Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Bértartás.

• Please log in to reply
379 válasz a témához

#281 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 11:29

Nem igazad van! Nekem most volt vitám egy bértartóval - nem a szegény fajtából. Emelnem kellett bértartási díjat, de õ már ezt nem tudja kifizetni, és elkezdte vesézni, hogy a városban ki mennyivel olcsóbban tartaná a lovait.

És neked is igazad van, ez a cigánykodás a másik oldalról sem elfogadható.

A tulajdonosoknak meg kell próbálni a lótartást maguknak, utána lehet vitázni.

Én már utána vagyok. :D Arra lelkileg alkalmatlan vagyok, hogy bértartásba adjam a lovam, de ezt felmérve nem is terhelek senkit a hülyeségeimmel.

#282 Flame

Flame

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 11:46

A probléma gyökere itt van: ha bértartásba adod a lovad, akkor ne cipelj neki takarmányt. Felborítod evvel a felelõsségi határokat. Állapodj meg a tartóval az általad elvárt takarmányozásról úgy, hogy abban az õ szakmai véleménye és vállalása is ott van, és azt tartasd be. Az nem bértartás, ha a ló ellátásába ilyen módon beleszólsz. Az max. lószállás. Nem fogadnánk be olyan bértartót, aki maga akar intézkedni. Fontos dolog a szerzõdésünkben és a lovardarendünkben, hogy a döntéseket mi hozzuk, a kéréseket és véleményt meg a tulaj.

Csak a tápot viszem neki külön mert szeretem tudni mit esznek a lovaim, és a tulaj nem fogja nekem megvenni a tápot...semmilyet sem. Van olyan táp ami már bevált, elõre megveszek pár zsákot kiviszem. Mindenki külön visz magának, a tulaj semelyiket nem szerzi be maximum a sajátjának, ez így van nagyon sok helyen. Azért ez nem nagy beleszólás szerintem....attól még az õ szénájukat eszi. Ha egy helyen lenne olyan ahol minden lónak ugyanazt a tápot adják és meggyõzõdtem róla hogy tényleg jó táp illetve megfelel a lovamnak (válogatósak is tudnak lenni, van olyan táp amit nem eszik meg az egyik a másik meg igen, igazodni kell hozzájuk valamilyen szinten, vagy hozzászoktatni, de az sem megy mindig...) akkor természetesen nem vinnék külön! De nem hiszem hogy van olyan hely ahol minden ló egyforma..egyforma igényekkel....sportlónak teljesen más táp kell mint egy hobbinak vagy egy vemhes kancának....stb.
Biztos van ahol beszerzi ezeket a tulaj igény szerint de azért 90% ezt nem teszi meg...és végülis miért tenné...neki plusz benzin vagy szállítási költség, idõ.... vagy ha ezeket én állom akkor már én magam is elmehetek a tápért, általában ha kifizetem se fog a tulaj elmenni egyenként minden bértartó tápjáért...ez egyáltalán nem beleszólás szerintem...

A legtöbb helyrõl itt sokan megírták a véleményüket. Ennek alapján azt gondolom nem a legtöbb helyre kell vinni a lovat... :P

Na mondjon nekem bárki egy olyan helyet ahol megveszik a tápot a lovamnak! Nem lehet mindig olyan a fû hogy ne legyen szükség tápra...fõleg télen. Nekem az egyik lovam nehezen pakol magára plusz kilókat, pedig mindent megkap.... (a lovardatulaj állítása szerint..)

#283 parkjoe

parkjoe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 213 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 12:11

Ó igen. Az igazsághoz hozzátartozik az is, amit elfelejtettél leírni, hogy azóta orvosolva lett a probléma, és az állítólagos negyven öltésbõl olyan jól sikerült felépülnie a lónak, hogy a duplájáért adta el a kedves tulaj, mint amennyiért vette. Valószínû sikerült meggyógyulnia úgy a lónak, hogy hál istennek nem lett komolyabb baja. De azért menjen csak a szarpasszírozás.
A Bottyániakat azért csak kérdezd meg, mielõtt megint baromságokat kezdesz el beszélni nyilvánosan.
A tudás kérdésérõl én a helyedben nem társalkodnék, tekintve, hogy mit mûveltél a saját lovaddal. Egy picit söprögethetnéd a saját házad táján... Nem verném a mellem a történtek után.
Azt hiszem, hogy bárkinek nyugodt szívvel megmutathatom a ránk bízott lovakat és a saját állományunkat is. Nincs miért szégyenkeznem, a környéken azt hiszem a mi lovaink néznek ki a legjobban, ezt szerénytelenség nélkül állíthatom.
Szomorú, hogy neked még mindig az szolgáltatja a legnagyobb örömet, hogy velünk foglalkozol.
A kesztyût nem veszem fel, aki kiváncsi a tanyára, az kijön és megnézi. A vádaskodásoddal, okoskodásoddal pedig szórakoztass mást.

Veletek semmiképp nem vagyok "elfoglalva".Látom egybõl tudtad hogy rólad van szó.Ez pozitív.Az teljesen tök mindegy és nem rád tartozik,hogy a tulaj mennyiért adta tovább a lovát.Rád mint szolgáltatóra az tartozik,hogy akkor és ott,amiért ti pénz kaptok,valamit nyújtani kell.Ez nem történt meg és a ló elég komoly sérülést szenvedett,mert lemezbõl építkeztetek.

