Közzétéve 2003 április 27. - 23:15
Közzétéve 2003 április 28. - 0:13
idézet:
Eredeti szerzõ: Cavalier: a kancának, amikor megfordul benne a csikó akkor visszavenni a kaját [/QUOTE]Cav!Amikor megfordul (félfordulatot vesz) benne a csikó akkor hamarosan már szopik is!Akkortól már emelheted a kanca kosztját. Az utolsó hónapban viszont vissza kell venni, mert az már a csikót növeszti, amire már benne nincsen nagy szükség.
Közzétéve 2003 április 28. - 8:07
Közzétéve 2003 április 28. - 9:24
Közzétéve 2003 április 28. - 13:19
Közzétéve 2003 április 28. - 13:22
Közzétéve 2003 április 28. - 13:53
idézet:
Az egyik szakirodalom meg állítólag azt írja, hogy a csikó megszületése után egy hétig még csak karámba se menjen ki az anyjával. Ezen szintén nagyon csodálkoztam, hogy mi az oka? [/QUOTE]Nálam két éve született az elsõ csikó. Az anyja nem olvasott szakirodalmat, és mivel elfelejtettem neki megmondani mikorra irta ki a doki, Õnagysága bizony egy héttel korábban hozta világra csillaghomlokú csikaját, ráadásul a másik három (köztük egy csõdörcsikó) ló elött(még jó hogy õk sem olvasták a szakirodalmat... gondoljátok el, hogy felháborodtak volna a szabályok ilyen mértékû felrugásán).![]()
Idén június elsõ hetére várok két csikót.A lovak télen- nyáron karámban vannak.Amire odafigyelek, csak annyi, hogy a kancák megkapják a megfelelõ mennyiségû abrakot(tápot nem etetek), és hogy mindennap mozogjanak. Úgy gondolom ugyanis, hogy a lónak az a legjobb ami természetes. Márpedig a pusztában sem evett tápot, és a ménestõl sem húzódik el egy hétig a leellett kanca. Kevés a valószínüsége, hogy a ménes bármely tagja bántani akarná, annak pedig mégkevesebb, hogy sikerül is, ha ott az anyja. [ Április 28, 2003, 13:59: Az üzenetet átszerkesztette: kicsi huszár ]
Közzétéve 2003 április 28. - 15:43
Közzétéve 2003 április 28. - 16:04
idézet:
Eredeti szerzõ: Apple:Én meg azt kérdezném meg a szakavatottaktól, hogy a kanca hasának formájából hogy lehet megítélni, hogy a csikó kanca, vagy mén lesz-e? Bazs azt mondta, hogy a minap kijött megnézni Carment az állatorvos, és a hasa formájából úgy gondolja, hogy mén lesz a csikó.Tudja valaki, hogy milyen a formája, ha kanca, vagy milyen, ha mén?[/QUOTE]Ez hülyeség! Azt kell megnézni, hogy a kanca kelet felé vagy nyugat felé szokott fordulni, mikor pihen (kelet = csõdör)! Ha ez nem dönti el a kérdést, akkor meg kell számolni a bal szem szempilláit (páros = csõdör). De a legbiztosabb jel az, hogy a sörény túlnyomórészt melyik oldalra bukik (jobb = csõdör).
![]()
Közzétéve 2003 április 28. - 16:14
Közzétéve 2003 április 28. - 18:10
idézet:
Eredeti szerzõ: olaj: Ez hülyeség! Azt kell megnézni, hogy a kanca kelet felé vagy nyugat felé szokott fordulni, mikor pihen (kelet = csõdör)! Ha ez nem dönti el a kérdést, akkor meg kell számolni a bal szem szempilláit (páros = csõdör). De a legbiztosabb jel az, hogy a sörény túlnyomórészt melyik oldalra bukik (jobb = csõdör).[/QUOTE]Köszönöm a kimerítõ és tényeken alapuló választ! Ezt vártam! :mad:
Közzétéve 2003 április 28. - 18:56
Közzétéve 2003 április 28. - 19:33
idézet:
Eredeti szerzõ: kicsi huszár:idézet:[/QUOTE]Yessss, Kicsi Huszár!Vissza a természethez, amennyire lehet, ne rontsuk már tovább szegény lovak genetikáját!Jó idõ esetén kint a helyük a karámban. Nálunk kis körkarám van két karámfa között vill.pásztor zsínórral az istállókhoz közel. Elsõ útjuk ide vezet az újszülötteknek a mamival jó idõ esetén 1/2 naposan akár. Megismerik a villanypásztort, néhány nap után fokozatosan összeismerkedik minden kancával a jövevény és irány a legelõ! Ezenközben a papa a karámhoz kapcsolódó egyik boxból figyeli az eseményeket, eleinte illedelmesen köszöngetve a bébi - mami párosnak, majd a napok múlásával, s a csikósárlás közeledtével egyre hevesebb udvarlásba kezd (mert ez pontosan így zajlana a természetben is!)Butaság, hogy zárva kell tartani õket, óvva mindentõl és mindenkitõl. A csikónak minél elõbb követnie kell tudnia az anyját, a kanca szülõutja pedig a mozgás következtében hamar és maradéktalanul kitisztul. Lehet vitatkozni, nálunk bevált... tongue.gif
