Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Western stílus kontra angol stílus, avagy mi ideálisabb a szabadidõ lovasoknak?

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
1032 válasz a témához

#1 IC

IC

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 122 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 17. - 11:39

Régóta tallózgatok a Fórumon és úgy látom a kérdés elemzése sok lovasnak segíthet.Hogy mi a legideálisabb lovaglási mód egy szabadidõ lovas számára? Ez egyértelmû: a westernlovaglás! A félreértések elkerülése végett, nem vagyok angol stílus ellenes! Én magam is jó 15 évet ebben a stílusban töltöttem el és nagyon szerettem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy amikor a westernre leltem, abba nem szerettem bele még jobban!Hogy miért tértem, át és miért ajánlom inkább ezt a szabadidõsöknek?Angolos koromban a TSZ furioso, north star és nóniusz méncsikóit lovagoltuk be és készítettük elõ ménvizsgára. Szerencsém volt, mert nagyon jó lovaink voltak, és nagyon jó helyen lovagolhattam. De(!), amikor -véletlenül- az elsõ profi western versenyt megnéztem Németországban, megfordult velem a világ! Ilyen is van? Azt a nyugalmat, fegyelmezettséget, és "lezser eleganciát" amit ott láttam, nem lehetett többé elfelejteni! 6 évi kinti kemény robotomba telt, míg vehettem magamnak egy qh-t (westernlovat). De megérte! Most mondhatná valaki, hogy nem csak a westernló a ló, mert az egyéb fajták között is vannak olyan egyedek amelyek hasonló tulajdonságokal rendelkeznek. De nagy különbség, hogy a fajtának ezek jellegzetes tulajdonságai-e, vagy csak található benne ilyen is! Angolos koromban kb. 20-25 lovat lovagoltam be, de csak 2 (3)volt közöttük ami hasonló volt a westernlovakhoz.Hogy mik azok a tulajdonságok, amiket én, és -szerintem- a szabadidõ lovasok is elõnybe részesítünk? Elõször is a stabil idegrendszer. (pl. az ATV valóban egy kiemelkedõen jó fajta -ezért nélkülözhetetlen a lótenyésztésben-, de nem jellemzõje a kiegyensúlyozot, bármilyen körülmények közti stabil idegredszer. Próbáld meg csak "megengedni", majd megállítani és odadobni neki a szárat, hogy legeljen!)Másodszor a szelíd, barátságos természet. (Sok ló volt már a kezemben, amire tulajdonosa azt mondta: szelíd, jóravaló lovacska. De kiderült, hogy csak addig , míg "meg nem lett kérdezve"!)És végül, de nem utolsó sorban, a kényelmes, ringató -tudom, elegánsnak éppen nem mondható- mozgás. (Mi még úgy tanultunk lovagolni, hogy a fenekünk alá tették a tíz forintost, de mamár a QH-ok után nehezemre esik a legtöbb félvért kiülni!)Most kérdezhetné valaki, hogy akkor most csak qh-on lehet westernlovagolni? Dehogyis! Ha van egy, a fenti tulajdonságokkal -legalább részben -rendelkezõ lovacskád, akkor természetesen azzal is! (Ha a westernló "gyártás" érdekel valakit kattintson a "Keres, kínál/fedeztetés" rovatra!)A westernlovagláshoz azonban nem csak egy arra alkalmas ló kell, hanem a stílus ismerete is.Az elsõ, és a szabadidõs lovasok számára talán legfontosabb kritérium: a jó magaviseletre való nevelés. Ha ennek elveit, technikáit sikerül elsajátítanunk, megoldódnak a kantározással, futószárazással, megijedésekkel, megugrásokkal kapcsolatos problémáink! (akit ez érdekel, annak érdemes a "Parelli"-s rovatra is odakattintania)Egy westernlónak meg kell tanulnia nyugodtan várakoznia, akár fel-le szállásról, akár kantározásról, akár pl. egymás közti beszélgetésrõl van is szó. És egy weszternló nem ijedezik. Tudom, tudom! Természetesen minden ló megijed egyszer valamitõl, csak az a nem mindegy, hogy közbe vigyáz-e lovasára,és legfeljebb csak összerezzen vagy durván félre-elõre ugrik-e. Ez valami olyasmi, mint amikor olyat viszel, amire nagyon vigyázol (pl. a gyermekedet) és megijesztenek. Elejted, elengeded? A lovat is meg lehet erre tanítani!Ha sikerült néhányótoknak felkelteni az érdeklõdését, Realcowboy barátommal úgy tervezzük, hogy a Parelli-összejövetellel egybekötve a westernlovaglásról is beszélgetnénk, "mutogatnánk" valamit.Ha nem voltam túl hosszú és unalmas, akkor folytathatjuk tovább az eszmecserét a westernlovaglás egyéb rejtelmeirõl is. (Pl. miért jó, ha a ló feje lent "hordódik"!!) Posted Image Üdv: IC [ 30 Március 2002, 13:59: Az üzenetet átszerkesztette: IC ]

#2 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 17. - 12:56

Szia IC!Nagyon szimpatikus, amit írtál, és sok mindenben egyet kell, hogy értsek Veled. A szabadidõlovaglásban tényleg nagyon fontos a megfelelõ vérmérséklettel bíró, és megfelelõen kiképzett ló. De! Szerintem ennek megtalálása nem attól függ, hogy egy westernranchre vagy egy angol stílusban lovagló gazda tanyájára, lovardájába mész-e be. Sokkal inkább attól, hogy milyen az illetõ gazda hozzáállása a szabadidõlovagláshoz /-lovagoltatáshoz. Ha olyan, mint a Tied, én bármikor szívesen felülök ott egy lóra, elmegyek túrázni, függetlenül attól, milyen stílusban lovagolsz (mert egyszer nagyon szeretném én is kipróbálni a western stílust Posted Image ). De ha olyan, mint azé a régi oktatómé, aki elsõ alkalommal kb. 0 lovastudással felültetett terepen egy arab telivérre, csak azért, mert alacsony vagyok és nem 100 kg; és ezért úgy estem le agyrázkódással, hogy a mai napig nem emlékszem arra a néhány órára, ami akkor történt... Na, hát a mai fejemmel be nem tenném hozzá a lábam, akár western, akár angol felszerelést pakol a lóra. (Megjegyzem, a baleset csakis és kizárólag az felelõtlensége miatt következett be, a ló teljesen jóindulatú volt, utána a kedvencem lett :D .)Azt elhiszem, hogy egy qh alkalmasabb a western stílusban való lovaglásra, mint mondjuk egy atv, de a lófajta kiválasztása megint függhet attól, hogy mit szeretnénk csinálni? Ha hobbilovagolni, akkor nekem nem kell, hogy mindenféle westernmagasiskolás feladatokat tudjon a ló, vagy angol díjlovas mutatványokat; elég, hogy megbízható legyen a paci, pontosan azokat tudja, amiket Te is említesz: nyugodt várakozás, higgadt vislekedés. De ezt nem csak egy westernlónak kell tudnia! Ezt elvárom akármelyik lovas szolgáltatást nyújtó helytõl, és ahova én járok lovagolni, ott nincs is ezzel gond: tökéletesen megfelelnek ezeknek a kritériumoknak a lovak, bár angol cucc van rajtuk (na jó, nem állítom, hogy nem fordul elõ az istállóban egy-két westernnyereg :D ), és se nem qh-k, se nem telivérek.De Sheriff beszámolói alapján talán abban sem kételkedhetünk, hogy az õ arabjai is megfelelnek eme kritériumoknak, akkor is, ha western cucc van rajtuk.Tehát, én nem mondom, hogy nincs igazad, de ezzel még nem gyõztél meg! Amirõl eddig írtál, az egy hozzáállás, egy szemléletmód, de nem az angol és a western stílus közötti különbség!Üdv: Zsu ;)

#3 IC

IC

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 122 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 17. - 14:18

Hello Zsu!Amit Te állítasz az stílustól függetlenül ideális lenne ! Én viszont eddig(!) ahány angolos helyen jártam -pedig sok helyen megfordultam már-sehol nem láttam a lóval órákat "elbíbelõdni" csak azért, pl hogy felszálláskor helyben maradjon!Tulajdonképen rosszul is fogalmaztam, mert azt kellett volna írnom, hogy a westernlovaglásban a hagyományosnál (=angol) nagyobb hangsúlyt fektetnek az ún. jó magaviseletre.Hogy nem gyõztelek meg, hmm.., úgy látszik keményebb dió leszel, mint gondoltam!Akkor mégegyszer próbálkozom! 1. Próbáltál már lovat átlovagolni angol stílusból westernbe? Meglepõen gyorsan megy. Vissza felé, viszont harc a végtelenségig! Amelyik lovacska ebbe egyszer belekostólt, az többet nem szeretné a másikat. Ezt nyugodtan álíhatom, többször kipróbáltam. Tehát a ló már döntött!2. A westernstílus megnyugtatja a lovakat és engedelmesebbé teszi! Ezt is kipróbáltuk, oda-vissza!!3. A westernló jelekre dolgozik, és ha egyszer arra meg van tanítva és a lovasa is ismeri (ugyanazon)jeleket, akkor lovaglás közben a lovasnak, szinte semmi dolga.4. Monty Roberts mondja: a lónak az a legnagyobb dícséret, ha leszállunk róla!Ha leszállni nem is akarunk, akkor legalább hagyjuk békén! Ha nem muszáj, ne adjunk neki feleslegesen segítségeket.Nézzünk egy tipikus példát:Vágta illetve vágtába való beugratás pl.jobbra:"A jobb lábszár, közvetlenül a hevederen, a ló jobb hátulsó lábát fokozott elõrelépésre készteti. A jobb szár felvétel és engedés útján a fejet enyhén jobbra állítja. A bal szár behatárolja a fej állítását és megakadályozza a bal elülsõ láb túlzott elõrelépését. A lovas bal lábszára ellentartva a heveder mögött van, mintegy tenyérnyire és megakadályozza a bal hátulsó láb oldalra lépését (kiesését). ....-boccs, de túl hosszú, ezért nem idézek mindent- A nyugodt kéz egyenletes támaszkodást tart fenn. A lovas félfelvételekkel biztosítja a vágta rugalmasságát és akadályozza a ló szétesését... Minden vágtaugráskor úgy kell ülni, mintha újból be akarnánk ugratni." Irányelvek/angol stílusWestern: (kész lónál): A lovas oda teszi a belsõ csizmáját a hevederhez, külsõt a heveder mögé, kicsit emel a szárakon, erre a ló felveszi a már megtanult megfelelõ poziciót, és a belsõ csizma elvételére, és a szárak engedésére beugrik a belsõ lábra vágtába. Vágta közben, hosszú száron mindaddig összeszedettem, az adott irányba halad tovább mindenféle kéz-láb-derék segítség nélkül, míg a lovasa mást nem kíván tõle. (Természetesen minden ló esetében szükség van olykor-olykor korrekcióra, de ez stílustól független!)Melyik a kényelmesebb és egyszerûbb a ló és lovasa számára? Remélem a Sheriff meg lesz velem elégedve az iromány hossza miatt, a tartalma miatt...? IC

