Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kis színesek

• Please log in to reply
5186 válasz a témához

#4281 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 1. - 17:03

Reggel még úgy tûnt, hogy sosem fog kisütni a nap. Aztán erõlködött kicsit, de hideg szél fújt, s ha felhõ mögé bújt, úgy érezted, még tél van. - Ötödik napja itthon vagyok, és nem jutottam odáig, hogy megmozgassam ezeket a lovakat - dohogott a párom. Tegnap is próbálkozott, még a szemerkélõ esõben is futószárra fogta volna õket, de az agyagos-csúszos talajon magukban is olyan óvatosan lépkedtek, tudtuk, nem sok értelme lenne az egésznek. Aztán tegnap délután elállt az esõ, a szél tovább fújt, egyszer-egyszer a nap is elõbújt. Latolgattuk, vajon mennyi idõ kellhet, hogy újra használható legyen a karám. Közben telefon; csütörtök délután mennie kell, kész a kamion mûszakija. Ma egyre kitartóbban sütött a nap, s Fecó reménykedve indult ki, hátha felszikkadt annyira a talaj, munkába kezdhet a lovakkal. Trappolva kapkodta a lovas cipõt-kabátot, - szabad a pálya! :yeah: - Kijössz, szivem? - Ááá! Tudod, hogy dolgom van idebenn...- Pedig ki kéne jönnöd. Ha végeztem Mulattal, beszóljak? - ... Kösz, ne... Illetve...végülis szóljál, majd akkor megmondom, megyek-e vagy sem. (:()- Nem kéne halogatnod.- Tudom.- Mikor szánod rá magad? - Nem tudom.Amikor kiment, olyan szorgos munkálkodásba fogtam, hogy alig fél óra alatt csillogott-villogott a konyha. Aztán más "sürgõs" tennivalóim akadtak, sorban, egymás után. De ki-kinéztem a konyhaablakon, hol tart, melyik lóval dolgozik éppen. Azt láttam, Herceggel már végzett, de most semelyik lovat nem láttam, csak õt. A kerítés mellett állt, szomszéd-Lacibácsival beszélgetett.- Akkor errõl is "lecsúsztam" - állapítottam meg magamban. Kész, vége. Tán soha többé nem fogok lovazni. Hát ez lett az egészbõl. Hát ezért csináltuk. Felneveltem a két csikót, meggyógyítottam Mulát is testileg, lelkileg, egy évig dolgoztam azon, - minimális segítséggel , hogy valamennyire megtanuljak lovagolni... És ezt most mind sutba dobom? Hát ilyen könnyen feladom? Amiatt az egyrohatt esés miatt?- Na, jössz? - Kukkantott be Fecó. Szemében biztatás, ígéret, kérés.- Nem!- Én a helyedben ezt most átgondolnám még egyszer.- Nincs mit átgondolni. Nem megyek. - Dolgod sincs már idebenn...- Nincs.- Akkor?- Nem. (Kell nekem még egyszer, hogy három hétig nyomorék legyek? Most elmegy megint - ki tudja; hetekre - aztán ha megint leesek, vonszolhatom magam nyüszítve - ha egyáltalán megúszom ennyivel.) Megint kikukucskáltam. Áááh, hagyom az egészet a francba! Hercegre még amúgy sem ülhetünk, Mulattal már végzett, Angyi meg nekem... Túl veszélyes. Vagymi. Egy varrógép. Egy duracel-elem. Egy energiabomba!Aztán már csak ténferegtem idebenn. Elfogytak a "sürgõs dolgaim" is, s egyre inkább az volt az érzésem, ha most nem megyek ki, tényleg vége. Vége az egésznek. Lemondok az álmaimról.Lovas cipõt, ruhát kaptam magamra, s kisiettem. Csak reménykedni mertem, Fecó nem nyergelte még le Mulattot. Nem, - hála a jószomszédi viszonynak :) - még a kerítésnél beszélgetett, (Mula közben legelgetett) s széles vigyorral nyugtázta érkezésem.Nyeregbe segített. A nap egyre jobban sütött, a szél is csendesedett, úgy éreztem, a természet is üdvözli elhatározásomat, hogy nem adom fel, hogy minden erõmmel megpróbálom fellazítani azt a mogyorónyi gombócot a gyomromban, legyõzni az erõszakos, belémfurakodó érzést: - nem fog menni, úgyis leesek.Ahogy fogytak a méterek, úgy lett egyre kényelmesebb Mulatt háta, úgy fogyott a görcs a gyomromból. Már nem zötykölõdtem, mint egy bábu a nyeregben, és - hogy-hogynem - ráleltem az ütemre is, arra a bizonyos "jól ülök"-érzésre, ami tavaly õsszel hagyott el - az esés után.Akkor szálltam le, amikor a legjobban esett. :) (A lovakban is így szoktunk "legközelebbislegyenhozzákedved"-érzést hagyni, ugye? :D) Be kellett jönnöm, hogy leüljek kicsit, átgondoljam ezt az egészet, és egyezségre jussak magammal végre ebben az egész ló-lovaglás-félelem-feladom-nemadom-kérdést.Aztán újra kimentem. Fecó már Angyin ült, ügettek-vágtáztak felváltva. Gyönyörûséggel, egyben félelemmel telve néztem, ahogy Angyi kilõ, mikor szárat ad neki párom egy kis vágtára. Megkért, nyissam meg az utat a telek végéig, hogy "nagyobb