Haszonállatok
Közzétéve 2009 június 9. - 23:35
Közzétéve 2009 június 10. - 6:22
Filly "sztorija" nem "kamu" (magyarul hazugság) hanem valóság! Ismerem az érintetteket !Szerintem az a sztori abban a formában kamu volt, a kecsketej lejáratására, mint kishazánkban sok ilyen dolog elõfordult már.
Közzétéve 2009 június 10. - 7:28
tudsz írni arról, hogy mi történt?Filly "sztorija" nem "kamu" (magyarul hazugság) hanem valóság! Ismerem az érintetteket !
Közzétéve 2009 június 10. - 8:03
Közzétéve 2009 június 10. - 9:18
Hát sajnos nekem nem sikerül a citromos sajt. Fogalmam nincs hol baltázom el, de nem megy össze a tej.
Mancink tõgye a földet súrolja, már várom a gidákat minden napra. Majd fényképezem milyen a tõgye, borzalom, már sajnálom szegényt. Mindig kell segíteni szoptatásnál a gidáinak. És a fejés sem egyszerû nála, egy tûszúrásnyi lyukon jön a tej legalább fél órát szenvedünk a kettõ literért. ( na nem most, leválasztás után) És ez évrõl évre rosszabb.
Figyelj! Pedig nagyon finom. Egy fazékban, nekem 8 l tej fér bele, elkezdem forralni a tejet, odakészítek 6-7 citromot kettévágva. Amikor már befölesedik és egy kicsit púpos, ahogy Tipara írta már nem lehet szétfújni kicsire zárom a gázt és elkezdem belefacsarni a citromlevet és én közben meg meg keverem. Abban a pillanatban látszik hogy elkezd a savó kiválni Amikor a savó már tiszta, tehát nem fehér akkor már nem kell több citrom bele. Ilyenkor már nem keverem, hanem kis lángon fõzõm tovább és a tetején összeáll a sajt. Látni hogy mikor jó, akkor elzárom és szûrõn és egy tiszta ruhán keresztül leszûröm, összenyomom a ruhán keresztül formára, beleteszem a szûrõbe , egy kis tányért teszek rá és arra egy nehezéket. Reggelig így hagyom és reggel kész a finom sajt. Vesebetegek és rákosok viszik tõlem a tejjel együtt, mivel adalékmentes bio sajt. Csak sajnos még nem sikerült kialakítani az üzletkört úgy hogy a teljes kapacitást lekösse.
Nekem Bellának volt ilyen nagy tõgye, hogy földig ért, nekem is az elsõ két hétben szoptatni kellett a gidákat mindig, de utána megtanulták.
Edited by Backnight, 2009 június 10. - 10:16.
Közzétéve 2009 június 10. - 9:53

Közzétéve 2009 június 10. - 10:18
Megvan a tuti
citrom helyett: almaecet.
Sokkal olcsóbb, hamarabb összerántja, és keményebb lett, meg kevésbé édes.
Ma kipróbáljuk ízesítve is, hátha így már nem esik szét.
1l/1 kanállal nagyon jól összeáll, egyébként mindent ugyan úgy kell csinálni, mint citromnál.
Most kisérletezünk az adag emelésével és emelett ízesítéssel/ hátha sikerül így egyszerûen elkészíthetõ, de ízesíthetõ sajtot csinálni.
köszi, ezt is kipróbálom, írj ha már ízesítettél. Írtam, korábbi hozzászólásomba hogy egy ismerõsöm ecettel csinálja. De Õ rendes 10%-os ecettel.
Közzétéve 2009 június 11. - 13:10
Közzétéve 2009 június 11. - 19:43
Eladó kecskék!
3 anya, 1 bak
6 hete ellett anya
2
3
Jó tejelõk, most lesznek egy évesek.
Egyik kép sem jön be. Miért adod el õket? Mi történt?
Közzétéve 2009 június 12. - 8:42
Edited by tipara, 2009 június 12. - 8:44.
Közzétéve 2009 június 13. - 9:53
Közzétéve 2009 június 13. - 11:11
Közzétéve 2009 június 15. - 9:25
Közzétéve 2009 június 15. - 9:44

Közzétéve 2009 június 15. - 10:28
Közzétéve 2009 június 15. - 10:47
Közzétéve 2009 június 15. - 10:51
Ha minden igaz magyar tincses.Ezek milyen fajták? Tényleg szépek nagyon.
Közzétéve 2009 június 15. - 16:13