#4 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 17. - 16:16

Igen, meg vagyok elégedve!De!Még Zsu elõtt majdnem hozzászóltam a témához, s megmondom õszintén lett volna vele közös pont a hozzászólásunkban.Újra de!1. Hát milyen látszata lenne, ha az egyik westernes a másikat mószerolná a nyílt színen, a tatterosok szeme láttára? Farkas nem lehet farkas farkasa a bárányok (még mielõtt rámsütnék: nem azt mondtam, hogy birkák! ;) ) elõtt.2. Totálisan analfabéta vagyok a lovagláshoz, beleértve mind az angol, mind a western stílust. Azt sem tudom, mirõl beszéltek sokszor. A hajam leég, amikor ilyeneket olvasok, hogy a bal szár keretez, meg a jobb csizma a heveder mögött. Én annyira másként állok a lovakhoz és a lovagláshoz, mint a legtöbben, hogy az már szégyellni való. Nézzük csak egy kicsit részletesebben:Én tudatlan vagyok. 40 éve nem tudok, csak szeretek lovagolni! Ez még nem lenne olyan nagy baj, de ráadásul még csak nem is idegesít ez az állapot, s eszem ágában sincs kurzusokra járni.De vajh, olyan nagy baj-e ez? Nézzük meg egy kicsit, ha van hozzá kedved!Mi vagyok én? Hogyan lovagolok én?Szabadidõ lovas vagyok. Szabadidõmben, autodidakta módon elsajátított stílusban és technikával lovagolok. Én nem úgy ugratom be vágtába a lovam, mint ahogy leírod, hanem csak nagyon halkan kiejtek egy ilyesmi hangot: "ci", s már vágtatok is. (Ha kezdõket viszek magammal, az összes lovam egyszerre ugrik be vágtába, pedig esküszöm csak a fogam között zizzentek egy alig hallhatót.) Nem csinálok hozzá semmit. Se a kezemmel, se a lábammal, se derékkal. Azt, hogy melyik lábára ugrik be a ló, egy kis testsúly áthelyezéssel befolyásolni tudom, ha akarom. De megvetendõ módon soha nem akarom. Ugyanis baromira nem érdekel a 40. km megtétele után, a következõ 25 megtétele elõtt, hogy melyik lábát választja a ló. Soha nem akadályozom meg abban, hogy vágta közben lábat váltson, ha akar. Szakemberek szemével nézve undorító dolgokat mûvelek, azt hiszem. Persze nem akarom azt állítani, hogy a lovaim így születtek, hogy ismereik ezt a hangot és eredendõen tisztában vannak annak jelentésével. Sokat lovagolom õket, s összecsiszolódunk ezek alatt a lovaglások alatt.Soha senkinek nem mondanám, tanácsolnám azt, hogy ne szakemberektõl tanuljon meg lovagolni. Ne sajátítsa el a lovaglás technikájának alapjait, majd magasiskoláját. Ne gyakorlatozzon órákon, heteken, hónapokon, éveken keresztül. Csak egyet szeretnék elérni: Ne kelljen szégyellnem magam azért, hogy én ezt nem teszem. Nem akarok ugyanis soha versenyezni. Nem akarok évente 36 hétvégén versenyre menni. Lovat hajnalban futóra rakni, 100-400 km-t autózni, várakozni a soromra, bemutatni a gyakorlatomat, haverkodni kicsit a cimborákkal, lovat futóra felrakni, hazavezetni. Hét közben meg gyakorolni, iskolázni mind a lovat, mind saját magamat.Minden tiszteletem azoké, akik képesek erre. Hidd el nem gúnyolódom.Csodálom õket türelmükért, megszállottságukért, eredményeikért. De képtelen vagyok utánuk csinálni. Nem fekszik nekem. Én másra vagyok programozva. Atavisztikus érzésektõl hajtva belevetem magam a lovammal a természetbe, s akkor érzem magam a legjobban, ha még csak a gondolata sem merül fel bennem a civilizációnak. Párás hajnalokon a lovam hátán bandukolva figyelem a tisztás szélén legelészõ õzeket, a nagy, mohos törzsû nyárfa tetején lakmározó ölyvet. Bámulok a kelõ nap vérvörös korongjába. Vagy csapkodom káromkodva a nyári délutánban a mocsárból felvert szúnyogokat. Vagy döbbenten hallgatom az éjszakára készülõdõ láp millió békájának fülsiketõ kuruttyolását. Nézem, ahogy a gólyák méltóságteljesen lépkednek a szántó traktor után, s szedegetik a földbõl kifordított pajorokat. Látom a lucernás szélén bóklászó rókát, nézem, ahogyan a hangyák szorgoskodnak, miközben én heverészek a fûben, s a lovam meg mellettem legelészik. És elájulok a gyönyörtõl. Néha az az érzésem ilyenkor, hogy nem is a mai korban élek, hanem valamikor réges-régen. Úgy érzem magam, mintha aranyásó lennék a múlt században, s ilyenkor egészen biztos vagyok abban, hogy megtaláltam a kincsesbányát, máskülönben nem lehetnék ennyire boldog.Ebbe nem fér bele olyasmi, hogy odafigyeljek a bal és a jobb oldali csizma tenyérnyi eltérítésére, vagy bármi ilyen dologra. Amit én csinálok az nem western lovaglás, ha a western lovaglás a western stílusú sportlovaglást jelenti. De részben legalábbis az, ha a lóval való teljes lelki összhang megteremtésére való törekvést tekintjük a legfõbb ismérvnek.Az tagadhatatlan, hogy az alapok elsajátítása nélkül csak a lovad felesleges terhelése árán jutsz egyrõl a kettõre. Nem azt állítom, hogy ne tanulj tinó, mert ökör akkor is lehet belõled. Tanulni kell! De egyrészt az ember a lovától, társaitól, irányadó, példamutató emberektõl akkor is képes tanulni, ha erre nem kurzusokon, tanfolyamokon vagy a lovas akadémián kerül sor. Csak egy hajánál fogva elõrángatott példát hadd említsek: Évek óta túráztam már cowboy cuccokban, a lovamon ott fityegett a lasszó állandóan. Az éjszakai táborozások alkalmával a lovamat egy fához kötöttem ki vezetõszárral, kötõfékkel. Egy alkalommal együtt túráztam Somogyi Zsolttal, aki a következõ dolgot mûvelte. A lovát egy kicsit távolabb vitte a többiekétõl, s a lovát két viszonylag távoli fa közé kifeszített lasszójához kötötte a vezetõ szárral úgy, hogy a csomó a lasszón ide-oda tudott csúszni. Így a ló egy nagy területet tudott lelegelni, s nem tudott a fára felcsavarodni sem, hiszen ha megpróbálta megkerülni valamelyik szélsõ, a lasszót tartó fát, a kifeszített laszó megakadályozta abban, hogy körbe-körbe járva balesetveszélyes helyzetbe tornássza magát. Én nem szóltam akkor semmit, de azóta minden lovamhoz viszek magammal egy-egy lasszót a túrák során. Ez nagyon kis dolog, de nem tudom, hogy valaha is oktatták-e ezt a dolgot bármely kurzuson. Számomra ez ezerszer fontosabb - mert a mindennapokban használható és praktikus - információ, mint az, hogy hogyan kell sliding stopot csináltatni a lóval. Nekem arra semi szükségem nincs az isten háta mögötti túráim során.Írsz egy-két olyan dologról is, s tudom, hogy a western sport alapjai is ezek, ami fontos és kívánatos. Álljon nyugodtan le és felszálláskor a ló, egyszerûen lehessen fel és levezetni a futóra/futóból, reagáljon azonnal és a kívánt intenzitással, odaadással. Igen, igen! De itt találkozom össze Zsuval. Ezt minden szabadidõ lónak tudnia kell. Az, hogy tatteros helyeken erre nem fordítanak sehol sem gondot, remélem nem igaz. Jómagam egyébként azt figyeltem meg, hogy a ló bizalmának birtokában szinte pillanatok alatt bármire rá bírod õt venni, teljes mértékben függetlenül attól, hogy van-e nyeregszarv a nyergen vagy sincs. Igaz, hogy mostanában nagy divat a lóbarát hozzáállást westernes hozzáállásnak tekinteni (Roberts, Parelli), de véleményem szerint ez önzés a részünkrõl, westernesek részérõl. Nem vagyok a téma, a szakirodalom avatott ismerõje, de úgy hiszem, hogy hegyeket lehetne összehordani olyan mûvekbõl, amelyeknek ugyanez a lényege, de semmi közük a westernhez.Órákig tudnám folytatni ezt az eszmefuttatást, de egyrészt már jóval hosszabb, mint a tied (Bi, bi, biiííí!), másrészt meg nem akarok veled vitatkozni, mert alapjában egyetértek veled minden lényeges dologban. Zsu nem keményebb dió, mint gondolnád, hanem józan véleményt fogalmazott meg, amellyel szintén egyet lehet érteni. Mostmár hármunk véleményével lehet vitába szállni. A három vélemény nem különbözik igazán, nem szemben áll, hanem kiegészíti egymást. (Azt meg, hogy a western magasabb rendû, tudjuk itt mindannyian! :D Ezért kár volt új topicot nyitni!)

#5 sheriff

sheriff

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 17. - 16:25

IC!Te az Istenes Csilla vagy?

