Az, hogy felelős gazdája legyen minden kutyának valóban nem a fajtatisztaság-függő, de ha valakit egy tenyésztő (tenyésztő, nem tk-s szaporító) kiválaszt, a megfelelő kutyát eladja neki, az illető kifizeti érte a mondjuk 100-130 ezer forintot, akkor abból nagyobb eséllyel lesz felelősségteljes gazdi (nem a ráköltött összeggel mérném a felelősségteljességet)
Azt írtam, hogy nagyobb eséllyel. Sajnálatos tény, hogy ez emberek többsége jobban becsüli azt, amire sokat költött, mint azt, amit ingyen kapott. A másik érvem pedig az, hogy aki ennyit költ a vételárra, az hamarabb fogja kifizetni a mondjuk balesetes kutyájának a 100 ezres műtétjét, mint az, akinek a nyakán maradt kölyköt nem sikerült elpasszolnia és a hátsó kertben tartja száraz kenyéren.
és kisebb eséllyel lesz felesleges szaporulat, egyrészt mert vagy hobbira veszi ivartalanítási kötelezettséggel, vagy kiváló kölyköt vesz tenyésztésre, kiállításra, munkára (és mellette nyilván azért, hogy imádja). Vagy divatból. Nagyon sok szegény magyar költ tv-re, mobilra százezreket, de ha kutyáról van szó, ami elvileg családtag és 10 évig vele lesz, na, arra már fel van háborodva, hogy mi az, hogy annyiba kerül. Mennyi nyugdíjas költ erején felül nem éppen fajtatiszta, nem éppen szép, de számára kedves kutyájára?
Az nagyon szuper, ha költ. Bár ha a nyugdíjasok többsége valóban figyelembe venné a kutya igényeit, kevesebb lenne a kórosan elhízott, mozdulni, levegőt venni alig tudó kutya.
Őz írta, hogy sok munkakutya különböző fajták keverékéből jön létre, ami nem baj, mert azok profi szakemberek kezében vannak, tudják mit akarnak, milyen célra, mely konkrét kutyákból és nem tartom valószínűnek, hogy az így született kölykökkel telik meg a menhely. Nem véletlenül írtam az orosz fekete terriert. 1984-ben lett FCI fajta. Kialakítása közben keletkezett néhány átmeneti (keverék) fajta is. A moszkvai őrkutya önálló fajta is lett. Besegített: németjuhász, kaukázusi, bernáthegyi, óriás schnauzer, airedale terrier, rottweiler. Én a "Ha ebben az elképzelt álomvilágban a keverék munkakutyák szaporítását engedélyeznék, akkor minden további keverék kutya szaporodását engedélyeznék" kitétel feketén-fehéren érthető egyértelmű tiltást nem tudom elfogadni. Ez a biológiai sokszínűség ellen is szólna. El kellene dönteni, hogy a szakállasbácsi és a majmosbácsi viszonyában hol foglalunk helyet. Ilyen alapon más fajnál is bevezethető lenne a törvény szerinti ivartalanítás (über...)
Minden fajja más fajták keverékeiből jött létre, tudatos tenyésztői munka eredményeként. Ez nagyon nem egyenlő azzal, hogy minden második háznál orrba-szájba ellenek a szukák, attól a kantól, amelyik(et) először találta meg.
Robi, a kutyák nem érzelmi alapon szaporodnak. Állítottam én ilyent? Az emberek egy jó része sem. Nem szerelmes a Fifike a Döncikébe és nem akarnak közös gyerekeket. Aki itt szentimentális, az a kedves gazdi és miattuk születik milliónyi felesleges kutya. Vagy mert el tudják adni a "shi cut" 30 ezerért darabját és a laikus nyilván azt veszi meg, nem a 200 ezres fajtatiszta, egészséges kutyát. "Tanyasi" kutyából (a standarddel még adós vagy)
Nem tudom mire gondolsz.
is lehetne fajtatisztát vásárolni, ezzel is segítve a csodálatos fajtáink fennmaradását (igen, a különböző célokra különböző fajtát, pl: vizsla téli házőrzőnek).
Észt nem lehet adni senkinek.
Nagyon sok tenyésztő dolgozik is a kutyáival és nem showra tenyészt. Értem amúgy, hogy mire gondolsz, én nem bánom, ha te magadnak állítod össze a párokat és abból tartasz meg kölyköt és nem ellik minden szukád 15 kölyköt évente, ez tök jól hangzik, csak sajnos nem ez a jellemző (ez az az oktatási, szemléletbeli hiány, amit emlegettünk és a "jó tv. [közérthető, jogászbarát]" kellő alapossággal foglalkozik vele) .
Ez fogja megoldani a problémát. De az sem baj, ha a fiatalok látják a tv-ben és olvassák a neten, hogy nem biztos hogy jó az úgy, hogy a Cézár már hét éve van a láncon.
Mint mondtam, nekem is keverékem van, mellette folyamatosan egy kutya ideiglenes befogadója vagyok, imádom őket, mindenki megtalálhatja közöttük a számára tökéleteset, van miből válogatni., Hirtelen összeszámolva 8 állandó befogadott eb fordult meg nálam kutyás pályafutásom alatt, de minő szörnyűség, egyik sem menhelyi. Más állatokról nem is beszélve.
Szinte kivétel nélkül valamennyi "menhelyi" kutya gazdás kutyától született.