Közzétéve 2009 június 15. - 21:10
Közzétéve 2009 június 17. - 11:25
Közzétéve 2009 június 20. - 9:55
Bocsi, úgy látom kicsit eltûntem. Kezdünk belerázódni a kecsketartásbaLótuszvirág! Az én kecskéim is a lovak között vannak, külön boxokban. Ha jönnek vendégek igen nagy sikerük van. Szag csak párzáskor van , õsszel. Én okt.-ben-nov.-ben fedeztetek.És tavasszal ellenek, 5, 5 hónap a vemhesség ideje. Ugyanazt kapják mint a lovak. Kivéve a tápot. A lucernától jobban fejlõdnek a gidák és több tejet adnak a kecskék. Víz állandóan van elõttük. Só szintén fontos nekik, de vigyázz, mert a kecskéknek az a só amiben réz van , nem jó. Szelénes sót vegyél nekik. Szénarácsot érdemes csinálni nekik , mert különben elõszeretettel másznak bele a szénába , aztán levizelik és otthagyják. Csak a tiszta szénát, lucernát eszik meg ill. csak tiszta vizet isznak. Ha piszkos, állott a víz ott hagyják. Ha foglalkozol kicsit velük bárhova elmennek utánad. Kedvesek, ragaszkodóak.

Egyetlen kérdésem maradt: a kecskék folyton mekegnek??? Reggel kimegyünk az istállóhoz ,,Meeee!", kivisszük az aprókat a karámjukba, ahol van fû, akác, széna, lucerna, zab, mindig friss víz, erre megintcsak ,,Meeee!", jönnek-mennek, esznek, és ahányszor meglátnak, mindig ,,Meeee!". Most lehet, nagyon félreértjük õket, de ilyenkor kaszálunk nekik még füvet és gyorsan odaadjuk, ,mert biztos éhesek, persze elfogadják, eszik lelkesen, de aztán mindig kezdõdik megint... Sójuk is van. Lehet, hogy csak azért mekegnek mindig, mert örülnek, hogy látnak? :confused:
Eldöntöttük, hogy lesz kiskecskénk is