Még mielõtt úgy akarnál vissza vágni hogy rám próbálod hárítani a rátok esõ felelõsséget,gondolkozz el azon amit csinálsz,vagy inkább azon amit nem csinálsz.

Ne felejtsd el azt sem,hogy a lovaitok elég szar állapotban voltak mikor mi megismerkedtünk,a belga lovad kb.,250-300 kilóval volt elmaradva a saját testsúlyától..bár nem is tudom mitõl lett volna "jó húsban",hisz összesen nem kapott 2 kiló abrakot egy nap.A többi ugyanez.Azt se felejtsd el,hogy az én kérésemre vettetek lucernát és raktatok egy bála szénát a karámokba.Mivel a mérgezõ növénnyel telített karámban a lovak nem igen találtak enni valót..csattanó maszlag és társai..bár a karám szép nagy,az nem vitás..

És hogy én mit csináltam a lovammal?Hát anyukám a boronálatlan,kõ kemény talajotokon belebotlott az odaszáradt görcsbe a körkarámban és eltörte a lábát vágta-ügetés átmenetben.. végignéztem,mert természetesen nem ültem rajta és a közelében sem voltam.Nem voltam rest azonnal fotókat készíteni,amint nagy nehezen el tudtam látni a lovat ,amennyire lehetett.Igen okolom magam,mert páran óva intettek tõletek.Arról nem is beszélve,hogy a pálya karban tartás lenne a legfontosabb dolgok egyike.Csak hogy megjegyezzem,pont a szar minõsége miatt borult fel egy másik bértartott ló ,lovassal a hátán,a lovam balesete után egy héttel...annak is enyhe ínszalag problémája lett.De gondolom errõl nem is tudsz.Semmi gond.

Továbbá fényezed magad egy -egy hozzászólásodban magatokat, a lovászokat illetõen,hogy mit és hogyan kellene csinálnia.Elõször teremteni kéne egy olyan közeget ahol non-stop el tud lenni kulturált körülmények között.Aztán követelni ezt azt.Se fürdési lehetõség,se egy normális wc.Ezek szerintem nem nagy dolgok talán.Azon is gondolkodni kéne ,hogy amikor elzavartok egy embert,mi értelme megfenyegetni hogy eltöritek kezét-lábát..érdekesen intézitek.Nem gondolnám hogy sírva távoznak tõletek,hisz a fizetés ha lehet annak nevezni elég karcsú.Minden lovászotokkal jó viszonyban voltam..és persze ezért azt is tudtam hogy "megtiltottátok"hogy a lovamnak enni adjanak..
Kibeszélitek a fizetõ vendéget a lovaglását illetõen,ahelyett hogy tanítanátok...bár csak vak vezetne világtalant.Aki ért hozzá,annak egybõl feltûnik hogy kiképzett oktató híján vagytok,de lovagoltatás az van.

Te nevezed magad "lómentõnek",mikor az egyik gebéd csüdsömörös,a másik rühes,a harmadiknak rohad a talpa,a negyedikben annyi bélféreg volt ,hogy csak úgy hemzsegtek benne!Te írogatsz elképesztõ véleményt egy olyan szervezetrõl,akik tényleg MENTENEK?! Nekem nem kell Õket bemutatni,lehet többet jártam ott mint te.Az Õ munkájukat elismerem,rajtam kívül még sokan,de a ti munkátokat nem láthattuk eddig,hogy szarból milyen várat építettél,akár belovaglás illetve egészségi állapotot illetõen.

Másrészt pedig milyen lovarda az,ahol vágóhídról mentett,zakkant,belovagolatlan lovakra lehet felülni.Mert ha elfelejtetted volna,egy bértartásért az volt a szóbeli "egyezmény" hogy belovagolok.De egy bértartásért 3 lovat és minõségi munkával?Szerintem lovas témában ne is menjünk bele semmilyen vitába,mert kevés vagy ahhoz,gyakorlati és elméleti szinten is.

És szívesen szórakoztatok másokat,rajtam nem múlik.Ez egy olyan topik,ahol az ember megosztja a jó illetve rossz tapasztalatait a bértartó helyekrõl,ebben sem tévedek.És mielõtt elszállnál,hogy veled foglalkozom,nem így van,de én megfogadtam hogy ott savazlak ahol tudlak amikor éppen aktuális.

Jah igen..és ha még mindig áll a fenyegetésed azzal kapcsolatban hogy körbe utazod Pestet és nem leszel rest elmenni MINDEN LOVAS HELYRE,ANNAK ÉRDEKÉBEN HOGY NE LEGYEN MUNKÁM,abban az esetben ha "meglátsz valamilyen"negatív kiírást veletek kapcsolatban,szólj..megyek veled.Szerintem a tankolással sem lesz baj,mert ahhoz megvan az lóvé amit a lovásznak nem fizettetek ki az elvégzett munkájáért.:)

Az a legnagyobb bajod hogy egy igazi rosszindulatú kötekedõs ember vagy,aki mindig csak többet akar,adni kevésbé arányosan ahogy ezt te magad is elmondtad már.Jah...de vicces...itt is te árultad el magad,ugyanis egy szóval nem említettem hol is van ez a hely,de még irányt sem adtam...elárultad magad,én pedig nem szeretek hazudni.. :D Még jó hogy van bennem egy "kisebb "fokú utálat és méreg,ha boronálva lett volna a talaj,nem történik meg a baj..(Ez volt a szerkesztésem.)