teret" kapjon ez a kis hucul a kirobbanó energiáinak...:)Aztán ügettek, megint vágtáztak. Valami furcsának tûnt, és rákérdeztem: - Most te küldted vágtába, vagy õ döntött úgy? Fecó elmagyarázta, hogy hibázott, kicsit határozottabban - és hátrább - nyomta meg a sarkával a ló oldalát, és Angyinak ennyi elég volt... Hozzátette: - Hát, van még mit tanulnom, ha Angyit megbízhatóan akarom irányítani...Végig azon gondolkodtam, ha egyszer úgy nekieresztené valaki (mondjuk egy gyakorlottabb lovas) Angyit egy nagyobb terepen - hogyan, meddig vágtázna, - hol állna meg... :huh: Aztán vége lett a munkaórának, párom leszállt, s megpróbálta a leghétköznapibb hangsúllyal kérdezni: - Na, felülsz?Csak álltam ott, vágyakozva, a szivem megkettõzte ritmusát, s egy darabig megint ott veszekedett a dió a mogyoróval a gyomromban... míg végül elkaptam lelki állapotom egy másodpercnyi "igen-pillanatát", és rávágtam: - Felülök.- Nyeregbe segített, s megkérdezte: - vezessem száron, vagy mész önállóan?- Engedd el. - Biztos vagy benne? - Igen.Nem egy lovas barátom fejtette már ki abbéli véleményét, hogy: - Aki fél, az ne üljön lóra! - Úgy reccsent ez a pálcatörés a fülembe-szívembe, a leesés utáni idõszakban, hogy azt hittem, megrokkan bele a lelkem. Én nem akartam feladni. Én azt hittem, majd magától elmúlik. De belém fészkelte magát. És ahhoz elég hosszú idõre, hogy gyökeret is verhessen.Az elsõ kb. 3o másodpercben ezeket gondoltam végig: - Ha esem, majd a nyeregbe kapaszkodok. - Fel kellett volna rakni a kikötõszárat. - Mindegy: egyéletem-egyhalálom, ha összetöröm magam, hát majd kiheverem. (A kezedbe adom a sorsom most is, Istenem!)Sokszor átrágtuk magunkat azon, hogy - mivel Mulát is lovagoljuk, s õ határozottabb segítségadásokhoz szoktatott bennünket - Angyinál nagyon figyelni kell, mert egy finom érintésre teszi, amit tennie kell. Annyira nem vagyunk még gyakorlott lovasok, hogy egyik lóról a másikra átszállva (pláne, ha közvetlenül egymás után történik mindez) automatikusan átálljunk ezekre a "lehelletfinom" mozdulatokra.Arra eszméltem, hogy már a második nagykört teszem meg Angyival, lépésben. Aztán még egyet. Aztán - mintegy kapaszkodóul - a Gödöllõ-környéki dimbes-dombos, elsõ terepre gondoltam vissza, amikor olyan magától értetõdõ volt minden, olyan biztonságos, természetes, és olyan hatalmas , felemelõ érzés... És most megint (egyedül!) ülök a kis lovamon, és nem úgy tûnik, hogy önállósítani akarná magát. ( - Angyi jó kis ló. Tudja, amit tudnia kell. Rábízhatod magad. - visszangzanak a fülembe a belovagló szavai.)Akkor ügessünk. Nem tudom pontosan, nálad ez milyen erõs jelzést igényel, Angyikám, de én megpróbálom. Aztán ha túllõttem a célon, majd ne rohanj ki velem a világból, légyszives! És ha majd épp lefelé potyogok rólad, ha lehet, ne taposs majd rám, mert akkor nem biztos, hogy valaha is tanákozunk mégeccer az életbe... Adom a jelzést. Angyi kicsit felgyorsít, de lépésben marad. Éppen egyenesben vagyunk, adok egy erõsebb jelet a sarkammal, és Angyi ügetésbe vált. De milyen ügetésbe???????LEBEGÜNK! :kir: Angyi - állítom: megerõszakolva önmagát - megfelezi az õ szokásos varrógép-szerû, szapora, "balerina-lépéseit", és - mint valami lassított filmen - üget velem, olyan rugalmasan, ritmusosan, és olyan lassan, amennyilyen lassan én õt még soha, de soha életemben nem láttam ügetni. Sem itthon, sem az oskolában. Elszorul a torkom. (Hámmácsak nem fog el a sírás a lovam hátán, épp, amikor életem nagy elhatározásának kellõs közepében vagyok!!!)Ez a ló vigyáz rám! Az én kicsi csikóm. Akit felneveltem, akit fényesre símogattam, akit hosszú percekig vakarásztam ott, ahol épp a legjobban szereti, aki... Egy apró változtatás a testsúlyon, egy kicsi mozdítás a száron, és whóóóó... megáll. Aztán elindulunk megint lépésben. Kicsit ügetünk még, és én már nem tudom tovább tartani magam, (nem tudok mit kezdeni ezzel a pszichés orgazmussal,) peregnek a könnyeim, megállunk, leszállok.Fecó épp leesett állát támogatja vissza a helyére, s örömittas csodálattal kiáltja: - Ne nevess ki, de állítom, hogy ez a kis ló vigyázott rád!Már megint egyet gondoltunk.[És naná, hogy azonnal felhívtuk a tantóbácsit, hogy áradozzunk, hogy dicsekedjünk, és hogy még egyszer (és majd még biztosan sokszor) megköszönjük a munkáját. ]

