Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Bosal

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
14 válasz a témához

#1 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 18. - 22:56

Mint Ferenctõl megtudtam a Bosal az amit a Zablák tudománya topicban kerestem. Nagyon szeretnék véleményt hallani, ha vki már használt, vagy akár csak látott ilyet használni. Szeretnék ilyet, de pl azt se tudom milyen szár v. kantár kell hozzá, pláne hogy hogyan kell használni. És a története meg a hatásmechanizmusa Posted Image is érdekel.Plííz valamelyik nyereg szaktudós vagy õswesternes segítsen!!!

#2 Tatteros

Tatteros

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 18. - 23:24

Hali!A bosal látványként ugy néz ki, mint egy nyeletlen teniszütõ, vagy egy indián hótalp, csak kisebb, és nincs benne húr.A ló fején a szája és a szeme között helyezkedik el, lazán feltéve.A szerepe az, hogy a szár végét ehhez rögzitik.A szárral ugy irányitható a ló, hogy a nyaka egyik vagy másik oldalához érinted a szárat. A szár felemelésekor gyorsit, ügetés, vágta, leengedésekor lassit vagy megáll. Ilyenkor a ló szájában nincs zabla.Hát ennyi röviden. Mescalnak van ilyenje, Fóton, meg még sokaknak , gondolom.Üdv.Tatteros[ 18 Február 2002: Az üzenetet átszerkesztette: Tatteros ]

#3 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 4:08

A bosalt csak jó lovas és kiképzett, rendszeresen lovagolt ló használhatja. Gyakorlatilag itt alig van más hatásod a lóra, mint a hangod, testsúly áthelyezések és nagyon finom érintések. Nem bõrszárat, hanem közönséges kötelet használnak szárnak, melynek végeit a teniszütõ szerû alkalmatosság nyeléhez közel egyszerûen odabogozzák a bosal két oldalához. A lónak a nyakához érintett szárra reagálnia kell, itt nincs lehetõség húzni a fejét. Csak akkor lehet megállítani is, ha õ is akarja, hisz nincs zabla, feszítõ hatású hackamoor, stb.

#4 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 9:36

Amit a bosalról tudni lehet:Jó drága,mint minden ami western felszerelés.Aniveték ugyan kitalálták a müanyagbol készült változatot amihez nagy szerencse kell,hogy pont jól illeszkedjen a ló fejére.A többi esetben a ló fején kell kisebb átalakitást végezni.A jó bosal természetesen nyers bõrbõl készül, vizzel felpuhitott állapotban ki kell alakitani a megfelelõ formáját,hogy száradás után használható legyen.Neves western trénerek szerint ma már kevés létjogosultsága van,mert rendkivül idõigényes az ezzel történõ profi kiképzés.Mai használata inkább a képzés során a csikó zablát megelõzõ idõszakban használják, amikor még nem akarunk a lo szájára hatni.Erre azonban megfelel egy sima kötõfék is kötél szárral vagy a side pull.Ugyanis az ezek használatakor nem csak a mechanikus hatását érzékeli a ló hanem az optikai szignált is amit az oldalt dolgozó kezünk jelez.Én egyébként a csikók belovaglásakor vagy amikor fakezü feszitõ zablás használattal elrontott lovon ülök lazára állított mechanikus hackamore-t használok.A bosal egy nem mechanikus hackamore.Megfelelõ ló esetében jól használható tanuló lovas vagy gyerek oktatásakor,mert kevesebb kárt lehet vele tenni,mint zablával.SZintén western edzõk állítják viszont,hogy aki egy lovat mindig minden körülmények között bosalban lovagol idõzitett bombán ül csak jó a védõ angyala.Vagy "terence hill"Persze vannak elõnyei még pl.amikor az álmélkodó tatteros elcsodálkozó arcal azt mondja:né má semmi nincs a szájába!Akkor persze felsõbbrendüen mosolyoghatunk.Viszont egy megbizható lovat terpen amikor ugy sem kivánunk tõle kunsztokat megjutalmazhatunk vele,hogy egyszerûbben tudjon legelni vagy könnyebben tudjuk megkötni.

