Mitől Lehetne Még Jobb A Lovas Helyzet?
Közzétéve 2012 március 26. - 9:35
Közzétéve 2012 március 26. - 10:02
Közzétéve 2012 március 26. - 11:16
"le van adva" (hogy eme germanizmussal éljek ) az anyag....
Szerintem sajnos nincs!
Elérkeztünk a probléma gyökeréhez!
Ha tanítványokat vagy csodálókat vagy érdeklõdõket szeretnénk látni magunk körül, akkor tanítani ill. bemutatni kell, kevés beszélni róla.
Minden héten megdöbbent a sok gyerek akik a kialakult gazd-i helyzetben is jönnek és nyomják a foglalkozásokat tisztelettel és alázattal.
Nem kis felelõsség, hogy ez így maradjon és nem is egyik pillanatról a másikra alakult ez ki.
Közzétéve 2012 március 26. - 11:27
Avagy csak az élmény?
És mennyire homogén a lovasvilág, honi lovaséletünk?
Kérdések vannak, rengeteg, talán több is, mint amennyire kapacitás van.
Ha tanítványokat vagy csodálókat vagy érdeklõdõket szeretnénk látni magunk körül, akkor tanítani ill. bemutatni kell, kevés beszélni róla.
A tanítványok szélvészként elillannak, amint a "tanulásról" kiderül, az csak tanulási szándék részükrõl, és a tényleges tanulás rengeteg munka, lemondás, alkalmazkodás, áldozat és nem mellesleg pénzkérdés is :(
(Ezt a szándékot utólag magyaráznom kell, mert rossz, nem megfelelõ fogalmat választottam...óhaj, vágy, álomkép, illúzió..ezek lettek volna a lyók )
Edited by Alatriste commandante, 2012 március 26. - 11:34.
Közzétéve 2012 március 26. - 12:57
- no ez a legegyszerûbb, Póni Klub letölthetõ, az angolok 120 év alatt ezt (ilyesmit) hoztak össze
"És mennyire homogén a lovasvilág, honi lovaséletünk?"
a gyeremekek a jövõnk záloga!
"A tanítványok szélvészként elillannak, amint a "tanulásról" kiderül, az csak tanulási szándék részükrõl, és a tényleges tanulás rengeteg munka, lemondás, alkalmazkodás, áldozat és nem mellesleg pénzkérdés is "
Azt tapasztalom, ha sikerül a körülményeket kialakítani ( oktatásra alkalmas díjlovagló négyszög, megfelelõ iskola ló, felkészült és oktatni tudó oktató stb.) a fenti nem lehet probléma.
Természetesen lehetnek szélsõségek a gyerekek ill. felnõttek között, de azt le kell passzolni ( nincs komoly szándék!)
Közzétéve 2012 március 26. - 13:10
Ha formaságnak is tûnik egy ilyen kis "csavar" változtatás a topik címével kapcsolatban, ilyen apró kis csavarások, részletek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tényleg "még jobb" lehessen a lovashelyzet. Persze ez örökös magyar mentalitás, mindig panaszkodni, pesszimistán nézni, "számonkérni", de ez nem visz elõrébb, tehát:
tisztelettel gratulálok a felvetéshez, és a magam részérõl igyekszem itt kizárólag ilyen módon, (ezt szemelõtt tartva) megfogalmazni majd mondandómat.
Aktuális feszegetni a témát, mert ha valamikor, akkor most nagy feladat és kihívás elõtt áll a lovastársadalom, nemhogy a fejlõdés beindítása, de az eszmék és lovasszellem-leépülés megálítása is fontos feladat, a rendezvények ellaposulása, és a mûködtetõ tõke apadása miatt.
Az új nemzeti lovasprogramhoz, stratégiához azért nem igazán szóltam, mert értékelve a szándékot, távol áll tõlem a kritikai él kiemelése, annál is inkább sem, mert tudom, akik azt a programot írták, azon elemekbõl építkeztek, amik az õ közelükben voltak adottak.