Edited by parkjoe, 2013 február 6. - 12:47.

#284 tinti

tinti

Új vendég

• Fórumtag
  • 1 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 12:32

Csak a tápot viszem neki külön mert szeretem tudni mit esznek a lovaim, és a tulaj nem fogja nekem megvenni a tápot...semmilyet sem. Van olyan táp ami már bevált, elõre megveszek pár zsákot kiviszem. Mindenki külön visz magának, a tulaj semelyiket nem szerzi be maximum a sajátjának, ez így van nagyon sok helyen. Azért ez nem nagy beleszólás szerintem....attól még az õ szénájukat eszi. Ha egy helyen lenne olyan ahol minden lónak ugyanazt a tápot adják és meggyõzõdtem róla hogy tényleg jó táp illetve megfelel a lovamnak (válogatósak is tudnak lenni, van olyan táp amit nem eszik meg az egyik a másik meg igen, igazodni kell hozzájuk valamilyen szinten, vagy hozzászoktatni, de az sem megy mindig...) akkor természetesen nem vinnék külön! De nem hiszem hogy van olyan hely ahol minden ló egyforma..egyforma igényekkel....sportlónak teljesen más táp kell mint egy hobbinak vagy egy vemhes kancának....stb.
Biztos van ahol beszerzi ezeket a tulaj igény szerint de azért 90% ezt nem teszi meg...és végülis miért tenné...neki plusz benzin vagy szállítási költség, idõ.... vagy ha ezeket én állom akkor már én magam is elmehetek a tápért, általában ha kifizetem se fog a tulaj elmenni egyenként minden bértartó tápjáért...ez egyáltalán nem beleszólás szerintem...
Na mondjon nekem bárki egy olyan helyet ahol megveszik a tápot a lovamnak! Nem lehet mindig olyan a fû hogy ne legyen szükség tápra...fõleg télen. Nekem az egyik lovam nehezen pakol magára plusz kilókat, pedig mindent megkap.... (a lovardatulaj állítása szerint..)

nálam alap. kapnak, és sok minden mást is, napi lábvizit patapucolás, ellenõrzés, kezelések ha szükséges, nem csak a láb, de az egész test felületet. másképp nem mis lehet. etetés egyénre szabott. nem kapja ugyanazt a mennyiséget a 4 mázsás mint a 7.
ez ami itt folyik némelyik bértartónál minden csak nem felelõsségteljes bértartás.

#285 Hosszúhomlok

Hosszúhomlok

A multimédium

• Támogató
  • 1.895 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 13:00

Csak a tápot viszem neki külön mert szeretem tudni mit esznek a lovaim, és a tulaj nem fogja nekem megvenni a tápot... ...ha kifizetem se fog a tulaj elmenni egyenként minden bértartó tápjáért...ez egyáltalán nem beleszólás szerintem...

Nem mindegy, hogy mirõl beszélünk. Arról-e, hogy kiviszed az általad épp megvett tápot, és adsz egy instrukciót (pl. a lovásznak a tulajnak, vagy aki épp ott van) és vagy betartják vagy nem, vagy a te lovad kapja vagy másé stb... én is voltam lótulaj, aki bértartatta a lovát, én is végigéltem ezeket. És más az, ha a bértartóval megállapodtak abban ki mit tezs és hogyan. Akkor a táp általad való vásárlása csak logisztikai kérdés. Ám, olyan nincs, hogy a bértartó, aki folyamatosan a lovaddal van, felel az egészségi állapotáért, akinek intézkednie kell, az ne lehessen partner abban, hogy a ló mikor mit eszik és hogyan. Nálunk szinte minden ló más jellegû ellátást kap, más fajta, más igényekkel. Minden bértartóval (momentán nincs sok :)) mindig megegyezünk abban, hogy mik az igényei, akar-e valamilyen saját választású tápot, azt hozza vagy vegyük meg, de abba nem szólhat bele, hogy a lova melyik karámban van, melyik más lóval/lovakkal van együtt, mikor mehet legelõre és mikor mennyi és milyen szálas takarmányra, kiegészítõre van szüksége. Sõt abba sem, hogy az általa preferált tápból mikor és mennyit kap. Errõl lehet véleménye, mindig konzultálhat, de a döntés és a felelõsség nem az övé. Igaz, ez így 24 órás munka a páromnak, de élvezi, imádja, és tudja is. Tapasztalatunk egyébként az, hogy a tulajdonost nem igazán érdekli a táp neve, ha a lova egészséges, erõs és jókedvû (jó értelmben).

Meg, persze az is tapasztalat, hogy a lovakat nem minõségi szempontok és nem ár szempontok alapján viszik bértartásba, hanem szinte kizárólag társasági és hangulati, kisebb részt gyakorlati, de mindenképpen emberi és nem állatjóléti szempontok alapján (hol vannak a többiek, hol vannak jó bulik, mi van közlekedésileg közel, stb.).