#5 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 21:20

Kösz mindenkinek!Az utolsó soroknál a lényeg, én is akkor szeretném használni az egyébként csikózablával lovagolt atv-emhez, amikor hosszabb terepre indulunk. Tulajdonképpen azért gondoltam, mert úgyse szoktam a szájához nyúlni, és így könnyebben tud legelni is. Emellett persze bent zablával idomítanánk... Úgyhogy a leesett állú tatterosokról(én is az volnék) lemaradok sajna. :D Sheriff!Lehet, hogy rosszul tudom, de tegnap több helyen azt láttam a neten, hogy a lószõr kötelet alulra csomózzák.Sidepullt is néztem, de szerintem az nem szükséges, mert a fordítással nincs semmi gondunk.

#6 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2002 január 19. - 7:52

He?Mi az, hogy alulra? A bosal közel vizszintesen van a ló pofája körül, a nyele hátrafelé mutat. A nyele elõtt közvetlenül van odakötve a szár a két oldalon. Hol van itt az alul?

#7 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2002 január 19. - 21:53

Akkor ennek a fazonnak szerzõdése lehetett az õrangyalával, mert ez így ment háborúba... Posted Image [url="http://"http://www.confederatesaddles.com/jacob_benton.html"]http://www.confedera...cob_benton.html[/url]

#8 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2002 január 21. - 11:07

Sheriff!Alulra = a ló fejének alsó oldalára, az én olvasatomban. Ha hanyattfekszik akkor persze ez változik...Nem a pofacsontja alatt van az a bizonyos "göb"?

#9 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 7. - 11:19

Engem továbbra is érdekel a téma, mivel lóbarát(abb) eszköznek találom, és kötõfékkel is elboldogulok a lovammal, tetszene hogy nincs zabla a szájában, túrákon praktikusabb, bár nem tudom, bosalhoz köthetünk e ki lovat??? Olvasatomban szerepelt már a nem és az igen is, így ez is érdekelne. Valamint mennyivel fejt ki nagyobb erõt a vékony kötõféknél, mert a cél nem bántani a lovat, de ha kell, azért vmilyen erõ legyen a kezünkben... Érdekelne a kiképzésben betöltött szerepe. Láttam már hogy használják egykezesen is és kétkezesen is, a szabályzat szerint kétkezesen kell. A Sapergia videón pl. úgy használják mint a csikózablát.

Edited by chyki, 2007 december 7. - 11:21.

#10 Szélvészcsajszi

Szélvészcsajszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.112 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 7. - 12:17

Egyszer volt szerencsém megnézni Buck Brannaman egyik DVD.-jét az úgynevezett Felkantározott lóról.
Nagy vonalakban a kiképzés menete a következõ volt:
elõször csikózabla aztán bosal szár nélkül
utána bosal
ezek után bosal és feszítõ zabla de a zablát a ló 1 évig csak hordja
utána a bosal(ino) marad(hat) de a lovaglás mm-es jelekkel a zablával történik. Ez a felkantározott ló! ami nagy szónak számít mosatnság és a lovak martájákán kivágott sörénytincsek száma jelzi hogy ló milyen képzettségi szinten van.
Hozzá kell tennem hogy a DVD egyik részében Buck sajátkezûleg készíti a bosalt és a szárak nem sika kötélbõl hanem lószõrbõl vannak fonva.