Közzétéve 2009 június 20. - 13:02
Közzétéve 2009 június 20. - 20:56
Közzétéve 2009 június 21. - 6:53
Közzétéve 2009 június 21. - 9:46
Jaj, sajnálom már hogy beírtam, nem bántani akartalak.( én is hülyülök vénségemre, inkább aludtam volna amikor leírtam) Én is mondtam nekik egy újabb fedeztetést, de õk úgy érezték be lettek csapva és azóta hallani se akarnak kecskérõl. Pedig a kislánynak én ajándékba felkínáltam 2 kis nõstény gidát az idén. Nagyon rendes emberek. Színjátszóházat csináltak itt, az egész család szerepel, igazi õstehetség minden családtag , gyönyörû énekhanggal, teljesen ingyen a gyerekeket szórakoztatják a mûvelõdési házban, a kislány sorra nyeri az énekversenyeket.. Az anyakecske valóban nem adott tejet , még 1 dl se. A tõgye is olyan volt mint egy sohse ellett gidának. Kérdeztem fejted e, mert ha nem akkor az természetes.De azt mondták fejted, én tanácstalan voltam miért nem ad tejet, betegek itt nem voltak, lucernával , búza-kukoricával etették õket, szabadon voltak.Tehát mindent megkaptak. Mindent elkövettem hogy ne legyenek levágva, de ésszerû okot én sem tudtam mondani miért nem ad tejet az anya?No ez is egy "jó" :(((( hír. A szanenek teljesen jó kecskék, abszolúte problémamentesek, a tejük zsírtartalma sokkal magasabb mint más fajtáké, és sokkal többet is adnak, utánna lehet nézni. A nem tejelés az meg miljó ok miatt lehet, amikor tõlünk elvitték õket, kiderült, hogy meg lettek mérgezve( nekem nagyon sok pusztúlt el, de ez már a múlt) ...szerintem ez pont elég ok. Türelmesen ki kellet volna várni a következõ éve aztán minden rendben lenne, de nem az ember egy türelmetlen jószág aki nem hajlandó megfogni egy könyvet sem.... Amik megmaradtak és anyág lettek, azokkal semmi gond nincs, tejelnek is...Szrt minden fajtának megvan a maga haszna és azt kell figyelembe venni milyen célra akarjuk a jószágot.
Nekünk most vannak alpesi félvérek is, meg egy rövid fülû ( dunsztom sincs milyen fajta) ami szép állású és jó tejelõ!
Magáról a fajtáról csak olvastam, csupa jót és szépet, Hódmezõvásárhelyen van egy szánentáli farm, állítólag , ezt olvastam magas a tejhozamuk, de a tej minõsége nem olyan jó mint pl. az alpesi vagy a magyar kecskéké. Ez a tenyésztõ akivel beszéltem ezért keveri a szánentálit alpesivel.Én az õshonos magyar fajtákra esküszöm más állat terén is. Lásd, szürke marha,magyar tarka, mangalica, racka és így a kecskénél is. Erõsek, ellenállóak a betegségekkel szemben(lásd szürke marha, mangalica, amelyek egész életükben normális körülmények között orvost nem látnak és még a világméretû fertõzõ betegséket sem kapták el)
Közzétéve 2009 június 21. - 10:48
úgy érezték be lettek csapva és azóta hallani se akarnak kecskérõl
Ez azért elég furcsa. Elmondtunk nekik minden tudnivalót és a nálunk késõbb (a szóban forgó kecskék eladását követõ idõben) tapasztalt tünetekrõl is részletesen tájékoztattuk õket. Hogy miért nem hívtak fel minket késõbb, miért nem jeleztek felénk semmit, hogy miért volt sürgõs két fiatal állatot levágni (ráadásul az egyik bak volt, nem is adhatott volna tejet) ahelyett, hogy kivárják míg eljön az õsz és a következõ tavasz, az nehezen érthetõ. A városból tavaly nyár végén költöztek ki, nulla gazdálkodási tapasztalattal, így még kevésbé érthetõ a türelmetlenség. Valóban rendes, tisztességes emberek, évek óta ismerjük õket. Szóval itt valami/valaki nem tiszta, ez a történet nem kerek.
Közzétéve 2009 június 21. - 13:46
Most került a kezembe egy 2002-es kiadás a mezõgazdasági támogatásokról. Ebben a magyar tarka nem szerepel mint õshonos magyar fajta, ilyennemû támogatást sem kap. Azért még kicsit ráolvasok itt a neten, érdekel honnan származik. Valamelyik címszó alatt olvastam egyszer itt a pacin, hogy Romániában és Ausztriában is vannak hasonló tehenek.Én az õshonos magyar fajtákra esküszöm más állat terén is. Lásd, szürke marha,magyar tarka, mangalica, racka és így a kecskénél is. Erõsek, ellenállóak a betegségekkel szemben(lásd szürke marha, mangalica, amelyek egész életükben normális körülmények között orvost nem látnak és még a világméretû fertõzõ betegséket sem kapták el)
Közzétéve 2009 június 21. - 18:08
Most került a kezembe egy 2002-es kiadás a mezõgazdasági támogatásokról. Ebben a magyar tarka nem szerepel mint õshonos magyar fajta, ilyennemû támogatást sem kap. Azért még kicsit ráolvasok itt a neten, érdekel honnan származik. Valamelyik címszó alatt olvastam egyszer itt a pacin, hogy Romániában és Ausztriában is vannak hasonló tehenek.
A XIX. sz. végén tenyésztették ki a magyar szürke marhából, elsõsorban a szimentáli marhával történõ keresztezés révén. Kettõshasznosítású fajta, tejelékenysége és hústermelõ képessége egyaránt kiváló.
