Kérdezz-felelek
Közzétéve 2009 január 18. - 9:04

Közzétéve 2009 január 18. - 9:16
Közzétéve 2009 január 18. - 9:22
igazából nem lehet sok, egy óra, nem tul fullos munka, sok lépésátmenettel. 10 éves ló! Nyáron 4-5 órás terep után nyugszik le. Talán inkább kevés neki...
Egy ló akkor "gõzöl be",ha fáj neki valami vagy éppenséggel elege van az egészbõl,mert...menekülõ állat lenne a szerencsétlen vagy mifene! Nyomorultkám szaladna el a munka elöl,de a futószáron nem tud,így nem marad más alternatíva,minthogy felszívja magát és rohan...aztán persze ebbe is elfárad és gondolja azt a lovasa ,h "NAAAA most lenyugodott!".
Közzétéve 2009 január 18. - 10:26
Elfogadom a bocsánatkéréstBocsi Szehmet nem úgy gondoltam csak egyik barátnõm gondolkozik rajta h meg vegye a hackamor természtesen tökéletes de én halottam olyat h egy erõsebb ember(nem rád gondoltam) egy õrült eltörhti vele a lova orrcsontját :S de ez csak rém hír
amúgy a kettõs kötõfékhez mit kapcsolsz? rendes szárat vagy vezetõt?

A kettõs kötõfékhez rendes szárat,ha lovagolok,de kötõfékként is lehet használni.Ezért ez a neve

Közzétéve 2009 január 18. - 18:50
A régi helyén valószinü, hogy semmit sem kértek töle. Tipikus "eltarolós-ágaskodós-rugok, ha akarszvalamit" állat. 6 hónap alatt az erõviszonyokat lezongoráztuk, már az is csoda, hogy nekem dolgozik.Bár a szemforgatósdi még mindig meg van, tehát látom, hogy nem örömmel csinálja. Szerintem senkit nem tisztel. Sajnos a gazdája nem sokat tud foglalkozni vele, én is csak heti egyszer. De ez a pörgõsség az angol telivéreknél általános?Lehet, hogy a régi helyen túl sokat kértek tõle. A fizikai meg agyi elfáradás között azért vannak különbségek
De persze látni kellene.
Közzétéve 2009 január 18. - 19:08
Közzétéve 2009 január 19. - 19:17

Közzétéve 2009 január 19. - 20:28

Közzétéve 2009 január 20. - 7:24

Közzétéve 2009 január 20. - 8:45
Közzétéve 2009 január 20. - 9:03

Közzétéve 2009 január 20. - 13:02
Polanyival tokeletesen egyetertek!!!! Vegre valaki tomoren leirta!!
A Csatlakozas mint loval valo foglalkozasmod nem MR talalmanya, csak O nevezte meg es vedte le mint eme megnevezes!!!!

Olyan pedig nincs, hogy a lo nem szereti ezt meg nem szereti azt... Illetve van , de azert , mert vagy rossz elmenye volt, es nem korrigaltak, vagy mert HAGYTAK hogy ne szeresse!!!!!
Azert nezzunk meg azokat a regi csatakat, ahol sok szaz meg ezer lovas szaguldott hegyeken volgyeken, milyen zablakat nyomtak a szajukba, es milyen nehez es kemeny dolgokkal raktak tele oket, nem volt olyan, hogy a "lovam nem szereti, ezert nyomott le a masik lovag" .
TERMESZETESEN EZ NEM JELENTI AZT, AZ ONTOTTVAS ZABLAT TAMOGATOM stbstb!!!!!!!!!!! S nem is azt, blablablaaaa.... Ha ezt valaki felreerti , azert mert akarja!!!!

Ezek egyszeruen csak tenyek!!!!
Amugy meg igen ez igy van, a jo trenerek, akik fel evszazada CSAK lovakkal dolgoznak mindennap , azok mar szinte barhogyan barmit csinalnak, jo idozitessel es alkalmazassal eredmenyt ernek el.
Bocsi, csak Polanyival hirtelen nagyon egyetertettem

De ertelek teged is Szehmet

Közzétéve 2009 január 20. - 13:18
Közzétéve 2009 január 20. - 13:21
Én is egyetértek viszonylag Polányival. Annyiban nem, hogy azért a nyomást én nem nevezném fájdalomnak. Ha a lónak fájna, akkor elmenekülne. A nyomás meg kellemetlen neki, így kitér elõle... Azért van némi különbség.
No jol vanno jol van.... ez igaz no