(elég rég láttam a filmet ezért elõfrodulhat hogy nem voltam 100%-ig pontos) de a téma láttán eszembejutott Buck Brannaman neve
http://www.brannaman.com

ebben a témában kicsit off de õ az az ember akirõl a Suttogó filmben Tom Bookert mintázták és az õ lova "játszik" a fimben

#11 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 7. - 12:55

Engem továbbra is érdekel a téma, mivel lóbarát(abb) eszköznek találom, és kötõfékkel is elboldogulok a lovammal, tetszene hogy nincs zabla a szájában, túrákon praktikusabb, bár nem tudom, bosalhoz köthetünk e ki lovat??? Olvasatomban szerepelt már a nem és az igen is, így ez is érdekelne. Valamint mennyivel fejt ki nagyobb erõt a vékony kötõféknél, mert a cél nem bántani a lovat, de ha kell, azért vmilyen erõ legyen a kezünkben...
Érdekelne a kiképzésben betöltött szerepe. Láttam már hogy használják egykezesen is és kétkezesen is, a szabályzat szerint kétkezesen kell. A Sapergia videón pl. úgy használják mint a csikózablát.

A konzervatív nagyemberek szerint hackamore-al lovagolt lovat nem szabad kötõfékezni, annak az orrát csak a hackamore birizgálhatja.
A konzervatív nagyemberek egyike az egykezest vénasszonymetódusnak nevezi. :D

#12 Szélvészcsajszi

Szélvészcsajszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.112 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 7. - 13:00

A konzervatív nagyemberek szerint hackamore-al lovagolt lovat nem szabad kötõfékezni, annak az orrát csak a hackamore birizgálhatja.

Lehet benne fantázia!
Úgy tudom anno Õrkénytáborban a lovászok nem vezethették a lovat kantárszárnál fogva csak kötõféken!
Nehogy belerántsanak a ló szájába. :rolleyes:

a hackamore-os ló pedig érzékeny minden "birizgálásra" ami az orrán történik... és ezeket a kötõfék csak elmaszatolja.

#13 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 7. - 13:34

a végfelhasználásban a bosal egykezes. ráadásul elég furcsa tartással kell fogni. a lovat ennél fogva lehet megkötni is. a bosal szár, egy elég hosszú lapos kötél, amit egy speciális kötésmóddal kötnek. marad egy része, amit a lónyakába kötsz és amikor kell, csak leoldod és annál fogva kötöd meg a lovat.

#14 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 7. - 18:31

Hangsúlyoznám, én nem tartok bosallal kantározott lovakat a nagyszobában, csak mikor elõször érdekelt ez a dolog, megrendeltem egy könyvet róla a nagy Ámerikábú. A hátlapja szerint ez 1971-ben volt, és a havi 100 Ft-os zsebpénzembõl 232 Ft-ot spóroltam rá. Oszt most, mikor láttam itt is western izéket, elõkapartam, és átolvastam. Elõtte a reining nem mondott semmit, bevallom. Érdekes olvasmány, néha megkérdezném, hogy gondolja pontosan, amit ír. Egy spinnél több nemigen van benne, elvégre annak gyakorlati szempontból nincs értelme - tanulási célzattal van másfél fordulat. De ennél a pasinál a reining és a "marháskodás" még nem válik szét, elvégre a reining a marháskodásra alkalmas ló idomítása... Elvileg. Azt is írja, ezen kissé meglepõdtem: gyakorlatilag minden hackamore-al belovagolt ló egy idõ után elveszti finom érzékenységét a szerkezet iránt, ezért ha betanult westernesnek, akkor át kell térni a másik kantárok használatára. Azért az elõzõt pontosítanám. Az alap szártartás az egykezes középen - de amerre fordul a lóval, azzal a kezével abba az oldali szárba belenyúl egy picit és egy pillanatra. Emiatt a "középsõ" kezét cserélgeti. A vénasszonyok tartása (igazából squaw, csak költõi szabadsággal éltem) az meg egykezes, de nem középen, hanem egyoldalon. Na, azt már nem értem a leírásból, ezt hogyan kell kezelni. Egyébként a bosalt megkülönbözteti kissé, de még nem tudom teljesen, hogyan. Mindez Ed Connell, elõször kiadva 1952-ben, az elõszóban már akkor hanyatló mûvészetet emlegetve...

#15 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 8. - 10:57

Köszönöm a segítséget. :) Mindenkinek ;)

Edited by chyki, 2007 december 8. - 12:00.