A szarvasmarhát az i.e. 7. évezredben háziasították Thesszáliában. Õse, az 1627-ben kipusztított õstulok, küllemében a magyar szürke szarvasmarhára emlékeztetetõ, de annál is nagyobb, erõteljesebb, sõt, a krónikák szerint félelmetes állat volt. Elsõsorban a ligetes sztyeppéket, folyók mentén elterülõ földeket kedvelte. A múlt században próbálkoztak õsi szarvasmarhafajták keresztezésébõl "újrateremteni", a végeredmény küllemében hasonlít is az õsi barlangfestményeken látható õstulkokhoz.
A magyar szürke szarvasmarha eredete még ma is vita tárgya. Vannak, akik szerint még a honfoglaló magyarokkal került a Kárpát-medencébe, vagy késõbb a kunok hozták be, mások szerint az Árpádházi királyok idején tenyésztették ki õstulokból. Bárhonnan is származik, a XIV-XV. századra Magyarországon uralkodó fajtává, egyben az ország legfõbb exportcikkévé vált. A szívós állatok nem csak a külterjes tartási viszonyokat viselték el, hanem alkalmasak voltak arra is, hogy lábon hajtsák õket több száz kilométeres távolságokra. A XVII. században az éves kiviteli létszám 100.000 egyed volt. A múlt században azonban fokozatosan kiszorította a jobb hús- és tejhozamú magyar tarka marha.
Hosszúhomlok!
Errõl nem kívánok vitázni, egyszerûen elmondtam a többieknek egy tapasztalatomat a szánentáli fajtával kapcsolatban. Hidd el ezek után nekem se kell szánentáli kecske bármilyen szépet és jót olvastam is róluk. Az édesapa úgy döntött hogy levágja és kész. Egyszer jött a kislány és mondta megették, ennyi. Amikor felkínáltam a kislánynak ajándékként a kis gidákat az volt a kikötésem, hogy csak abban az esetben ha nem kerülnek fazékba, látod nem kellett nekik. A kislány a napokban azt mondta hogy "Édesapát annyira megviselte lelkileg ez a csalódás hogy többet nem kell kecske neki" Én valószínûleg éhenhalnék ha kecskehúst kellene ennem, még az öreg 12 éves kecském is nyugdíjat kapott, mert már csak eszik és csak van. Õk máskép gondolkodnak errõl a kérdésrõl. A gidákkal kapcsolatban is komoly ellen érv volt hogy várni kell a tejre 1 évet. Azt gondolom, bármennyire is sajnáltam az állatokat, hogy az Õ joguk eldönteni hogy mit csinálnak velük. Itt a fórumon is vannak akik írták hogy a gidájuk kajaként végzi.
Edited by Backnight, 2009 június 21. - 18:20.
Közzétéve 2009 június 21. - 18:49
Ez azért elég furcsa. Elmondtunk nekik minden tudnivalót és a nálunk késõbb (a szóban forgó kecskék eladását követõ idõben) tapasztalt tünetekrõl is részletesen tájékoztattuk õket. Hogy miért nem hívtak fel minket késõbb, miért nem jeleztek felénk semmit, hogy miért volt sürgõs két fiatal állatot levágni (ráadásul az egyik bak volt, nem is adhatott volna tejet) ahelyett, hogy kivárják míg eljön az õsz és a következõ tavasz, az nehezen érthetõ. A városból tavaly nyár végén költöztek ki, nulla gazdálkodási tapasztalattal, így még kevésbé érthetõ a türelmetlenség. Valóban rendes, tisztességes emberek, évek óta ismerjük õket. Szóval itt valami/valaki nem tiszta, ez a történet nem kerek.
Visszajöttem, már az istállótól. Te azt hiszed én vágattam le velük a kecskéket? Nem vagy normális! A kecske nekem társ, soha nem tudnám bántani vagy bántatni. Semmi közöm a levágásukhoz. A gyerekek sírtak és könyörögtek hogy ne. A kislány mesélte.
Viszont az is eszembe jutott hogy beteg állatokat nem adok el, ha már itt tartunk, korábban még azt írtátok hogy nem tudtjátok mi bajuk volt. Tegyétek össze a 2 kezeteket, hogy ha valóban mérgezés volt hogy a családnak semmi baja nem lett!!!
Közzétéve 2009 június 21. - 19:08
Edited by Hosszúhomlok, 2009 június 21. - 19:37.
Közzétéve 2009 június 21. - 20:40
Közzétéve 2009 június 21. - 22:47
Közzétéve 2009 június 22. - 9:38

Közzétéve 2009 június 22. - 12:17

Közzétéve 2009 június 22. - 13:14

Közzétéve 2009 június 22. - 14:20
Közzétéve 2009 június 22. - 16:03
Közzétéve 2009 június 22. - 21:10

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Hát itt vannak a kicsikék+Mancika a horrorcsöcsökkel. Kb 5 litert kifejtünk kínnal keservvel, már ha tartjuk a lappadt tõgyeket a picurik úgy is szopiznak. Így nincs ugribugri anya részérõl, és a tõgyek is gyorsabban gyógyulnak.
Backnight!
Azt írod, a Bella is ilyen tõgyekkel büszkélkedett. Ennek mi lehet az oka? Mancit iszonyat nehéz fejni, csak arra tudok tippelni, hogy a sok húzogatástól nyúlt így meg a tõgy a bimbóval. Tulajdonképpen szinte bimbó nincs is. Nagyon sajnálom érte, már hála az égnek nem lóg a földre már.
köszönöm az infókat az õshonosokról.
Közzétéve 2009 június 23. - 8:07
Közzétéve 2009 június 23. - 16:00