Edited by Ágimam, 2006 június 1. - 17:11.

#4282 Arodoet

Arodoet

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.769 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 1. - 18:21

Ez az Ágimam, csak így tovább! Ne add fel! :yeah: :ang:[fránya helyesírás]

Edited by Arodoet, 2006 június 1. - 18:22.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 1. - 20:44

Én is :ang:Ezért éri meg minden :)

Edited by Dé, 2006 június 1. - 20:44.

#4284 calypsoo

calypsoo

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.084 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 1. - 21:40

Ágimam!Végre már :) nagyon ügyik vagytok mindketten :)Calypsoo

#4285 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 2. - 6:11

Ágimam - a félelemnél semmi sem erõsseb... csak az akarat!  :ang:

Hozzászólás megtekintése

Pont ilyet akartam én is írni, csak én nem tudtam megfogalmazni ilyen jól! :yeah: A lényeg, hogy ne add fel; aki felül, az sokszor le is esik! De attól még újra fel kell ülni! (És ezt most pont a megfelelõ személy mondja! :D )

#4286 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 2. - 6:18

Hát, én nem is gondoltam volna, hogy ennyien elolvassátok ezt a hosszú-bonyolult izét... :huh: Csak - mint minden szívemet rengetõ, naaaagy történést - le kellett írnom, (majdnem mindegy, hova, kinek...) Az öröm azonban - ha megosztható, együtt-élhetõ - háromszorosára dagad. És - Istenemre! - jó Veletek együtt örülni! :ang: Köszönöm!

#4287 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 2. - 6:29

Jajj, Mami! Csorognak a könnyeim! Örülök, hogy sikerült legyõznöd a félelmed, vagy ha már nem sikerült teljesen, már jó úton haladsz felé! Csak így tovább, kitartás! :kocc: :kir:Angyi meg tényleg egy angyal! :ang: :yeah:

#4288 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 2. - 6:34

Ágimam!De jó, hogy ezt leírtad! :kir: Csak így tovább! :yeah: Szívem veled együtt örül! :)

#4289 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 2. - 6:38

Nagyon büszke vagyok ám rád. :ang:

#4290 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 2. - 6:45

Ollyééé! Ekkora szivem nincs is, hogy ez mind beleférjen! És ottegyearosseb ezt a mocsok idõt! Szép a világ! (Nekem most süt a nap! :ang: )

#4291 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 2. - 7:31

Jól titkoltad ezt a félelmed Ágimam! :) De természetesen én is gratulálok!

#4292 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 2. - 10:10

Ollyééé! Ekkora szivem nincs is, hogy ez mind beleférjen! És ottegyearosseb ezt a mocsok idõt! Szép a világ! (Nekem most süt a nap! :ang: )

Hozzászólás megtekintése

Tudod most mit kellene tenned? Minden egyes nap felülni.

#4293 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 2. - 10:47

Igen, tudom. :) De hétközben nincs velem senki. Segítség nélkül fel sem tudok szállni. Angyi nem mindig áll - mint a cövek - felszálláskor, de Fecó-párom dolgozik ezen is. Tudod, Angyi egy nagyon fiatal, tapasztalatlan, nemrég belovagolt ló. :) Meg aztán... jó ha van ott valaki, legalább az elsõ 8-1o alkalommal... ha bármi is történne... :rolleyes: Kezdettõl fogva ez volt a problémám, hogy itt vagyok egyedül, segítség, "vigyázó tekintet" nélkül. De Mulattra így is felülhetek, (zöldségesláda :D) az ülésbiztonságom, a "bátorságom" így is fejlõdhet. (Most azt hagyjuk, hogy nem minden nap vagyok "jól"...)[Vagy ezek egy része csak kifogás? :huh: :hupp: ]