Mindenki mást szeretne, talán csak abban van egyetértés, hogy van fejlõdni való.
A lovasprogramban megfogalmazott igények elsõsorban a sportban turisztikában érdekeltek szûkebb körének igényit tükrözheti, félõ azt sem egészében, de legfõbb hibája számomra mégsem ez, hanem a rossz helyzetértékelés, rosszul megfogalmazott célok, elsõsorban a lóállomány létszámát illetõen. Jelenleg ez a 6 ló/ezer fõ többszöröse a valóban szükségesnek, s csak másodsorban tört része a kívánatosnak, de ezekrõl, pozitívabban majd máskor.
A másik topikban már kifejtettem elég bõven azt a véleményem, hogy vakvágány az, ha a oktatás legmagasabb színvonalára akarunk feltétlenül törekedni, ehelyett minden egyes lovast gyakorlatilag az õ igényszintje szerint, vagy annál csak egy árnyalattal jobban akarnánk lovagolni tanítani...
És akkor, hogy ezeket leírtam, kapcsolódok szorosabban a fenti gondolatokhoz.
A Póni Klub nagyon jó, az ilyen jellegû kezdeményezések mondhatni záloga lehet a jövõépítésnek. Optimizmusra adhat okot minden mozzanat vele kapcsolatba, tehát osztom lelkesedésed.
"Minden héten megdöbbent a sok gyerek akik a kialakult gazd-i helyzetben is jönnek és nyomják a foglalkozásokat tisztelettel és alázattal." A gyerekek sok tekintetben védett, különleges helyzetben vannak, többet költünk rájuk figyelmet, lelkesedést, és anyagi áldozatot, mint késõbb magunkra tehetjük. A rájuk fordított munka minden perce megéri, itt igazán érdemes és szükséges minél több alázatot, tudást, és empátiát beléjük nvelni a lovak és a nagy elõdök tiszteletével.
Sajnos, csak póniklubra nem lehet építeni, hogy a lovazásunk "felvirágozzon". A gyerek felnõ, közben a tanulás, a hajtás, a család, és a saját gazdasági helyzete is megpróbálja elszakítani a lovaktól, és csupán kivételes szerencsés esetekben kísérheti végig életét, de nem is feltétlenül kell, nem ez a cél. (Sokszor "felnõttkorban" kényszerpályának bizonyul a lovas foglalkozás! De errõl esetleg szintén majd máskor.)
Itt egyet kell értenem AC-vel, "A tanítványok szélvészként elillannak, amint a "tanulásról" kiderül, az csak tanulási szándék részükrõl, és a tényleges tanulás rengeteg munka, lemondás, alkalmazkodás, áldozat és nem mellesleg pénzkérdés is " Gyerekkorba könnyû, könnyebb ezt elérni, elõidézni, felnõttként sokkal, sokkal nehezebb kiváltani a tanulási vágyat.
Itt a lényeg, ez a legfontosabb.
A jövõ záloga, hogy minden egyes hobbilovas, saját lóval, vagy vendégként is "bûntetlenül" örülhessen a lovazásának és önmaga akarjon minél jobban és jobban megtanulni lovagolni, de ha mégsem, akkor se nézzünk rá ferde szemmel.
Önmaga akarjon minél jobban megtanulni és ne mi, haladók, gyakorlók és nagy lovasok akarjuk, hogy õk minél jobban megtanuljanak.
Ne kelljen általános érvényû megvetésnek kitettségben leledzeni annak, aki átmenetileg, vagy végleg megrekedt egy bizonyos szinten - hisz ebben mindenki ugyanígy van, legfeljebb sokkal magasabb az a szint, - és, ha úgy látjuk, hozzá tudnánk tenni ehhez érdek vagy megvetés nélkül, hát segítsük, de ha csak kritizálni tudnánk, azt mellõzük, az nem visz elõre. Ne egymásról, csupán magunkról "negatívkodjunk", keressük a jót a másik lovazásába, ha nem találunk, akkor legyünk csendbe, ne kritizáljunk, ha találunk, azt mondjuk, esetleg, ha arra is méltó, próbáljuk elsajátítani. Fura hozzáálás, mi?