Hát, most mondjam, hogy mi szívesen? Mert ha kell megtesszük. :)

#286 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 13:04

Meg, persze az is tapasztalat, hogy a lovakat nem minõségi szempontok és nem ár szempontok alapján viszik bértartásba, hanem szinte kizárólag társasági és hangulati, kisebb részt gyakorlati, de mindenképpen emberi és nem állatjóléti szempontok alapján (hol vannak a többiek, hol vannak jó bulik, mi van közlekedésileg közel, stb.). Egy öreg barátom szokta mondani: Jobban szereti önmagát mint a lovát! :yeah:

#287 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 14:06

Ezen az etetés téren szart sem ér a szerzõdés...hiába van leírva benne hogy ennyit és ennyit kapjon a lovam, hogyan ellenõrizzem le? Sajnos nem tudja elmondani a lovam hogy megkapta-e a méregdrága tápot amit én veszek és viszek ki neki minden hónapban, vagy hogy azt a tápot kapja-e egyáltalán amit én veszek.....valahogy a tulaj lova mindig úgy néz ki mintha a szalonból hozták volna, elég sok helyen..
Nekem még sohasem sikerült egy tulajdonosban sem megbíznom....ha valaki ezt elérné én fizetnék 150.000 et is.

Szerintem ne vidd bértartásba a lovadat!!!

#288 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 14:17

Ezen az etetés téren szart sem ér a szerzõdés...hiába van leírva benne hogy ennyit és ennyit kapjon a lovam, hogyan ellenõrizzem le? Sajnos nem tudja elmondani a lovam hogy megkapta-e a méregdrága tápot amit én veszek és viszek ki neki minden hónapban, vagy hogy azt a tápot kapja-e egyáltalán amit én veszek.....valahogy a tulaj lova mindig úgy néz ki mintha a szalonból hozták volna, elég sok helyen..
Nekem még sohasem sikerült egy tulajdonosban sem megbíznom....ha valaki ezt elérné én fizetnék 150.000 et is.

Kedves Flame!
Szavadon foghatlak?
Lótenyésztõ diplomával, 3 nyelvbõl nyelvvizsgával felügyelem 24 órában a lovakat (egy épület az istálló és a lakóház), én funkcionálok lovászként is és garantáltan azt kapja a bértartott ló amit a gazdi kitalál. Boxos tartás, karám lehetõséggel, homokos (jelenleg is száraz, használható) pályával. Mivel épp van bértartott ló, abszolút teltház van, viszont ha él az ajánlat, akkor üsse kavics építünk még egy boxot :kir:

jav: jóóóó, nyilván nincs kedved napi 500 km-t utazgatni, de nem tudtam kihagyni

Edited by Lótuszvirág, 2013 február 6. - 14:20.

#289 Flame

Flame

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 16:23

Meg, persze az is tapasztalat, hogy a lovakat nem minõségi szempontok és nem ár szempontok alapján viszik bértartásba, hanem szinte kizárólag társasági és hangulati, kisebb részt gyakorlati, de mindenképpen emberi és nem állatjóléti szempontok alapján (hol vannak a többiek, hol vannak jó bulik, mi van közlekedésileg közel, stb.).
Hát, most mondjam, hogy mi szívesen? Mert ha kell megtesszük. :)

Nekem elsõ hogy a lovaimnak megfeleljen! És emiatt sokan ki is nevetnek úgymondd....hogy ezek csak állatok.....stb.nekem nem.... Elég sok Budapest és környéki lovardában bértartottam sajnos és azt kell mondjam hogy sehol nem ajánlották fel vagy vették természetesnek hogy megvegyék a tápot a lovamnak...de ez nem is számít...ez a legkevesebb :) Meg tényleg nem az Õ dolguk külön tápokért rohangálni.....Az egy óriási szívesség ha Ti ezt megteszitek valakinek. Én kivittem a tápot és még instrukciót sem adtam a reggeli és azt esti abrakhoz keverték valahogy ez egyértelmû volt :) De én egyébként nagyon szívesen meghallgatom fõleg a hozzáértõ emberek véleményét-segítségét az etetéssel vagy bármivel kapcsolatban...de persze legyen azért beleszólásom is.... de sajnos valljuk be ez elég ritka.

Lótuszvirág! Köszönöm az ajánlatot :) Most Kanadában élek úgyhogy valóban hosszú lenne az út :P de a nyáron tervezem a hazaköltözést és csak reménykedek hogy javult a bértartás helyzet 3 év alatt...itthon semmiféle pozitív élményem nem volt a bértartással kapcsolatban....de itt egy-két bértartással foglalkozó hozzászólásával már pozitívabban állok hozzá :) Szerintem Ti is tudjátok hogy ritkaság vagytok!
Viszont így Kanada után magasra tesszük a lécet a pacikkal.....kicsit jobb a lóhelyzet errefelé.