#6 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 17. - 22:28

Igen Sheriff az IC az az IC.Most már tényleg kiváncsi vagyok,hogy tekintélyes méretû hozzászólásainkat miként fogadja majd a Naaaagy Lovaaaaaas táborunk,mert elõre szólok,hogy én is hosszú leszek.A lóval való együttlétrõl különbül szólni,mint szóltál már nem nagyon lehet!Magam is igy éreztem mindíg.Biztos mindannyian akik íly módon szeretjük a lovat meg a vele való szimbiózist kissé(?)gyermek lelküek vagyunk.És ez baromira rendben van így.Tegnap a találkozon azt mondta nekem valaki,hogy húsz évvel fiatalabbnak gondolt.Mondta ezt a az irásaim alapján.Hátha még lovon is látott volna!De nézzük a tényeket.Látszólag amióta a westernlovaglás elõre nyomulása elkezdõdött valoban az lehet sokaknak az érzése,hogy a westernlovasok kissé sok mindent rendelnek a w.lovazás mellé.De hát ha megnézzük ez a tulajdonképpen fiatal mozgalom mindig a szabadságot a szárnyalást és a másoktól különbözõséget képviselte.Legyen lóról,motorozásról vagy csak öltözködésrõl szó.Hogy Monthi,Parelli is egy lapra kerül ma mellé ennek is az az oka,hogy õk ugyanezt a másságot,a lóhoz való közeledés sokkal emberhez méltóbb alternativáit hirdetik.Az csak egy a próság,hogy a w.módon történõ kiképzés nagy sújt fektet a földrõl való munkára.Errõl most ne beszéljünk majd élõben bõvebben.A lóban alapvetõen én is azokat találom meg amiket elmondtál szerintem nagyszerüen.Azt szoktam mondani ha felülök visszamegyek azonnal száz évet az idõben.A sportszerû lovaglásról én is azt szoktam mondani,hogy túl nagy árat fizetnek a lovak azért,hogy az emberek piros kabátban mutathassák meg magukat.Magam elképzelhetetlennek tartom,hogy olyan versenyszámokra késziteném fel a lovaimat amitõl jelentõsen károsodnának.Ezért biztosan sokan leköpnének de nézzünk körül egy ugró klubban vagy egy egytizes versenyen a boxok környékén.Én még annyi életúnt lógófejü átlag három lábra fáslizott lovat még sehol sem láttam.Ezeknek a szerencsétlen lovakban sok a közös.Biztos csak kevesüknek adatik meg az amirõl a lovaglásaid kapcsán írtál!Biztos,hogy mindegyiküknek ugyanazon módszer szerint megtanitották mikor melyik lábra vágtázzon mégis kidõlt inakkal lógó lábakkal, relativan fiatalon fejezik be pályafutásukat esetleg életüket is.Az nagyszerû volna ha mindenki úgy közlekedne a terepen,mint Te.Magam is így szoktam,akik voltak már velem tudják.Ez igényesség és fegyelmezettség kérdése,hogy az utolsó lovasra is vigyáznom kell a csapatban.Ettõl persze mi is orditunk kurjantunk nagyokat de a lényeges dolgok csak pisszentésre történnek.Viszont vannak lényeges dolgok amit muszáj megtanitanunk azoknak akik legalább ugy szeretik a lovakat,mint mi csak még nem oly régen.Nyilván Te is találkoztál már olyan lovassal aki nem tudja,hogy ha véletlenül nem olyan lova van aki ha elfárad egy hosszú vágta során akkor sem ugrik át a másik lábra akkor tönkre teszi hamar szeretett társa lábát.Mára eljutottnk oda,hogy azoknak az új lovasbarátainknak akik vonzódnak a westernhez nem kell ócska nívótlan bérlovardákban (értsd:lókölcsönzõ)értéktelen emberek lenézettége mellet megpróbálni megtanulni azokat az alapokat ami a lovagláshoz kell.Ehez persze nem lett volna elég IC-nek és NP-nek (aki akkor még nem lehetett real cowboy)kitalálni az egyesületünket össze gyüjteni a hasonló érzelmü lovasokat(nem is értem Te miért nem vagy köztünk)hanem szükség volt a mellénk állt áldozatkész emberekre is.Sajnos az "elfogadtatásunkhoz"nem elég,hogy vagyunk bizonyitani is kell.Ezért kellenek a versenyek.Az kevés ugyanis,hogy szûk körben tudják,hogy nálam lovagolt már világtalan 16-éves lány és nyugodtan vágtázhat hét éves gyerek is ha nálam találkozott a lovaglással ahol a futószáras oktatás szinte nem is létezik.Nem stilusom a villogás szinte soha nem szólok lovagláshoz ha nem kérdeznek de tudom milyen nehezen tanitottam meg ösztönösen csak az eredményt remélve pl a sped kontrollt vagy egyszerüen a szárak használata nélküli ló irányitást amitõl ma,hogy már lehet ilyet is látni mindenki seggre esik.A westernlovaglás nálunk még gyerek.Sõt hátrányos helyzetü gyerek.Biztatni tanitani kell bizonyitando egyre nagyobb létjogosultságát.ezért kell versenyezni hátha egyszer eljutunk oda,hogy nem csak õrült barátaink szponzori segitségével tudjon egy gyerek WESTERNT lovagolni hanem mondjuk az állam is herdálna el rá néhány adó forintocskát. UI:remélem,hogy Meggyes után szabadon én voltam a leghosszabb!láncszem.

#7 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 17. - 23:12

Hát, arra számítottam, hogy irományom után a wescosok durrogtatva fognak közlekedni ebben a topikban... De örömmel látom, hogy azért az igazság mellett õk se mehetnek el. :D IC!Ez már tényleg meggyõzõbb volt, de még mindig nem érzem azt, hogy át kellene nyergelnem. Posted Image Igaz, még nem próbáltam ki, de ami késik, nem múlik. :D Szóval, az átlovagláshoz nem tudok hozzászólni, mert nem lovagolok olyan szinten, hogy ilyen mutatványokat végezzek. Én csak szabadidõlovas vagyok. :D Azt sem tudom, hogy engedelmesebb lesz-e a ló, de az az engedelmesség, amit itt Budaörsön tapasztalok, nekem elég. Amit én kérek itt a lovaktól, azt megteszik, ha nem, arról tudom, hogy az én hibám. Azt el tudom képzelni, hogy a Te lovaid talán elõbb megtennék, de nem vagyok benne biztos. Ez is inkább a bánásmódtól, mint a stílustól függ, szerintem. Az viszont tetszik, hogy vágtában nem kell folyamatosan ugratni... De! ha belegondolok, hogy terepen én sose figyelem, mikor melyik lábra ugrik a ló (mert úgy gondolom, õ jobban tudja nálam, melyikre kell Posted Image ), és sose ugratom, ha már egyszer vágtázik, mert miért állna meg? Tudja, hogy addig megyünk, míg meg nem állítom. És nincs is rajta wesco nyereg. Posted Image Tehát, valami olyasmire szeretnék kilyukadni, amit Sheriff írásából is kivettem: amit leírtál, az biztos jó a lónak, meg a lovasnak, de ezek nem a hobbilovaglás része. Az engedelmesség, az igen, de ezt angol stílusban ugyanúgy tudnia kell a lónak! Tényleg sok helyen nem ilyen a hozzáállás, és azt gondolom, ezért is tart ott az én lovastudásom, ahol tart. De az utóbbi idõben, mióta tudom, hogy mire kell odafigyelnem (pontosan azokra, amiket írtál), szerencsére egyre több olyan helyet találok, ahol angol stílusban oktatnak, és megfelelnek az általad (és általam) felvázolt kritériumoknak a lovak és a lovasemberek.Még mindig azt gondolom, hogy ha hobbilovaglásról van szó, nem a stílusról, hanem a hozzáállásról vitatkozunk teljesen feleslegesen, mert ahogy Sheriff is írta, tulajdonképpen egyetértünk. Üdv: Zsu ;)

#8 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 17. - 23:32

Annyi ideig írtam, hogy Realcowboy hozzászólását csak most láttam. :D Szóval, erre csak annyit mondanék, hogy pont az a baj, hogy csak Nálatok lehet találkozni ezzel a szemlélettel! Egy farmon (ami nem ranch Posted Image ) miért nem? Mi van, ha én szabadidõlovas vagyok ugyan, de hallani sem akarok westerncuccról? Ne lovagoljak? Azért ez nem így mûködik. Félre ne értsetek, leírom még egyszer, én szeretném kipróbálni, de nem biztos, hogy át is fogok nyergelni; ettõl függetlenül szeretnék én is ilyen körülmények között lovagolni - és többé-kevésbé lovagolok is.Ha Te sem írtál ezzel ellenkezõt, Realcowboy, akkor ne vedd magadra, én csak a problémának ezen pontjára szerettem volna rávilágítani. Posted Image Zsuzska, a leglényegretörõbb láncszem ;)

#9 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 18. - 0:48

Sziasztok!Beszállnék én is... :D IC: én aztán vérbeli tatteros vagyok, de pl. pont a segítségadásokban már átvettem a "wescos" szemléletet, és nem adok folyamatosan segítséget a paccnak. Részemrõl minden dologra nyitott vagyok, ami tetszik nekem, illetve amirõl meggyõznek, hogy jobb, mint amit eddig csináltam, azt minden további nélkül átveszem, függetlenül a stílustól. Egyébként nálunk láthatsz tatterost, aki egy napig szenvedett azzal, hogy a lova megálljon, amíg felszáll rá Posted Image RC: valahol igazad van az ugrólovak tönkretételében, bár nem 110-en, hanem egy kicsit feljebb a jellemzõbb. Csak, tudod, szerintem ez wescos körökben is bõven elõfordul. Nem minden ló alkalmas a sliding stopra, meg a pörgésre, aminek a franc se tudja most ilyen késõn, mi a "rendes" neve. Pláne, ha betonon csinálják :D Lényeg a lényeg, itt sem az számít, hogy a stílus milyen... [ 17 Február 2002, 23:54: Az üzenetet átszerkesztette: Filly ]

#10 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 18. - 1:25

Azért nem lehetett eddig találkozni ezzel a szemlélettel ami egy westernes elvárása egy lótól,mert szinte az utóbbi idõkig egymástól elszigetelten westerneztünk nem volt FÓRUMUNK sem sem pedig lehetõségünk ahol megmutathatnánk magunkat.És régebben mirõl nem tudtunk az nem is volt.Így nem volt pl.kábítószer kérdés sem.De megnyugtatásodra itt a nyilt színen meg vallok neked néhány dolgot,mert úgy tûnik IC.megnyitotta a nagy és hosszú õszinte megnyilatkozások topicját.Megjegyzem ha sok kopogtatással is jár számomra szimpatikusabb ez ,mint ha rövid jópofaságokkal próbálnánk leszólni valamit((pl:omega)és ugy bevágodni valahol!Na szóval:Hogy a szabadidõ lovagláshoz jobb a w.nyereg ezt leirni is felesleges.De nézzük a külsõségeket.Két dolgot viselek nehezen a westernben.A kalapot és a countryt.A lovaglás gyakorlati technikai kérdéseiben itt nem tudunk elmerülni de mig az angol lovaglásban csak megváltoztathatatlan szentségekkel történik az idomítás addig a western oly dolgokat enged meg hogy mindenkinek lehetnek módszerei a feladatok megtanítására ha a végeredmény tekintetében jó.És ha valakinek van szeme rá nem azt fogja mondani,hogy ez nem tud semmit,hanem mondjuk ha látja a Sheriffet hogy nem látja mit is csinált amikor beugratta a lovát vágtába akkor megkérdezi,hogy hogyan is csinálja?Jó volna bõvebben tudni mitõl idegenkedsz a westernben?Hogy nyugodtan felülhetsz egy tiszta farmerban és a fender megóvja a nadrágodat?Bár nem vagyok a gyorsasági versenyek megszállotja de ki a nagyobb ovis aki egy rókafarkat kerget vadászlovaglás okán vagy aki három hordó körül próbál rövidebb idõ alatt megfordulni?Erre nincs válasz.