#4294 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 2. - 11:40

Nincs a környéken senki aki betársulna lovazni? Ez bizony pech. :) Akkor viszont a megbízhatóbb paccon kellene minnél többet gyakorolni. Tapasztalatból mondom. Nincs annál jobb érzés mint amikor nyugtázod, hogy régebben olyan kritikus helyzetbõl lepottyntál, amit éppen most gond nélkül kiültél. Azután egyszer csak azt veszed észre, hogy nincs benned semmi drukk felülés elõtt. Az autóvezetéshez hasonlítanám. Ott éreztem hasonlót (húúú de régen volt) amikor friss jogsival beültem. Idõvel észrevétlenül elmúlik. Ezt az állapotot kellene mielõbb elérni. Én fél évet szántam rá, mentem hetente 3-5 alkalommal ha esett, ha fújt, mivel benne volt egy kemény tél is.(részletekkel most nem ijesztgetnélek, meg nem is ajánlgatnám, hogy az én példámat kövesd, hacsak nem készülsz kamikázénak) :D

#4295 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 2. - 22:42

Nem, nem... annak nem, csak eccerû örömlovasnak. :) Csak hát egy kicsit vontatottan mennek a dolgok. Mikor már úgy tûnt, egész szépen belejövök, akkor történt...ami történt, szóval magam sem hittem volna, hogy ennyire visszavet a haladásban ez a fránya félsz...:( De hát itt van Mulattunk, és azt hiszem, igazán szerencsés helyzetben vagyunk, hisz õ egy iskolaló. Ha esõben-hóban-fagyban nem is, de azon leszek, hogy kihasználjam ezt a lehetõséget. Nemsokára vége a sulinak, és lassan azért lesz ám társaságom (hellyel-közzel :).) A csütörtöki nap egy vízválasztó volt. Én tudom, hogy mostmár - ha nem is fénysebességgel - de haladni fogok.

#4296 Chanello

Chanello

Csikó

• Fórumtag
  • 473 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 3. - 7:35

Bocsi kicsit késve olvastam a beszámolódat :) DE ezt annyira jó volt olvasni. :) :ang: :kocc: :D :kir: :kocc: :yeah:

Edited by Chanello, 2006 június 3. - 7:35.

#4297 Fakó

Fakó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 354 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 12. - 9:43

Szerintetek mit csinál az ember, ha Skóciában dolgozik néhány hetet?Még szép, hogy lovakat nézeget és ilyen tündérpofákat talál :kir:

#4298 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2006 június 12. - 17:24

Nem ér! Tényleg szépek, nagyok és kövérek. :ang:

#4299 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 13. - 10:22

Fakó, ha úgy jössz hazajössz, hogy nem hozol magaddal ilyet, legalább hármat, be se engedünk a loviba :D

#4300 iBIza

iBIza

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.273 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 14. - 8:32

Kétnapos színjáték, három részletben, bõ lében tálalva:Elsõ részMásodik epizódHarmadik felvonás :D :D :D

#4301 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 14. - 8:37

Csikasz, kímélhetnéd a lelkem ezekkel a vágtázós történetekkel... :hupp: Téged olvasni olyan, mint teli befõttesüveget kívülrõl nyalogatni... :D

#4302 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 14. - 13:44

Csikasz!Ez nagyon jó lehetett! :kocc:

#4303 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 14. - 14:25

Zizzent népség! :D ;)

#4304 mac

mac

irka-firka

• Fórumtag
  • 341 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 18. - 19:47