Az egyik szakirodalom meg állítólag azt írja, hogy a csikó megszületése után egy hétig még csak karámba se menjen ki az anyjával. Ezen szintén nagyon csodálkoztam, hogy mi az oka? [/QUOTE]Nálam két éve született az elsõ csikó. Az anyja nem olvasott szakirodalmat, és mivel elfelejtettem neki megmondani mikorra irta ki a doki, Õnagysága bizony egy héttel korábban hozta világra csillaghomlokú csikaját, ráadásul a másik három (köztük egy csõdörcsikó) ló elött(még jó hogy õk sem olvasták a szakirodalmat... gondoljátok el, hogy felháborodtak volna a szabályok ilyen mértékû felrugásán).![]()
Idén június elsõ hetére várok két csikót.A lovak télen- nyáron karámban vannak.Amire odafigyelek, csak annyi, hogy a kancák megkapják a megfelelõ mennyiségû abrakot(tápot nem etetek), és hogy mindennap mozogjanak. Úgy gondolom ugyanis, hogy a lónak az a legjobb ami természetes. Márpedig a pusztában sem evett tápot, és a ménestõl sem húzódik el egy hétig a leellett kanca. Kevés a valószínüsége, hogy a ménes bármely tagja bántani akarná, annak pedig mégkevesebb, hogy sikerül is, ha ott az anyja.
Közzétéve 2003 április 28. - 19:40
Közzétéve 2003 április 28. - 19:48
Közzétéve 2003 április 28. - 19:49
Közzétéve 2003 április 28. - 19:52
Közzétéve 2003 április 28. - 21:40
Közzétéve 2003 április 29. - 8:20
Közzétéve 2003 április 29. - 13:48
Közzétéve 2003 április 29. - 14:32
Közzétéve 2003 április 29. - 15:48
Közzétéve 2003 április 29. - 16:19
Közzétéve 2003 április 29. - 17:58
Közzétéve 2003 április 29. - 18:11
Közzétéve 2003 április 29. - 19:41
Közzétéve 2003 április 29. - 20:07
idézet:
Eredeti szerzõ: Zsuzska: Ultrahang: én úgy tudtam, hogy ez az ikervemhesség kizárása miatt fontos. Vagy ezt anélkül is meg tudja állapítani az orvos? [/QUOTE]Igen, elméletben egyszer nem árt csináltatni, de - úgy tudom - az ikervemhesség leginkább a mesterségesen megtermékenyített kancáknál fordul elõ. [ Április 29, 2003, 20:09: Az üzenetet átszerkesztette: Angi ]
Közzétéve 2003 április 29. - 21:10
Közzétéve 2003 április 29. - 22:52
Közzétéve 2003 április 30. - 2:56
Közzétéve 2003 április 30. - 7:35
idézet:
Eredeti szerzõ: cukorka: Meg a köldökcsonk jó ha nem lesz földes a tetanus miatt. Érdemes a csikónak születés után tetanus-szérumot adni, vagy az anyjának tetanus-vakcinát az ellés elötti hónapban.Viszont idõnként olyan történik, ami még nem volt... [/QUOTE]Például olyan, hogy dobok egy hátast mikor ilyet látok? :eek: :confused:
Közzétéve 2003 április 30. - 21:42
Közzétéve 2003 május 1. - 1:00
idézet:
Eredeti szerzõ: realcowboy:idézet:[/QUOTE]Mármint milyet? A tetanus elleni oltást az általam említett cikk is írja, hogy egy hónappal a számított ellés elõtt meg kell ismételni, féreghajtással együtt. Pl. ez is érdekelne, hogy ezek mennyire fontosak?És ez komoly, hogy homályosan lát a csikó 7 napig? Nem igazán tudom elképzelni, vagyis inkább azt nem, hogy mi baja lesz ettõl a karámban? Az anyja mellõl úgysem megy el nagyon addig... vagyis láttam olyat, aki mégis, de nem úgy tûnt, mintha bármiben akadályozná homályos látás.
Eredeti szerzõ: cukorka: Meg a köldökcsonk jó ha nem lesz földes a tetanus miatt. Érdemes a csikónak születés után tetanus-szérumot adni, vagy az anyjának tetanus-vakcinát az ellés elötti hónapban.Viszont idõnként olyan történik, ami még nem volt... [/QUOTE]Például olyan, hogy dobok egy hátast mikor ilyet látok? :eek: :confused:![]()
Közzétéve 2003 május 1. - 7:57
Közzétéve 2003 május 2. - 0:13
Közzétéve 2003 május 2. - 8:40
Közzétéve 2003 május 2. - 10:00
Közzétéve 2003 május 2. - 10:44
Közzétéve 2003 május 2. - 10:54
Közzétéve 2003 május 2. - 20:26