#11 zsezse

zsezse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 251 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 18. - 15:43

Hali!Gondoltam én is bele szólok. Igazából Zsu, Filly és Sheriff szinte minden gondolatomat megfogalmazta, amiért mégis irkálok, az IC topic indító egyik mondata, mármint hogy a legideálisabb egy szabadidõlovas számára a western stílus. Ezzel csak annyi bajom van mindjárt az elején, hogy ki kit tart szabadidõ lovasnak. Mert aki hetente párszor fizet x ezer forintot, hogy lovagolhasson egy-egy órát karámban vagy terepen, annak -megkockáztatom- teljesen mindegy, hogy milyen stílust választ, bár szerintem kis hazánkban kezdõként jobban jár az angol változattal. Itt azért megjegyezm, hogy az én gyerkõceim amikor elég nagyok lesznek már, le fognak húzni néhány évet a voltizshevederen és lehet, hogy lovastornásznak is beadom õket, aztán majd eldöntik, hogy milyen stílus szerint folytatják már nyeregben. Azt hiszem, annak aki fejenállva is képes egyensúlyozni egy vágtató lovon minden alapja megvan ahhoz, hogy el tudja dönteni, hogyan akar lovagolni. ;) Ha valaki azt nevezi szabadidõ lovasnak, akinek saját lova van és néha karámban, néha terepen lovagol, akkor számomra megint nem egyértelmû, hogy csak a western lenne a megfelelõ, mert mondjuk aki csak úgy szórakozásból ugratni akar, vagy egy piaffot akar megtanítani a lovának, annak semmi helye egy weszkó nyeregben. Aztán ha valaki azt nevezi szabadidõ lovasnak, aki csak túrázgat és terepezget a lovával, akkor meg biztosan állíthatom, hogy nem egyedül a western a legideálisabb számára. Ezt márcsak azért is merem kijelenteni, mert Palival együtt mi ízig-vérig túrázó szabadidõlovasok vagyunk, -olyan mint Sheriff- mégsem lovagolunk western nyeregben és western felszereléssel, és nem is fogunk nagy valószínûséggel. Azt gondolom, mint Zsu ebben a kérdésben: azért, mert én túralovas vagyok még egyáltalán nem biztos, hogy a western szerkó és lovaglási stílus a legideálisabb a számomra.Még most az elején hozzá teszem, hogy semmi bajom a western stílussal, és minden elismerésem azoknak, akik ezt magas szinten mûvelik, de ugyan ilyen csodálattal nézek a spanyol magasiskola feladatira, vagy Mario Luraschi lovainak teljesítményére vagy még ki tudja hány ezer féle lovas mutatványra, amit a világ lovasai képesek a lovaiknak megtanítani a legkülönbözõbb és legmeghökkentõbb felszerelésekkel és lovaglási stílusokkal. IC cikkeit és a western témákat pedig rendszeresen elolvasgatom a szaklapokban, tehát érdekel, csak kívülállóként és esetleg kipróbálás szintjén.Ami a manapság (újra) divatba jött lóközpontú/lóközeli, Patt P, Monty R., "suttogó" meg hasonló módszereket illeti, ha ezzel az ismerettel valaki száz évvel ezelõtt odamegy bármelyik lovas katonatiszthez, vagy akár magyar szántogató paraszthoz, akkor az egyszerûen kineveti és azt mondja, hogy ember, ezt már az ükapám is tudta. Mamár nem képezi életünk részét a ló, csak keveseknek függ tõle a megélhetésünk és ezért elfelejtettünk bánni velük. A fent említett módszereknek nagyon jó a marketingjük, sajtójuk, az USA-ból jön és mindenki a westernnel kapcsolja össze õket és ebbõl az következik, hogy csak a western stílusban lovagló ember képes így bánni a lovaival. Ez meg egyszerûen nem igaz. Azt, hogy egy ló szilárdan álljon, amikor felszállnak rá, pl. bármely európai katonaló meg tudja csinálni, mégsem qh egyik sem.Amit IC a qh-król írt azért az teljesen igaz, csak ne felejtsük el, hogy az a fajta azért lett ilyen, mert erre tenyésztették ki, többek között a nyugodt vérmérséklet, kényelmes mozgás, voltak a fõ szelekciós tényezõk és ezért nyilván ideális hobbiló is lett.Itt azért átcsapnék a "Hobbiló, mint tenyészcél" topicba, hogyha a világ legnagyobb egyedszámmal rendelkezõ lófajtáját érdemes volt a fent említett tenyészcélok szerint szelektálni, és ideális hobbi lovat csinálni belõle, akkor a magyar fajtákra nézve ez miért degradáló tenyészcél, kedves Hecker Walter úr? Posted Image Na mindegy.Szóval ami a lovastúrázást illeti, eddig nem találkoztam olyan érvvel ami miatt át kellene nyergelnem a westernre. És most csak gyakorlati szempontokat nézek, mert a két lovunk, ami van, túrázásra tökéletesen alkalmasak, nem szorulnak ilyen jellegû kiképzésre és a jellemük, vérmérsékletük is megfelelõ. Magunkat pedig olyan embereknek ismerem, akik elég jól meg tudják értetni magukat a lovaikkal, annak ellenére, hogy nem ismerjük egyik fent említett módszert sem, csak a józan paraszti eszünkre hagyatkozunk. Eddig mindent elértünk a pacikkal, amire szükségünk volt.Ami a technikai részét illeti a dolognak, nekem van egy piszok kényelmes, párnázott, bordázott, puha ülõfelületû túranyergem. Papucsos váza van, olyan hosszan fekszik fel, mint egy western nyereg. Vannak rajta mindenféle karikák a nyeregtáskáknak, van az is és használjuk is. A nyeregszárnyon a térdtámasz kicsit rossz helyre, elõre került és mivel kinyújtóztatott lábbal szeretek ülni, így azon még alakíttatni kell, mert nem éri el a térdem, de ha sikerül megcsinálni, akkor tökéletes lesz. Tudok benne kényelmesen ügetni, mert szerintem nem a lassú vágta a megfelelõ haladási mód, még akkor sem, ha Sheriff most lepuffant :D , vágtánál ki tudok belõle emelkedni ha kímélni szeretném a ló hátát, Szóval tudok benne western szerûen és angolosan is lovagolni ha kell. A magas elsõ kápa meg kifejezetten örülök, hogy nincs rajta. A kantáromat sem cserélném le, egyszerû angol kantáram van, csikózablával, sõt meg kell mondjam, a weszkósoknál használt szár nekem nem is praktikus, mert pl. én csak kétkézzel tudok orrot fújni és akkor el kell engednem a szárat, ami ha nem lenne összecsatolva, akkor leesne a földre, vagy amikor a nyereg még új volt, akkor meg két kézzel kellett hevedert húznom a ló hátáról, akkor is elengedtem a szárat. Bár biztos van erre valami megoldás a weszkósoknál is, hogy ne essen le a szár és szabad legyen mindkét kéz. Posted Image Télen meleg, kötött inka-sapkában lovagolok, nyáron széles, karimás vászon kalapban, télen büdös vaxos kabátban, vastag cicanadrágban és chapsben, nyáron meg vékony pamut cicanadrágban meg ami éppen kényelmes felsõ viseletnek. Nincs olyan melegem mint a farmerban az biztos tongue.gif Ami a csizmát illeti, szerintem az angol csizma sokkal praktikusabb. A térdigérõ szárú, vizhatlan bõrcsizmában simán bele tudok menni a csatornákba, vagy végig tudok menni a szikeseken megálló vizfelületeken anélkül, hogy átázna a nadrágom. És még egy csomó apróság.De az is igaz, hogy nem vagyok olyan feltûnõ jelenség, amikor megérkezek valahová, mint a csili-vili szerkós weszkósok Posted Image Lehet, hogy ez a lényeg? :D Szóval miért is kellene nekem weszkóznom? :D Hogy bírtam ennyit írni???