Fekszem hanyatt a függõágyban. Fejem felett a fák zöld lombja összehajol, valahol magasan, mint egy katedrális képzeletbeli kupolája, belül pedig a madarak szoprán kórusa dalol, magasztalva a természetet. Igen, mint egy katedrális. A kupola oszlopai a fatörzsek, mind egyedi faragvány. Nyilvánvaló, a mester hozzáértõen formázta meg mintájukat, tökéletesek, masszívak, erõsek. Amilyennek lenniük kell.Oldalt nézek, az árnyékból ki a napra. Tekintetem végigfut a karám mentén, amennyire csak kilátok innen; a lovak valahol hátul, a csemete-erdõ mélyén lehetnek. Csend van, csak a madarak örömódája harsog. A csend részei.Felettem hirtelen rezzen a lomb, a szemem sarkából látom, ahogy a szajkó összekapva a szárnyát, a vékony ágon egyensúlyoz, egy rövid pillanatra elmélázva hintázik, talán a következõ alkalmas fát keresi szemben, a túloldalon, talán õ is élvezi a nyugalmat. Nem vett észre, vagy csak nem érdeklem. Már sokszor látott, hisz én is itt lakom, az õ területén.Észak felõl, magasról valami ragadozó madár rikolt, többször is, hangja éles, mint a szeme.Csend van.Elfáradtam, a talicskát ma szokatlanul nehéznek éreztem, ahogy a trágyát toltam kifelé az istállóból, talán a fülledt, meleg nap elõjele, talán a tegnapi maradéka? Ki tudja?De most, hogy végeztem, jólesik itt feküdni az öreg fák alatt. Ez itt, a fejemnél egy magas, nyurga tölgy, nálam biztos idõsebb, bár gyanítom, hogy a többi tölgyfa kölyöknek nézi még õt; kacskaringós ágai összeérnek a vadcseresznyével, amelyen a függõágy másik vége feszül. Kicsivel arrébb egy fiatal szelídgesztenye küzd a nagyobb fákkal, mögötte sudaradik egy éger, szinte látszik, ahogy taposná el a fiatalabbat. Küzdelem. Élet. Erõ.Szép.A lovak elõkerülnek, gondolom, inni jönnek elõre, laza porfelhõt verve. Pár macska ott napozik az istálló sarkánál, fejüket egy pillanatra felkapják, jól megnézik a lovakat maguknak, aztán újra szemlehunyva pihennek tovább. Zümm. Mély, dünnyögõ zümm...Aha, meghozták magukkal a sleppet. A bögöly két gyors körrel felmér, de nem látszom finom falatnak, itthagy. Nem hiányzik.Elnézek a hegy felé. Az a kis darab, amit innen látok, éppen párás, alig lehet kivenni rajta a részleteket. Felette felhõtorony gomolyog, valahol az Alpokban vihar készülõdik. Lehet, hogy esõ lesz?Mindenesetre a madarakat nem érdeklik az elkövetkezendõ órák, vidáman énekelnek, egymásra licitálva, legfelül épp egy rigó fütyül, telitüdõvel, harsogva; a karám menti domb felett pacsirta dalolja örök dallamát, párja lenn a fûben szerelemtõl eltelve hallgatja; a fák törzsén fürge hangyák végzik mindennapos robotjukat, ismeretlen céljuk felé rohangászva; egy fényes hátú bogár pedig a fû közt rohan fontos dolga után...A feleségem éppen tüzet gyújt, vékony füstcsík kanyarog fel az égre, háborítatlanul, hisz szél se rebben, majd megvastagszik-megkékül, majd ropogva felnyújtózik egy erõtlen lángnyelv, aztán belekap a vékony, száraz ágakba. Mohó.Nyugalom van. Csend van. Béke van.Vasárnap dél körül.Pihenek, de az élet fáradhatatlan. Megy elõre és nem zavarja semmi sem. Még a messzi vihar sem.Ez olyan jó.

#4305 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 18. - 21:04

A mai napomról én is valami ilyesmit tudtam volna írni. (Úgy látszik, ez a nap a csendes, jólesõ merengésé...:)) És - tudod mac - épp ma azon morfondíroztam, hogy életem felét városban, panelban kellett leélnem, de mostmár valahogy úgy vagyok vele, hogy belepusztulnék...

#4306 mac

mac

irka-firka

• Fórumtag
  • 341 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 19. - 5:36

Jaja, pusztulás dettó

#4307 Guest_Kameleon_*

Guest_Kameleon_*
  • Guests

Közzétéve 2006 június 19. - 7:51

A feleségem éppen tüzet gyújt, vékony füstcsík kanyarog fel az égre, háborítatlanul, hisz szél se rebben, majd megvastagszik-megkékül, majd ropogva felnyújtózik egy erõtlen lángnyelv, aztán belekap a vékony, száraz ágakba. Mohó.Nyugalom van. Csend van. Béke van.Vasárnap dél körül.Pihenek, de az élet fáradhatatlan. Megy elõre és nem zavarja semmi sem. Még a messzi vihar sem.Ez olyan jó.

Hozzászólás megtekintése

Mac írás elemzése:A csend, az árnyék, a fák leveleinek dala, suttogó halk zaja az édes déli szellö vállán. Igen ezek a fékezhetetlen hatások, barátot megvetö nyogalom!mit nekem az Örség suttogása, fékrendszer vibráló levegó , 120 kilométer !se jobb se ball fék nem tud elmozdáitani innen! :D Kielemeztelek Barátom! Ismerlek, és megértlek! :kocc: :D