Közzétéve 2009 január 20. - 13:21

Edited by PozitívFeri, 2009 január 20. - 13:24.
Közzétéve 2009 január 20. - 13:28

eztet itt:
"Olyan pedig nincs, hogy a lo nem szereti ezt meg nem szereti azt... Illetve van , de azert , mert vagy rossz elmenye volt, es nem korrigaltak, vagy mert HAGYTAK hogy ne szeresse!!!!!"
Ugy korrigalnam, olyan van hogy nem szereti ... olyan nincs hogy nem akarja

Erteni Szehmetet erteni.... hozza is tettem... hogy erteni... nalam ez= megerteni...
Közzétéve 2009 január 20. - 13:34
Erteni Szehmetet erteni.... hozza is tettem... hogy erteni... nalam ez= megerteni...
akkor már ketten vagyunk. Megértünk szehmet

Dr. PF. pszihoanalógus

Edited by PozitívFeri, 2009 január 20. - 13:35.
Közzétéve 2009 január 20. - 14:29
Szia Filly! Nem akartam a szavakon lovagolni,pl a cipõ nyomja a lábam,ez kellemetlen,azért kellemetlen mert fáj. A nyomás által keltett kellemetlenség az fájdalom,ha a fájdalom addig hat még kitudsz térni elöle attol nem lesz menekülés. pl kiképzöszáron lévö érzékeny lovat megböksz nemrohan el,maximum negyed kört tesz körülütted,viszont ha folyamatosan nyomnál akkor körbe körbe rohanna. A fizikai nyomással mindenképpen fájdalmat okozunk, a fájdalom mértéke az ellépés pillanatátol mondhato. Ugyanis a kellemetlenségtöl nem lép el a lo hanem megemeli a lábát vagy a farkával legyez fejét rázza,de nem lép el. Lásd mikor a rovarokat elhajtja magárol.Ellépni csak oz olyan komoly nyomástol fog ami fájdalmat okoz neki. Ez saját vélemény azért közzé teszem.Én is egyetértek viszonylag Polányival. Annyiban nem, hogy azért a nyomást én nem nevezném fájdalomnak. Ha a lónak fájna, akkor elmenekülne. A nyomás meg kellemetlen neki, így kitér elõle... Azért van némi különbség.
Szia Szehmet! A választ nem neked irtam különben be linkeltelek volna. Általánosságban ki fejtettem a véleményem. Nem veszekedni jöttem ide.Én nem is csodaszerszámnak írtam le õket.Én lovagláshoz használom,és sokkal jobban tolerálja a lovam,mint bármely zablát,vagy hackamore-t(póni).Ugyanis mindkét eszközzel lovagoltam már õt.Én is láttam,de futószáraztam is vele a lovamat,és nem fordul el vészesen.és nem igaz,hogy hasonló erõvel kell,mert,mikor lovam néha bekattan,és elkezdene szaladni,kötõfékkel nem tudom megfogni,a kettõssel,meg simán,és még nem is kell nagyon belehúznom.És,ha még bele is kapaszkodsz,akkor is kisebb fájdalmat okozolneki,mintha zablával rángatnád a száját.Végülis,belegondolsz,az egész lovaglás a ló részére kellemetlen élményekkel társul(heveder-meghúzás pl).És Monty sem csodaszerszámnak állítja be(ld:dvd:A kettõs kötõfék használata).Ésazt sem állítottam,hogy pótolja tudáshiányt.(Azt semmi nem pótolja).nekem megkönnyítette a lovammal való kommunikációt
Közzétéve 2009 január 20. - 18:15
Szia Szehmet! A választ nem neked irtam különben be linkeltelek volna. Általánosságban ki fejtettem a véleményem. Nem veszekedni jöttem ide.
Én sem veszekszem,mert utálok veszekedni,csak leírtam a tapasztalatomat.Én meg azért linkeltelek,be,mert neked szerettem volna válaszolni