#290 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 16:29

Igen. Mindenkinek fegyvert fogtam fejéhez, hogy a szar helyünkre hozza a lovát bértartásba, vagy nálunk dolgozzék, és egyébként is verek embereket, lovakat egyaránt. Még ezt is találd ki hozzá...
Úgy hiszem mindenki látta a körülményeket, aki oda hozta a lovat, többek között te is.
Elég sok dolgot megtanultam a lovakról, a lótartásról az emberekrõl az elmúlt másfél-két év során. Azt hiszem az ember élete folytonos tanulás.
Nem mondom, hogy nem követtem el hibákat, nem állítom, hogy mindig minden nagyon fasza volt, de legalább én tanulok belõle, nem úgy mint te. Amiket leírtál, annak a nagy része rágalom, de már nincs is kedvem vele foglalkozni. A legviccesebb a lovász téma volt. 120 nettót kap a lovászunk, heti egy szabadnappal 18 lóra. Kisegítõ lovászunk is van. Úgy veszem fel õket, hogy látják a helyet, ez nem egy szálloda, de biztosítva van a fürdés, vásárlás, minden. Mindenki ki volt tisztességgel fizetve.
Képzett, szakképesítéssel rendelkezõ, hozzáértõ lovasoktatónk van. Nem volt ez mindig így, volt bunkó, seggarc, senkiházi lovasoktatónk is, aki miatt lovast is, bértartót is vesztettünk, de ez volt a tanulópénz.

A tanya folyamatosan bõvül, fejlõdik, szépül, a lovak jól néznek ki és nekem ez a legfontosabb.
Nem a te szarkavarásod. A jellemedet mi sem bizonyítja jobban, hogy az édestestvéred máshoz járt lovagolni tanulni mert elmondása szerint egy gerinctelen féreg vagy. Idéztem. Nem foglak nyilvánosan letolvajozni, meg még sorolhatnám az ízesebbnél ízesebb jelzõket rád.

Részemrõl befejeztem a külön diskurzust, mindenkit szívesen látok a tanyánkon, aki kíváncsi ránk, a lovainkra.
Aki nem, az pedig töltse el az idejét máshol. Intelligens ember módjára.

Mellékinformáció, hogy a bottyániakat támogatom, effektíve is, többször voltunk náluk, a belgás mentésben külön segédkeztem.

#291 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 16:54

Na, most aztán büszkék lehettek mind a ketten, jól hozzászóltatok a témához! :yeah:

#292 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 16:56

hol tartsuk és hol ne a téma lényege. szerintem nem voltak off-ok. más kérdés, h mennyi értelme volt.

#293 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 17:00

Semmi. Olyan, mintha egy csendszobában egyedül áriáznék. Mindenki ott tartja a lovát, ahol megtalálja a számítását.

#294 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 20:07

szerintem nincs olyan hely ahol ne lenne vmi "probléma" ami a gazdinak nem teccene... ahol most vagyunk nekem nagyon bejövõs. Imim is jól érzi magát én is. Õt is mindenki imádja, nekem is mindig van kihez szólnom, de itt is vannak dolgok amik nem igazán jönnek be, de annyira nem nagyok h odébb álljunk miatta... nagyon nagy szerencse kell ahhoz h az ember megtalálja azt ahol minden klappol. nekem fontos h az állat jól érezze magát de az is fontos h közel legyen hozzám. a munkám miatt nem engedhetek meg olyan helyet ahova 1,5-2órát kell utazni, nem azért vettem meg h csak 1 hétvégi lötyögõs izé legyen hanem h dolgozzunk és jussunk valamire az életben ehhez viszont elengedhetetlen h közelemben legyen.

#295 szomjas szamár

szomjas szamár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.905 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 6. - 21:54

Viszont így Kanada után magasra tesszük a lécet a pacikkal.....kicsit jobb a lóhelyzet errefelé.

és mérget vennék rá, hogy "kicsit" drágább is :D majd ha a kedves bértartó, ahogy HH / és még pár bértartásból élõ / is írta, megfizeti a tartást, emelkedhet a szinvonal....monnyuk én az egész sztoridat megkérdõjelezem, de ezért ne haragudj rám, én már csak ilyen szókimondó, kötekedõ faszi vagyok, s nagyon szívesen találkoznék veled némi tapasztalat cserére, ha hazajöttél, sõt egy közös túrára is társulnék hozzád.
én nem vállalok bértartást, nem szeretem fillérekért kiárulni magam, felelõséget vállalni...stb, stb. csak úgy beleszóltam, tudod, mint a kocsmában egy beszélgetésbe. :D mehogy nekem néhány bértartó ára, néha kevés, néha soknak tûnik, de nem ez az etalon, hanem ami mindkettõnek jólesik. érezd magad jól minálunk, ha hazatérsz! :kocc:

#296 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 10:33

és mérget vennék rá, hogy "kicsit" drágább is ...

Én meg arra, hogy az átlagkeresethez viszonyítva olcsóbb. :)

Nem sokára lehet megtudjuk, melyikõnk maradhat :kir:

#297 szomjas szamár

szomjas szamár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.905 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 10:42

kezdjek rettegni? :D én csak itt dél-pesti viszonylatban tudok 3-4 olyan helyet, ahova normális áron oda merném rakni a lovam és akkor még nem mentem ki a megyébõl. ezért nem értek egyet flammel. persze lehet, hogy neki sikerült pár rossz tapasztalatot begyüjtenie. a segítség még áll. :yeah: :kocc:

#298 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 11:21

Viszont így Kanada után magasra tesszük a lécet a pacikkal.....