#12 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 18. - 18:19

Szia Zsezse!Nagyon jó, amit írtál, tökéletesen egyértek Veled! Már amennyire vissza tudok emlékezni minden részletre. :D Tényleg érdemes itt elõször azt tisztázni, hogy kinek mit jelent a szabadidõlovaglás. De akárhová jutunk, a tatterosok gyõznek. :D :D Szia RC! (Bocs, hogy rövidítek, de ha már mások is... ;) )Én sosem mondtam, hogy idegenkedem a westerntõl, már nemtomhányszor leírtam, hogy ki szeretném próbálni! De az tényleg nem vonz, hogy farmerban lovagoljak. Nem dörzsöli ki a varrás az ember lábát? És ahogy Zsezse is írta, nem túl meleg az? Pláne egy túrán? (Nem szeretnék senkit gyanúsítgatni, ezért név nélkül, de mintha e fórum oldalain is írta volna már egy wescós, hogy az angol cicanadrág valóban a legkényelmesebb a lovaglásra... tongue.gif )A belovagláshoz érdemben nem tudok hozzászólni, mert csak szabadidõlovas vagyok, és nem lovagoltam már be nemtomhány csikót meg nem is fogok; viszont láttam-hallottam sok mindent egy általam nagyra becsült és hozzáértõ lovasembertõl, de azt sose, hogy mindig csak egy sémát kell követni ami minden lóra érvényes. Mind más és más egyéniség, más és más tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy lehetne egy sémát alkalmazni rájuk? Ha nem így értetted, légyszi magyarázd meg bõvebben, mert nekem ez jött le abból, amit írtál. Posted Image A nyeregrõl meg annyit, hogy a bocknyereg számomra nagyon kényelmes, arra is lehet mindenféle cuccokat pakolni, a nyeregbe tapadva ügetni-vágtázni, vagy akár könnyíteni, ha úgy kénylemes. De még egyszer hangsúlyozom, ez nem jelenti azt, hogy ha végre egyszer kipróbálhatok egy igazi westernnyerget, azt fogom mondani, hogy akkor is éljen a bocknyereg. Posted Image Üdv: Zsu

#13 IC

IC

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 122 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 18. - 18:56

Sheriff!Nagyon jó a "tollad", le a (western) kalappal -amit Realcowboyhoz hasonlóan én sem szeretek!Ha Te 40 éve lovagolsz és szereted is, amit csinálsz, akkor az semmiképen nem lehet rossz! A western éppen errõl szól. Mindegy, hogy milyen technikát alkalmazol, a lényeg az eredmény! Ha a lovaid "ci"-re szó nélkül beugranak vágtába, ez több, mint elég! Sokaknak ez a "helyes" segítségadások ismerete ellenére sem sikerül! Vannak viszont optimális segítségadások, amiket a ló gyorsabban megért, mintha mást használnánk helyettük. Ezek stílustól függetlenül ugyan azok!! Ezeket egyrész ezért érdemes megtanulni, másrészt azért, hogy a lovat, ne csak a belovaglója tudja ellovagolni. (Olyasmi ez, mint az autóvezetés. Meg lehetne azt is biztos szokni, hogy az autó akkor megy jobbra, ha balra tekerem a kormányt, de fordítva valahogy egyszerübbnek tûnik. Az sem lenne túl jó, ha a különbözõ tipusokban más és más helyeken, vagy sorrendben lennének a pedálok....) Ha van felesleges 40 éved, akkor viszont tanulni sem kell, mert ha valaki olyan beleérzõ lovas mint Te :D , elõbb-utóbb rájön sokmindenre. Ha viszont spórolni akarsz az idõvel, akkor érdemes mások tapasztalatait felhasználni, vagyis tanulni. Gondolom Te is tudtad volna kamatoztatni az elején a mai tapasztalataidat!?A "kurzusok", valóban egy szükséges rossz, de mivel egyenlõre kishazánkban a westernesek tábora sajna elég gyér, kevesünknek van olyan lovasbarátja, szomszédja, ismerõse, akitõl elleshet valamit.Teljesen egyetétek Veled abban, hogy egy jóízû tereplovagláshoz nem feltétlen szükséges, hogy a lovat arra a lábra tudjam beugratni, amerre csak akarom, sõtt talán még az oldaljárások nélkül is ki lehet bírni valahogy :D .Abban viszont nem értek Veled egyet, hogy VITATKOZ(Z)UNK. Nekem ugyan is ezzel a topic-kal nem ez volt a célom. Én csak szerettem volna elmondani, hogy amíg a westernlovaglással meg nem ismerkedtem, -bár elõtte is nagyon szerettem, lovagolni- a lovaglás mégsem tudott akkora élményt nyújtani, mint ma! A mai napig is a legnagyobb bánatom, hogy annak idején erre a stílusra senki nem hívta fel a figyelmemet. Ezt szerettem volna most pótolni, és nem hittéríteni!!Megszeretni viszont csak azt lehet amit ismerünk illetve kipróbáltunk! (véleményt mondani is -szerintem-csak az utóbbi estben lehet!!! tongue.gif Azt hiszem Filly rátapintott a lényegre! A legtöbb szabadidõ lovas (= ált. saját vagy barátai lován, terepen "elkocorászó" lovas)se nem angol, se nem wester stílusban lovagol, hanem a kettõ keverékén. Általában angol szerkóban, westernhez közelálló stílusban, tehát laza száron és és állandó segítség adások nélkül. Vagyis mi szabadidõ lovasok egy kicsit mind "weskósok" vagyunk!!?? Posted Image

#14 Angi

Angi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.074 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 18. - 19:41

Sziasztok!Én nem szeretnék hosszú monológokat hozzáfûzni a dolgokhoz, csak annyit, hogy amióta ló háton ülök, angol stilusban lovagolok. DE, kb. egy hete kinnt voltam Blueberrynél, és volt szerencsém az egyik paciján ülni, ami western nyereggel volt felszerelve. Hát az valami fantasztikusan kényelmes volt. A lovaglás végére egyszerûen fülig ért a szám. Nem mintha az eddigi lovaglásokat nem élveztem volna, de ég és föld a különbség. És mivel a csikóm, csak most lesz képzés alá fogva, el is döntöttem, hogy nekem nem is kell más. Ezt a stílust akarom megtanulni, és ûzni, és bárkinek csak ajánlani tudom. Egyrészt, valami fantasztikus összhangnak érzem azt, amikor hosszú száron úgy közlekedsz a lóval, hogy nem rángatod szét a száját, és mégsem akar elvinni a fenébe, és egyhe segítségekkel mégis azt csinálja amit szeretnél. Én most láttam ilyet elõször, és leesett az állam, hogy jééé, ilyen is van? Szerintem sosem késõ tanulni, és nem szégyen segítséget kérni. Én megtettem, és csak bíztatni tudok mindenkit, hogy igen is törekedjen egy olyan kapcsolat kialakítására a lóval, hogy mindketten jól járjanak. A ló és lovas is. Hiszen ez a szép benne, nem??

#15 Guest_Ken Tacky_*

Guest_Ken Tacky_*
  • Guests

Közzétéve 2002 február 18. - 20:14

Angi :D :D :D :D !!!!!Pacsiiiiiiiii! :D :cool:

#16 Mercy

Mercy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 209 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 18. - 20:58

Lehetek kicsit gonosz?Én szõrén, kötõfékkel vagy csikózablás orrfék (vagy az az orrzó?) angolkantárral(a ló vérmérsékletétõl függõen) szeretek lovagolni, hol könnyíteni, hol leülni, néha gyakorlatozni terepen, és szerintem az a lényeg, hogy a ló is jól érezze magát. Múltkor ugrató edzét tartottam az egyik pacának terepen, mert ahhoz volt kedve. Egy másiknak meg ahhoz, hogy hátrálásokat helybõl vágtákat és megállásokat gyakoroljunk, ezért ezt csináltuk. Nem mintha nem tudtam volna mást, De minek?Az egyik ló pl nem szereti, ha kiüljük az ügetését meg a vágtáját. Akkor mit csinálnék vele westernben? Soha nem élvezné.Ezzel csak az akartam megvilágítani, Hogy szerintem marhára nem a felszerelés, a westernkalap, vagy a piros kabátka, de még csak nem is annyira a lovas, hanem a ló számít. No jó, elég a fellengzõs marhaságokból, lõjjetek le, mert még a végén elhatalmasodik mindenkin a felszerelés nélküli lovazás vágya, és csõdbe mennek a felszerelés-készítõk Posted Image Üdv: MercyJa, amúgy én pont azért maradok meg az angolnál, mert bonyolultabb=>Nagyobb kihívás :D

#17 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 18. - 20:59

Sziasztok!Csak annyit fûznék hozzá, hogy szerintem szabadidõlovagláshoz, mindenekelõtt egy kényelmes nyereg kell!Hiába jó a ló, és a nyereg (pályán), ha kimész egy 1 napos, vagy többnapos túrára és az angolnyeregben pár óra múlva sajog a hátsód!Szerintem az átlagos angol univerzális nyergek nem felelnek meg a túrázásra. Az enyém relatíve nem volt olcsó, elég jól, mélyen ültet, de érzem egy idõ után, hogy nem kényelmes. (a lábamnak sem)Legjobb egy jó túranyereg, westernnyereg, vagy ausztrál nyereg. Sajnos egyenlõre nincs pénzem egy komolyabb ausztrálnyeregre, de idõvel át szeretnék "nyergelni" egy szabadabb stílusra. Igaz, hogy az én lovam sem szigorú angol rendszer szerint lett belovagolva, de nem tudom mit szólna hozzá, ha hirtelen feszítõzablát adnék a szájába, a puha csikózabla helyett.Még tanulnia kéne sok mindent, hogy egy jó ló legyen belõle, de sajnos nekem nincs annyi türelmem, mint Nektek. De majd gyakorolunk Posted Image .

#18 Angi

Angi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.074 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 18. - 21:16

Mercy!Én is lehetek gonosz?? :D És Te mibõl gondolod, hogy a lovadnak az ugrató edzéshez volt kedve?? Tán megsúgta?? Bocsi, ez tényleg gonosz volt.A lényeg a lényeg, hogy egyrõl beszélünk, a lóról, és a Velük való összhangról. Hogy úgy tudjunk velük együtt mûködni, hogy ne undorral, lógó orral csinálják, hanem legalább olyan élvezettel mint ahogy mi élvezzük. ;) És valóban, ilyen téren igazad van, hogy nem a felszerelés a fontos, de egy hosszú túra szerintem élvezhetõbb western nyeregben. Bár azt hiszem, teljesen meddõ vita amit folytatunk, hiszen mindenki lovagoljon úgy, ahogy neki jól esik. Posted Image

#19 sandokan

sandokan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 341 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 0:59

Kedves Zsezse!Gyakrabban olvasom a fórumot, mint hozzászólalok, de most ledobta az agyam az ékszíjat. A minimum, hogy semmilyen szinten nem vagy képben.:Elõször is azért, mert veled ellentétben minden weskós elmondhatja, hogy évekig volt MUSZÁJ lovagolni az angol stílust, lévén nem volt ismeretünk másról! (Te hány évig lovagoltál westernt?)Másodszor gondold már végig (ha már a felszerelésekrõl is szakértesz), hogy melyik stílust mire és hogyan találták ki és fejlesztették?! Nem lehet, hogy esetleg tõlünk szabadidõlovasoktól és a lovaktól lehetõ legtávolabb álló ugró-és egyéb sportcélokra csökevényesedett ki az ún. angol nyereg? (Nekem a gyûszû kifejezés a legkifejezõbb arra az érzésre amit kifejez és éreztet). Ha a te bordázott nyerged olyan nagy felületen fekszik föl mint egy westernnyereg, megeszem az inkasapkád a cicanadrágoddal együtt. És akkor még nem beszéltem olyan apróságokról, mint a kényelmetlen, szûk,vékony cipõfûzõvékonybõrcsíkra fûzött kengyeletek, ami arra jó, hogy ha perecelsz beleszoruljon a lábad és jó darabig húzzon maga mellett szerencsétlen ló, bár szerencsére ezen idõ alatt sem ázik át a térdig érõ csizmád.A