#4308 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 27. - 18:47

A kis ló nagy ugrása(bár nem teljesen úgy sikerült, ahogy õ eltervezte)A kisló, 10 napi kórházi benntartózkodás után, hazabocsájtást nyert.Gazdának instrukciók megadva, miszerint, kb. 1 hónap boxfogság az újbóli otthonlét kezdete.A kisló hangos üdvrivalgás közepette lekerül a futóról, majd 2 kg répa elfogyasztása után még mindig kicsit ideges, pedig már otthon van.Szeretne hemperegni egyet, de a kötél nem engedi.Gazdája és a bértartó megbeszélik a további tartást.Gazda kéri, hogy ne csukják be a box ablakát, hadd nézelõdjön legalább szegény rab, meg amúgy is olyan nyugis ez a ló, nem fogja szétrúgni a boxot, nem fog kimászni stb.Gazda még mindig nem ismeri a lovát. A kis "dög" még mindig tud meglepetéseket okozni mind neki, mind a környezetének!Gazda pár napig nem tud kimenni, családi ügyei miatt.Egy véletlen telefon alapján tudja meg, hogy a kisló mégiscsak ki akart mászni és a nemi szervénél (herélt) van egy kis hámsérülése.Azóta ablak becsuk.De még mindig nem tudja a teljes igazságot, ahogy az eset valóban megtörtént.Lovardatulaj nem volt otthon, de otthagyta a lovászt, aki végezte a munkáját, valamint a közelben volt a leendõ veje, aki besegít olykor-olykor.Lovász egyszercsak arra lesz figyelmes, hogy a kisló eleje a boxon kívûl támaszkodik a földön, a hátsó lábai viszont bent a boxban fennakadva.Ló kapálózik egy kicsit, majd megunja és elkezd legelni!! Így, ebben a pózban!! -Mégse idegbeteg!-nyugszik meg késõbb a gazda, amint hallja a történetet.Lovász halál sápadt, azt sem tudja mit tegyen, majd összeesik, ilyet még nem látott!Gyorsan felhívja a lovardatulajt, õ meg a vej-jelöltet, aki fut mint az õrült, hogy leszedje valahogy a kislovat a boxajtóról.Lovász azóta is csak gyengélkedik, sápadozik, ájuló-félben van, nem tud a segítségére lenni.Szegény srác, próbálkozik elõlrõl-hátúlról, majd valahogy oldalt megemeli-lecsúsztatja-letolja a lovat. A ló egyben maradt. A srác is. A kislónak már nemcsak a sörénye csíkos, hanem a vaszorabõre is (az eddig szép fehér volt). Egyik oldalon három párhuzamos, másik oldalon 1 csík, mint, ha megjelölték volna. Ez nyom nélkül gyógyul majd, csak az veszi észre, aki alánéz.Gazda késõbb elgondolkodik..mégis ugrólovat vett? Mekkorát kellett helybõl ugrania, hogy szabadságvágyát kielégítse?A boxajtó kb. 1,20 magas, dobbantó nincs belül.Nesze neked javulás és csánkprobléma. Bár gazda örül, akkora baja nem lehet a lónak, ha ekkora ugrásra képes a fájós(?) lábával.Gazda egyébként "jól megjárta" a lovaival. Az elõzõvel kísérteties a hasonlóság. Nem csak a lábprobléma, hanem ez a fajta szabadságvágy és tettrekészség.Gazdának rögtön eszébejutott elõzõ lova aki simán ziccer nélkül ugrott ki az 1x1 méteres ablakon, fennakadás nélkül, a mai napig nem tudva hogyan és miként.Senki nem volt a tanyán, csak a ló volt szabadon, a boxa kívûlrõl bezárva. Tél lévén a szûz hóban a nyomok kiválóan mutatták mi történt, a ló még csak el sem esett!Kisló nehezen viseli a rabságot, gazda megérti, lovardatulaj megérti.Nem lehet neki elmagyarázni, ez, mind õérte történik.Gazda mai nap is kiment lemosni, meglegeltetni, kicsit foglalkozni vele.A kisló kicsit tele van, bár kaját (abrakot) alig kap. Éppen ma addig vakaródzott (vagy szórakozott), a kikötõnél, míg keresztûl nem préselte magát egy keresztdeszkán amit ezzel el is tört.Szóval már kúszni is tud, nem csak ugrani.Gazda eleinte dühös volt, aztán nem. Okos és önálló lova van, aki megpróbál a helyzetén javítani.Gazda nem hiába imádja, neki akkor is õ a legjobb és a legszebb.

#4309 Guest_Walkyria_*

Guest_Walkyria_*
  • Guests

Közzétéve 2006 június 27. - 18:59

Ilus, én már láttam ilyet, ott is egy kisló adta elõ (max 120 cm magas). Kinyílt az ajtó :huh: mire odaértünk, puffant egy nagyot az oldalára, de semmi baja nem lett. Hogy van a lába a lószágnak? Rendbejön?

#4310 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 27. - 19:02

Ez az ajtó nem olyan kinyílós... :dev: Köszi, ezek után látszik, hogy jól van, már láttam a bal lábát is pihentetni, úgyhogy bizakodó vagyok nagyon, de még nem mertem körbefuttatni, hogy megnézzem, meg szerintem még korai is.