Én Ausztriában dolgoztam (régen), ahol szintén voltak bértartott lovak a tulaj sajátjai mellett.
Elég szigorú rend volt, a bértartók csak akkor jöhettek, amikor a lovasiskolában egyébként is oktatási órák voltak, azaz reggel 9-tõl 12-ig, és 14-tõl 17-ig. Az oktatásos órákra csak egyeztetés után mehettek be, egyébként vagy mentek terepre, vagy másik pályán lovagoltak. Terepes csapathoz is csak egyeztetés után csatlakozhattak. Az iskolai nyergesbe nem pakolhattak, volt egy külön helység nekik. MINDENHOL tipp-topp rendet kellett hagyniuk maguk után, de nem is emlékszem olyanra, hogy ez valaha kérdés lett volna. A lovak egyébként éjszakánként legelõn voltak, így a takarmányozásba beleszólásuk nem volt. Ha kellett valami extra (vagy gyógyszer), azt hozták, és külön kérésre adtuk a lónak.
Ja, vasárnap zárva volt a hely, uh a bértartók sem jöhettek! Lópihenõ volt :D
Szóval ott volt egy korrekt szolgáltatás, kõbe vésett szabályokkal, szokásokkal, és aki odahozta a lovát, az alkalmazkodott hozzá.

#299 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 13:24

Na én meg ilyen helyen nem tudnám tartani soha a lovamat, fõleg ha akarnám is látogatni, néha... (mindig mikor ilyeneket olvasok, arra jövök rá, hogy nehezebb itthon, de mennnnnnyivel jobb. Még így télen, mikor a legnehezebb, akkor is. Pedig mindegyik helyen elégedett voltam, sõt, némelyiket még szerettem is :) ) Parkjoe, nagyon gáz amit csinálsz. Nyilvánosan alázgatsz rendszeresen valakit, személyes okok miatt, ha jól látom. Gáz.

Edited by BoKa, 2013 február 7. - 13:36.

#300 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 13:41

Szerintem mindkét oldal gáz. Már csak azért is, mert messzirõl jött ember... A kõbe vésett lovardai szabály az tetszik. Kérdés, hogy egy magyar, aki mindig a kibúvókat keresi, ezzel mennyire lenne elégedett.

#301 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.269 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 13:57

A kõbe vésett lovardai szabály az tetszik. Kérdés, hogy egy magyar, aki mindig a kibúvókat keresi, ezzel mennyire lenne elégedett.

Én nem sok elégedett magyart láttam, aki szolgáltatást vett igénybe.
A kõbevésett szabály az jó, de az már gáz, ha ezt olyan szinten kell megtenni, hogy az is legyen benne: A macskát nem szárítjuk a microban.
A tapasztalat, hogy a másé az nem érték, neki az van, majd vesz másikat.

#302 parkjoe

parkjoe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 213 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 15:37

Boka :nemszokásom nyilvánosan alázgatni senkit ,nem tudom ezt miért mondod... Rongyo : Semmi közöd a családomon belüli viszonyokhoz.Másrészt pedig lopással önmagadat kéne vádolni,de mivel te elég nyilvánosan állítod ezt,bizonyítékot is kéne gyorsan gyártani hozzá. Nem más kárán kell beletanulni a lovarda vezetésbe.Nem látom a hozzászólásomban kiírva a tanyátok címét,leírtam a véleményem rólatok és kibújta szög a zsákból. Igen nem tagadom van egy stílusom,sajnos szeretem ha valaki a megbeszélt idõpont után késik kb., 40 percet,aztán ott toporog a ló mellett hogy mikor tartok neki edzést.Ha jól emlékszem ezzel a malõrrel nyertél egy nagyon jó hátas lovat amit majdnem sikerült elrontanotok.Igen,tartom magam ahhoz is,hogy az ennyire tapasztalatlan ember bérlovardába járjon tapasztalni és utána vegyen lovat magának. Nyugodtan nevezz tolvajnak,ez nyilvános sértegetés semmi más.De milyen érdekes,ugyanezt gondolom rólatok,de semmiképp nem akarok "szartpaszírozni"és sértegetni ahogy te teszed...hát még annyit hogy tanulópénzt ti egyáltalán nem fizettetek,ha úgy lett volna,most nem irkálnék ide.... Sajnos nem rágalom a nagy része,te is nagyon jól tudod,egyébként nem lennél ilyen ideges, ha nem lenne igaz.Itt aki sérteget és rágalmaz az te vagy.Amit csináltatok akkor egy nagy rakás szar volt,egymás után basztátok el a bértartók lovait ,akinek egy kurva forinttal nem járultatok hozzá a gyógykezeléshez,pedig mind a két esetben a tanya karbantartási hiányossága okozta a problémát !! Teljesen mindegy hogy miket hazudsz magadról és másoknak,nem csak nekem volt szemem.Engem pedig nyugodtan nevezhetsz ilyen olyan embernek,amit intelligenciád enged,nem fogok lesüllyedni a szintedre.

#303 SNAKE

SNAKE

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 206 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 15:42

Már megtetted.

#304 parkjoe

parkjoe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 213 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 15:53

Idegesítõ hogy valaki hiányossága miatt szenved maradandó sérülést a ló amit 9 éven keresztül egészségesen tartottam...és még Ti estek nekem???!!! Bocs ha esetleg elég nehéz ezt megemészteni..Ha azt írtam volna hogy a ba-ta tanya egy nem igazán lóbarát hely,mennyivel lett volna jobb???Ezek rossz élmények ott szereztem,de mindenki oda viszi a lovát ahova akarja,de lehet óva inteni bárkit egyes helyektõl.Ezért írtam ide.Mi a gond?! Igen talán nekem sem kellett volna lesüllyednem ennek a dögnek a szintjére ezt aláírom.:)

Edited by parkjoe, 2013 február 7. - 15:57.