Mondok rá példát. Itt a fórumon figyeltem, mikor az átverõs topikban idiótáztak következetessen egy valóban érdekes csajt egy arab lóval kapcsolatban, de persze minden, amit csinált és mondott õrültség volt. Ma is az, de a képek a lóról igazán megnyerõek, a fejlõdése látványos, szívessen elcserélnék sajátjukat talán rá.
Egy másik, Izland írta a másik topikban: " Én ezzel a képpel (különös tekintettel a kantárra!) sommáznám a "miért ilyen rossz a magyar lovas helyzet" c. kérdéskört
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg " A képen tényleg félelmetes "amatõrizmus" sugárzik , de a kritika helyett lehetne azt is kiolvasni belõle, hogy egy gyerek a világot jelentõ lovat minden tudás és segítség nélkül kell, hogy megpróbálja együttmûködésre késztetni, ami nem látszik, talán büszkeség és öröm csillog a szemében, és nem letámadni kell a hiányosságokkal, hanem segítséghez juttani, és talán épp a jövõ ha nem is Dallos Gyulája, de Joe Turija válhat belõle. Rengeteg olyan példát hozhatnék, ahol a pozitív hozzáálás, a megfelelõ hangnem és stílus önmagában is javíthatná a problémát, de ehhez túl kéne lépni a kritikus, fölényes, "magas lovas" mentalitáson...
Szerintem.
" Az én családomban aki egy szóval mondja el, amit tízzel is lehetne, az lazsál."
Közzétéve 2012 március 26. - 13:46
Bocsi, hogy itt is megjelenek.Egy másik, Izland írta a másik topikban: " Én ezzel a képpel (különös tekintettel a kantárra!) sommáznám a "miért ilyen rossz a magyar lovas helyzet" c. kérdéskört
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg " A képen tényleg félelmetes "amatõrizmus" sugárzik , de a kritika helyett lehetne azt is kiolvasni belõle, hogy egy gyerek a világot jelentõ lovat minden tudás és segítség nélkül kell, hogy megpróbálja együttmûködésre késztetni, ami nem látszik, talán büszkeség és öröm csillog a szemében, és nem letámadni kell a hiányosságokkal, hanem segítséghez juttani, és talán épp a jövõ ha nem is Dallos Gyulája, de Joe Turija válhat belõle. Rengeteg olyan példát hozhatnék, ahol a pozitív hozzáálás, a megfelelõ hangnem és stílus önmagában is javíthatná a problémát, de ehhez túl kéne lépni a kritikus, fölényes, "magas lovas" mentalitáson...
Szerintem.
Kiegészítés a képhez: a gyereknek ez nem a saját lova, hanem a büszke anyuka fényképezte valahol, ahol a gyereknek lovas élményt adtak. A gyerekkel, meg a szemeivel nincs is semmi gond, a gond ott van, hogy valaki képes volt ilyen állapotban egy lovat a vendég alá tenni. Pénzért.
És aki vendéget lovagoltat, az nem engedheti meg magának az amatõrizmust. Semmilyen szinten.
És ez nem fölényesség, hanem a kezdetek kezdete. Szerintem.
Közzétéve 2012 március 26. - 14:01
Bocsi, hogy itt is megjelenek.
Kiegészítés a képhez: a gyereknek ez nem a saját lova, hanem a büszke anyuka fényképezte valahol, ahol a gyereknek lovas élményt adtak. A gyerekkel, meg a szemeivel nincs is semmi gond, a gond ott van, hogy valaki képes volt ilyen állapotban egy lovat a vendég alá tenni. Pénzért.