#4311 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 27. - 20:00

Imádom, ahogy imádod, és ahogy kezeled ezt az egészet... :) :ang: Meglátod, egy ilyen kis "fíreg" hamarosan meggyógyul, és sok örömöd lesz még benne/vele... ;) .

#4312 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 27. - 20:14

Meglátod, egy ilyen kis "fíreg" hamarosan meggyógyul, és sok örömöd lesz még benne/vele... ;) .

Hozzászólás megtekintése

Tudom! :D :ang:

#4313 Join Up

Join Up

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.329 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 27. - 21:56

Tavaly kora tavasszal került hozzánk. Pont kint voltam a lovardában, amikor megérkezett.A kocsi a futót maga után húzva berobogott az udvarra, majd megállt. Persze mindenki egy pillanat alatt kirohant az istállóból, kukucskáltunk a futóba. Pici. Állapítottuk meg azonnal. Aztán lehajtották a rámpát. Tényleg pici. És deres. Aztán levezették a futóról.Elállt a lélegzetem is. Igen, õ ARAB. Igazi, hús vér arab. Kitágult orrlyukakkal szívta tüdejébe az új hely illatait-szagait, nyihogott, morgott, horkantott.Egy kicsit körbe körbe-körbe vezették, aztán bevitték a boxba. Izgatottan ismerkedett az új hellyel, a társaival, izgett-mozgott.Így érkezett õ hozzánk.Aztán mikor felült rá az egyik lovasunk, az edzésen volt egy bukásuk, ezután a lovászlányunk kezdett el foglalkozni vele. Õsszel pedig már -igaz ugyan, hogy versenyen kívül, de- 1 m-es pályán teljesítettek õk ketten. Mindenki errõl beszélt.Aztán a lovász elment: de a kis arab most már, igaz ugyan, hogy nem a kezdõk számára, de lovagolható volt. A legjobb lovasink ültek rajta.Aztán egy téli napon, mikor lovagolni mentem, minden megválozott. Mert azon az edzésen én ültem rajta. ÉN. Nem tudom miért, hiszen egyáltalán nem tartozom a nagyon jó lovasok közé...de ezt soha nem is kérdeztem.Beleszerettem.Méghogy ez a ló idegbeteg, menõs, megfékezhetetlen lenne?! Ugyanmár :) Szóval így kezdõdött a mi kapcsolatunk. Aztán egyre és egyre többet ültem rajta. Pályán, terepen - mindegy volt.Néha úgy éreztem, hogy a világ végéig vágtatnék vele. Csak ülnék a nyeregben, és hagynám hogy egybeolvadjunk: egyszerre dobbanjon a szívünk, egyszerre vegyük a levegõt. Selymes sörénye simogatná a kezemet, ahogy a szél belekap. Vágtatnánk és vágtatnánk. Finom kis rezgések - az összehúzódó és elernyedõ izmok hullámai.Aztán mikor elérünk a világ pereméhez, kiugratunk a világûrbe, hogy ott galoppozzunk tovább.Patái nyomán csillagpor repül szét mindenhova, szikrázik az éjszakai égbolt.Széttárom a karom. Õ felnyihog. Repülünk. Egyek vagyunk.Aztán hirtelen megbotlik. De még feláll, és tovább megyünk. De nincs minden rendben. Semmi sincs rendben. Mert õ tudja talán, hogy az az alattomos gödör majd újra az utunkba kerül, és mélyebb lesz mint valaha.Igaza lesz. Elesik, én pedig zuhanok, és egyre csak zuhanok, míg végül Földet érek.Beleragadt a gödörbe. Nem tudom kiszabadítani. Kenegetem a sebeit, vakargatom a nyakát, ahogy szereti, de hiába. Már eladták.Ez a mi kis történetünk. Mythosé, a kis arabé, és az enyém. Akik majdnem megtanultak repülni.

* kicsi Join  :wink: 

#4314 Lóbarát

Lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.143 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 28. - 11:17