#305 SNAKE

SNAKE

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 206 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 15:55

Leírtad, elolvastuk. Az a gáz, hogy tovább ragozod. Te is,.

#306 parkjoe

parkjoe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 213 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 15:57

Igen...befejeztem. :ang:

#307 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 16:01

Nincs gond. Nyugodtan leírhatod a véleményed, ez egy nyilvános fórum. De engedtessék meg, hogy a másik fél is hozzá szólhasson, miszerint nem igaz, amit írsz. Egy dologban volt igazad, a lemezboxban. Ezt el is ismertem. Azóta javítva lett a probléma, valószínû nem így alakult volna a végeredmény, ha a kedves lány nem szó nélkül viszi el a lovat akkor, amikor mi több napig nem voltunk Pesten. Ezt picit jobban is lehetett volna kommunikálni. A te lovad kérdésében még mindig vannak homályos foltok, nem fedi egymást a többi sztori, mint amit te állítasz és amit azok, akik látták, hogy miként bántál a lovaddal. A körkarám talaja akkor sem és most sem indokolja, hogy ló lába törjék benne. Esetleg akkor ha azt te szûk körben, idegbõl csõvágtában hajszolod. Ennyi. Nem írom le a nevedet, mert minek. Aki ismer, az tudja, hogy milyen jellem vagy. Nekem ez elég. Én névvel, képpel írok, ilyen az én jellemem.

#308 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 16:07

izé, szerinted neki bizonyíték kell, de te is simán állítasz dolgokat, amikrõl senki se tudja, mi igaz belõlük. rágalmazás, most már a nevét is leírtad a tanyának, bár eddig is tudta mindenki, mirõl van szó. simán perelhetõ vagy és hacsak nincsenek bizonyítékaid is ezekre a szavadon kívül, akkor el is veszted.

#309 parkjoe

parkjoe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 213 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 16:19

Ez elég érdekes,ugyanis nem szokásom hajszolni a sem másét,sem a saját lovamat.Sajnos amirõl nem tehetek elég menõs ló,de neked ezt nem hiszem hogy be kell mutatni.Te láthattad a saját két szemeddel nem egyszer ,fõleg terepen.A többiek azok kik?! A kutyáid,a birkák,többi ló?Ketten voltunk egy másik bértartóval délelõtt,ugyanis épp terepre készültünk menni és meglépett valahogy és a körkarámba szaladt.Hagytam menni.Szerintem te akarod úgy beállítani hogy jól gyere ki belõle.Nem szokásom hazudozni,inkább kiállok az igazam mellett.És lehet perelni.

Edited by parkjoe, 2013 február 7. - 16:20.

#310 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 16:28

Én Ausztriában dolgoztam (régen), ahol szintén voltak bértartott lovak a tulaj sajátjai mellett.
Elég szigorú rend volt, a bértartók csak akkor jöhettek, amikor a lovasiskolában egyébként is oktatási órák voltak, azaz reggel 9-tõl 12-ig, és 14-tõl 17-ig. Az oktatásos órákra csak egyeztetés után mehettek be, egyébként vagy mentek terepre, vagy másik pályán lovagoltak. Terepes csapathoz is csak egyeztetés után csatlakozhattak. Az iskolai nyergesbe nem pakolhattak, volt egy külön helység nekik. MINDENHOL tipp-topp rendet kellett hagyniuk maguk után, de nem is emlékszem olyanra, hogy ez valaha kérdés lett volna. A lovak egyébként éjszakánként legelõn voltak, így a takarmányozásba beleszólásuk nem volt. Ha kellett valami extra (vagy gyógyszer), azt hozták, és külön kérésre adtuk a lónak.
Ja, vasárnap zárva volt a hely, uh a bértartók sem jöhettek! Lópihenõ volt :D
Szóval ott volt egy korrekt szolgáltatás, kõbe vésett szabályokkal, szokásokkal, és aki odahozta a lovát, az alkalmazkodott hozzá.

Remélem erre megyünk mi is, és igazad van Boka ha így nem tetszik akkor haza kell vinni a lovat!
Bevallom az utóbbi idõben jó pár bértartott lovat el kellett küldem a gazdájával együtt, képtelenek voltak bárminemû szabályt betartani.
Persze, támogatom azt is ha a lovarda hibázik ( nem úgy történnek a dolgok!) tovább kell állni.
Azt hiszem ez a megalkuvósdi, ez morzsolja fel az idegeket.

#311 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 16:46

azért szerintem meredek pont egy olyan napot kikiáltani lópihenõnek, amikor az emberek nagy része ráér - és soksok dolgozó ember csak hétvégén ér rá, ebbõl az egyik napot el is veszik. én se mennék ide szívesen bértartónak. a rend rendben van, patamosót lepucolni magad után, nyergest kiseperni, ilyenek. de az idõmet ne osszák be ilyen szinten. az egyik helyen 8 után nem volt szabad lovazni, hogy bezárnák a helyet. rosszul lettem kint, úgy fájt a hasam, hogy csak lépésben tudtunk hazaérni, már sötétben. a lótartó kiabálva jött ki az istálló elé, amikor észrevett, hogy mit képzelünk, nekünk be kell tartanunk a szabályokat. amikor elmondtam, mi történt, akkor is csak nyomta, hogy úgy kellett volna kimenni (idõben indultunk ki). inkább elvittem a lovakat.