És aki vendéget lovagoltat, az nem engedheti meg magának az amatõrizmust. Semmilyen szinten.
És ez nem fölényesség, hanem a kezdetek kezdete. Szerintem.
Elhiszem és nagyon is örülök, hogy itt is megjelentél! :yeah: :kocc:
Nem tudtam a kép körülményeirõl SEMMIT (én csak a képre és a kommentjére reagáltam), igen ez így szörnyû, és cseppet sem fölényeskedésnek tekintem hiszem ennek elítélését. Ha úgy jönne le, hogy én a minõségi oktatás, az igényesség ellen "prédikálok", akkor elhalgatok és szégyellem magam.
" Az én családomban aki egy szóval mondja el, amit tízzel is lehetne, az lazsál."
Közzétéve 2012 március 26. - 14:19
Nem, ne érts félre.Elhiszem és nagyon is örülök, hogy itt is megjelentél! :yeah: :kocc:
Nem tudtam a kép körülményeirõl SEMMIT (én csak a képre és a kommentjére reagáltam), igen ez így szörnyû, és cseppet sem fölényeskedésnek tekintem hiszem ennek elítélését. Ha úgy jönne le, hogy én a minõségi oktatás, az igényesség ellen "prédikálok", akkor elhalgatok és szégyellem magam.
Én nem ítélem el, ha JóskaPista vesz egy lovat a vásárban, és saját örömére lovacskázik vele, még ha nem igazán ért hozzá vagy csúnyán ül. Nincs ezzel semmi gond. A gond akkor van, ha valaki igénytelenséget, hülyeséget, helytelen dolgokat oktat - fõleg, ha mindezt pénzért teszi, fõleg, ha ezzel becsap lelkes fiatalokat.
De hogy az új topic címére is reagáljak: én is gratulálok, valóban jó lenne a kissé pozitívabb megközelítés a témában.
Remélem, hogy a sok ötletelésnek, bezzegelésnek azért valami értelme is lesz: talán valaki, valakik tudnak ötleteket meríteni a leírtakból. Ha már csak pár embernek a tanulását, fejlõdését teszi mássá, vagy felnyílik egy-két szem, már volt eredménye a sok oldalnyi "vitának". ;)
Közzétéve 2012 március 26. - 15:24
Közzétéve 2012 március 26. - 17:34
Közzétéve 2012 március 26. - 17:39
Edited by RIDERMAN, 2012 március 26. - 17:41.
Közzétéve 2012 március 26. - 17:52
Közzétéve 2012 március 26. - 17:54
Közzétéve 2012 március 26. - 19:51
Közzétéve 2012 március 27. - 5:46
kicsit több mint 10,tán már 15 éve is van,hogy Kõszegi Gábor csinált egy sorozatot,melyben a lóról,lovaglásról,lovashagyományokról,sportról szóló szösszenetek mellett konkrét lovaglóleckéket,futószáras órákat,osztály,-és tereplovaglást is bemutattak. Gyerekkoromban-s ennek már jó 25-30 éve,létezett a vastagborítós,nagyalakú Kölyök Magazin,kisiskolásoknak szólt,abban is mindig volt egy egész oldalas,képes írás,a kezdetektõl mutatta be a lovaglástanítás-tanulás folyamatát.elõbbinek a Favorit Lovarda,utóbbi a Tattersaal adott otthontSzerintem csinálni kéne tévémûsort, mondjuk heti egy órában, remek ötleteim is vannak rá. Ha esetleg valakinek van ismeretsége a emtévénél szóljon. De nemám a kamionos, mint a Kopaszkutyában!