Ahol mindannyiunk szíve lakikMár megy le a nap, lassan a holnap ma lesz és mégis elõttem állnak még az érzések. Nézve a sovány horpaszok mozgolódását a szürkületben, a halvány porfelhõket, hallom az elégedett prüszkölést és ropogtatást. Hogy közelebb lépek és a karámnak támaszkodom, még így sem emelkednek fel a fejek, mindenki a földön keresi még az utolsó szálakat. Hátul látom a tavat, a gyönyörû nádtetõket, messze a legelõket, a kis roskadozó házat.Szívemnek mélyérõl törnek elõ a legrégibb emlékek. Egy csikó dugja könnyes arcomhoz csontos fejét. Kedvesen böbög, vigasztalva engem, de ráébredek, hogy nem tudom a nevét és a kétségbeesés ismét úrrá lesz rajtam. Egykor mindet ismertem, tudom ki kinek lánya, fia…Tudom ki a fõnök, tudom melyiktõl mit várhatok. Ma felnõttnek látom az egykor kicsinyiket, s azt nyergelem fel, amelyiket legutóbb még a kötõfékkel barátkoztattam meg. Mert felnõttem én is.Szégyellem magam. Elhagytam ezt a tájat, s most mint egy tékozló gyermek térek vissza. A díjugratást választottam akkor, s most nem értem hogy lehet egy ló ilyen nyugodt ha terepre megyünk. Nincs is itt karám, ahol lovagolhatnék. Már lépni, ügetni is azon a répaföldön tanultam ahol ma búza nõ, ahol most õzeket látok. Az elsõ ló, õ volt az elsõ. Nyugodt szemében látszik, hogy ma is eltûri minden kisgyerek zötyögését, némán viseli a sok simogatást, és ha a farkát húzzák, hát neki az sem fájhat. Tudja, hogy csak azt várják tõle: hatalmas szíve legyen.Lovas vagyok, annak hiszem magam. Ha lovat látok az úton, szememmel addig követem vágyakozva amíg csak lehet. Ha lóra ülhetek, nekem nagyobb öröm nem kell. Lovas vagyok, azt hiszem, lovak nélkül sápadt vagyok, értelmetlen. Hosszú idõ után térek vissza, magam sem gondoltam, hogy az elmúlt évek hasztalanok. De mind az volt, mert tudom az én szívem itt lakik. Ezeknek az erdõknek a mélyén, ezeknek a lovaknak a kényelmes szalmáján, a folyó hûsítõ vizében. Itt éltem kisgyermekkorom, minden nyár csillagos éjszakáját az istálló falának dõlve hallgattam a tücsköket. Az esések, a fékezhetetlen vágták ameddig a szem képes ellátni, ott a határ. Megtörve, félve dobom a szárat már csak a ló keskeny nyakára, kötelességtudóan gyorsít kicsit, nem érti õ a csizmasegítséget…én görcsösen kapaszkodok, figyelek, nehogy õz ugorjon elénk az erdõbõl, de a könnyeimtõl úgysem látok, hát becsukom a szemem és kitárt karokkal szaporázom…Ha meghalok, hát itthon halok meg most, a lelkem végsõ megnyugvást talált, itthon vagyok, itthon vagyok.A nyárfák susogása, az esti bogarak hangja jelzi hazatértem, a lovak jólesõ nyerítése hazavárja társukat.Tudatosodik bennem, itt az otthon, bárhol a világban ide vágyom majd vissza. Ahol a szívem lakik, velük, az örök elsõ tanyai lovakkal. Ahol felnõttem, ahol megtanultam mindent róluk…Csak még egy répát adok, aztán mennem kell. Egyszer visszatérek még, s jólesõ érzés fog el, hogy az otthonom ott van, ahol a szívem, s az mindig ezen a tájon jár.Álmomban végigvágtatja ezeket az utakat, végigsimogatja ezeket a lovakat, a hûsítõ vízben megmártózik, a legelõ hangjait hallgatja, s a fekete ég fényes pontjait számolva hajtja nyugalomra fejét.

#4315 Lóbarát

Lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.143 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 28. - 11:23

Join Up! Szép volt! :)

#4316 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 28. - 11:24

Szépeket írtok nagyon! :ang: :kir:

Edited by Zsubaba, 2006 június 28. - 11:24.

#4317 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 28. - 13:21

Élvezettel olvastam. :) :ang:

#4318 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 28. - 14:37

Nagyon jó érzés fogott el amint végig olvastam az irományokat! :ang:

#4319 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 29. - 8:51

Az ilyen jellegû írások tartanak még itt a fórumon. Köszönöm nektek!

#4320 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 29. - 14:13

A felkarom kis színes.Tegnap ugyanis füvet nyírtam a kertitraktorkütyüvel. Mint rendesen pár helyen tolatni kell. Tolattam is. Picit elszámoltam a dolgot és a villanyóra-szekrény elõtti rézsünél túl késõn fékeztem. Hátsókerék le a rézsün, irány a hanyattesés rá az áramszekrényre, mindennek tetejébe rámesett a traktor teljes hosszában, a hátsó tengely, mint forgáspont körül.Olyan voltam, mint egy rajzfilm, hasamon a traktor, csak a négy végtagom lógott - volna - ki alóla, ha nem próbálom tartani a szerkezetet, mégse lapítson már ki komplett. Két szomszéddal állítottuk vissza a kerekeire, azok csak hülledeztek, hogy mi van itt - gondoltam nem akartak a pofámba röhögni, mert olyat, hogy a parasztra ráborul a traktor csak viccben lehet hallani. Ha valaki ezt felveszi, simán díjnyertes a kandi-kamerában. :D