#20 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 1:39

Én is a szabadidõlovaglást szeretem, és csinálom. Nem angol, és nem is western felszereléssel. Bocknyergem van, ami tökéletesen megfelel arra amire a westernnyeregbõl és az angol nyeregbõl használni tudnék. Posted Image Amúgy szerintem az tud igazán lovagolni, aki szõrén is biztosan üli a lovat... Az egyensúly, a reflexek, a ritmusérzék, a lazaság együtt kell, hogy meglegyen, és ha szõrén ül fel az ember, akkor minden hiba felerõsítve jelentkezik. Amúgy amivel nem vagyok kibékülve, az a kengyel, amit Sandokan is írt, a bocknyergen nincs kengyellakat, szóval még mindig szõrén érzem magam a legjobban. Posted Image Cav

#21 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 3:02

Azon gondolkozom - mit keresnék én a vizen járva ha csak nem a lovamat akarnám áthuzni rajta?Azt meg aztán tényleg restelleném!A nyergek meg mindig a felhasználásuk szerint lettek kialakítva.A bochnyereg igazán megfelelõ lehetett a huszárnak az összes kulacsát motyóját felszerelhette rá,mert HOSSZÚ idõt ültek benne.A boch ny.kengyelvasa nagyobb is,mint a sportnyeregé.Amugy a szárakat sem sürün fogdosom terepen esetleg két cigi között néha megigazitom.Tudom,hogy az angol lovaglás szerint megbocsáthatatlan bûn lovon dohányozni de a kulacs használatához sem kell leszállni a lórol.És emlékeimben él még Szandokán által említett sport kengyelszij ami rendre epillálta a vádlimon a belsõ oldalakat.Ugyanis eretnekségem annyira gyalázatos volt mindig,hogy az eternitcsõre emlékeztetõ lovagló csizmát sosem birtam egész nap viselni ezért inkább sima csizmában vagy bakancsban lovagoltam megtérésem elõtt!Bocsánat ha bárkiben undort kelt de tény,hogy az a "feltûnõ"western cucc minden részében a kényelmet és a praktikumot szolgálja ha hosszú idõt kivánunk a lovon tölteni!Végezetül szeretnék idézni néhány szentenciát Vér Imre Turalovaglás cimü könyvébõl.Igen tanulságosak nem utolsó sorban humorosak igaz nem az utóbbi szándékkal iródtak ellentétben Vágtabtolós F.barátunk irásaival.Western nyereg:"eredendõen csak quarterekre fekszik fel.Az elsõ kápán a lasszó rögzítésére kialakitott résznek nálunk nincs jelentõsége.Mind a nyereg,mind a hozzá tartozó lovas öltözet a magyar lovas kulturátol és hagyományoktol idegen.Fejfedõként õsztõl tavaszig a törhetetlen kobak a legcélszerübb viselet.Nyári nagy melegben fehér kalap./nyáron ugyanis törhet a fej/A lovagló pálca megfelelõen hajlékony és jó súlyelosztásu legyen.A csuklószij megakadályozza az elvesztését.Élénk színü szigetelõ szalagból ráragasztott csíkok elõsegitik a földre fûbe esett pálca megtalálását."Mindenesetre a kis füles szines csíkos pálca praktikumát mellõzve maradok lovammal együtt a kétméteres szárak között csókoltatva a magyarságtól nem idegen angol lovas külsõségeit.De megrögzött angol lovas barátainknak akik mégis kiváncsiak a western praktikumára üzenem az idevágó mondást a puding próbája az evés találkozzunk a Parellis napon és aztán meglátjuk!

#22 Barb

Barb

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 89 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 8:55

Sziasztok!Sokáig nem akartam hozzászólni a témához, mivel nem értek oly nagyon hozzá, de...Én évek hosszú sora óta farmerban lovagolok. Egyrészt azért, mert nem óhajtok súlyos tízezreseket szánni egy lovaglónadrágra, amin a megfelelõ helyeken bõrtoldás van. Másrészt a farmer nekem azért is bevált, mert szerintem jobban tapad, mint a "falusi" lovaglóhelyeken (nem "Lovardákban") tanácsolt melegítõnadrág. Nem meleg, a varrás nem vág, szúr, nyom, szorít. Lovaglócsizmát szintén csak szaküzletben láttam (meg amikor - kb 3-szor - a Tattiban jártam). Világ életemben a sokak által marha veszélyesnek tartott edzõcipõben ültem lóra, a fûzõk vagy rövidek voltak, vagy betûrtem. Télen használok csak csizmát: régi, utcára már ódivatúnak minõsített lábbelit. Mindezek ellenére a nyereg, amiben ülök, nem western, hanem angol. És még ezekkel is sikerült elérnem egy lónál (akin sikerült több, mint egy évig lovagolnom, nem úgy, mint elõtte), hogy szár használata nélkül, pusztán a derekam, a súlypontom és a hangom "használatával" azt csinálja, amit szeretnék. Vagy egyszerûen megérezte, hogy mit szeretnék, és segítségadás nélkül tette meg. Úgy, hogy hetente egyszer lovagoltam egy órát (mondjuk ezt akkor is, amikor más nem akart ráülni, mondván, tele van, bakol).Úgyhogy szerintem egyáltalán nem a felszerelés számít, egyszerûen elég szeretni, foglalkozni, összecsiszolódni vele.Ezen kívül úgy gondolom, hogy a western-nyerget kifejezetten a hosszú túrákra találták ki, nem pedig a heti egyszer-kétszeri, néhány órás (max kettõ-három) tényleges szabad idõs lovaglásra.Nagyjából ennyi. Pá:Egy sem-wescos-sem-tatteros-csak-szeret-lovagolni-Barb [ 19 Február 2002, 07:57: Az üzenetet átszerkesztette: Barb ]

#23 sheriff

sheriff

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 9:38

Sandokán!Olvasd el még egyzser Zsezse hozzászólását! Szerintem alaposan melléfogtál ennek a csajnak a megítélésében. Hidd el egy jószándékú lovastársról van szó, aki elég önfejû ahhoz, hogy ne hódoljon be nekünk csak úgy ukmukfukk. Amiket ír, azzal persze vitába lehet szállni, csak az a baj, hogy nem nagyon érdemes, mert nagyon sok mindenben igaza van.Olyan a helyzet, mintha arról akarnál meggyõzni valakit, hogy ezentúl felejtse el a missionárius pózt a sexben, csak a 69-es az igazi. Kinek ez megy, kinek az. Az ilyen megátalkodottat hagyjuk meg a maga igazába vetett hite mellett, nem kell ilyen keményen hittéríteni. Az iknvizíció sem vezetett teljes sikerre, noha szent ügyet szolgált, s meglehetõsen hatékony eszközei voltak.Téríts úgy, ahogy én! Titokban, hátulról, észrevétlenül, a fülbe lopakodva, pozitív példát felmutatva. Úgy, hogy azt higgyék, saját ötletük az, hogy felüljenek a western nyeregbe.Zsezse túranyergét nem láttam, de láttam már olyan túranyerget, ami ugyanakkora, ha nem nagyobb felületen fekszik fel, mint a western. Mindenképpen ott akarok lenni, amikor eszed Zsezse incasapkáját! :D

#24 zsezse

zsezse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 251 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 10:04

Kedves Sandokán!Mikor találkozunk, hogy megkínálhassalak az inka-sapkámmal és a cicanadrágommal? :D :D Az az alap, hogy én nem stílust, hanem a számomra, és a lovam számára legmegfelelõbb, legelérhetõbb felszerelést választottam ki.Amit írtam, az tényleg igaz, a nyergem hasonlóan nagy felületen fekszik fel, mint egy western nyereg. De ez nem is véletlen, mert amikor Csibészt megvettük, én már tudtam, hogy szinte csak túrázni fogok vele, és ennek megfelelõen szerettem volna nyerget csináltatni rá, hogy neki és nekem is a lehetõ legkényelmesebb legyen. Legjobban egy igaz túranyerget szerettem volna, ami kb 400e pénz, így az kiesett. A bock nyereg volt a másik kendvenc -most is az-, de ami tetszett volna, az nagyon drága volt szintén. Versenyszerûen távlovagló barátaink mondták, hogy próbáljak meg egy szolídabb, értsd: kisebb elsõ kápás western nyerget, de egy jó minõségû western nyereg árát Te ismered a legjobban Posted Image Ezen kívül mi fõleg ügetve haladunk, és Csibész háta iszonyú kemény még, így ezért ezt is elvetettem, mert nem tudtam volna hosszú távon kiülni az ügetését, és csak szenvedtünk volna mindketten. Így -hidd el nagyon racionálisan- de egy hazai készítésû, nagyon jó minõségû, méretre készített nyergem lett, ami NEM angol nyereg, az ülõfelület pl. izlandi, csak mélyebb. Bár valóban nem vagyok szakértõje a western nyergeknek, de igyekeztem tanulmányozni a vázukat és hidd el, a nyergem váza nagyon hasonlít rájuk, mivel ez is volt a cél. Majd lefényképezem, és akkor lehet tanulmányozni. Különben ez a "gyûszû" 18"-os Posted Image , és eléggé hátra ültett, ellentétben a hagyományos angol nyergekkel. A kengyelhez csak annyit tennék hozzá -és ez a megjegyzés egy kicsit vonatkozik a nyeregre is-, hogy Neked is kellene néha tanulmányoznod a többi stílus felszerelését, annak fejlõdését, mert pl. ezen a nyergen a nyeregszárny alatt fut a kengyelszíj, hozzá sem ér a lábamhoz, kengyelvasat meg olyat teszek rá, amilyet akarok. Nem határozta meg a nyeregkészítõ, hogy milyen kengyelvasat lehet használni hozzá ;) Én szerintem elég gyakorlatiasan próbálom a ló és a számomra legkényelmesebb és legelérhetõbb megoldásokat megtalálni. Kényelmesen, kinyújtóztatott lábakkal, hosszú száron -mellesleg a lovaink nem is nagyon engednek mást- szoktam lovagolni, ezért írtam, hogy nem látom okát, amiért lenne értelme - nem is stílust, hanem inkább felszerelést váltanom. De ezek csak az én tapasztalataim és véleményem. ;)

#25 zsezse

zsezse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 251 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 10:08