Közzétéve 2012 március 27. - 11:15
kicsit több mint 10,tán már 15 éve is van,hogy Kõszegi Gábor csinált egy sorozatot,melyben a lóról,lovaglásról,lovashagyományokról,sportról szóló szösszenetek mellett konkrét lovaglóleckéket,futószáras órákat,osztály,-és tereplovaglást is bemutattak. Gyerekkoromban-s ennek már jó 25-30 éve,létezett a vastagborítós,nagyalakú Kölyök Magazin,kisiskolásoknak szólt,abban is mindig volt egy egész oldalas,képes írás,a kezdetektõl mutatta be a lovaglástanítás-tanulás folyamatát.elõbbinek a Favorit Lovarda,utóbbi a Tattersaal adott otthont
Hol adták azt a sorozatot, a szegedi kábeltévén? Én nem láttam, pedig akkor már megnéztem minden lovas jellegût.
De mindenesetre, most olyat kéne csinálni, ami a mai gyerekeket, felnõtteket leülteti a doboz elé és amellett, hogy értéket, ismeretet ad, szórakoztat is.
(amennyire látom, hiába görcsöl a közszolgálati tévé, ez többnyire nem sikerül. Kereskedelmin meg nem lenne értelme, mert még a ló seggébe is sampont vagy fogkrémes tubust kéne rakni, rá meg valami gagyi celebet.)
Viszont, ha valahol meg lehetne szerezni a fenti sorozatot, felettébb érdekelne.
Közzétéve 2012 március 27. - 13:08
Közzétéve 2012 március 27. - 13:15
Közzétéve 2012 március 27. - 13:17
Ezzel kapcsolatban kérdezném, szerintetek a lovaglás látványsport? (Abban az értelemben, hogy képes nagy tömegek megmozgatására, lelátók megtöltésére, gondolom, a sportörvényben is így értették.)Versenyek, teljesen lehangol amikor egy díjugrató versenyen ~10 nézõ álldogál.
Mert itt többen sérelmezték, hogy miért focit, kézilabdát vettek bele a támogatásba, miért nem mondjuk a lovaglást.
Közzétéve 2012 március 27. - 13:23
Közzétéve 2012 március 27. - 13:23
Senkinek sem az az érdeke, hogy az amatõr tábor szélesedjen, hanem hogy az amatõrõket áttereljék a fizetõs versenyzés sorompói közé.
Ha ezt többen így gondolják akkor létre kell hozni az Amatõr Lovas Sport Szövetséget, de szerintem egyszerûbb lenne egyezkedni.
Ezzel kapcsolatban kérdezném, szerintetek a lovaglás látványsport? (Abban az értelemben, hogy képes nagy tömegek megmozgatására, lelátók megtöltésére, gondolom, a sportörvényben is így értették.)
Mert itt többen sérelmezték, hogy miért focit, kézilabdát vettek bele a támogatásba, miért nem mondjuk a lovaglást.
Látvány csak annak aki maga is mûveli és érti ill. ennek hozzátartozói.
Közzétéve 2012 március 27. - 13:39
képes nagy tömegek megmozgatására, lelátók megtöltésére,
Ezt tudnád számszerûsíteni? Mi számít döbbenetes tömegnek, és mihez képest? A hazai lovasversenyek gyér látogatottságához képest, vagy mondjuk a Bundesligához képest nagy a tömeg?Döbbenetes tömegérdeklõdést tapasztalni! OTT! Kint! Egy Badminton tereppályáján masszív tömegek zarándokolnak ide-oda, ugrások közt. Ahol ugyibár kényelmes üldögélés, henye szórakozgatás nem áll fönn.
Csaknokok tömve és tömegek ám!
Közzétéve 2012 március 27. - 13:56
Edited by Alatriste commandante, 2012 március 27. - 13:58.
Közzétéve 2012 március 27. - 14:01
Közzétéve 2012 március 27. - 14:16
- A helyzet nem olyan rossz ebbõl a szempontból - legalábbis itt Gyõr Moson Sopron megyében.*Ha ezt többen így gondolják akkor létre kell hozni az Amatõr Lovas Sport Szövetséget, de szerintem egyszerûbb lenne egyezkedni.