#312 LiLo

LiLo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 132 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 16:47

Bocs, h beleszólok a vitába, de én csak olyan helyre viszem a lovamat bértartásba, ahol biztonságosak a körülmények. Ha üvegbõl készültek a box falai, de én odaadom a lovamat bértartásba, az az én hozzáértésemet is minõsíti. A talaj ugyancsak érdekes kérdés: megnézem a talajt, ismerem a lovam, a kettõbõl pedig kijön, hogy milyen munkára alkalmas adott idõben az adott helyszín. Sáros terepen se hagyom a lovamat csuma vágtában közlekedni, csak azért mert menõs ló... Vagy engedem el ilyen sáros latyakban a kinti pályánkon.. Lótulajdonos vagyok, bértartásban tartom a lovam, de ha megnézek egy lovardát, ahol adottak a körülmények, és úgy döntök oda adom a lovam, azzal "aláírtam" hogy számomra a körülmények, a szolgáltatás és az ellenérték megfelel. Na mindegy, sorry, ez kibukott belõlem :)

#313 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 16:47

Hát, én ezért remélem, hogy nem csak ez a két út van, miszerint A:katonás szigorú rend, és B:otthon tartás ;) A legtöbb lovasnak a lovaglás szabadidõs sport, akiknek a saját lovához való elõre bejelentkezés, és vasárnap kilõve nem hiszem, hogy elfogadható lenne.

#314 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 16:48

lilo, így van. ez nekem is eszembe jutott még korábban. úgy döntött, hogy oda megy. akkor egye meg, amit fõzött. utána ez a fröcsögés felesleges.

#315 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 16:53

azért szerintem meredek pont egy olyan napot kikiáltani lópihenőnek, amikor az emberek nagy része ráér - és soksok dolgozó ember csak hétvégén ér rá, ebből az egyik napot el is veszik. én se mennék ide szívesen bértartónak. a rend rendben van, patamosót lepucolni magad után, nyergest kiseperni, ilyenek. de az időmet ne osszák be ilyen szinten.
az egyik helyen 8 után nem volt szabad lovazni, hogy bezárnák a helyet. rosszul lettem kint, úgy fájt a hasam, hogy csak lépésben tudtunk hazaérni, már sötétben. a lótartó kiabálva jött ki az istálló elé, amikor észrevett, hogy mit képzelünk, nekünk be kell tartanunk a szabályokat. amikor elmondtam, mi történt, akkor is csak nyomta, hogy úgy kellett volna kimenni (időben indultunk ki). inkább elvittem a lovakat.

"Szép" (azaz rossz :D ) emlékű ervin? (csupa kisbetűvel)
A másik része, meg nekem is ez jutott eszembe pont...

Edited by BoKa, 2013 február 7. - 16:54.

#316 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 16:55

Sajnos a szigorú vagy kevésbé szigorú lovardai rend elengedhetetlen ott, ahol sok ember van. Uni, pont említetted a nyitva tartást. Én nem is gondoltam volna például, hogy ez ilyen sarkalatos is lehet. A tulaj próbál a lovásznak (persze a legideálisabb, ha a tulaj kint él a lovaknál, de sokszor ez nem megvalósítható) is kedvezni az emberi idõben való zárással, és próbál a bértartóknak is egy betartható, megfelelõ idõpontot szabni. A lovász is ember, nem biztos, hogy nagyon boldog tõle, ha a bértartók kitartóan járnak ki a lovakhoz 8-9-10 órakor is. Persze a te eseted nyilván nem ide tartozik, egyszeri alkalom volt, vicces kommunikációval a tulaj részérõl.

#317 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 17:00

nem hiszem, h túl sok lovas járna ki késõ este csak merõ passzióból, ha akkor megy, annak oka van. mégpedig az, hogy máskor nem ér rá. boka: pontosan õ :) bár a kisbetûs mizériát még mindig nem fogom fel ésszel :gm:

#318 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 17:17

boka: pontosan õ :)

Még pont idõben mentél el, csak rosszabb lett. Velem azt közölte, hasonló hangnemben, hogy "vagy most azonnal felülsz a lóra, és kiviszed terepre, vagy most ebben a pillanatban elhagyod a lovarda területét!" A mai napig a fülemben van a hangja, ahogy ezt mondta.

bár a kisbetûs mizériát még mindig nem fogom fel ésszel :gm:

Na látod, ha nem használtad volna el brahiból a kisbetûvel írást, akkor most értenéd, mert ezzel pont a lenézésem és tiszteletem teljes hiányát akartam kifejezni. Na õ az, akit messze lebeszélnék arról, hogy szolgáltasson bármit.

#319 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 17:28

értelek én, csak számomra nem ez fejezi ki a tisztelet megadását vagysemnem. pláne, amióta látom, a japán mennyire udvariasan tudja lenézni a másikat :D

#320 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 21:04

már akartam kérdezni, kirõl van szó, mert a környéken - ha jól hiszem - ugyanazon a telepen is - ugyanaz a monogramja két fickónak, de a beidézett mondat tökéletesen jellemezte :D :ang: összeteszem a két kezemet, hogy jó helyen vannak a lovaim...