Háááát, ami két hónap után ugyan olyan a részleges szakadás lehet, de így látatlanba, UHT nélkül csak a tapasztalatomra hivatkozom.
Nekem van egy már gyógyult lovacskám. Részleges mély hajlító ín szalag szakadása volt. Június 29-én reggelre három lábon állt a lovam. Előző nap még barátokkal játszadoztunk vele, semmi sántaság, vagy jel nem volt. Azonnal neki álltam állatorvost szerezni, spéci lábdoki kellett, mert olyan volt mint a törés :(. Sikerült az ország egyik sarkából szereznem egy komoly dokit, ami minden szükséges dologgal fel volt szerelkezve. Éjszaka ért ide, 2,5 órát vizsgálata, fotózta, UHT te a lábat, mire diagnózis lett. Gipsz! Zebike egy hucul és olyan rövid kicsi lábai vannak, hogy egy sin sem volt rá jó, így a gipszelés meghíusult. A doki addig mókólt míg csinált egy nagyon komoly sínt, majd kötés, vastag betét, majd kötés...olyan lett a pacó lába,mint az én combom . A pata és csüd ízület a földön támaszkodó állásnak megfelelően lett kiékelve, sínelve, pócólva, vagy aki amit akar.
Gyógyszert összesen csak gyulladáscsökkentőt kapott, 3 adagot 2 naponkénti elosztásban. Egyéb fájdalom csillapítót, kencét nem kapott. Viszont vettem neki egy Cartiflexet és azt becsócsálta, a megadott napi adagban, valamint napi 500g Cavalor Stukomixet kapott.
Ez 10 napig volt rajta, utána kijött a doki. Lebontotta, UHT-te, újra vissza építette az egész hóbelevancot. Az első 10 napból 3-4 et volt boxban, utána, már ágaskodva jelezte utálja az egészet, így rövid pányvára került ( mert ő ehhez hozzá van szoktatva) .
A második hóbelevanc is 8 napig volt rajta. Doki jött UHT -zett és azt mondta, hogy fáslizzam, pányvázás maradt.
Augusztus végén kezdtem vele kicsit mocorogni, de még nagyon instabil volt a lába. Augusztusban elvittem egy western rendezvényre, hogy szokja a helyet, az idegent. Szőrén lovacskáztak vele az ottani gyerkőcök, szigorúan lépés, max kicsi ügetés.
Szeptemberben heti 2-3 x kb 15-20 perc lépés, ügetés nyereg alatt. Természetesen továbbra is pányva, de most már 8-10 méteres. Szeptember végén doki UHT, nagyon szépen gyógyul, a UHT szerint a sérülés össze forrt, regenerálódott. Doki szerint olyan sebességgel jött rendbe a lába, hogy az csoda. Arra utalt, hogy az ilyen vad körülmények közt, a régi formájukban megtartott kis lovak regenerációs képessége összehasonlíthatatlanul jobb mint a mai modern sport lovaké. Októbertől karámba került a barátnőjéhez és azóta is vele van. Most december 21 és makk egészséges, jó kedvel dolgozik, minden jár módban tisztán megy és imádom!
A költségeket nem írom ide le...
Tehát hívni kell egy szakorvost és bele kell nyúlni nagyon mélyen a zsebbe. A boxba zárás lehet ront rajta, ha nem is ín, hanem csonthártya, vagy csont sérülésről van szó, de én nem vagyok orvos!