Ugye a 'Lovas Szabadidõs Tevékenység' lehetõséget ad ötezer forintért legális rendezvényt csinálni.
Kell egy hivatalos bíró és egy pályaépítõ. Meg persze mentõ. A versenyszámok nem 'üthetik'a hivatalos versenyekét, egyébként szabad a pálya.
Jó szervezéssel (meg sok munkával ) lehet nagy érdeklõdést elérni. Jó példa (volt, az idén elmarad, talán jövõre..) a http://www.lovasnap.hu/, sok amatõrlovas, sok-sok nézõ.
* A megyei versenynaptár elkészítésénél idõpont-egyeztetés, a lehetõségekhez képest segítség, elhivatott bíró ( Sümegi Péter , részben ezért is kapta Õ idén a Magasházy-vándordíjat: a "hobbi" és a "verseny" közti szakadékon hidat verni.)
Közzétéve 2012 március 27. - 14:16
ori! - nem tudnám szászerüsíteni! ENGEM megdöbbentett. Hazai NBIes focimeccsek jelenlegi látogatottsága tudtommal nem épp magas azt mindenképp verik.
És ennek az összehasonlításnak szerinted van értelme? Német lovasrendezvényt magyar futballmeccsel összevetni? Amúgy az NB1. a maga siralmas színvonalával és putri létesítményeivel átlagosan 35 000 nézõt mozdít meg minden hétvégén. Bármilyen apró siker esetén meg ez van.
Nyugati sportesemények tekintetében a netes adatokra és a TV-s közvetítésekre hagyatkozva nekem úgy tûnik, a lovassport és a foci között van 1 nagyságrend különbség, ami a látogatottságot, a top lovak/játékosok árát illeti.
Nem lehúzni akarok senkit és semmit, csak szemet szúrt ez a visszatérõ kesergés, holott nyilvánvaló, hogy a lovassportok népszerûségben (= pénzmozgásban, társadalmi hatásban) sehol Európában nem érnek a népszerûbb labdajátékok nyomába.
Ha az állam úgy tesz be pénzt, hogy abból esetleg viszont is látna valamit, számomra teljesen érthetõ, hogy miért választja az utóbbiakat.
A Bundesligát fordulónként átlagosan 400 000 ember látogatja.Én csak az eurosport közvetítéseit nézem, de ott több ezer ember.
Edited by ori, 2012 március 27. - 14:19.
Közzétéve 2012 március 27. - 14:39
Ugye a 'Lovas Szabadidõs Tevékenység' lehetõséget ad ötezer forintért legális rendezvényt csinálni.
Kell egy hivatalos bíró és egy pályaépítõ. Meg persze mentõ. A versenyszámok nem 'üthetik'a hivatalos versenyekét, egyébként szabad a pálya.
Ezt nem vágom, próbáld részletesebben kinek kell az 5 eFt-t fizetni? és honnan a hivatalos bíró és pályaépítõ?
"Nem lehúzni akarok senkit és semmit, csak szemet szúrt ez a visszatérõ kesergés, holott nyilvánvaló, hogy a lovassportok népszerûségben (= pénzmozgásban, társadalmi hatásban) sehol Európában nem érnek a népszerûbb labdajátékok nyomába. "
Sajnálom, de ezt nem vitatom!
Közzétéve 2012 március 27. - 14:50
Nem is tõled olvastam, igazából ez a fórumon belül egy búvópatakként újra és újra a felszínre törõ sirám. Egy másik topikban már le is lettem majmozva ennek kapcsán.Sajnálom, de ezt nem vitatom!
Közzétéve 2012 március 27. - 15:15
Közzétéve 2012 március 27. - 16:27
Közzétéve 2012 március 27. - 18:39
Elõször tisztázzuk a fogalmakat? Mit értesz amatõr verseny alatt? Csak mert ha a díjugratókat nézzük, az indulók legnagyobb része ma is passzióból ûzi a versenyzést 1métertõl egészen 1,40-ig akár, ergo nem lehet kategóriára lebontani õket.Lényegesebben több amatõr versenyt kellene szervezni, sõt a profikat áttenném pénteki napra (profi ráér hétköznap, hétvégén meg hagy pihenjen) a hétvégén reggeltõl estig amatõr verseny a legkülönbözõbb számokban.
Közzétéve 2012 március 27. - 20:33
Azt NEM, de miért is kellene?
Azért - úgy gondolom! - mert a versenyzés a lótartásra, mint alapra rakódó költség. Namármust napjainkra a lótartás és a köré csoportosuló kiadások annyira megdrágultak, hogy eccerûjen nem marad számottevõ összeg a kézben a versenyzés finanszírozására.
Nem megúszható: utazás (lószállítás), nevezési díj (stratdíj, részvételi jegy, nevezzük akárminek, a rendezés költségeinek fedezetét)
De az, hogy e mellé még éves sápot (adót, taxát) köll pengetni, pusztán a ló és lovas versenyzési jogáért, az már megfexi a gyomrot. Mert ha nem indulok sehol, ezt a pénzt akkor is lenyelik kiköhögtetik velem.
És ez nem komilfó.
ori!
az NB1. a maga siralmas színvonalával és putri létesítményeivel átlagosan 35 000 nézõt mozdít meg minden hétvégén...
meccsenként? :eek: vagy összesen fordulónként? ;)
ámátõr, aki nem igazolt versenyzõ, hanem hobbyképp versenyezget is?...talán így érti Lámpás?
Közzétéve 2012 március 28. - 0:35
Közzétéve 2012 március 28. - 6:10
Közzétéve 2012 március 28. - 7:31
az átlagpolgár,aki akkor is csak nehezen engedhetné meg magának,hogy a gatyaszárát rángató csemetét lovagolni irassa,nem hiszem hogy túlmotivált lenne abban,hogy az elitréteg játékát nézze.elég erõsen kell a gatyaszárt rángatni és a fülébe visítani hogy 'deeaaaapppaaa!' hogy elmenjen,s ott azzal szembesül,mint bármi más rendezvényen,ha van sörvirsli,aranyárban,fehérember nem mehet be az istállóba,ez rendben is,de egy kedves lovászlányka kézen foghatná a csemetét s bevezethetné egy pillantás erejéig,hogy aztán csendesebb üzemmódban követelje fel magát a körben apatikusan sétálgató pónilovak egyikére.ráadásul azt,ami a pályán folyik,nem fordítják le a laikusok nyelvére,így legfeljebb csak azt suttoghatja a kíváncsi apróság fülébe-'ja,az az amikor olyan szépen rakja a ló a lábait. Panem et circenses,kérdés,kell-e a föld felett lebegõ lovassportoknak a cirkusz...
Azt hiszem kifejtetted, ez a mai valóság.
Többek közt ezért sem akarnak menni a népek a versenyre, mert gyakorlatilag nem nekik, értük, róluk szól.
Az "elitréteg játéka" melyre büszke, féltékeny, és állítja, amúgyis õ tatja fenn, képviseli a lovaglás kultúráját.
Csak erre, nem veszik észre más egyre kevésbé kiváncsi.
Pedig él a szeretet a ló iránt, lenne igény, kedv, csak tudni kellene kicsit leerszkedni az igényekhez, az átlag magyar valóság igényeihez és lehetõségéhez.
Ha és ameddig eltartja magát az "úri sport" - versenyzõk befizetett díjai, minimális hozzáadott értékkel nagyjából fedezik az alacsonyabb szintû rendezés költségeit, - nem ordít annyira, hogy valami nagyon nincs jól, ez nem fejlõdés, haladás, csak körforgalom. A baj akkor van, mikor a pár lelkes mozgató (és szpozoráló) megszédûl és kicsit kiszáll pihenni, és leáll a forgás is.
Akárhogy úgy tûnik, szapulni akarom a verseny rendezõt, a létesítmények tulajait, vagy a lovassportért felelõs vezetõket, hogy nem tesznek "TÖBBET" szeretett sportjukért, még így is õk teszik a legtöbbet, és nagyon hálátlan szerepkörben.
Sajnos mindig, mindenhol csak a rosszat látjuk, vagy keressük, ahelyett hogy az értékeket keresnénk és látnánk meg egymás munkájába.
Nincs és nem is lehet tökéletes lovasrendezvényt csinálni, nincs az a siker, színvonal, amit ne lehetne fokozni, de ez nem számonkérhetõ opció, aki úgy látja itt és itt hozzá kellene, lehetne tenni egy tervezett rendezvényhez, vagy egy szakág, szövetség mûködéséhez, az álljon oda a szervezõk, vezetõk elé idõben és ajánlja fel felelõs segítségét, ne fanyalogjon, kritizáljon utólag. Persze építõ kritika, megfelelõ stílusban megfogalmazható, de azért kétszer meg kellene fontolni, illõ-e.
Mondjuk, tudjuk, a lovazásban, a rendezvényszervezésben (ahogy az egész magyar gazdaságban) nincs "nagy" pénz, még kicsi se nagyon, néhány tehetõs vállalkozó jóindulatán, és néhány szakmailag elfogadott ember munkáján evickélünk lassan évtizedek óta. Nem baszt.tni kellene õket, hanem valóban együtmûködést keresni.
Az, hogy ma drága dolog a színvonal emelése a rendezvényeken, az az együtmûködés hiányának is köszönhetõ. Szinesíteni a programokat, technikaiberendezéseket, bírókat, stb. segítõket hozzáadni akár a "konkurenciától" alig lehet reális áron, mindenki õrzi félti a beruházását, így a saját hozzáadott értékét, ahelyett, hogy kölcsönösségi alapon is segítenék egymást. (Van jó példa is.)
Az országnak sok kiemelt rendezvényre, mint ma az OTP világkupa, korábban a "Lovassportok viadala", azt hiszem "A magyar ló ünnepe", meg ilyen jellegû dolgokra lenne szüksége, nem beszélve a nemzetközi rangú esetleg lovas világbajnokságokról de megpróbálva végig koncentrálni a nézõcentrikus rendezésre.
Ezekre még lehet vendéget vinni, akik ennek vonzásában tovább szeretnének közeledni a lóhoz.
A szakági versenyek rendezõinek saját belátása szerint kell eldönteni, hogy tud-e akar-e plusszot hozzáadni a rendezvénye látogatottságáért, de segíteni kellene, ha igen a válasz. (Nem mindig, illetve, ha mégis akkor sem sok pénzrõl van szó, hanem SEGÍTSÉGRÕL, hozzállásról.)
Ah, befejeztem, sokat tudnék és kellõ beszélgetés esetén még fogok is beszélni ezekrõl, de egyenlõre hagylak titeket kipihenni hozzászólásaim fáradalmait...
- ancsapancsa kedvelte
Közzétéve 2012 március 28. - 7:46
Na majd most hátha a nyári CSIO***W Budapest ;)Az országnak sok kiemelt rendezvényre, mint ma az OTP világkupa, korábban a "Lovassportok viadala", azt hiszem "A magyar ló ünnepe", meg ilyen jellegû dolgokra lenne szüksége, nem beszélve a nemzetközi rangú esetleg lovas világbajnokságokról de megpróbálva végig koncentrálni a nézõcentrikus rendezésre.
Közzétéve 2012 március 29. - 10:30
Közzétéve 2012 március 29. - 10:55
Edited by Saby, 2012 március 29. - 10:55.
Közzétéve 2012 március 29. - 11:00
.. a nyári CSIO***W Budapest ;)