Sheriff!pusz-pusz Posted Image

#26 zsezse

zsezse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 251 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 10:24

Kedves RC!LÓHÁTON megyek bele a csatornába, és lépek-ügetek-vágtatok keresztül a szikeseken megálló vízfelületen, nem a saját lábamon :D Ha Te szügyig belemész egy csatornába nyáron, csak hogy pancsoljanak egy kicsit a lovak, mi történik a csizmáddal és a farmeroddal? Vizes lesz nem? Azért jó a térdig érõ csizma, bár kétségtelenül kényelmetlen, és gyalogolni nem lehet benne, mert bele lehet vele menni a mélyebb vízbe is. És én úgy szoktam dönteni, hogy inkább elviselem a csizmát, mint kihagyjam a pancsolást, vagy kilómétereket kelljen kerülnöm a következõ hídig. :D Posted Image A rojtok a chapsen és a kabát ujján milyen kényelmi funkciót szolgálnak? Posted Image Posted Image Különben nekem tetszik, csak piszkálódok egy kicsit. Sajnos nem vagyok eléggé exhibicionista (jól írtam?), hogy viselni is tudjam. [ 19 Február 2002, 09:29: Az üzenetet átszerkesztette: zsezse ]

#27 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 12:27

Kedves Realcowboy!Írod: "mig az angol lovaglásban csak megváltoztathatatlan szentségekkel történik az idomítás" Ez úgy baromság, ahogy van. A stílus az egy dolog, de a módszerek ugyanúgy sokfélék, lóraszabottak (most persze vegyük azt az alapesetet, hogy lóhoz értõ emberekrõl van szó - biztos, hogy több a kókler az angol stílus kedvelõi között, de ez csak azért van "egyelõre", mert a wescosok kevesebben vannak!)."Bár nem vagyok a gyorsasági versenyek megszállotja de ki a nagyobb ovis aki egy rókafarkat kerget vadászlovaglás okán vagy aki három hordó körül próbál rövidebb idõ alatt megfordulni?" Nem tudom, ki a nagyobb ovis, de hogy egy átlagló lábát az utóbbi jobban tönkreteszi, az tuti... "A bochnyereg igazán megfelelõ lehetett a huszárnak az összes kulacsát motyóját felszerelhette rá,mert HOSSZÚ idõt ültek benne." Naugye! :D Nem kell ahhoz wesco-nyereg! Posted Image Angol nyergek között is van jó és szar, mint ahogy wesco-nyergek között is. Több wesco-nyeregben ültem, igazán csak egy tetszett, volt nagyon kényelmes számomra (Sandokané tongue.gif ). A saját nyergem egy angol military-nyereg, nem ugró, nem díjlovas, hanem hosszabb távra, nagyobb megterhelésre lett kitalálva. Rendkívül kényelmes, igaz, hogy egész napos túrán még nem voltam benne, de ez Pest XVII. kerületében amúgy is elég nehézkes lenne :D Valamint sem a kengyelszíj, sem a bújtató, sem más nem töri semmim se. Hozzáteszem, ültem már olyan szar angol nyeregben, ami igenis mindenféle helyeken feltört, de az egy szar nyereg volt, míg az enyém nem az. Ha még tényleg nem ültél jó angol nyeregben, egyszer felülhetnél az enyémre!"Mindenesetre a kis füles szines csíkos pálca praktikumát mellõzve maradok lovammal együtt a kétméteres szárak között csókoltatva a magyarságtól nem idegen angol lovas külsõségeit." Volt itt ilyesmirõl szó? De azért iróniád rulez! :D Ja, lehet, hogy bunkó tatteroshoz híven nagyon is adok a külsõségekre, de azért a wesco-kalaphoz és chappshez nem igazán megy a lila susogós mackófelsõ... Posted Image

#28 KundK

KundK

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.050 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 17:20

Na most már én is hozzászólok, mert sok idõt lovon töltésben sikerült egy kis tapasztalatot szereznem õsszel.Két és fél hetet töltöttem a bocknyergemben. Minden nap 6-8 órát. Nem állítom, hogy nem volt fárasztó, de szerintem wesco nyeregben is az lett volna. Különösen 4 órát egy helyben állni/üllni egy kicsit elõre lejtõ talajon. :( Viszont nem történt semmi bajom. És a lónak sem! Volt néhány akinek feltört a háta, de az enyém (mármint amelyiken lovagoltam, mert nem az én tulajdonom :( ) nem volt közöttük. A spárga kengyelszíj sem bántotta a lábamat. Különben sem divat a szõrös lábszár. Posted Image Szóval a bocknyerget (huszárnyerget) ugyanúgy egész napos munkára fejlesztették ki mint a western nyerget.

#29 Poiuyt

Poiuyt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 39 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 19. - 22:03

Gyerekek, hagy áruljak el egy titkot. Sem a piros kabátért, sem a wescos kalapért lovagolok....Hanem mikor ló és lovasa eggyé forrva vágtat a mezõn, tör utat magának a cserjésben, átvág a patakon, akkor értékét veszti minden sallang /kalap, kabát/. Nekem eddig csak pár pillanatra adatott meg ez az érzés, de akkor úgy éreztem ÉLEK!

#30 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 20. - 1:24

Egy kicsit kezdünk elkanyarodni a téma inditó IC felvetéseitõl amikor átcsapunk a cicanadráról a rojtokra!Néhány dologra azért reagálok,hogy egy kicsit jobban átjöjjön mit gondolok a lovon töltött órákról napokról!Itt a gép elõtt ülve sosem tudjuk majd meggyõzni egymást Sheriff erre ráhibádzott!IC jól dobta föl MI JOBB A LÓNAK?Erre igazán annak van betekintése akinek már módjában volt lovat be illetve átlovagolni.Nem szeretnék bölcsebbnek mutatkozni,mint vagyok ;) ezért beverek ide Hardy Oelke Western Tréning cimü könyvébõl néhány sort.Oelke elismert európai western tréner,szakíró."a westernlovasoknál nagy a hivatástudat és gyakran akarják az angol lovasokat megtéríteni"(én nem)"ha a két tábor nyitottabb lenne,akkor tanulhatnának egymástól"itt a két tábort persze ugy kell értelmezni,hogy mindkettõ tanulta a stilusát de nem ismeri a másikét,mert németországban már húsz éve is megadatott annak aki akart,hogy megtanulja a w.lovaglást míg nálunk csak átnyergelni lehetett az utóbbi idõkig!Nekem egyébként nagyon tetszik,hogy aki egyszer nálam elkezd lovagolni tanulni az lehet,hogy idõvel feladja de ha nem, akkor sosem fog átülni.Nem szerettem sosem azokat a lovagolni vágyókat akik úgy kezdenek,hogy vagyonokat herdálnak el felszerelésre mielõtt egyáltalán feülnének.Nálam viszont nem lehet felülni susogósban és edzõ cipõben.Nem a külsõségek miatt hanem ,mert én baleset veszélyesnek érzem.Utálom viszont a kobakot és a saját statisztikám szerint felesleges is,mert az elmult 25 évben bár már sokszor poros lett a hátam csak egyszer vertem be a fejem tavalyelõtt annyira,hogy törés zuzás nélkül némi amnéziába és néhány perces? eszméletvesztésben részesüljek.Nekem sem volt mindig w.nyereg a fenekem alatt,változó korszakaim a letisztulás elõtt mindig olyan nyeregre ültettek ami éppen passzolt az ügyeletes baromságaimhoz.Mükedvelõ csikósként a nyereg nélkülözhetõ volt,ma is szivesen ülök fel szõrén olyan ez nekem,mint az éjszakai meztelen fürdés csak kettõnkre tartozik.Nagyon szerettem a bochnyerget (a lovaim is).Amit a kaszkadör mániás idõben rendesen felszereltem extrákkal is.A rojtok a w.öltözetben amit én nem viszek tulzásba nem csupán a John Wain és Gojko Mitic feeling részei eredetileg a legyek s egyebek távoltartását szolgálták.A csipkelõdés látszatát is kerülve jegyzem meg,hogy a magyar betyáron is fellelhetõ egy két feleslegesnek tûnõ alkatrész.A vizen járást most helyesbítem.Jól ismert vagy átlátható viznek kell lennie annak amibe belehajtanám a lovamat anélkül,hogy át ne mennék rajta gyalog.De vessetek meg én ha szügyig érõ vizet látok nyáron bizony belegázolok gyalog a a lovammal csak elõtte lenyergelek aztán pancsolunk. :D [ 20 Február 2002, 00:35: Az üzenetet átszerkesztette: realcowboy ]

#31 sheriff

sheriff

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 20. - 2:00

Vesszek meg, ha az idén meg nem látogatunk Idegennel, s meg nem úsztatjuk a lovainkat a Kis-Dunában. Ha nagyon jó az idõ, akár az éjszakai fürdésbe is beszállunk. Igaz akkor már nem csak kettõtökre tartozik. (Ki a másik? A LISTA soros eleme?)

#32 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 20. - 2:25

Ezt akkor megbeszéltük.Remélem majd a lista soros jelöltjének sem lesz kifogása!Lehet viszont,hogy jobb vizet keresünk pl.délegyházán.

#33 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2002 február 20. - 9:38

Felejtsük már el azt, hogy aki nem wesco-s, az tatteros.Nem érzem magam tatterosnak, de wescos meg aztán pláne nem vagyok.Egyébként tényleg nagyon kényelmes hosszútávú lovazásra a wesco cucc, erre találták ki.

