és rájött a termék leírásából és a hozzáolvasott forrásokból, hogy nem lenne õ muszáj ennyi pénzt kiadni, hiszen a hasmenés elleni méhgyógyszer tölgyfakéreg kivonatból készül.
Így jött az évek alatt kisérletezett és tesztelt módszer, hogy ezt ugyan el is lehet készíteni. A tölgyfa friss, rügyes ágvégeit szedi meg, ebbõl készít fõzetet, amit beletesz a cukorlepénybe. Próbálta itatóvízbe is, de úgy nem vált be, mert keserû és a méhek otthagyták. 3 évig tesztelte. Elõször az állomány negyede kapta, a többinek megvette a gyógyszert. Nem volt különbség. Késõbb a fele, majd a háromnegyede, most már az egész. A tölgyfakéreg egyébként embernél is, állatnál is jó hasmenésre, szóval bátran használható mellékhatás nélkül.
Na, visszatérve, ma kimehettem. Apósom magyarázta, hogy egyelõre a felsõ fiókot kezeljük. Õ minden kaptár tetejébe tesz egy papírt, amibe beleírja, hogy az adott család gyenge, közepes, vagy jó. Beleírja, hogy hány kereten van éppen fiasítás és hogy van-e bent elég mézes keret.
Mi most a fiasítást ellenõriztük és kaptak még valamennyi cukorlepényt is.
Leemeltük a kaptár tetejét, jól megkültük õket füsttel, így nem támadtak.
A szélérõl kezdtük a kereteket meglazítani. Az elsõk mézesek. Itt kiválasztunk egy jó erõsen mézes keretet , kivesszük és félrerakjuk. Ahogy befelé haladtunk, jött a virágporos, ezután már a fias keret. Itt ellenõrizzük, hogy nem beteg-e a fiasítás. A lezárt fiasításnak enyhén domborúnak kell lennie, ha homorú, akkor nagy a baj. Ilyet nem találtunk. A gyenge családoknál most 2, az erõsebbeknél 3 fias keret van. Minden második fias keretet megfordítjuk és úgy tesszük vissza, ez is a gyorsabb és egyenletesebb fiasítást szolgálja. Ha nem találunk több fias keretet, akkor a félretett mézes keretet lefedelezzük és betesszük a fias keret mellé közvetlenül. Mikor a méhek észreveszik, hogy a mézes keret "nyitott" sejtekkel van tele, akkor gyorsan kiürítik és azt is befiasítják.
Az akácig minden célunk, hogy a családok megerõsödjenek. Minél több a fiasítás addig, nekünk annál több dolgozó bogarunk lesz akáchordásra.
A kaptárak java, fõleg hogy idén több köztük gyengén kezdi az évet, 1 fiókon vannak még. Az elsõ fiókok alatt egy fólia van, ez segíti a jobb szigeltelést. Mikor a felsõ fiókok mind fiasok lesznek és megfelelõ bogárlétszám van bennük, kikerül a fólia és kezdõdik a második fiók fiasítása is. Ha netán erõssebb család lejjebb is fiasít, azt a keretet egyelõre feltesszük a felsõbe. Közben megvizsgáljuk az anyát is. Megvan-e, jelölt-e..
Minden évnek megvan a jelölõ szine. Idén a sárga, tavaly a fehér volt. A jelöletlen anyát óvatosan megfogjuk és a potrohára a jelölõ filccel egy pöttyöt teszünk. Így megtalálni is könnyebb és a korát nyomon követni is jobban lehet. Találtunk egy gyenge családot, amiben nem volt anya. Ezt a méhek hangos zümmögéssel, a fiasítás hiányával és a szárnyuk rezgetésével jelzik. Ilyenkor össze kell vonni õket másik családdal, mert anya nélkül nem maradhatnak.
Elõször ijesztõ volt az egész...Fõleg, hogy az elsõ kaptár amit felnyitottunk, támadásra hajlamos volt. Errõl állítólag az anya génjei tehetnek. Ha ilyet találtunk, be kellett írni a kezelõpapírra egy T (támad) betût. Apósom azt mondta, amelyik családnál összegyûlik 3 db T betû a kezelések alatt, annál következõ tavasszal anyát cserél. Így próbálja kizárni ezt a hibát.
Mikor végigértünk az összes kereten a felsõ fiókban, rátettünk egy fél cukorlepényt a közepére, rá a fóliát ami segíti a jobb szigetelést majd kitöltöttük a kezelõpapírt és rá a kaptár tetejét. A méheket a keretrõl lerázhatjuk, de odaütni nem szabad semmihezu, hogy lepotyogjanak. Minden nagyobb koccanást kerülni kell, mert ettõl agresszivabbá válhatnak. A kezelés idejét a lehetõ legkissebb idõre igyekszünk szorítani, hogy ne hûljenek meg nagyon. A fiasítás körül még ilyenkor is 35 fokot tartanak a méhek.
Képekkel is dokumentáltam ám! Ezeket sem ússzátok meg attól félek. Ha valakit részletesebben érdekel, annak külön ha kéri, lefotózok mindent. A fias keretet, a cukorlepény készítést, bármit...
Az elsõ csakádokat apósommal kezeltük.
Megnézi, hogy egészséges-e a fiasítás és minden második fia keretet megfordít
20 család után egyedül is dolgozhattam.
Rettentõ tudományos vagyok.

Délben aztán szalonnát sütöttünk.
És ekkora pocakkal azért már leülni is jól esett kicsit.
Délután a párom beállt hozzám segíteni.
Munka után pedig végre a gyerekekre is jutott idõ...Íme lehet ezt családdal is!

Mára azt hiszem lesz mit átgondolnom elalvás elõtt. Már ha sikerülni fog a nagy izgatottságtól. Azt remélem, nem csak fellángolás ez bennem. Remélem szerelem lesz.
A legfontosabb dolog amit ma megtanultam azt hiszem az, hogy nem véletlenül külön szakma ez. Nagyon oda kell figyelni és nagyon sok dologra. Biztos, hogy rengeteg részletet kihagytam, mert úgy csapong az agyam, hogy alig érem utól..