Közzétéve 2009 január 20. - 18:55

Közzétéve 2009 január 21. - 10:38
Nagyon örülök,hogy ember módjára lehet eszmecserét folytatni üdv!!!Én sem veszekszem,mert utálok veszekedni,csak leírtam a tapasztalatomat.Én meg azért linkeltelek,be,mert neked szerettem volna válaszolni
A veszekedés meg távol áll tõlem
Aki ismer,tudja
Közzétéve 2009 január 21. - 11:39
Szia Rokka!Nagyon tetszett az irásod mikor a lovak egymás közti komunikáciojárol irtál tehát a fizikai fájdalom okozás igen is szerepel a lovaknál mégpedig elég gyakran,napi szinten többször is ez tény!A másik dolog a böködés amit ha jol értek nem igazi fájdalomként itéled meg ha ez igy van miért lép el tõle a lo.Én ugy gondolom hogy elöször sok lonál igen is igazi fájdalom,és késöbb sokkal kisebb "bökésre" ami már tényleg nem fájdalom hanem a TANULÁS eredménye képp cselekszik a lo.Szintén nagyon örültem hogy az irásodban bizalmatlan lonál mindenképpen a csatlakozás az elsödleges dolog teljesen rendben van,viszont az érzékeny lo mást jelent! Az érzékenység lehet idegi és fizikális.Pl tultenyésztett telivérek bizonyos százaléka idegi alapon érzékenyek, a csiklandos lovak fizikálisan érzékenyek. A lo tanitásánál amit sajnos senki nemmer vagy nem akar kimondani mert elég rosszul hangzik,de minden féle képpen igy van az a KONTROLÁKLT FÁJDALOM OKOZÁS!!! a jo tréner lényege hogy ezt jol alkalmazza.Tehát anyi fájdalmat okozzunk és csak annyi ideig amég feltétlen szükséges!Most sokan a fájdalmat a véréssel ráncigálással kötik össze ezért irtam a KONTROLÁLT szot! pl egy elindititt csikot a két ujjad segitségével soha nemtudsz belovagolni mert egy egy kitörésnél bizony bele kell kapaszkodnod a szárba aki inditott már el csikot tudja miröl beszélek,és ittmár meg is érkeztünk a kontrolált fájdolom okozáshoz!Számtalan példa van rá pl western csiko nevelés 10napos kortol a vezetö szárra valo engedtetés szintén erröl szol csak sokkal finomabban,de a lényeg ez.Nézzük a 2-4 éves ménesböl behozott csikot az elsö vezetésig mennyi fájdalmat "kell"okoznunk mire elfogadja a vezetö szárat. PARELLI egyik bemutatoján egy ponival dolgozik kb 7 m-es kötélen,hagyja kifutni a végéig majd teljes tesstének sujavlal beleránt,ezt többször megteszi amég a poni ránem jön hogy ha enged a huzásnak megszünik a "kellemetlen helyzet" mert ugye õk igy mondják. Szerintem nem más mint kontrolált fájdalomokozás csak én kimerem mondani!A kellemetlenség és a fájdalom nem azonos,de valahol fedik egymást pontos határa nincs csak szebben hangzik.A ovaknak nemtudunk hazudni nekik sokkal kisebb a szokincsük!!! Az elértésekröl még egy példa eszembe jutott MONTY bemutato csiko elinditása,nyilatkozik hogy a modszere elött a lovak 90%-a bakolt most az ö modszerével 90% NEM bakol, követ kezö kép a lovasa a lovon a körkarám szélén Monty középröl hajtja a lovat a lo megáll kb45 fokos szögben ágaskodik maj egy lépés után 2 kiülhetö bakolást csinál a müsor fojtatodik,erre Monty azt mondja hogy ez MÉG NEM SZÁMIT bakolásnak! Én is sokat vettem át tölük és remélem még fogok is,de elkell tudni választani mi a show mi a marketing mi kell nekik hogy fenn tudják tartani a roluk kialakult kicsit ál képet és tudni kell mi ajo és hasznos amit érdemes megtanulni!rendeben de nem veszekedés képen de rendben mert az tényleg jobb h jól meg verik a lovat ugye? ez eléggé eltúloztam! hmm ha meg böknek te is arrébb lépsz nem?? és fájt? mint igazi fájdalom? hát nem tudom...
elgondolkodtató h nem tudunk úgy dolgozni a lóval h nem okozunk neki fájdalmat csak az nem mindegy mekkorát!! õk is okoznak egymásnak fájdalmat... meg rúgják egymást ha útban vannak vagy meg harapják egymást:D gondolom te nem szeretnéd a lovad hátát harapdálni vagy bakkolást szimulálni:D![]()
jelzem nem félre érteni kell csak h meg érteni a módszert
de jelzem ez magán ügy én ezért írtama mit írtam mert az egy bizalmatlan ló és a legjobban SZERINTEM a csatlakozással lehetne segíteni h bizalmat szerezzen ...
Közzétéve 2009 január 21. - 13:27
Köszi, Rokka, azt hiszem, a csatlakozással nincs gond, hiszen a saját lovaim "mûködnek". Erre a paccra meg nem tudok heti egy alkalomnál többet szánni,nem az enyém. Szerintem sem volt soha senki, aki rendesen bánt volna vele (értem azt, hogy "lónyelven") ,igy biztos,hogy nem nagyon bizik senkiben. Engem elfogad. Kész. Csak furcsa volt, hogy ennyire pörög, hisz a többi lovam megnyugszik a futószáras munka végére, pedig arabosak és vérpóniknem tudom te hiszel e a dologban vagy nem nem is tõlem függ de talán acsatlakozás nem tenne rosszat sõt így végleg tisztáznátok az erõ viszonyokat :s ez az én véleményem és nem akarok bele szólni mindenki úgy foglalkozika alovával ahogy szeretne:) am a telivéreknél álltalános mivel futásra lettek kitenyésztve! hiszen õk galopp lovak is hát persz h pörgõsek ezenkívül érzékenyebbek is a csatlakozásról ha gondolod írok pár szót:) és küldök olyat ahol elolvashatod h mûködik szerintem jót tenne neki hasonló telivért is csatlakoztatták utánna egész normális lett bár szerncsétlent elötte verték:S

Szehmet, milyen a póni hackamore? Lehet, hogy az enyém is ilyen, de ezt nem mondták,amikor vettem, igaz, nem a legkomolyabb cuccot emeltem le a polcról. Lefotózod nekem???
Közzétéve 2009 január 21. - 13:38
Most van idöm ugy hogy hozzászolok pár dologhoz!A csatlakozás az egyik legjobb dolog amit a loval tehetünk hogy kapcsolatba lépjünk vele. Igazábol nagyon látványos viszonylag gyors dolog,de elkell hogy mondjam az egyszer csatlakozott lo az sokszor csak arra az egy alkalomra szol természetesen vannak gyengébb jellemü lovak akiket a következö alkalomkor sokkal könyebben csatlakoztatsz,viszont elöfordul olyan erõs jellem amit szinte mindig csatlakoztatnod kell! ugye a csatlakoztatás arrol szol hogy a lovat pszihikailag "terrorizálod" szépen mondva elküldöd magadtol esetleg fizikai "érintéssel"kötelet dobok fele,legvégsö esetbe érintheti is alovat majd ha kellöképpen elfogad FELETTESÉNEK és biztonságot érez bennem vagyis inkább nem akar egyedül maradni akkor a CSORDAÖSZTÖN miatt megtörténik a CSATLAKOZÁS.Igazábol a csatlakozás nem más mint a kettözök közti rangsor felálitása nem pedig a lo,feléd érzett bizalma.Az hogy téged követ az nem szeretet,barátság hanem TISZTELET és igen erös ösi ösztön a csorda ösztön!Visszatérve az elejére a lovak egy része elfogadja a rangsorbani helyét söt veszekedés nélkül beáll leg hátulra ezeket gyakorlatilag kevés sikeres csatlakozás után ugymond rögzültnek mondhatjuk,ezek alkalmasok a show-ra különbözö "mutatványokra".A másik részük viszont erös jellem és álandoan bizonyitanod kell a rangsorbani helyed nézd a hosszabb ideje egykarámbalévölovak is napi szinten igazgatják vagy csak fenntartják arangsort!Tehát a "csatlakoztatás"= RANGSOR FENNTARTÁS nem egyszeri dolog hanem akár NAPI szintü is lehet!!!nem tudom te hiszel e a dologban vagy nem nem is tõlem függ de talán acsatlakozás nem tenne rosszat sõt így végleg tisztáznátok az erõ viszonyokat :s ez az én véleményem és nem akarok bele szólni mindenki úgy foglalkozika alovával ahogy szeretne:) am a telivéreknél álltalános mivel futásra lettek kitenyésztve! hiszen õk galopp lovak is hát persz h pörgõsek ezenkívül érzékenyebbek is a csatlakozásról ha gondolod írok pár szót:) és küldök olyat ahol elolvashatod h mûködik szerintem jót tenne neki hasonló telivért is csatlakoztatták utánna egész normális lett bár szerncsétlent elötte verték:S
Közzétéve 2009 január 21. - 14:03
Szehmet, milyen a póni hackamore? Lehet, hogy az enyém is ilyen, de ezt nem mondták,amikor vettem, igaz, nem a legkomolyabb cuccot emeltem le a polcról. Lefotózod nekem???
Hát már le se kell fotózni,mert Saby feltette neked.Egyébként még ez is aránylag lóbarát szerszám.

Edited by Szehmet, 2009 január 21. - 14:04.
Közzétéve 2009 január 21. - 14:19

Közzétéve 2009 január 21. - 14:32

Közzétéve 2009 január 21. - 17:58
Most van idöm ugy hogy hozzászolok pár dologhoz!A csatlakozás az egyik legjobb dolog amit a loval tehetünk hogy kapcsolatba lépjünk vele. Igazábol nagyon látványos viszonylag gyors dolog,de elkell hogy mondjam az egyszer csatlakozott lo az sokszor csak arra az egy alkalomra szol természetesen vannak gyengébb jellemü lovak akiket a következö alkalomkor sokkal könyebben csatlakoztatsz,viszont elöfordul olyan erõs jellem amit szinte mindig csatlakoztatnod kell! ugye a csatlakoztatás arrol szol hogy a lovat pszihikailag "terrorizálod" szépen mondva elküldöd magadtol esetleg fizikai "érintéssel"kötelet dobok fele,legvégsö esetbe érintheti is alovat majd ha kellöképpen elfogad FELETTESÉNEK és biztonságot érez bennem vagyis inkább nem akar egyedül maradni akkor a CSORDAÖSZTÖN miatt megtörténik a CSATLAKOZÁS.Igazábol a csatlakozás nem más mint a kettözök közti rangsor felálitása nem pedig a lo,feléd érzett bizalma.Az hogy téged követ az nem szeretet,barátság hanem TISZTELET és igen erös ösi ösztön a csorda ösztön!Visszatérve az elejére a lovak egy része elfogadja a rangsorbani helyét söt veszekedés nélkül beáll leg hátulra ezeket gyakorlatilag kevés sikeres csatlakozás után ugymond rögzültnek mondhatjuk,ezek alkalmasok a show-ra különbözö "mutatványokra".A másik részük viszont erös jellem és álandoan bizonyitanod kell a rangsorbani helyed nézd a hosszabb ideje egykarámbalévölovak is napi szinten igazgatják vagy csak fenntartják arangsort!Tehát a "csatlakoztatás"= RANGSOR FENNTARTÁS nem egyszeri dolog hanem akár NAPI szintü is lehet!!!
Fenti sorokat kõtáblába kéne vésni :yeah:
Közzétéve 2009 január 21. - 20:09
Közzétéve 2009 január 22. - 8:44
Én is "tõlük"tanulok és mindenki mástol ha az használhato, "western stilusban" lovagolok,de a jo tanácsokat az angolosoktol is elfogadom, a földeken dolgozó "paraszt bácsiktol"is a nöktöl is a fiatalabbaktol is és még kitudja kitöl!A nem megfelelö "látszat tanitást " különbözö ezközöket pedig senkitöl nem veszem át még ha westernes is!!! A JOT MINDENHONNAN A ROSSZAT SEHONNAN! A Monty hozzáálása a lovakhoz nagyon jo példa de nefeledd hogy ö is csak a kontrolált fájdalom okozással tud tanitani,viszont nagyon jol kontrolálja hisz ettöl sikeres!A fájdalom mentes szo a modszer eledhatosága miatt van! Sokszor ez a szo ami sok emberbe ellenszenvet okoz és ezért nem kiváncsiak a modszerre! Elgondolkodtato nem?Én sem istenítem Montyt,csak mélységesen tisztelem a lovakhoz való hozzáállása miatt.Mind a négy könyvét olvastam,a legfeltáróbb Az igazi suttogó,amiben arról ír,hogy hogy jött rá erre az egész módszerre.
Közzétéve 2009 január 22. - 9:07
Én is "tõlük"tanulok és mindenki mástol ha az használhato, "western stilusban" lovagolok,de a jo tanácsokat az angolosoktol is elfogadom, a földeken dolgozó "paraszt bácsiktol"is a nöktöl is a fiatalabbaktol is és még kitudja kitöl!A nem megfelelö "látszat tanitást " különbözö ezközöket pedig senkitöl nem veszem át még ha westernes is!!! A JOT MINDENHONNAN A ROSSZAT SEHONNAN! A Monty hozzáálása a lovakhoz nagyon jo példa de nefeledd hogy ö is csak a kontrolált fájdalom okozással tud tanitani,viszont nagyon jol kontrolálja hisz ettöl sikeres!A fájdalom mentes szo a modszer eledhatosága miatt van! Sokszor ez a szo ami sok emberbe ellenszenvet okoz és ezért nem kiváncsiak a modszerre! Elgondolkodtato nem?
Végülis belegondolsz,az egész élet nem fájdalommentes.Milyen jó is volna,ha sose lenne fájdalom

És igen,egyetértek az elöttem szólókkal,hogy nem mindegy,mekkora fájdalmat okozunk.És az sem mindegy,hogy fáj vagy csak kellemetlen,hmmm?
Közzétéve 2009 január 22. - 9:21
Edited by chyki, 2009 január 22. - 9:22.
Közzétéve 2009 január 22. - 11:08

Közzétéve 2009 január 22. - 16:48

Közzétéve 2009 január 22. - 17:06
én egy hétig nem éreztem a western nyerget biztonságosnak! igaz nem middegy mekkora fájdalmat, fõleg az nem mindegy meddig.A kis fájdalom is fájdalomnak nevezendõ errõl nem akarok sokat irni hisz az ellõbbi irásoknál le irtam. A nagy foku kellemetlenséget lehet kis fájdalomnak is nevezni hol a határ hmmm szerintem ha a lo reagál rá onnét lehet fájdalomnak nevezni. Nem gondoltam volna hogy ennek a szonak az értelmezése ilyen nehéz! kis MR és PP szotár : Kellemetlen helyzetbe hozom= fájdalmat okozok neki "kicsit vagy nagyot az teljesen mindegy a szöveg értés szerint" megkérem a lovat=kellemetlen érzést okozok! persze a megkérést már a tanult loval lehet!Tanitás elsö fázisába fájdalmat majd ha megtanulta a lo a feladatot akkor kellemetlen érzés miatt ami már nem fájdalom dolgozik a lo! lehet a szavakon lovagolni,de a nevén is nevezhetjük öket!Végülis belegondolsz,az egész élet nem fájdalommentes.Milyen jó is volna,ha sose lenne fájdalom
Nekem nagyon tetszik a w.stílus,de vhogy nem tudom,tudnék-e úgy lovagolni.Életemben egyszer ültem w.nyeregben,hát nem volt túl jó élmény,aztán az is lehet,hogy azért,mert nem szoktam,Most váz nélküli nyeregben lovagolok.
És igen,egyetértek az elöttem szólókkal,hogy nem mindegy,mekkora fájdalmat okozunk.És az sem mindegy,hogy fáj vagy csak kellemetlen,hmmm?
Közzétéve 2009 január 22. - 17:09
Köszönöm, én is ilyet használok. A KLP-ben vettem, ott figyelmeztetett az eladó, hogy ha rosszul van feltéve, és ha durván bánnak vele, eltörhet az orrcsontja. De nincs vele semmi gond, müködik (a ló is).
Ez a csatlakozás nekem nem valami "csodamódszer, ugyanis két évtizedig kutyákat képeztem , és ott is a munka alapja, hogy elfogadjon a kutya, tehát bármely nagy fajtáról legyen szó, a kiképzőnek kell a rangsor elején állnia. Gyakorlatilag a lónál is ez van, némileg más jelrendszerrel, "lónyelven" kommunikálva, "lófejjel " gondolkodva. És akkor müködik. Kutyakiképzőségem alatt azok a gazdák, akik megértették ezt, sikerült a kutyájukkal megfelelő kapcsolatot kialakitani, akik nem tudtak a kutya fejével gondolkodni, sokmindent elszurtak (sokszor a kutyát is).
Jó, hogy van ilyen, mint pl. Monty, mert ő a laikusoknak is el tudja magyarázni, csak az a baj, hogy néhányan csodának veszik ezeket a dolgokat.
Edited by kistaltospk, 2009 január 22. - 17:17.
Közzétéve 2009 január 22. - 17:27
Köszönöm, én is ilyet használok. A KLP-ben vettem, ott figyelmeztetett az eladó, hogy ha rosszul van feltéve, és ha durván bánnak vele, eltörhet az orrcsontja. De nincs vele semmi gond, müködik (a ló is).
Ezzel a fajta hackamore-ral nem tudod eltörni a ló orrát,ez nagyon light-os.A nagy hackamore,na az igen,az durva(nagy erõkar,csomó lánc)Olyanom is van,de csak dísz

Közzétéve 2009 január 22. - 17:54

Nagy hackamore
De szerintem ebben is derekasan meg kell azért kapaszkodni, hogy kár essen a lóban

Közzétéve 2009 január 22. - 18:06
Ez még mindig nem annyira durva,mert az álladzó bõrbõl van.Igaz,itt már nagyobb az erõkar.Nekem full láncos,nem is szerettem sosem