#34 ultimo

ultimo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 114 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 20. - 10:22

Wesco, angol, csikós, huszár.......?Hogy mi jobb a lónak, lovasnak, ki találta fel a suttogást? Egyáltalán a suttogás csak a westernhez köthetõ, vagy minden normális(!) lovasember ezt csinálja? Nehéz kérdés!A napokban volt egy mûsor egy arab távlovas trénerrõl aki természetesen a sivatag kellõs közepén készíti fel a lovait. Bemutatták hogy dolgozik a saját lovával földrõl. Egy kicsit leesett az állam mert a koma és a ló úgy csináltak mint a Parelli videókon látja az ember. Persze stetson meg wrangler helyett turbán kaftánnal( két méter lepedõ) volt a viselet. Na mondom, suttognak az arabok is, ami persze nem meglepõ mert õk azért nem ma kezdték a lovazást! ;) A film pergett tovább jött a problémás ló esete és az Ali Ahmed Natural Horsemanship ismét bevetésre került. Arab trénerünk szépen elnyerte a ló bizalmát, lefektette a homokba és jókat suttogott a fülébe. Ekkor aztán megint csattant az állam a padlón mert olyan dolog következett amit mintha már láttam volna, ráadásul a Hortobágyon. Ali kért egy karikás jellegû ostort, felállt a ló lapockájára és jó magyar csikós szokás szerint durrantott egy pár sorozatot. tongue.gif Szóval mindez a sivatag közepén. Wesco, angol, csikós, huszár, arab.....Ki tudja?Egy kis érdekesség még a végére. Ott a versenylovakat tevetejjel és datojával etették. Jól nézteki a packók amint mohón szürcsölték a tejet. Igazi arab tenyésztéséhez venni kell tevét is!! Posted Image Ha kicsit off volt akkor bocsultimo

#35 calypsoo

calypsoo

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.084 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 21. - 20:10

Na megjöttem én is Posted Image Hogy mi a jobb a lónak.... vki azt írta a fórumon, hogy a westernhez a quarter a legjobb mert igazán az való a wesco nyereg alá... kérdem én akkor mi a jobb a lónak? pl.: ezekszerint egy mfv -t vagy egy atv - t szépen megkínzunk egy western nyereggel mert nem arra lett kitalálva, hogy azt cipelje: Baromság nagy b-vel.Ki nem állhatom az általánosítgatást.Ja... 7 éve ültem lóra elõször de csak 6 hónapja van "igazi angol cicanacim" , éppen azért mert ehhez a stílushoz ez a megfelelõ, kényelmes és ezidáig nem tört fel vele a legrosszabb nyereg sem. (lovagoltam farmernadrágban - Wrangler de ! még az is feltört ... viszont a vizes túrán bevált...) A csizma is hasznos dolog, nekem most gumicsizmám van, régebben egy bakancsban lovagoltam. A csizma jobbb: nem ázik el, igen-igen ebben nem töri a lábam a kengyelszíj (a normális nyergek hosszúszárú csizma nélkül sem törnek... de olyat látok kevesebbet)Ha felakad a lába vkinek : 1. ezért találták ki hogy le kell engedni a sarkat2. a kengyellakatnak ki kell oldania, ha így leesneSzerintem a legtöbb lóraülõ most azért rohan a westernhez , mert azt hiszik hogy az mérföldekkel könnyebb lesz. az elején annak is tûnik egy angol nyereg után. Nem hiszem hogy aki angol nyeregben nem tud lovon maradni, hogy ugyanaz az emberke westernben hirtelen hûdejó lovas lesz.ha vágtából bestoppol a lova akkor ugyanúgy fog repülni.---> ezt nem azokra a Lovasokra - Lovasok nagy L betûvel - mondom akik tényleg áldoznak arra, szellemileg és testileg is fejlesztik magukat, hogy megtanuljanak akár westernben akár angol stílusban lovazni. Az "más tészta"Mindkét stílus jó a lónak! honnan gondolom? na azért a lovaknak is van akaratuk, és szerintem erõsen ellenkeznének ha durva hatásokkal találná szembe magát.A hobbylovasoknak meg az a jó amit választanak nem kell hittéríteni, az ember elõbb vagy utóbb rájön hogy mi a jobb neki, ha van választási lehetõsége....Még vmi: tudunk 16 évesen kitûnõ kondiban lévõ jól használható westernlovakról, és militarys, díjlovas, és ugrólovakról is.... (sokkal öregebbekrõl is) ha vmi nem lett volna jó nekik akkor nem lehetne ezt elmondani róluk...Én maradok az angol stílusnál :D OFF on:megváltozott a mobilszámom Posted Image tegnap volt a szülinapom 20-án ugye Sheriff ez nyerõ szám :D Posted Image Off

#36 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 21. - 21:45

Amen.És boldog születésnapot. 20022002

#37 Bogi

Bogi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 103 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 26. - 12:56

Sziasztok!Én is egyetértek minden józan paraszti ésszel gondolkodó hozzászólóval. Egyetlen egy dolog volt számomra nagyon furcsa. Azt hiszem, Sandokan írta, de ha nem, akkor bocsi. Szóval valaki írta, hogy az angol nyergen semmire nem jó a kengyel, csak arra, hogy ha perecelsz, beleakadjon a lábad, és húzzon magával. Én is általában angol nyeregben lovagolok, de még soha nem szorult bele a lábam. Pereceltem is édeseket, és egyszer sem húzott magával a ló. Ha normálisan tartod benne a lábad, nem szorulhat be. Ha béna vagy, akkor igen. Ja, és ültem már w-nyeregben is. Lehet, hogy nagyon szar nyereg volt, de a ló bakolását kissé nehezebben ültem ki, mint a megszokott kis angol nyeregben. Nem beszélve arról, hogy az az "izé" :D nagyon zavart menet közben, ami a kápából kiáll. Nemegyszer felnyársalt. Pl. egyszer a bakolás után még úgy gondolta a kedves pacc, hogy akkor most ágaskodjunk egyet, és miután nem sikerült úgy igazán rásumulni ágaskodás közben a ló nyakára, ahogy normális esetben szoktam, igen érdekes trükkel maradtam fenn a nyeregben. Szóval lehet, hogy a nyereg volt nagyon rossz, de kényelmetlen volt, és szerintem ezen a lovon kifejezetten veszélyes, mert ugye ez nem az a nyugis paci, amire való lett volna a w-nyereg. Lehet, hogy velem van a baj, de angol nyeregben nagyobb biztonságban érzem magam.

#38 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 27. - 11:47

Fószerka reggel felébred, és úgy gondolja, megtanul lovagolni.Elmegy az elsõ lovardába, ami az útjába esik. Szétnéz, vmi megmagyarázhatatlan okból nem tetszik neki. Továbbmegy. Még egy lovarda, bemegy, nem tetszik neki, megy a harmadikba.Elfáradt, ezért úgy dönt, ez jó lesz, itt fog tanulni. Nem akar díjlovas lenni, úgy gondolja marad az örömlovagolásnál. Aztán ha minden jól megy, eléri a hobbilovas szintet Posted Image Lovagolgat már egy ideje, tetszik neki, kezd beleszeretni. Mikor bemegy egy lovas boltba, lát pár furcsa nyerget, ami mintha más lenne, mint amit õ eddig látott, kicsit meg is mosolyogja, hogy biztos még nála is kezdõbbeknek van, akiknek kell egy kapaszkodó, hogy le ne essenek Posted Image Aztán egy nap belovagol pár kalapos figura rojtos ruciban, ronda üléssel, minõsíthetetlen szártartással, és még csak helyet sem kértek, mikor bejöttek. Felháborító! Aha, nekik van a kapaszkodós nyergük! Mit beszélnek? Hogy suttogás? Miért? Nem akarják, hogy a ló értse, mit mondanak? Jaaa, hogy a lovak testbeszédére gondolnak! Akkor meg miért nem azt mondják? Ez már ismerõs, azzal az õ lovardájában is foglalkoznak, csak máshogy hívják.Viszont furcsa, ha sokáig nézi õket a lovon az ember gyereke mintha vmi rendszert látna mégis benne. Vmitõl mégis érdekes.. megfogó.. Mi ez? Hogy megy ez? Mi? Western? Aha.. Hmmm..hmmm.. Dehát õ nem akar teheneket terelgetni (és nem is tetszik neki a country zene, se az amerika mánia)... Ja, lehet hogy ez nem is errõl szól? Vagy nem csak errõl? Na jó, terepen úgyis sokat van kint, a kedvenc része a madárcsicsergés, elhatározza, hogy kipróbálja. Folyt. köv., amikor a fószerka westernezni megy.De van pár kérdésem.Szerintetek mennyi esélye van, hogy megkérdezzék tõle bármelyik helyen, hogy "fiacskám, milyen stílusban akarsz lovagolni? Western, vagy angol?"Szerintem erõsen közelít a nullához.. És hány helyre kéne bemennie, hogy mást is lásson,mint angolt, esetleg találjon olyan embert, aki meg tudja tanítani? A feladat a ti kezetekben, a köv. generáció ki- és felneveléséhez ;) Arról nem is beszélve, hogy pl. a csikósság mennyire elveszett, eltûnt. Mint stílus, és mint tudás. Pedig ott is megvannak ugyanazok a nehézségi szintek mint a west-nél a hordókerülés a spin, és egyéb ínyencségek, vagy angolnál a díjlovaglás. (hogy hívják azt az 5-ös fogatot, mikor a csikós a hátsó 2 lovon áll?) Meg az elõnyei is, végülis az is az egész napos lovon levésre volt "kitalálva". Még jobban elveszett, mint a feltörõben lévõ, de még unikumnak számító western.

#39 Bogi

Bogi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 103 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 27. - 12:06

Az a "kok 5-ös". Azt, hogy hogy írják, nem tom, de ismerek egy embert, aki megcsinálja. Csak sajna most nincsenek olyan lovai, amikkel meg lehet. Viszont a csikósbemutatókat én is imádom, egyszer-kétszer részt is vettem benne. Jó buli. Csak egy kicsit félelmetes volt a csikós elé kiállni asszonyverésre, és mikor a karikás a nyakamra tekeredett, az is elég rémisztõ. Viszont lovat fektetni jó buli, csattogni a hátán mikor laikus szemek csodálkoznak, az meg májhízlalló dolog, de az is szupi. És a legjobb, mikor vágtázik a csikós, és jó ránézni, ahogy lobog a ruhája. :D IMÁDOM (de ehhez is olyan lovacska kell... Posted Image )

#40 madgirl2

madgirl2

Új vendég

• Kizárt tag
  • 16 hozzászólás

Közzétéve 2002 február 27. - 13:23

Sziasztok!Én Poiuyt-val értek egyet, nevezetesen, hogy egybeforrva a lóval milyen klassz vágtatni akár western, akár nem... Bár nekem még nem mindig sikerül úgy ahogy szeretném, de azért próbálkozom...Másrészt persze BoKa megjegyzésével is azonosulok egy kicsit, hiszen tényleg nem kérdezték meg tõlünk mikor elõször betévedtünk valahova, hogy melyik stílust szeretnénk megtanulni (sõt, akkoriban azt sem tudtam, hogy mi létezik, csak az érdekelt, hogy lóközelben legyek).Azóta sem vágom a szakirodalmat, szakkifejezéseket, meg ilyesmi, nincsenek díjugrató ambícióim csak szeretnék kipapcsolódni meg jól érezni magam lovagláskor. Vagy ez túl kevés??? :confused: